Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dacian Cioloș, poziție neașteptată: îl critică pe Nicolae Ciucă, dar îl laudă pe Klaus Iohannis

Publicat

in

Eurodeputatul Dacian Cioloş afirmă, întrebat în ce măsură a schimbat vizita la Bruxelles a premierului Nicolae Ciucă percepţia privind aderarea României la spaţiul Schengen, că premierul a discutat cu persoane care susţineau deja cauza României pe acest subiect. În ceea ce priveşte implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, Cioloş spune că şeful statului şi echipa acestuia sunt „foarte activi” pe acest subiect.

Întrebat, în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima TV, în ce măsură a schimbat vizita premierului Nicolae Ciucă percepţia privind aderarea României, la spaţiul Schengen, europarlamentarul Dacian Cioloş a răspuns că şeful Executivului a discutat cu persoane care susţineau deja cauza României pe acest subiect, informează News.ro.

„Nu cred că a schimbat într-un fel sau altul. Nici nu ştiu dacă, mă rog, acesta a fost subiect. Domnul Ciucă a vorbit cu oameni care erau deja convinşi să susţină România în Schengen: şi Comisia Europeană, şi Parlamentul European s-au exprimat, deja, de mai mulţi ani de zile, nu e o chestie recentă că susţin aderarea României la Schengen şi chiar spun că e un drept al României să adere la Schengen atâta vreme cât îndeplineşte condiţiile. Deci nu acolo erau lucruri de clarificat”, a afirmat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, Cioloş sune că preşedintele „e implicat şi e prezent” şi că atât şeful statului cât şi echipa acestuia sunt „foarte activi” în procesul premergător reuniunii JAI în care se va discuta despre intrarea României în Schengen. Cioloş spune că, după demisia sa din USR, nu a mai „avut ocazia” de a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis.

Europarlamentarul mai susţine că e nevoie ca fiecare stat membru să fie judecat „pe baza criteriilor de aderare”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Protestele studenţeşti împotriva războiului din Gaza s-au extins la zeci de universităţi din SUA

Publicat

in

De

Protestele studenţeşti împotriva războiului din Gaza s-au extins în acest sfârşit de săptămână la zeci de universităţi din Statele Unite şi s-au soldat cu sute de arestări şi cu ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, potrivit EFE.

Manifestaţiile, care au început la Universitatea Columbia din New York şi s-au extins în campusuri din zeci de state, inclusiv în Georgia, Indiana, California şi Texas, au în comun respingerea politicii SUA faţă de Israel şi solicitarea ca centrele instituţiilor de învăţământ să rupă relaţiile cu guvernul şi cu sectorul privat din Israel, notează agenţia de presă spaniolă.

Tinerii au decis să înfiinţeze tabere în centrele universitare, ceea ce a dus la tensiuni cu instituţiile, întrucât multe dintre acestea susţin că acest model de protest le încalcă politicile şi prin urmare au dispus evacuări.

Sâmbătă după-amiază, peste 200 de studenţi au fost arestaţi în cadrul evacuărilor de la universităţile Northeastern din Boston (Massachusetts), Arizona State din Tempe (Arizona), Indiana University din Bloomington (Indiana) şi Washington University din Saint Louis (Missouri).

În Missouri, candidata la preşedinţie pentru Partidul Verzilor (independent), Jill Stein, a fost reţinută de autorităţi în timpul evacuării în care au fost arestate aproximativ 80 de persoane, a informat universitatea într-un comunicat. Universitatea intenţionează să depună acuzaţii de “intrare prin efracţie” împotriva tuturor celor reţinuţi în Saint Louis, iar unii “pot fi chiar acuzaţi de opunere la arestare şi agresiune” asupra ofiţerilor de poliţie, se menţionează în comunicat.

În Boston, poliţia a arestat peste 100 de oameni după ce a evacuat o tabără studenţească ce fusese înfiinţată joia trecută.

Poliţia statului Massachusetts a anunţat că va depune acuzaţii de intrare prin efracţie şi tulburarea ordinii publice împotriva celor arestaţi. La rândul său, Northeastern University a declarat că va “lua măsuri disciplinare” împotriva unora dintre studenţi.

În Arizona, arestările au avut loc vineri noaptea târziu, când poliţia a intrat într-o tabără studenţească şi a reţinut peste 70 de oameni. Universitatea i-a acuzat pe protestatari de încălcarea proprietăţii private şi a remarcat că majoritatea “nu făceau parte din corpul studenţesc sau din facultate”.

La rândul său, Indiana University a ordonat sâmbătă după-amiază evacuarea unei tabere, ceea ce a determinat poliţia de stat să aresteze peste 20 de persoane care se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de intrare prin efracţie şi rezistenţă la arestare.

Casa Albă nu a făcut comentarii în acest weekend pe tema protestelor. Totuşi, la începutul săptămânii trecute, preşedintele Joe Biden a condamnat ceea ce el a numit “demonstraţii antisemite” în universităţi şi i-a criticat pe “cei care nu înţeleg ce se întâmplă în Palestina”.

Majoritatea americanilor nu sunt de acord cu felul în care administraţia SUA gestionează războiul din Gaza. Potrivit unui sondaj publicat duminică de CNN, 71% dintre cetăţeni dezaprobă politica preşedintelui democrat în acest conflict. Această cifră este şi mai mare în rândul alegătorilor tineri, cu 81% dintre respondenţii sub 35 de ani opunându-se acţiunilor lui Biden.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prinţul Harry revine în Regatul Unit la 8 mai, pentru a marca zece ani Invictus Games, o competiţie sportivă pe care a fondat-o în 2014

Publicat

in

De

Prinţul Harry, care locuieşte în Statele Unite, urmează să revină în Regatul Unit în mai, anunţă Invictus Games Foundation, după ce l-a vizitat pe tatăl său în februarie, regele Charles al III-lea.

Ducele de Sussex urmează să marcheze la Londra, la 8 mai, zece ani de Invictus Games, o competiţie sportivă pe care a fondat-o în 2014.

El urmează să susţină un discurs la o ceremonie organizată la Catedrala St. Paul, la Londra, a anunţat duminică pe X fundaţia.

Ultima vizită a prinţului Harry în capitala britanică a avut loc în februarie.

El i-a făcut o scurtă vizită regelui Charles al III-lea după anunţul cu privire la cancerul tatălui său.

Harry a declarat emisiunii Good Morning America că a ”sărit într-un avion” pentru a se duce să-şi vadă tatăl ”cât mai repede posibil”, după ce regele i-a anunţat diagnosticul său la telefon.

Palatul Buckingham a anunţat că Charles urmează să-şi reia activităţile publice marţi, după ce medicii săi au anunţat progrese ”foarte încurajatoare” ale stării de sănătate a monarhului.

Prinţul Harry, care a devenit oficial rezident în Statele Unite, unde s-a instalat în 2020, a revenit în regat în mai multe rânduri în ultimii trei ani.

În afara vizitei din februarrie, după funeraliile bunicii sale, regina Elizabeth a II-a, în septembrie 2022, prinţul a mai făcut o vizită-fulger în Regatul Unit la încoronarea tatălui său, la 6 mai 2023, fără Meghan, şi câteva săptămâni mai târziu, pentru a depune mărturie într-un proces cu un tabloid împotriva căruia poartă numeroase bătălii judiciare.

Pentru moment nu se ştie dacă Meghan Markle îl va însoţi pe Harry în mai la Londra, la două zile după ziua de naştere a prinţului Archie, la 6 mai.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend