Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine este Nicolae Ciucă, nouă propunere de premier a PNL

Publicat

in

Ministrul interimar al Apărării Nicolae Ciucă este noua propunere de premier a PNL. La acest moment se merge pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament.

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995, precizează site-ul https://www.mapn.ro/.

În 2000, a urmat cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii), Centrul PfP, Bucureşti, şi cursul de limbă engleză, Academia Forţelor Terestre, Sibiu, iar în 2001, a participat la cursul JOINT şi operaţii multinaţionale, Centrul PfP, Bucureşti.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea “Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA.

În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice.

În 2012 a absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale “Securitate şi bună guvernare” – Colegiul Naţional de Apărare, scrie site-ul https://www.mapn.ro/.

În perioada august 1988-martie 1989 a fost comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat “Rovine”, Craiova, iar în perioada martie 1989-septembrie 1992, a fost comandant de pluton cercetare şi instrucţie la Batalionul 121 Cercetare, Craiova.

Din septembrie 1992 până în octombrie 1993 a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii, batalionul 121 Cercetare, Craiova; în perioada iulie 1995-mai 1996, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată “Rovine”, Craiova.

Începând din mai 1996 până în mai 1997, Nicolae Ciucă a fost ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi, în perioada mai 1997-noiembrie 1998, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată “Rovine”, Craiova. Comandant al Componentei Terestre la Exerciţiul multinaţional “Blue Danube 2000”; noiembrie 1998 – februarie 2001 – şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, Craiova.

În anul 2000 a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, iar în 2001 a fost comandant al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, participă la exerciţiul multinaţional “Dynamic Response”, Bosnia şi Herţegovina; februarie 2001 – octombrie 2004 – comandant al Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, Craiova.

Din iunie 2002 până în ianuarie 2003 – comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom, Afganistan. În 2003 a fost conducător/director al exerciţiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF, conform site-ului https://www.mapn.ro/.

A mai ocupat următoarele funcţii: ianuarie 2004-iulie 2004 – comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak; octombrie 2004-octombrie 2006 – şef operaţii, Brigada 2 Infanterie “Rovine”, Craiova; octombrie 2006-martie 2007, împuternicit şef de stat major, Brigada 2 Infanterie “Rovine”, Craiova; martie 2007-februarie 2009 – locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, Focşani; februarie 2009-ianuarie 2011 – comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, Focşani; ianuarie 2011-ianuarie 2014 – comandant, Divizia 2 Infanterie “Getica”, Buzău; ianuarie 2014-octombrie 2014- şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

În perioada octombrie 2014-1 ianuarie 2015 a fost locţiitor al şefului Statului Major General, iar în perioada 1 ianuarie 2015-28 octombrie 2019 – şef al Statului Major General.

La 4 noiembrie 2019 a fost numit ministru al Apărării Naţionale.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii – Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, Ordinul Naţional “Pentru Merit” în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional “Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Comandor, Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Medalia ONU, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, Emblema de merit “În Serviciul Armatei României” cls. a III-a, Emblema de merit “În Slujba Păcii” cls. a III-a, Emblema de merit “Ştiinţa Militară” cls. I-a, Titlul onorific de “Militar Veteran” pentru militari, precizează site-ul https://www.mapn.ro/.

De asemenea, a fost distins cu Medalia pentru Merit, SUA, şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Europarlamentarul Cristian Terhes a solicitat Comitetului pentru Premiul Nobel pentru Pace să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candididaților

Publicat

in

De

Membrul Parlamentului European Cristian Terhes a adresat o scrisoare Comitetului Nobel pentru Premiul pentru Pace, prin care a solicitat respingerea nominalizării lui Ruben Vardanean în calitate de candidat la acest premiu.

„Vă îndemn să retrageți imediat nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2024. În calitate de apropiat al lui Vladimir Putin, Ruben Vardanyan, cunoscut și sub numele de “portmoneul lui Putin”, este un dușman al păcii și un sponsor al agresiunilor Rusiei în teritoriile post-sovietice, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a provocat deja sute de mii de victime și a forțat milioane de oameni să se refugieze în altă parte”, a menționat Europarlamentarul roman, Cristian Terhes, în scrisoarea expediată Comitetului Nobel.

Europarlamentarul român a menționat că “există, de asemenea, multiple rapoarte în mass-media care indică faptul că Ruben Vardanyan a fost trimis de Kremlin pentru a perturba negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan”.

Cristian Terhes a susținut că “nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace a unei persoane cu un astfel de trecut anti-pașnic, care a sponsorizat în mod evident agresiunea Rusiei împotriva națiunilor suverane, subminează credibilitatea și reputația acestui premiu. Vă îndemn, prin urmare, să retrageți nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2024 și să continuați să sprijiniți pe cei care promovează în mod autentic pacea, nu războaie injuste și neprovocate sau invazii împotriva altor națiuni, precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Anterior membri ai grupului parlamentar PNL cer Comitetului Nobel să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024. Parlamentarii români s-au raliat astfel celor 18 deputați ucraineni care au trimis o scrisoare Comitetului, pe 21 aprilie, în care afirmă că Ruben Vardanyan este „un inamic al Ucrainei” și „sponsor al agresiunii ruse în teritoriile post-sovietice”.

În 2019, 22 de membri ai Parlamentului European au cerut sancțiuni împotriva lui Vardanyan atunci când două bănci au fost implicate într-un schema de spălare de bani care a mutat miliarde de dolari din Rusia în Occident.

În plus, în 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au cosponsorizat un proiect de lege care cerea impunerea de sancțiuni personale împotriva lui Ruben Vardanyan, Vladimir Putin, fiecare membru al cabinetului Federației Ruse și altor lideri ruși care au susținut războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Membrii Congresului SUA au mai declarat că decizia Comitetului Nobel de a include o persoană “care ar trebui să fie imediat arestată” pe lista candidaților pentru cel mai prestigios premiu mondial este în directă contradicție cu valorile însuși ale Comitetului Nobel.

Acest lucru este demonstrat de:

• Declarația Comitetului Nobel din 2 septembrie 2023: “Este important și corect să promovăm cât mai larg posibil valorile și mesajele pe care Premiul Nobel le susține, – de exemplu, printr-un mesaj politic clar al anului trecut cu privire la premiul pentru pace, acordat activiștilor pentru drepturile omului din Rusia și Belarus, precum și ucrainenilor care documentează crimele militare rusești”.

• Politica Comitetului Nobel în 2022 (trimiși ai Rusiei și Belarusului nu au fost invitați la ceremonie) și în 2023 (invitațiile reprezentanților Rusiei, Iranului și Belarusului au fost retrase după o largă critică publică).

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Netanyahu i-a spus lui Antony Blinken că nu va accepta un acord ce include încheierea războiului în Gaza

Publicat

in

De

Premierul israelian este decis să continue războiul împotriva Hamas și nu va accepta un armistițiu care să oprească de tot operațiunile, un lucru pe care i l-a comunicat șefului diplomației americane, scriu jurnaliștii site-ului american Axios, citați de Reuters.

Antony Blinken și Benjamin Netanyahu Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Mesajul i-a fost transmis de Benjamin Netanyahu lui Antony Blinken în timpul întâlnirii de miercuri, din Israel, a scris jurnalistul Barak Ravid, de la Axios, citând surse americane și israeliene.

Ceva mai devreme, Departamentul de Stat a dat publicității un scurt comunicat pe tema întâlnirii dintre cei doi.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a remarcat îmbunătățirea livrărilor de ajutoare în Gaza „și a reiterat importanța accelerării și menținerii acestei îmbunătățiri”, a precizat comunicatul.

Blinken a făcut presiuni pentru livrarea mai multor ajutoare în Gaza, îndemnând în același timp Hamas să accepte un acord care să suspende luptele din enclavă și să permită eliberarea ostaticilor israelieni.

Ilustrând caracterul umanitar al călătoriei, șeful diplomației americane urmează să viziteze portul Ashdod din sudul Israelului, care a început recent să primească ajutoare pentru Gaza.

Blinken s-a întâlnit singur cu Netanyahu, în biroul acestuia, înaintea unei întâlniri mai ample care va include alți înalți oficiali israelieni și diplomați americani.

Hamas analizează încă un armistițiu temporar

„Chiar dacă lucrăm cu o determinare neobosită pentru a obține încetarea focului care să aducă ostaticii acasă, trebuie să ne concentrăm și asupra oamenilor din Gaza pentru că suferă în acest foc încrucișat”, a declarat Blinken în remarcile făcute la începutul întâlnirii sale cu președintele israelian Isaac Herzog la Tel Aviv.

„Să ne concentrăm pe obținerea asistenței de care au nevoie, a alimentelor și medicamentelor, a apei sau a adăpostului”, a adăugat el.

Printre măsurile care trebuie luate, a declarat marți Blinken, se numără asigurarea unui număr suficient de șoferi și camioane în Gaza pentru ca distribuirea ajutoarelor să se facă în mod eficient.

De asemenea, el a spus că trebuie identificată o listă clară de articole, astfel încât să nu existe refuzuri „arbitrare” ale transporturilor de ajutoare.

Blinken a îndemnat în același timp Hamas să accepte un acord de armistițiu „extraordinar de generos” propus de mediatorii egipteni, care ar prevedea eliberarea a 33 de ostatici israelieni în schimbul unui număr mai mare de prizonieri palestinieni și a unei încetări a luptelor, cu posibilitatea de a face ulterior alți pași către un acord general.

Un oficial de rang înalt al Hamas, care nu a răspuns încă la propuneri, a declarat că organizația încă studiază acordul propus, dar l-a acuzat pe Blinken că nu respectă ambele părți și a declarat că adevăratul obstacol în calea unui acord este Israelul.

„Comentariile lui Blinken contrazic realitatea”, a declarat Sami Abu Zuhri pentru Reuters. „Chiar și echipa de negociere israeliană a recunoscut că Netanyahu este cel care împiedică ajungerea la un acord”, a spus acesta.

Asaltul asupra Rafah

Călătoria lui Blinken în Israel are loc pe fondul speculațiilor tot mai mari că Israelul va lansa în curând un asalt promis de mult timp asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați din casele lor.

Marți, sfidând apelurile SUA de a se asigura că nicio operațiune militară nu va avea loc fără măsuri adecvate de protecție a civililor, Netanyahu a declarat că Israelul va continua cu asaltul asupra Rafah indiferent de un acord de încetare a focului.

În timp ce se confruntă cu apeluri internaționale de a opri orice ofensivă în Rafah, Netanyahu este presat de partenerii săi naționaliști religioși de care depinde supraviețuirea guvernului de coaliție pentru a merge mai departe.

Vizita lui Blinken vine la aproximativ o lună după ce președintele american Joe Biden i-a transmis un avertisment dur lui Netanyahu, spunând că politica Washingtonului s-ar putea schimba dacă Israelul nu ia măsuri pentru a aborda suferința provocată civililor, criza umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marți că s-au înregistrat progrese treptate în vederea evitării „unei foamete complet evitabile” în nordul Fâșiei Gaza, dar a cerut Israelului să facă mai mult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend