Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consilierii USR PLUS și sfătuitoarea ministrului Justiției și-au găsit de lucru: Au depus o plângere despre ce au găsit pe şantierul unde au murit doi oameni

Publicat

in

Cinci consilieri USR PLUS au trimis, vineri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, o plângere în care le-au relatat procurorilor ce au găsit, în luna iulie, pe şantierul deschis în zona Esplanada din centrul Capitalei, unde zilele trecute au murit doi muncitori.

“Consilierii generali USR PLUS Ana Ciceală şi Nicorel Nicorescu, consilierii locali USR PLUS Sector 3, Eugen Matei şi Alexandru Sava şi Teodora Stoian, consiliera ministrului Justiţiei, le-au trimis procurorilor imagini şi înregistrări video de pe şantierul deschis în zona Esplanada, precum şi mărturii privind discuţiile purtate cu edilul Sectorului 3 pe şantier, dar şi cu autorităţile chemate la faţa locului pentru a constata nelegalitatea lucrărilor. Cei cinci consilieri USR PLUS s-au pus la dispoziţia procurorilor pentru a fi audiaţi ca martori în dosarul în care se investighează săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook.

De asemenea, cei cinci consilieri i-au cerut demisia lui Robert Negoiţă.

“Din investigaţiile şi documentările noastre există indicii mai mult decât rezonabile că tragedia în care şi-au pierdut viaţa două persoane este rezultatul unui lanţ de nelegalităţi şi abuzuri girate de primarul Robert Negoiţă. M-aş fi aşteptat ca, până la ora asta, Robert Negoiţă să îşi fi dat deja demisia, fără a mai aştepta rezultatele anchetei penale. Ar fi fost gestul de minimă decenţă, ţinând cont că în urma dispoziţiilor lui s-a ajuns la pierderi de vieţi umane”, a scris Ana Ciceală, consilier general USR PLUS.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi Serviciul Omoruri fac cercetări în cazul accidentului produs luni după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste mai mulţi muncitori pe un şantier din zona Bibliotecii Naţionale şi care s-a soldat cu doi morţi, a informat Poliţia Capitalei.

Alţi patru muncitori au fost transportaţi la unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Când se bea, de fapt, cafeaua? Care este ora ideală pentru a savura băutura

Publicat

in

De

Deși suntem o generație de oameni pe „repede înainte”, iar primul lucru pe care îl fac mulți la prima oră a dimineții este să bea cafea, specialiștii spun că este greșit.

O analiză recentă, realizată de Rex Isap, expert în somn și CEO la Happy Beds, dezvăluie faptul că există un moment ideal în care să-ți bei cafeaua.

Dar acesta nu este în primele minute după trezire, așa cum multe dintre noi suntem obișnuiți.

Cercetarea a fost realizată în Marea Britanie, unde ora medie de trezire a oamenilor este 7:33 dimineață și unde mulți își încep ziua cu băutură caldă și aromată, scrie realitatea.net.

La o oră după trezire, cel mai aproape de normal

De fapt, la o ora după trezire. Dacă și tu te trezești precum britanicii, în jurul orei 7:30, atunci bea cafeaua la 8:30. Dacă te trezești la alte ore, amână consumul de cafea până după ce trece măcar o ora de când ai deschis ochii dimineață.

Nu vei beneficia cu adevărat de efectele cafelei dacă o bei prea devreme.Când vine vorba despre momentul ideal pentru a bea prima cafea, avem tendința să pornim ceainicul imediat ce ne trezim. Ideal ar fi, totuși, să aștepți o ora pentru a primi beneficiile. Când ne trezim, nivelurile noastre de cortizol sunt la maximum. Cortizolul, adesea asociat cu stresul, îmbunătățește nivelurile de alertă. Așadar, consumul de cofeină în timp ce nivelul de cortizol este deja ridicat poate lucra împotriva acestui lucru sau chiar duce la dezvoltarea unei tolerante pentru cofeină”, explică expertul în somn.

Acest lucru ar putea duce la apariția somnolenței în timpul zilei

Rex a explicat: „În timpul zilei, creierul produce o substanță chimică numită adenozina. În esență, această provoacă somnul; pe măsură ce creierul este treaz mai mult timp, se acumulează și te ajută să te simți somnoros. Dar cofeină blochează receptorii de adenozina și favorizează starea de veghe.”

Este, de asemenea, important să nu consumi cofeină prea târziu în zi, deoarece poți avea dificultăți în a adormi.

Martin Seeley, expert în somn la MattressNextDay, recomandă să nu bei nici măcar ceai (verde sau negru) cu șase ore înainte de a merge la culcare.

El a explicat: „Ceaiul conține aminoacidul L-teanina, care promovează relaxarea – cu toate acestea, studiile sugerează că băuturile cu cofeină consumate înainte de culcare pot duce la un somn perturbat. Chiar și oprirea consumului de ceai cu câteva ore înainte de culcare nu este suficientă pentru a diminua efectele negative ale cofeinei conținute. Evita să bei ceai începând cu ora 15 pentru a te asigura că somnul nu este afectat.”

Citeste mai mult

NATIONAL

Schimbări climatice: Giganții petrolului știau de problemă din anii ’60. „Au practicat dezinformarea” – raport american

Publicat

in

De

Marii giganți ai petrolului și gazelor naturale din lume („Big Oil” ) știau „cel puțin” din anii 1960 despre combustibilii fosili că ar provoca încălzirea globală, dar au persistat în a nega acest lucru și chiar au practicat dezinformarea, potrivit unui raport realizat de parlamentari americani și citat de AFP.

Impactul omenirii asupra planeteiFoto: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

„Timp de mai bine de jumătate de secol, Big Oil a indus în eroare publicul american cu privire la rolul său în criza climatică, făcând tot ceea ce îi stă în putință pentru a menține Statele Unite și întreaga lume în dependență de produsele sale poluante”, se arată în raportul unei comisii formate din membri democrați ai Camerei Reprezentanților, publicat marți.

Prin „Big Oil” se înțeleg cei șase giganți și organizații analizate în cadrul acestei anchete lansate în septembrie 2021: ExxonMobil, Chevron, BP America, Shell, American Petroleum Institute (API) – care reprezintă sectorul petrolier – și Camera de Comerț.

„Toți cei șase (…) au obstrucționat și întârziat” această anchetă, refuzând să se prezinte „în pofida citațiilor”, subliniază raportul de 65 de pagini intitulat „Negare, dezinformare și limbaj dublu: evoluția eforturilor marilor companii petroliere de a evita responsabilitatea pentru schimbările climatice”.

După ce a calificat schimbările climatice drept o „farsă” și a negat existența acestora, se arată în raport, industria petrolieră a fost forțată să își „schimbe poziția” în fața unor date științifice „care deveneau prea copleșitoare pentru a continua să le nege”.

Apoi, continuă raportul, „a dezvoltat o campanie de înșelăciune și de dublu limbaj – susținută de o armată de organisme comerciale – susținând public că sprijină acțiunile privind schimbările climatice, dar acționând în spatele scenei pentru a le evita”.

Responsabilități

Și, de asemenea, spun aleșii, susținând că gazul natural este „sigur” pentru climă și că ar putea fi folosit „ca energie de tranziție către un viitor fără combustibili fosili”.

„Este timpul să tragem la răspundere Big Oil pentru campania sa de înșelăciune și să luăm măsuri pentru a remedia daunele pe care le-a provocat”, conchide raportul.

Acestea sunt „acuzații vechi care au fost deja abordate în audieri ale Congresului pe această temă și în procese”, a declarat ExxonMobil pentru AFP.

„Așa cum am spus de mai multe ori, schimbările climatice sunt reale și o întreagă ramură a grupului nostru este dedicată reducerii emisiilor – ale noastre și ale altora”, a continuat, afirmând că bugetul său anual reprezintă o treime din cel al Agenției americane pentru protecția mediului (EPA).

La rândul său, un purtător de cuvânt al API a precizat că sectorul „se concentrează pe asigurarea americanilor cu o aprovizionare fiabilă și la prețuri accesibile cu petrol și gaze, dezvoltând în același timp următoarea generație de tehnologii cu emisii reduse, cum ar fi hidrogenul și captarea CO2”.

„Orice sugestie contrară este incorectă”, a spus el.

Acuratețea remarcabilă a previziunilor oamenilor de știință de la ExxonMobil

Nu este prima dată când a ieșit la iveală faptul că societățile petroliere sunt conștiente de câteva decenii de efectul nociv al combustibililor fosili asupra climei, scrie AFP.

Subiectul a fost abordat în timpul audierilor organizate de această comisie parlamentară, care a inclus o interogare a marilor companii petroliere.

În ianuarie 2023, un studiu publicat în revista Science a dezvăluit acuratețea remarcabilă a previziunilor oamenilor de știință de la ExxonMobil privind creșterea temperaturilor, unele datând din 1977.

Însă, în 2000, directorul general al grupului, Lee Raymond, a afirmat că nu are „suficientă înțelegere științifică a schimbărilor climatice pentru a face predicții rezonabile”.

Mai multe proceduri judiciare au fost deja lansate, în special împotriva companiei în Statele Unite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend