Conecteaza-te cu noi

Campulung

Cu taxele la zi, câmpulungenii visează la câţiva metri de asfalt

Publicat

in

5464a3e3e4e4eb13da7f0e088006c9d9.jpgDeşi s-ar putea lăuda că locuiesc la 10 minute de centrul unui municipiu, în practică lucrurile nu sunt atât de roz cum ar putea părea pe hârtie pentru câţiva câmpulungeni care trăiesc, parcă, în altă lume.
Oricum, suntem cu toţii de acord că oraşul nostru este departe de a fi unul turistic, capabil să atragă vizitatori şi să se dezvolte pe partea de turism, cel puţin aşa cum arată în prezent şi ţinând cont de perspectivele pe care le poate oferi unui potenţial vizitator. Ne-am obişnuit deja ca autorităţile să găsească vinovaţi din exterior pentru toate neregulile din oraş, fie de vină este vremea, fie lipsa banilor, fie cine ştie ce aliniere a planetelor deloc favorabilă Câmpulungului. Astfel de pretexte le-au fost invocate ani de-a rândul locuitorilor de pe strada Arhitect Săvulescu, şi avem impresia că nici de acum încolo situaţia nu va lua o altă întorsătură. După ce s-au săturat să bată drumul Primăriei, de unde să se întoarcă la fel de lămuriţi cum s-au dus, la redacţia noastră am primit o sesizare din partea unui bărbat care locuieşte pe această stradă şi care ne-a mărturisit că nu ştie ce să mai facă şi unde să se mai ducă pentru a fi luate în calcul doleanţele lui şi ale celor ce locuiesc lângă el, după ce, în urma sesizărilor, cererilor, rugăminţilor şi discuţiilor avute cu viceprimarul Liviu Ţâroiu, nimic nu s-a schimbat. Strada Arhitect Săvulescu este, de fapt, împărţită în două: cea care face legătura între Negru Vodă şi Eremia Grigorescu, pe lângă Liceul cu Program Sportiv, şi un alt tronson care leagă Eremia Grigorescu de strada Revoluţiei, cea care urcă în cartierul Grui, pe lângă Spitalul TBC. După ani întregi de aşteptare, cei care locuiesc pe primul tronson al străzii au avut norocul ca, începând din anul 2009, să calce pe asfalt. De faptul că nu există nicio delimitare în marginile străzii, niciun trotuar sau vreun marcaj rutier, oamenii nici nu îşi mai permit să se cramponeze, uitându-se la vecinii lor, care stau pe aceeaşi stradă, doar câteva numere distanţă, care par a trăi undeva în urmă cu câteva zeci de ani.
Deşi şi unii şi alţii plătesc aceleaşi taxe şi impozite, edilii noştri se pare că le-au uitat pe cele câteva familii care locuiesc pe bucăţica de drumeag. Oamenii ne-au spus că în repetate rânduri au făcut adrese către Primăria Câmpulung, prin care solicitau „extravaganţa” de a li se asfalta strada, dar toate în zadar. Lipsa asfaltului devine cu atât mai apăsătoare şi deranjantă atunci când plouă, deoarece pietrişul, nisipul şi gunoaiele aruncate în bălăriile crescute pe stradă, în partea dinspre Spitalul TBC a străzii, pe care nimeni nu are interes să le vadă, sunt aduse de apă la porţile oamenilor a căror singură vină e că îşi plătesc toate taxele locale şi îşi doresc să fie respectaţi.
Aflându-se pe lista străzilor protejate istoric din municipiu, făcând parte din situl urban „Oraşul istoric Câmpulung”, probabil că se doreşte ca strada Arhitect Săvulescu să fie conservată aşa cum este, mărturie a vechimii Câmpulungului. Nu mai contează, bănuim, că multe uliţe rurale arată mult mai bine decât o stradă din imediata zonă a centrului unui municipiu. Veştile pentru cele câteva familii care locuiesc pe această stradă nu sunt deloc bune, întrucât, probabil, luând în calcul că strada serveşte doar câtorva câmpulungeni, unde mai pui că este doar pietonală, autorităţile nu au nici cel mai mic gând de asfaltare. „Nu o avem în plan anul acesta. Păi, dar e o bucată de vreo 60-100 de metri, dar, oricum, nu urcă, ca şi circulaţie, în Revoluţiei. Doar pietonal. Nu e în programul acestui an. Ştiu că e solicitare, dar nu va fi în program anul acesta, probabil, anul viitor. Ne-au făcut cerere, solicitare, avem la cereri şi solicitări de peste tot, dacă ar fi să le facem.”, este ceea ce ne-a declarat viceprimarul Liviu Ţâroiu. Şi, aşa cum ne-am obişnuit că merg lucrurile, probabil, anul viitor strada Arhitect Săvulescu va fi cuprinsă în programul pentru anul celălalt, şi tot aşa, an de an.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ARGEȘ | S-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare – VEZI COMUNELE UNDE AJUNG

Publicat

in

De

Președintele Consiliul Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, luni, 22 aprilie 2024, contractul de finanțare a proiectului ce vizează achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare și a 17 stații de încărcare pentru elevi prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului este de 25.000.000 lei.

Microbuzele vor ajunge la elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, precum și în comunele Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, Stâlpeni și Dârmănești.

„Este încă un pas important pentru modernizarea infrastructurii școlare. Prin accesarea acestor finanțări foarte mulți elevi vor beneficia de microbuze moderne, prietenoase cu mediul. Astfel, facilităm accesul la educație și asigurarea unor șanse egale de dezvoltare pentru toți copiii din județ” – Ion Mînzînă, președinte Consiliului Județean Argeș.   

Acest proiect se alătură celui depus de Consiliul Județean Argeș, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, ce a vizat achiziția a 25 de microbuze electrice pentru care s-a semnat deja contractul de furnizare. Aceste microbuze vor ajunge la școli până la sfârșitul lunii noiembrie. Este vorba de localitățile: Leordeni, Micești, Mihăești, Schitu Golești, Stoenești, Călinești, Berevoești, Cetățeni, Cocu, Hârtiești, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Mălureni, Aninoasa, Albeștii de Argeș, Bughea de Jos, Corbeni, Drăganu, Dragoslavele, Lerești, Merișani, Mușătești, Tigveni și Bughea de Sus. În plus, în comunele Vlădești, Coșești și Priboieni au ajuns deja câte un microbuz școlar cu combustie internă.

Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ! AU REAPĂRUT VIPERELE! Vremea caldă a trezit tîrîtoarele

Publicat

in

De

Vremea neobișnuit de caldă din această perioadă a scos mulți iubitori de munte pe traseele montane. Totuși, temperaturile ridicate au trezit mai devreme și viperele, crescând riscul de a fi mușcat de un șarpe veninos.

Specialiștii avertizează că viperele au ieșit deja din hibernare și pot fi întâlnite în mai multe zone din țară. Turiștii sunt sfătuiți să evite zonele cu multe pietre și să fie precauți în cazul unei întâlniri cu o viperă.

“Acum vine perioada de împerechere,” declară Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România. “Cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți pe potecă, deoarece viperele pot sta la soare pentru a se încălzi, în zonele cu mai puțină vegetație.”

Ce să faci dacă ești mușcat de viperă:

  • Păstrează-ți calmul și nu te panica.
  • Nu face eforturi fizice intense, care pot accelera răspândirea veninului.
  • Rămâi la umbră și aplică o compresă rece pe zona mușcăturii.
  • Sună imediat la 112 și nu încerca să te tratezi singur.

Serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând posibil după mușcătură pentru a crește șansele de supraviețuire.

Este important să fim precauți și să ne informăm temeinic înainte de a porni la drumeții montane, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, pentru a ne bucura de natură în siguranță.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend