Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consiliul Concurenței nu mai poate da amenzi sau declanșa investigații de peste o săptămână. Chirițoiu: Am adoptat cât de multe decizii înainte de 6 aprilie

Publicat

in

Plenul Consiliului Concurenței se află în imposibilitatea de a mai aplica amenzi ori declanșa investigații din data de 6 aprilie, după ce au expirat mandatele unor membri ai conducerii și nu mai este cvorum pentru astfel de decizii, se arată într-o adresă trimisă în Parlament de Bogdan Chirițoiu, președintele autorității. Plenul Parlamentului se va reuni luni, 22 aprilie, pentru a numi șapte noi membri în conducerea autorității și a debloca situația.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

Tot blocajul a apărut în contextul adoptării Legii nr. 71/2024 de modificare a Legii concurenței nr. 21/1996, promulgată de Iohannis în data de 28 martie 2024, prin care s-a prevăzut majorarea de la 7 membri la 9 membri pentru Plenul Consiliului Concurenței, for de conducere care are nevoie de cvorum pentru a decide declanșarea unor investigații ori aplicarea unor amenzi. Legea a intrat în vigoare luni, 15 aprilie.

Chirițoiu: Nu mai avem cvorum din 6 aprilie. Am adoptat cât de multe decizii am putut înainte

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat marți pentru HotNews.ro că pe legea veche, Plenul autorității avea 7 oameni, iar 3 posturi sunt vacante de peste 1 an, timp în care autoritatea a trimis mai multe adrese către Parlament pentru a rezolva această situație.

Problema s-a acutizat recent, când alte două posturi s-au vacantat în data de 6 aprilie 2024, iar noua lege a crescut numărul membrilor Plenului la 9 oameni, context în care Chirițoiu a trimis în 2 aprilie 2024 o nouă scrisoare în Parlament în care a avertizat că „Plenul Consiliului Concurenței nu va mai îndeplini condiția de a se întruni valabil în prezența majorității membrilor în funcție, începând cu data de 6 aprilie 2024”.

  • „De pe 6 aprilie nu mai avem cvorum (minim 3 persoane) pentru ședințe plen sau comisie. Dar am adoptat cât de multe decizii am putut înainte de 6 Aprilie, iar săptămâna viitoare ne așteptăm să avem un Plen complet.
  • Activitățile care nu necesită decizie de plen sau comisie (ex opinii pe acte normative, cereri de informații în investigații și analize), ci doar semnătura președintelui sau a funcționarului responsabil, se desfășoară normal”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu.

Plenul Parlamentului se întrunește luni pentru a debloca situația

În scrisoarea adresată Camerei Deputaților, consultată de HotNews.ro, președintele Consiliului avertizează asupra situației de blocaj începând cu data de 6 aprilie 2024.

  • „În acest sens, Consiliul Concurenței se va afla în imposibilitatea de a-şi exercita atribuțiile legale, existând riscul blocării totale a activității instituției cu consecințe negative asupra derulării şi finalizării investigațiilor privind încălcarea normelor de concurență de către companii, a procedurilor privind acordarea ajutoarelor de stat, a autorizării investițiilor străine directe din spațiul non-UE din perspectiva impactului asupra securității naționale, a avizării proiectelor de acte normative, precum și a restului atribuțiilor conferite autorității de concurență prin alte acte normative (supravegherea piețelor digitale, sancționarea practicilor comerciale neloiale în lanțul agro-alimentar ş.a.)”, se arată în scrisoarea președintelui trimisă în Camera Deputaților.

Acesta subliniază că în Plen au mai rămas doar 2 oameni care se află în exercitarea mandatului, respectiv el și încă un vicepreședinte, și solicită Parlamentului demararea procedurii de numire a celor 6 consilieri de concurență, dintre care trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Senat şi trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, precum și a unui vicepreşedinte.

În urma acestei adrese, Camera Deputaților a stabilit marți, 16 aprilie, ca propunerile privind cei 7 noi membri ai Consiliului Concurenței să fie prezentate în Plenul comun luni, 22 aprilie, când se va da și votul de numire a acestora.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ne spune ceea ce vrem să auzim: o nouă cercetare pare să demonstreze că inteligența artificială nu este imparțială

Publicat

in

O nouă cercetare condusă de Universitatea Johns Hopkins sugerează că chatboții, deseori percepuți ca fiind imparțiali, pot de fapt să întărească ideologiile existente și să contribuie la creșterea polarizării pe teme controversate, scrie earth.com.

Acest studiu contestă credința comună că chatbots oferă informații imparțiale și dezvăluie modul în care sistemele de căutare conversațională ar putea adânci diviziunile sociale și face indivizii mai susceptibili la manipulare.

Răspunsuri tendențioase din partea chatboților

“Pentru că oamenii citesc un paragraf de rezumat generat de Inteligența Artificială (IA), ei cred că primesc răspunsuri imparțiale, bazate pe fapte”, a declarat autorul principal Ziang Xiao, profesor asistent de informatică la Johns Hopkins, specializat în interacțiunile om-IA.

“Chiar dacă un chatbot nu este conceput să fie părtinitor, răspunsurile sale reflectă prejudecățile sau înclinațiile persoanei care pune întrebările. Deci, într-adevăr, oamenii primesc răspunsurile pe care vor să le audă”.

Cum afectează chatboții comportamentele de căutare online

Cercetătorii au explorat modul în care chatboții afectează comportamentele de căutare online prin compararea interacțiunilor cu diferite sisteme de căutare.

Participanții, în număr de 272, au fost rugați să își exprime gândurile inițiale cu privire la diverse subiecte controversate, cum ar fi asistența medicală, împrumuturile pentru studenți sau orașele sanctuar. Apoi au fost îndrumați să adune mai multe informații folosind fie un chatbot, fie un motor de căutare tradițional dezvoltat pentru studiu.

După ce au analizat rezultatele căutării, participanții au scris un al doilea eseu și au răspuns la întrebări despre subiect. De asemenea, au fost expuși la două articole cu puncte de vedere opuse și li s-a cerut să evalueze credibilitatea informațiilor și extremismul opiniilor.

Studiul a arătat că, deoarece chatboturile oferă un domeniu mai restrâns de informații și se fac ecoul convingerilor preexistente ale utilizatorilor, participanții care le-au folosit au fost mai înrădăcinați în pozițiile lor inițiale și au reacționat mai puternic împotriva punctelor de vedere opuse.

Oamenii au tendința de a căuta informații care se aliniază cu punctele lor de vedere

“Oamenii au tendința de a căuta informații care se aliniază cu punctele lor de vedere, un comportament care îi prinde adesea într-o cameră de ecou a opiniilor asemănătoare”, a explicat Xiao. “Am constatat că acest efect de cameră de ecou este mai puternic în cazul chatboților decât în cazul căutărilor tradiționale pe internet.”

Acest efect apare parțial din cauza modului în care utilizatorii interacționează cu chatbots – punând întrebări complete în loc de cuvinte cheie, ceea ce duce la răspunsuri care se concentrează în mod îngust fie pe beneficiile, fie pe dezavantajele unei probleme, în funcție de formularea întrebării.

“Cu chatbots, oamenii tind să fie mai expresivi și să formuleze întrebările într-un mod mai conversațional. Este o funcție a modului în care vorbim”, a spus Xiao. “Dar limbajul nostru poate fi folosit împotriva noastră”.

Potențial pentru o societate mai polarizată

Dezvoltatorii de inteligență artificială pot proiecta roboți de chat pentru a detecta indicii în întrebări care indică preferințele și prejudecățile unui utilizator, permițând inteligenței artificiale să își adapteze răspunsurile în consecință. De exemplu, cercetătorii au testat un chatbot programat cu o agendă ascunsă pentru a fi de acord cu utilizatorii, ceea ce a intensificat efectul de cameră de ecou.

Încercările de a atenua acest efect prin antrenarea unui chatbot pentru a oferi opinii contrare s-au dovedit a fi ineficiente, la fel ca și eforturile de a încuraja verificarea faptelor prin crearea de link-uri către sursele de informații – puțini participanți au urmat aceste link-uri.

“Având în vedere că sistemele bazate pe IA devin din ce în ce mai ușor de construit, vor exista oportunități pentru actorii rău intenționați de a se folosi de IA pentru a face o societate mai polarizată. Crearea de agenți care prezintă întotdeauna opinii din partea cealaltă este cea mai evidentă intervenție, dar am constatat că nu funcționează”, a declarat Xiao.

Citeste mai mult

NATIONAL

I-au dat arme, dar are o nemulțumire uriașă: ce reproșuri aduce Zelenski, Occidentului

Publicat

in

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reproşat vineri Occidentului că interzice Ucrainei să folosească armele furnizate de Europa şi Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus, într-un interviu exclusiv acordat AFP, scrie AGERPRES.

“Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem acest lucru”, a spus el, subliniind că i s-a plâns din nou săptămâna aceasta secretarului de stat american, Antony Blinken.

Lipsă de oameni și moral prost

content-image

Zelenski, a recunoscut vineri, într-un interviu acordat AFP, că ţara sa duce lipsă de oameni şi că acest lucru afectează moralul trupelor, în timp ce sâmbătă intră în vigoare o nouă lege privind mobilizarea pentru a reface rândurile armatei.

“Trebuie să umplem rezervele (…) Există un număr semnificativ de brigăzi care sunt goale. Trebuie să o facem pentru ca băieţii (care sunt pe front) să poată avea rotaţii normale. Aşa se va îmbunătăţi moralul”, a spus el.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend