Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum se comportă virușii în mediul înconjurător: Virușii intestinali, cum ar fi rotavirusul, pot fi infecțioși timp de până la 3 zile

Publicat

in

Virușii intestinali, cum ar fi rotavirusul, pot fi infecțioși timp de până la 3 zile dacă se lipesc de microplastice. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii Universității din Stirling. Este prima cercetare privind modul în care se comportă virușii în mediul înconjurător.

S-a constatat că virușii enterici care provoacă diaree și tulburări stomacale, cum ar fi rotavirusul, supraviețuiesc în apă prin atașarea la microplastice.

Cercetătorii de la Universitatea din Stirling au descoperit că acestea rămân infecțioase, ceea ce reprezintă un potențial risc pentru sănătate.

Profesorul Richard Quilliam, cercetător principal în cadrul proiectului de la Universitatea Stirling, a declarat: “Am descoperit că virușii se pot atașa la microplastice și că acest lucru le permite să supraviețuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult”.

În timp ce cercetările anterioare au fost efectuate în medii sterile, aceasta este prima cercetare privind modul în care virușii se comportă în mediul înconjurător, a spus Quilliam.

Cu toate acestea, el a folosit metode standard de laborator pentru a determina dacă virușii găsiți pe microplasticele din apă sunt infecțioși.

“Nu eram siguri cât de bine ar putea supraviețui virușii dacă se lipesc pe plasticul din mediul înconjurător, dar supraviețuiesc și rămân infecțioși”, a spus el.

Descoperirile, care fac parte dintr-un proiect de 1,85 milioane de lire sterline finanțat de Consiliul de Cercetare a Mediului Natural care analizează modul în care materialele plastice transportă bacteriile și virușii, au concluzionat că microplasticele au permis transferul de agenți patogeni în mediu.

Lucrarea este publicată în revista Environmental Pollution.

“Fiind infecțioase în mediul înconjurător timp de trei zile, este suficient de mult timp pentru a ajunge de la stațiile de tratare a apelor uzate la plaja publică”, a declarat Quilliam.

Particulele de plastic sunt atât de mici încât ar putea fi înghițite de înotători, iar uneori ajung pe plajă.

Cercetătorii au testat două tipuri de virusuri – cele cu un „înveliș” în jurul lor, „un fel de strat lipidic”, cum ar fi virusul gripal, și cele fără – virusuri enterice, cum ar fi rotavirusul și norovirusul. Ei au constatat că la cele cu înveliș, învelișul s-a dizolvat rapid și virusul a murit, în timp ce cele fără înveliș s-au lipit cu succes de microplastice și au supraviețuit.

Luna trecută, un alt studiu realizat de echipa lui Quilliam a descoperit că nivelurile de bacterii fecale de pe șervețele umede și bețișoare de bumbac aduse pe plaje prezintă un risc pentru sănătate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Papa Francisc revine în Veneția după o pauză de șapte luni

Publicat

in

De

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, este aşteptat, duminică, la Veneţia pentru o vizită fulger, prima sa deplasare în afara Romei în ultimele şapte luni, din cauza stării sale de sănătate precare, relatează AFP, citat de news.ro.

Jorge Bergoglio nu a mai călătorit de la vizita sa la Marsilia în septembrie 2023. O criză de bronşită l-a obligat să anuleze călătoria la Dubai în decembrie, iar starea sa generală din ce în ce mai fragilă a făcut ca el să evite călătoriile.

Prin această deplasare la Veneţia, pentru prima dată de la alegerea sa în 2013, Papa intenţionează în primul rând să reasigure populaţia că va fi capabil să îşi exercite slujba, la câteva săptămâni după îngrijorările provocate de atacul de oboseală de la Paşte.

Francisc urmează să sosească cu elicopterul la ora 08:00 (06:00 GMT) la închisoarea pentru femei de pe insula Giudecca, care găzduieşte pavilionul Sfântului Scaun la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia.

În această fostă mănăstire, care adăposteşte femei care execută pedepse lungi, episcopul Romei, sensibil la situaţia dificilă a celor marginalizaţi, se va întâlni cu cele 80 de deţinute şi va vizita expoziţia pe care acestea au realizat-o alături de zece artişti.

„Acesta va fi un moment istoric, deoarece va fi primul papă care vizitează Bienala de la Veneţia”, a declarat curatorul expoziţiei, cardinalul portughez José Tolentino de Mendonça, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest lucru „demonstrează în mod clar dorinţa Bisericii de a consolida un dialog strâns şi fructuos cu lumea artelor şi a culturii”.

Programul Suveranului Pontif

Papa se va adresa apoi unei adunări de tineri, la ora 10.00 (08.00 GMT), în faţa emblematicei bazilici Santa Maria della Salute, a cărei cupolă maiestuoasă domină intrarea sudică pe Marele Canal, la doi paşi de Piazza San Marco.

După ce va ajunge în faimoasa piaţă, el va prezida o slujbă la ora 11:00 (09:00 GMT) în prezenţa a numeroşi lideri politici şi religioşi. El va părăsi laguna la începutul după-amiezii pentru a se întoarce la Vatican.

După Paul al VI-lea (1972), Ioan Paul al II-lea (1985) şi Benedict al XVI-lea (2011), Francisc este al patrulea papă care vizitează Oraşul Dogilor.

Dieceza de Veneţia este una dintre cele mai mari din peninsulă, cu 125 de parohii. Veneţia este, de asemenea, unul dintre puţinele patriarhate ale Bisericii latine.

Vizita Papei are loc în weekendul introducerii unei taxe de intrare de cinci euro pentru turiştii de o zi: în calitate de oaspete, el ar trebui să fie scutit, dar pelerinii nerezidenţi vor fi supuşi taxei.

După această călătorie, iezuitul argentinian urmează să mai facă două deplasări în nordul Italiei, la Verona în mai şi la Trieste în iulie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Suma amețitoare cu care a fost vândut ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic

Publicat

in

De

Un ceas de aur găsit la cel mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut, sâmbătă, la licitaţie cu 1,175 milioane de lire sterline (1,37 milioane de euro), un record pentru un obiect legat de celebrul vas, potrivit casei de licitaţii britanice Henry Aldridge & Son, relatează AFP, citat de news.ro.

Această sumă, plătită de un cumpărător american, a depăşit estimarea de 100.000 – 150.000 de lire sterline (116.000 – 175.000 de euro) publicată înainte de vânzare.

Acesta depăşeşte recordul anterior, pentru un artefact al Titanicului scos la licitaţie, de 1,1 milioane de lire sterline, obţinut în 2013 de o vioară, potrivit casei de licitaţii.

Cutia de vioară a fost vândută sâmbătă pentru 360.000 de lire sterline (420.000 de euro) la aceeaşi licitaţie ca şi ceasul.

Gravat cu iniţialele JJA, acesta a aparţinut omului de afaceri american John Jacob Astor, care a murit la vârsta de 47 de ani în scufundarea Titanicului în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume la acea vreme

Reputat a fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume la acea vreme, cu o avere de 87 de milioane de dolari, echivalentul a câteva miliarde în prezent, el s-a scufundat pe vas după ce şi-a văzut noua soţie, Madeleine, urcând pe o barcă de salvare.

El a fost descris în ultimele sale clipe fumând o ţigară cu un alt pasager, scriitorul american Jacques Futrelle, care s-au numărat amândoi printre cei 1.500 de morţi de pe Titanic.

Cadavrul său a fost găsit la 22 aprilie 1912, împreună cu ceasul său de buzunar din aur de 14 carate.

„Ceasul a fost complet restaurat după ce a fost returnat familiei” lui John Jacob Astor „şi purtat de fiul său, ceea ce îl face o piesă unică din istoria Titanicului şi unul dintre cele mai importante ceasuri din istoria celui mai faimos vas din lume”, subliniază casa de licitaţii.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend