Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Crește puternic numărul firmelor dizolvate. 2390 de firme au fost dizolvate în ianuarie 2022, cu peste 25% mai multe ca în 2021 aceeași lună

Publicat

in

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 25,46%, în prima lună din acest an, până la 2.390, faţă de 1.905, în luna ianuarie 2021, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Vezi și: Șeful Băncii Mondiale, apel la calm: Nu faceți stocuri de alimente

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 425 de firme (în creştere cu 14,01%) şi în judeţele Constanţa (140, +27,27%), Timiş (113, +36,1%), Cluj (104, +25,3%) şi Ilfov (103, +63,49%).

La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Ialomiţa, respectiv 10 (-9,09%), Giurgiu (15,+50%), Mehedinţi (15, +50%) şi Harghita (18, -10%).

Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în primele nouă luni ale acestui an, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 755 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 30,85%.

Construcţiile şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 226 (+28,41%), respectiv 198 (+9,339).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Studenţii jurnalişti au fost atacaţi şi agresaţi în timp ce acopereau tulburările din campusurile universitare din SUA

Publicat

in

De

Studenţii jurnaliști însărcinați cu acoperirea tulburărilor violente din campusurile universitare din Statele Unite au fost atacați, arestați și li s-a interzis accesul în timp ce poliția a acționat pentru a reprima protestatarii pro-palestinieni care au instalat tabere și s-au baricadat în interiorul clădirilor, informează Rador Radio România.

În unele campusuri universitare accesul a fost restricționat doar pentru studenți, ceea ce a făcut ca jurnaliștii studenți să fie, de fapt, singurele mijloace de informare de încredere care relatează despre proteste și confruntări. La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), reporterii ziarului studențesc “The Daily Bruin” au declarat că au fost atacați violent în timpul confruntărilor de marți seară, fiind inclusiv urmăriți, pălmuiți și stropiți cu substanțe iritante, a precizat ziarul.

Redactorul studenților Dai-Liu a declarat pentru CNN că a fost gazată, iar alți studenți reporteri au fost agresați, un reporter fiind transportat de urgență la spital. Ziarul nu a precizat cine i-a agresat pe studenții jurnaliști, dar violențele au avut loc în timp ce contramanifestanții, dintre care unii susțineau Israelul, s-au ciocnit cu demonstranții pro-palestinieni.

La sute de kilometri distanță, la Universitatea Politehnică de Stat din California, Humboldt, trei jurnaliști au fost reținuți în timp ce acopereau protestele din campus, potrivit unui post de radio public local, inclusiv un reporter de știri de televiziune care a fost arestat în timp ce filma demonstrațiile.

La Universitatea Columbia din New York, jurnaliștii au declarat că li s-a interzis să acopere tulburările de marți seară, în timp ce polițiștii în echipament antirevoltă au pătruns într-o clădire academică în care erau baricadați demonstranții, ceea ce a dus la peste 100 de arestări.

Citeste mai mult

NATIONAL

UE condamnă în termeni duri violențele din timpul protestelor din Georgia: ‘Folosirea forței pentru a o reprima este inacceptabilă’

Publicat

in

De

Politicieni și diplomați occidentali au cerut încetarea escaladării violențelor în Georgia, după ce forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa un miting împotriva unui proiect de lege privind agenții străini.

Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată, a condamnat miercuri „cu fermitate” violențele și a cerut guvernului să respecte dreptul la întruniri pașnice.

„Folosirea forței pentru a o reprima este inacceptabilă”, a declarat șefului politicii externe UE, Josep Borrell, pe X, citat de The Guardian.

Mitingul de marți a continuat mult după miezul nopții, iar aproximativ 2 000 de persoane au blocat traficul în fața parlamentului și pe alte străzi importante, înfruntând polițiștii mascați care au atacat protestatarii cu bastoane de cauciuc.

Poliția a reținut 63 de protestatari în capitala Tbilisi, iar șase ofițeri au fost răniți, a anunțat ministerul de interne al țării.

Partidele de opoziție din Georgia, UE și SUA au criticat proiectul de lege, care ar obliga ONG-urile, grupurile de apărare a drepturilor civile și mass-media să se înregistreze ca „agenți străini” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate. Ei spun că proiectul este de inspirație rusă.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se opune guvernului, dar ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a făcut apel la ministrul de interne să oprească violențele, calificând represiunea drept „total nejustificată, neprovocată și disproporționată”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend