Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DEZBATERE RoMâine Apariția gripei și virozelor după COVID-19: care sunt cauzele și când este necesar să ne prezentăm la camera de gardă

Publicat

in

​În ultima perioadă, numărul cazurilor de gripă și viroză a crescut exponențial, iar camerele de gardă și cabinete medicilor de familie au fost extrem de aglomerate. Deși, în general, cazurile de afecțiuni respiratorii nu sunt foarte frecvente la începutul lunii aprilie, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Am discutat, în cadrul dezbaterii RoMâine, despre când este cu adevărat necesar să mergem la camera de gardă cu copiii, despre simptomele și tratamentul gripei, dar și despre modalitățile în care ne putem întări imunitatea cu Dr. Mihai Gafencu, profesor universitar și director medical la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu“ din Timișoara și cu doamna Dr. Mureșan Sandra, medic primar medicină de familie în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj.

DEZBATERE Apariția gripei și virozelor după COVID-19Foto: Hotnews

A contribuit ridicarea restricțiilor împotriva Covid-19 la creșterea numărului de cazuri de gripă și viroze? Dr. Gafencu consideră că renunțarea la purtarea măștii a avut un impact major în răspândirea accelerată a acestor afecțiuni: “Există mai multe explicații, dar explicația majoră și mai mult ca certă este aceasta. Lumea a purtat mască, de frică sau de obligație în anii trecuți. Sigur că virusurile există, iar cele cu transmitere aerogenă se transmit acum la liber. Asta pe lângă faptul că, bineînțeles, toată distanțarea socială a dispărut și nu în ultimul rând, școlile sunt toate deschise acum”.

“Contactul dintre copii, contactul dintre adulți se face acum la liber. Asta nu este nimic excepțional. Există o periodicitate a infecțiilor respiratorii la copil și, într-adevăr, la ieșirea din iarnă sunt depletizați vitaminic și apărați mai puțin, iar acest lucru a făcut că acești copii să aibă mai multe răceli spre primăvară, care încă este una răcoroasă. Toți copilașii au ieșit în aer liber să se joace, și foarte bine fac, și când se întorc în colectivități închise, bineînțeles se pot transmite toate aceste viroze. Nu am avut cazuri extrem de grave, în schimb, am avut numeroase solicitări de internare care au blocat în două rânduri compartimentul de urgențe și acum avem dificultăți și cu plasarea cazurilor din acest compartiment de urgențe în secțiile pediatrice ale orașului”, ne-a explicat Dr. Mihai Gafencu.

Numărul crescut de gripe și viroze a aglomerat camerele de gardă și cabinetele medicilor de familie

Ultima perioadă a pus o presiune crescută pe camerele de gardă din majoritatea spitalelor, iar cabinetele medicilor pediatri sau a medicilor de familie nu au făcut excepție. “De la o medie de 75 de prezentări pe zi, și foarte rar în weekend 90 de prezentări, acum sunt 120 de prezentări, ajungând la 150-160 pe weekend. Asta înseamnă aproape o dublare a numărului de cazuri”, ne-a povestit Dr. Gafencu.

La fel au stat lucrurile și în cabinetul doamnei doctor Sandra Mureșan care ne-a spus că în ultimele 3 săptămâni a văzut foarte multe cazuri de gripă: “Mai frecvent au fost gripe de tip A, atât la adulți, cât și la copii. Comparativ cu perioada anterioară, când cazurile de COVID au fost mai frecvente, cam de o lună ne lovim de virozele de care am vorbit mai devreme”.

Care sunt principalele diferențe dintre o gripă și o viroză?

“În practica medicală este destul de greu de diagnosticat, de făcut un diagnostic diferențial între gripă și virozele obișnuite. Pentru că o parte din aceste viroze au aceleași simptome. Este vorba de obstrucție nazală, de dureri faringiene, febră, de nas înfundat, de o stare generală alterată. În ceea ce privește gripele, debutul simptomelor este, de obicei, brusc, la 1-2 zile după contact. Febra este, de regulă, mai mare, o febră rebelă, care nu cedează la tratament. Apar frecvent frisoanele și o stare generală alterată. Ce este foarte important în această situație este contextul epidemiologic. Dacă știm că a apărut gripa atunci putem încadra simptomele spre o gripă. În prezent ne ajută foarte mult și testele rapide pe care este important să le facem pentru inițierea unui tratament”, ne-a explicat Dr. Mureșan.

“Pacienții trebuie să se prezinte la medic pentru febră înaltă, peste 38-38.5, o stare generală alterată și debutul brusc. În cazul unor viroze obișnuite debutul este lent, cam în 5-7 zile de la contact, pacienții se simt obosiți, au dureri în gât, iar simptomele nu sunt atât de impresionante ca în gripă”, a adăugat aceasta.

Dr. Mihai Gafencu ne-a explicat că în această perioada la spitalul de copii se confruntă “cu cazuri de gripă, de COVID, și cu toate infecțiile transmisibile respirator la copil în cadrul bolilor copilăriei, unde iarăși situația vaccinală a țării noastre nu este una fericită, dar și boli banale respiratorii, virale sau bacteriene”.

Importanța vaccinării antigripale

Dr. Gafencu ne-a confirmat că în cazul copiiilor vaccinați antigripal anul acesta au existat forme mai ușoare de boală: “Categoric forma de manifestare la copiii vaccinați în urmă cu câteva luni este o formă mai mult decât banală.”

Cu Dr. Sandra Mureșan am discutat și despre perioada ideală în care ar trebui să ne vaccinăm și dacă se aplică același principiu și la copii, dar și la adulți: “Da, este același principiu și la adulți și la copii. Recomandarea este să se facă vaccinarea antigripală în perioada octombrie-decembrie. Vaccinandu-ne în această perioadă, octombrie-decembrie, asigurăm o protecție de 6 luni, când frecvența gripei este maximă”.

“Eu recomand pacienților mei vaccinarea antigripală și nu numai. Cred că este cel mai bun mod de a preveni gripa, printr-o vaccinare previi între 50-80% răspândirea gripei. În primul rând trebuie să ne adresăm categoriilor de risc: vârstnicii, pacienții cu boli cronice, pacienții instituționalizați, cadrele medicale, dar bineînțeles și populației generale și copiilor”, a adăugat medicul de familie.

Ar trebui să administrăm Tamiflu preventiv?

În ultima perioadă am întâlnit cazuri în care dacă copilul a fost diagnosticat cu gripă și a primit Tamiflu, restul familiei a luat același tratament preventiv. Dr. Sandra Mureșan spune că aceasta este abordarea corectă doar dacă știm că unul din membrii familiei sau ai colectivității are gripă de tip A.

“În primul rând, avem testele rapide, putem să diagnosticăm gripa de tip A sau tip B și atunci este important să facem tratamentul cu Tamiflu. Este un tratament etiologic care grăbește foarte mult vindecarea, reduce perioada în care pacientul stă acasă, permite să nu se răspândească atât de frecvent virusul în colectivitate sau chiar în familie. Tratamentul cu Tamiflu trebuie făcut numai dacă avem diagnosticul de gripă de tip A la unul din membrii familiei sau ai colectivității. Tamiflu are și anumite efecte adverse, de aceea nu este bine de administrat fără un consult și nu se eliberează fără prescripție medicală’, ne-a explicat Dr. Mureșan.

Conform medicului, tratamentul preventiv se face 2 zile, fiind recomandat să se înceapă în primele 2 zile de la debutul simptomelor și de la contactul cu persoana infectată.

Putem întări sistemul imunitar?

“Răspunsul este iarăși nuanțat. În principiu, da. Apărarea organismului ține în primul și în primul rând de o nutriție sănătoasă. Apărarea organismului ține de ceea ce noi suplimentăm uneori anapoda și inutil. Dar ceea ce este cert în această perioadă, acum vorbim de știință și dovezi, este că suplimentarea din schema recomandată în acest perioadă cu COVID este cea necesară clar cu Vitamina C, combinat cu Vitamina D și cu Zinc. Toate sunt cunoscute pentru efectul antioxidant, cel puțin Vitamina C este de departe lider. Combinația C + D + Zinc este deja clasică în această coronaviroză. Și tot clasic este ieșirea din iarnă când suntem mai depletizați vitaminic decât în restul perioadelor din an”, ne-a explicat Dr. Mihai Gafencu.

În ceea ce privește limitarea răspândirii acestor gripe și viroze, Dr. Sandra Mureșan ne-a confirmat că este important să scoatem copilul din colectivitate: “Depinde de starea generală a copilului. Dacă copilul nu are febră mare și starea lui generală este bună, îl putem scoate afară, dar trebuie să evităm locurile publice. Dacă starea lui generală nu permite, rămâne acasă și îl tratăm corespunzător”.

Gripa la adulți

Deși în mare parte, cazurile de gripă au fost în principal înregistrate la copii, nici adulții nu au fost feriți în ultima perioadă.

“Am avut și la adulți gripa, dar mai puțin. Eu ca medic de familie am foarte mulți pacienți copii, dar gripa este prezentă și la adulți. Semnalele de alarmă sunt aceleași ca și la copii: febra rebelă, înaltă, tuse. La adulți este bine de ținut cont și de bolile cronice pe care aceștia le au. Această categorie trebuie să se adreseze medicului de familie de la primele simptome. Din experiența personală, am observat că au apărut și complicații în urma gripelor: pneumonii virale, pneumonii secundare bacteriene. Cu atât mai mult pacientul trebuie să vină, să fie ascultat, să se pună un diagnostic corect, să se recomande anumite analize”, a afirmat Dr. Sandra Mureșan.

Recomandări pentru pacienți:

Dr. Sandra Mureșan

  • În primul rând să aibă un stil de viață sănătos.
  • Să aibă o alimentație corectă și să se hidrateze corespunzător.
  • Pentru pacientul adult: să consume alcool în cantități moderate.
  • Să iasă în aer liber, să facă exerciții fizice.
  • Se discută mult în ultima vreme și despre imunitate. Eu cred că un stil de viață sănătos face totul.
  • Să se prezinte la medic atunci când apar simptome.
  • Să nu se trateze singuri, să nu se ducă la farmacie și să își ceară singuri tratamentul. 
 


Dr. Mihai Gafencu:

Ghidul de bune practici pentru această perioadă nu diferă de cel de bune practici pentru fiecare perioadă din an și mai ales pentru cele de copilărie. Recent, la BookFest-ul timișorean am lansat o carte cu sfaturi pentru părinți legate exact de ce mă întrebați. Fiecare simptom, fiecare semn de boală, urmat de ceea ce trebuie să facă părintele și unde să se adreseze, care este un semn de alertă și care este un semn care poate să fie discutat telefonic cu un medic de familie sau cu un medic pediatru, dacă au acest tip de contract sau consult la dispoziție.

Ceea ce este clar e că fiecare părinte simte îngrijorare diferit și în funcție de simptome, febră peste 37.5, sau situațiile de tuse sau dispnee evidentă, cu învinețirea periorală la copilul mic sunt cele care trebuie să îndrume părintele spre camera de gardă.

Pentru toate celelalte există medic de familie ce poate fi apelat telefonic, centrul de permanență ce poate fi ușor de găsit pe internet în toate marile orașe, din păcate nu și la țară. În mediu rural este destul de greu.

Nu puține sunt cazurile în care ajunge părintele disperat la spital și ori refuză testarea COVID, ori are idei legate de purtarea de mască în interiorul spitalului, ori susține că condițiile nu sunt așa de bune cum se aștepta și dorește din nou acasă. Aceasta este o risipă de timp, de asistență medicală, și bineînțeles totul nu este în beneficiul copilului și a stării lui de sănătate, și uneori punem noi confortul nostru în fața nevoilor copiilor noștri.

————————

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine.

#RoMaine #RespectRoMaine #RespectRoMaineMedLife Citește și:

Un demers susținut de MedLife

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Zelenski i-ar fi ‘păcălit’ pe americani într-un moment crucial (The Washington Post)

Publicat

in

De

Zelenski i-ar fi „păcălit” pe americani într-un moment crucial:  (The Washington Post)

Estimările privind presupusele pierderi ale Forțelor Armate ale Ucrainei, exprimate în luna februarie de către președintele țării Volodimir Zelenski, ar fi putut fi diminuate în mod semnificativ, informează publicaţia “The Washington Post”, citând un legiuitor ucrainean nemenţionat, informează Rador Radio România.

Publicația citată subliniază că, după alocarea de fonduri suplimentare pentru a oferi asistenţă militară Ucrainei, administrația americană intenționează să-și mute atenția către alte probleme, inclusiv “încercările (Kievului) de a mobiliza şi mai mulți militari”. Potrivit afirmaţiilor unui oficial american nemenţionat, SUA “înțelege caracterul delicat” al discuţiilor referitoare la “lipsa de luptători”, dar Kievul “trebuie să găsească o modalitate de a mobiliza şi mai multe forțe și de a inspira ucrainenii să meargă în prima linie”.

După cum a declarat un legiuitor ucrainean nemenţionat, citat de “The Washington Post”, Zelenski “ar fi diminuat semnificativ” pierderile reale ale trupelor ucrainene, citând cifra de 31.000 de militari uciși. În opinia sa, conducerea ucraineană ascunde date despre pierderi, temându-se că acest lucru va avea consecințe negative asupra eforturilor de completare a personalului și de mobilizare, care “şi aşa se desfăşoară cu greu”.

Context

Amintim că, pe 25 februarie, Zelenski a spus că, din februarie 2022, Forțele Armate Ucrainene au pierdut 31.000 de militari uciși. Preşedintele ucrainean a adăugat că nu poate spune exact numărul răniților sau al dispăruților.

Pe 23 aprilie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat, însă, că pierderile totale ale Forţelor Armate ale Ucrainei începând cu 24 februarie 2022 se ridică la aproape jumătate de milion de militari.

Mobilizarea în Ucraina

În Ucraina mobilizarea generală a fost anunțată din februarie 2022, însă autoritățile se confruntă cu probleme serioase în recrutarea militarilor. Volodimir Zelenski a declarat, la sfârșitul anului trecut, că a primit o cerere din partea forţelor armate de a recruta încă circa 500.000 de oameni. În acest context, Guvernul a accelerat elaborarea unui proiect de lege privind reguli de mobilizare mai stricte. La 11 aprilie, Rada Supremă a adoptat legea care înăsprește regulile de mobilizare. În special, aceasta presupune că fără actualizarea documentelor de încorporare militară, bărbații cu vârsta de recrutare nu vor mai putea primi servicii la consulatele țării din străinătate, inclusiv obținerea unui pașaport străin.

Citeste mai mult

NATIONAL

Coreeni vin cu bateria care se încarcă în câteva secunde / Tetris a inspirat o descoperire în industria nucleară / Al Pacino va juca un rol inedit

Publicat

in

De

Cercetătorii sud-coreeni au prezentat un model de baterie care se încarcă în câteva secunde, cei din Statele Unite s-au inspirat din jocul „Tetris” pentru o nouă descoperire în domeniul nuclear, în timp ce Al Pacino va juca într-un rol inedit într-un nou film. În rubrica Nerd Alert de weekendul acesta poți citi de asemenea despre noul „robocâine” scos la vânzare în SUA și viitorul joc video „Chornobyl Liquidators”.

Samsung Galaxy S24 intr-un magazin de prezentare din Coreea de SudFoto: Jung Yeon-je/ AFP / Profimedia Images

Coreeni vin cu bateria care se încarcă în câteva secunde

Bateriile care se încarcă rapid nu mai sunt ceva tocmai inedit de câțiva ani, dar cercetătorii din Coreea de Sud tocmai au prezentat una care e cu câteva magnitudini de randament peste tot ce e în momentul de față nu doar disponibil pe piață, ci și în faza de post-cercetare în vederea comercializării: o baterie „hibrid” de cu ioni de sodiu care poate fi încărcată în doar câteva secunde.

Spre deosebire de „bateria-minune” anunțată de ceva firmă obscură din China în ianuarie, noul anunț a venit din partea Institutului de Știință și Tehnologii Avansate (KAIST) din Daejeon, una dintre cele mai prestigioase universități din Coreea de Sud. În plus, invenția a fost anunțată într-un studiu evaluat inter pares publicat în revista Energy Storage Materials. Deci nu e ceva vrăjeală, mai pe românește.

Evident, cercetătorii sud-coreeni au venit cu câteva inovații pentru a dezvolta bateria iar titlul pe care l-au dat studiului în care au prezentat-o îți face să îți stea mintea în loc: „Low-crystallinity conductive multivalence iron sulfide-embedded S-doped anode and high-surface area O-doped cathode of 3D porous N-rich graphitic carbon frameworks for high-performance sodium-ion hybrid energy storages”.

Ideea foarte, foarte pe scurt e că ei au integrat materiale anodice, folosite de regulă în baterii, cu catozi pentru supercondensatori într-o formulă care a obținut atât capacități de stocare ridicate, cât și rate de încărcare ultra-rapide. Printre altele, cercetătorii sud-coreeni spun că celulele de încărcare ale bateriei pot ajunge la o densitate energetică de 247 Wh/kg și o putere specifică de 34,748 W/kg.

Cei curioși de detaliile tehnice ale bateriei pot citi mai multe pe Interesting Engineering sau Texh Xplore. Mai amintesc totuși că în natură sodiul e de vreo 1.000 de ori mai abundent decât litiul, așa că e destul de evident un alt atu al inovației sud-coreene. Cum e însă de regulă cazul în situații de genul, oamenii de știință nu se hazardează să estimeze în cât timp ar putea ajunge invenția lor pe piață.

Nu exageram când ziceam că îți stă mintea în loc la explicațiile tehnice

Americanii pot cumpăra în schimb primul „robocâine” cu aruncător de flăcări

Evident, bateria dezvoltată de cercetătorii sud-coreeni poate avea numeroase aplicații, un lucru pe care îl subliniază de altfel chiar ei într-un comunicat de presă publicat separat de studiu. În Statele Unite una dintre ele ar putea fi alimentarea lui „The Thermonator”, primul câine robotic din lume armat cu un aruncător de flăcări și unul de ultimă generație, potrivit companiei Throwflame, care l-a dezvoltat.

După cum arată Ars Technica, „robocâinele” scos la vânzare de această companie cu sediul în orașul Cleveland este legal de cumpărat în 48 din cele 50 de state ale SUA. Aruncătorul de flăcări montat pe spatele său are o rază de acțiune de aproximativ 9 metri și folosește napalm drept muniție. Robotul folosește o baterie cu o autonomie de o oră și poate fi controlat prin Wi-Fi sau Bluetooth.

El este dotat de asemenea cu un senzor LIDAR pentru cartografierea și evidarea obstacolelor, un laser pentru fixarea țintelor și o cameră FPV. Throwflame afirmă că el poate fi folosit pentru „prevenirea și controlarea incendiilor de vegetație”, „management agricol”, „conservare ecologică”, „înlăturarea zăpezii și a gheții”, dar și pentru „distracție și efecte speciale”.

„The Thermonator” poate fi vândut la liber în Statele Unite întrucât aruncătoarele de flăcări sunt reglementate în doar două state americane. Maryland este singurul stat în care ele sunt interzise, în timp ce California cere obținerea unui permis în cazul în care aruncătorul de flăcări are o rază de acțiune mai mare de 3 metri. Unele orașe cer la nivel local obținerea unei autorizații de la pompieri.

Tetris a inspirat o descoperire în industria nucleară

Tot în SUA, cercetătorii de la MIT și Laboratorul Național Lawrence Berkely (LBNL) au prezentat un model pentru proiectarea unor sisteme foarte simple de senzori care pot depista direcția din care vine o sursă de radiație, arătând de asemenea că prin mutarea senzorilor pentru pentru a fi luate mai multe măsurători poate fi identificat inclusiv locul din care provine radiația. De ce e asta interesant?

Fiindcă în prezent radiațiile sunt depistate de regulă folosind materiale semiconductoare, precum telura de cadmiu și zinc, care produc un răspuns electric când sunt lovite de radiații de înaltă energie, cum ar fi de exemplu radiațiile gamma. Dar fiindcă radiațiile trec atât de ușor prin vasta majoritate a materialelor, este dificil să stabilești direcția din care vine semnalul.

Edificator în acest sens e că acele contoare Geiger pe care le știe toată lumea din filme și seriale doar clicăie în prezența radiațiilor. Pentru a depista sursa de radiații trebuie să te apropii de ea, caz în care sunetul devine mai puternic, dar și crește pericolul pentru ingineri sau salvatori. Pentru a depăși acest neajuns centralele nucleare folosesc în prezent sisteme complexe (și scumpe) de senzori.

Aceste sisteme, ce necesită în general cel puțin 100 de senzori (numiți și pixeli) aranjați într-o matrice de 10 pe 10, folosesc un algoritm pentru a interpreta diferitele măsurători și semnale primite de la fiecare senzor în parte. În plus, e nevoie de mai multe de astfel de sisteme folosite alături de un suprasistem numit „mască” pentru a obține rezultate relevante privind direcția din care vin radiațiile.

Însă cercetătorii de la MIT și LBNL au descoperit că rezultate apropiate ca precizie pot fi obținute folosind doar patru pixeli aranjați în formele „tetromino” cunoscute din jocul Tetris. Abordarea a fost inspirată „la modul propriu de Tetris”, afirmă Magda Li, profesoară la MIT și coautoare a studiului. Cercetătorii au descoperit că forma din Tetris ce seamănă cu un „S” răsturnat dă cele mai bune rezultate.

Așezarea sistemelor de detecție în forme asemănătoare cu „J” și „T” au oferit rezultate bune și ele, în timp ce pătratul a fost mai puțin potrivit, potrivit cercetătorilor citați de SciTechDaily. Cheia o reprezintă reconstruirea computerizată a unghiurilor din care sosesc undele de radiații, pe baza timpilor de detecție a fiecărui senzor și a intensității relative a semnalului.

Poate fi jucat și pe smartphone, în caz că ți-am făcut poftă de un joc (FOTO: Shutterstock)

„Chornobyl Liquidators” promite să fie mai tare decât jocurile „S.T.A.L.K.E.R”

Și apropo de chestii legate de radiații, un nou joc video de simulare numit Chornobyl Liquidators vrea să exploreze istoria într-un mod pe care studioul polonez Live Motion Games și Frozen Way, compania care publică jocul, îl descriu drept „o comemorare a dezastrului [de la Cernobîl] și a victimelor sale”. După cum sugerează titlul, jocul îi va pune pe gameri în ipostaza „lichidatorilor” chemați la locul dezastrului.

După cum vor ști desigur cei care au văzut miniseria extrem de populară „Cernobîl” lansată de HBO în 2019, aceștia au fost pompierii, soldații și salvatorii chemați să gestioneze repercusiunile dezastrului nuclear din 1986. Potrivit dezvoltatorilor noului joc ce urmează să fie lansat pe 6 iunie, el a fost creat pe baza documentelor istorice din Ucraina pentru a crea o experiență cât mai autentică.

„În această producție nu vă veți confrunta cu creaturi mutante sau alte anomalii provocate de radiații. În schimb, veți trece prin consecințele reale ale eșuării reactorului de la centrala nucleară Cernobîl”, notează Live Motion Games în descrierea oficială a jocului. Referința la creaturile mutante mi se pare o „împunsătură” nu tocmai discretă în direcția popularei francize de jocuri video „S.T.A.L.K.E.R.”.

Chornobyl Liquidators promite de asemenea să ofere o poveste „matură și emoționantă” care încorporează dileme morale și un sistem de stres care va face mai dificilă completarea unor misiuni și în ultimă instanță poate provoca un atac de cord personajelor în pielea căruia intră jucătorul. Iar, în funcție de deciziile luate, gamerii vor putea ajunge la două finaluri diferite ale jocului, potrivit IGN.

Al Pacino va juca un rol inedit într-un nou film

Ajuns la vârsta de 84 de ani, cariera legendarului actor american nu are nevoie de niciun fel de prezentare. Însă el urmează să joace în curând într-un rol pe care nu l-a mai încercat până acum, din câte pot să îmi dau seama: cel al unui preot. În acest sens el va face echipă cu producătorul american David Midell (NightLights, The Killing of Kenneth Chamberlain).

Filmul care urmează să se numească The Ritual va marca o premieră și pentru Midell, urmând să fie debutul său în scaunul de regizor. Drepturile pentru lungmetraj au fost cumpărate de studioul independent XYZ Films, care intenționează să îl lanseze anul viitor după ce îl va prezenta întâi la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, potrivit revistei Variety.

Potrivit descrierii oficiale, filmul se va baza pe o poveste reală și se va învârti în jurul a doi preoți – unul care își pune sub semnul întrebării credința și unul care se confruntă cu un trecut marcat de probleme. Acesta va fi jucat de Al Pacino în timp ce primul preot va fi interpretat de actorul britanic Dan Stevens, cunoscut din filme ca Night at the Museum: Secret of the Tomb, Marshall sau Beauty and the Beast (varianta din 2017).

Povestea reală pe care se va baza lungmetrajul va fi cea a Emmei Schmidt, probabil cel mai cunoscut (cel mai documentat e cu siguranță) caz de pretinsă posesie demonică din istoria Statelor Unite. Având în vedere titlul și povestea pe care se bazează, e destul de sigur că va fi unul de tip „Exorcistul”, deși deocamdată nu e clar dacă va fi unul horror sau mai degrabă un film de dramă.

Până când vom afla mai multe despre The Ritual, aș aminti că pentru Al Pacino rolul va fi inedit și dintr-un alt punct de vedere. El va juca acum un preot într-un film despre o posesiune demonică după ce în 1997 l-a jucat tocmai pe diavol în The Devil’s Advocate, lungmetraj în care a jucat alături de Charlize Theron și un Keanu Reeves aflat mai pe la începutul carierei.

Sper că ți-a plăcut ediția de duminica aceasta a rubricii Nerd Alert, mai axată pe Tech și Science decât de obicei. În caz că ești curios să o citești și pe cea de weekendul trecut, o poți găsi aici:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend