Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum vrea să organizeze rezistența în munți și să reziste talibanilor fiul unui celebru războinic mujahedin

Publicat

in

Fiul unui legendar războinic al războiului afgan, care visează să devină într-o zi profesor de fizică, a promis să ducă un război sângeros împotriva stăpânirii nedrepte a talibanilor, scrie theage.com.au. Ahmad Massoud, care își are casa în ultima provincie afgană care nu este controlată de talibani, are la dispoziție patru elicoptere, câteva sute de soldați și o mână de foști oficiali din ultimul guvern democratic. Ahmad promite să fie la înălțimea tatălui său – Leul din Panjshir.

Tânărul în vârstă de 32 de ani, educat în UK, a acordat primul său interviu de când talibanii au cucerit Afganistanul, vorbind din Valea Panjshir – o fâșie îngustă de pământ, aflată la 160 de kilometri nord de Kabul și care duce în lanțul muntos Hindu Kush.

„Vreau să le transmit că de îndată ce izbucnește războiul în Valea Panjshir, nu va mai exista cale de întoarcere”, a spus el, adăugând că „va fi un război foarte sângeros și greu, pentru că oamenii din Panjshir vor lupta până la ultima suflare.”

În anii 1980, tatăl său, Ahmed Shah Massoud a comandat gherilele mujahedine împotriva invadatorilor sovietici din aceeași vale, o fortăreață naturală de nepătruns, cu chei înguste flancate de vârfuri înzăpezite.

Leul din Panjshir, așa cum era cunoscut, era un lider carismatic tadjic care a unit o coaliție de miliții etnice și care a rezistat talibanilor.

Apropiat al mass-media occidentală – dar și al MI6, care i-a oferit armele – Ahmed Shah și-a câștigat reputația de lider moderat. El a fost ucis cu două zile înainte de 11 septembrie, la 48 de ani, de o bombă ascunsă de agenții al-Qaeda care se dădeau drept reporteri, într-o cameră video.

Massoud a avertizat despre ceea ce a numit el ”deficiențele” planului de pace negociat de Zalmay Khalilzad, trimisul special al SUA, și despre pericolele unei retrageri pripite a trupelor străine.

„Le-am spus că guvernul afgan nu va rezista nici măcar câteva săptămâni, darămite luni, după retragere”, a spus Massoud. „Din păcate, chiar și eu m-am înșelat, guvernul nu a rezistat nici câteva zile”.

El spune că speră să facă ceea ce puterea militară a SUA nu ar reuși: să mențină talibanii în interiorul unui acord de pace negociat.

Massoud se îndoiește de asigurările date de talibani cum că nu vor exista represalii. „Ne spun lucruri frumoase, dar acțiunile lor ne arată cu totul altceva”, a spus el.

În așteptarea luptei, Massoud a adunat în jurul său nucleul unei rezistențe, inclusiv pe Amrullah Saleh, vicepreședintele demis, alături de sute de soldați și piloți, zeci de vehicule blindate și mormane de echipamente.

Între timp, alături de Panjshir, milițienii anti-talibani au recuperat vineri părți din provincia Baghlan, potrivit fostului ministru al apărării din Afganistan, generalul Bismillah Khan Mohammadi. „Rezistența este încă vie”, a spus Mohammadi.

Dar poate Panjshirul să formeze un centru al rezistenței în fața talibanilor? Zona este mai mică decât cea controlată de tatăl său în 1996, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului și mai mult, în timp ce tatăl său își putea aproviziona trupele, Massoud este înconjurat de trupele talibane.

Pentru ca lupta lui să aibă șanse de succes, avem nevoie de ajutor internațional, a adăugat el. “Avem nevoie de mai multe arme, mai multe muniții și mai multe provizii”, a spus el.

Comunitatea internațională nu poate ignora Afganistanul acum că acesta a revenit talibanilor, a spus el. ”Lumea trebuie să pună presiune asupra talibanilor și să le spună: nu veți avea legitimitate până nu veți forma un guvern de uniune”. Până atunci niciun guvern taliban nu este legitim, a conchis Massoud

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lovitură pentru Iohannis: Încă o țară e de așteptat să-l susțină pe Mark Rutte la șefia NATO (surse Reuters)

Publicat

in

De

Lovitură pentru Iohannis: Încă o țară e de așteptat să-l susțină pe Mark Rutte la șefia NATO (surse Reuters)

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO, a declarat luni un oficial turc citat de Reuters, un pas important pentru a-i asigura acestuia funcţia politică supremă în Alianţa Nord-Atlantică, în condiţiile în care şi preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura şi avusese o discuţie cu liderul turc la 19 aprilie, relatează News.ro. Dar mai interesant este faptul că încă o țară e de așteptat să ia o decizie similară. Vorbim de Slovacia, despre care scrie Reuters. Este de aşteptat ca şi Slovacia să se alinieze poziţiei de a-l susţine pe Rutte, notează Reuters.

Citând diplomaţi NATO, agenţia de ştiri olandeză ANP informase mai devreme luni că Turcia a decis să susţină candidatura lui Rutte, dar nu oferise mai multe detalii. Agenţia de ştiri de stat turcă Anadolu a confirmat, de asemenea, susţinerea Ankarei. NATO ia decizii prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliaţi.

Turcia, alături de alte state membre NATO – Ungaria, Slovacia şi România – nu îşi exprimase public sprijinul pentru Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg. Acesta va pleca de la conducerea alianţei militare în octombrie. În schimb, SUA şi alţi membri cu greutate ai NATO, între care Franţa, Germania, Marea Britanie, şi-au declarat deja sprijinul pentru Rutte.

Posibile consecințe

Sprijinul Ankarei ar putea creşte presiunea asupra preşedintelui Klaus Iohannis pentru a se retrage din competiţie, deşi Ungaria şi-a exprimat făţiş opoziţia faţă de candidatura lui Rutte, scrie Reuters. Budapesta a adus în discuţie comentariile critice făcute de Rutte la adresa guvernului său, dar unii diplomaţi spun că şi-ar putea schimba poziţia dacă Rutte îi va face o vizită premierului ungar Viktor Orban, aşa cum a procedat, săptămâna trecută, în cazul preşedintelui turc Tayyip Recep Erdogan.

Este de aşteptat ca şi Slovacia să se alinieze poziţiei de a-l susţine pe Rutte, notează Reuters.

În funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, succesorul lui Stoltenberg ar putea fi nevoit să lucreze cu Donald Trump, care s-a confruntat cu critici acerbe pentru că a pus sub semnul întrebării angajamentul său de a apăra aliaţii NATO, dacă va fi reales.

Rutte – cel mai longeviv lider al Olandei – şi-a anunţat plecarea din politica olandeză în iulie anul trecut, dar rămâne în funcţie în lipsa formării unui guvern după alegerile de anul trecut câştigate de extrema dreaptă. Rutte are relaţii bune cu liderii britanici, ai Uniunii Europene şi ai SUA, inclusiv cu Trump.

Context

Mulţi membri NATO doresc să încheie procesul de selecţie cât mai curând, pentru ca acesta să nu devină parte a negocierilor pentru posturile de conducere din Uniunea Europeană după alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Următorul şef al NATO se va confrunta cu provocarea de a susţine sprijinul aliaţilor pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi de a evita în acelaşi timp de orice escaladare ce ar putea atrage alianţa militară direct într-un război cu Moscova.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cetățean rus, arestat sub suspiciunea că a înjunghiat mortal doi soldați ucraineni aflați la recuperare în Germania

Publicat

in

De

Procurorii germani au anunțat luni lansarea unei anchete penale pe numele unui cetățean rus arestat sub suspiciunea că a înjunghiat mortal doi soldați ucraineni în sudul Germaniei în cursul weekendului, relatează Reuters.

Criminalisti germaniFoto: Moritz Frankenberg / DPA / Profimedia Images

Soldații ucraineni, care se recuperau după ce au fost transferați pentru tratament în Germania, au decedat duminică. Ei au fost găsiți lângă un centru comercial din Murnau am See, localitate din Bavaria. Trupurile ambilor bărbați prezentau plăgi de înjunghiere adânci.

Unul dintre ei, în vârstă de 36 de ani, a fost pronunțat mort la fața locului în timp ce al doilea, în vârstă de 23 de ani, a decedat la spital din cauza rănilor.

Poliția a anunțat la scurt timp după că un cetățean rus în vârstă de 57 de ani a fost arestat la locuința sa sub suspiciunea de crimă.

Parchetul general din Munchen, capitala Bavariei, a anunțat între timp că a preluat dosarul și că nu a putut deocamdată să excludă o motivație politică în spatele crimelor.

Guvernul ucrainean a declarat într-un comunicat că diplomații săi din Germania încearcă să clarifice informațiile legate de identitatea victimelor cu unitățile militare din care aceștia făceau parte pentru a informa familiile.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a transmis instrucțiuni consulatului general al Ucrainei din Munchen să urmărească îndeaproape evoluția cazului și să rămână în legătură cu autoritățile germane.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat luni să ofere comentarii asupra cazului, amintind că el este subiectul unei investigații a poliției.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend