Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cerere bombă către parlamentarii români: RCA obligatoriu pentru trotinetiști

Publicat

in

O cerere bombă vine către parlamentarii din România. Metro Urban cere ca românii care circulă pe trotinetă să fie obligați să aibă RCA și echipament special de protecție.

Având în vedere că subiectul accidentelor provocate de conducătorii de trotinete a fost dezbătut intens în ultimele zile, inclusiv la nivel legislativ, după ce Metro Urban a lansat recent, în spațiul public, propuneri la nivel local prin care să prevină accidentele de trotinetă electrică, venim astăzi cu o nouă solicitare către parlamentari, în special reprezentații județului Cluj în Camera Deputaților și Senat.

Metro Urban Cluj consideră că următoarele măsuri vor spori siguranța în trafic, cât și cea a conducătorilor de trotinetele electrice: Curs de legislație rutieră obligatorie, viteza limitată la maxim 15 km/h, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!

Practic solicităm parlamentarilor, să ia în considerare și dezbatere, posibilitatea ca din punct de vedere legislativ, trotinetele electrice să fie asimilate parțial categoriei „moped” din Codul Rutier.

„Metro Urban susține că amendamentul depus de deputatul Andronache Gabriel – <> este curajos și relevant, însă considerăm că acesta trebuie acompaniat de: curs de legislație rutieră obligatorie, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!” arată semnatarii acestui apel, Vladimir DAN, Alin DANCI, Mihai CURTEANU și Horia NASRA.

Concret, propunem ca trotinetele electrice să fie asimilate legislativ mopedelor conform ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002, următoarele:

 Articolul 14 – (1) Mopedele „scuterele”, se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora; Articolul 15 – (3) Autoritatea care înregistrează mopedele “scuterele” eliberează proprietarilor acestora, certificate şi plăcuţe cu numere de înregistrare, conform categoriei din care fac parte.

 Articolul 36 – (2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.

 Articolul 70 – (3) Bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

 Articolul 76 – (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, conform legii.

 Mopedele se conduc fără a fi nevoie de permis; totuşi, deţinătorii de mopede au obligaţia de a se informa cu privire la legislaţia rutieră în vigoare; şcolile de şoferi organizează cursuri de informare pentru proprietarii de mopede, eliberând şi adeverinţe de participare la aceste cursuri. Atentie! – pentru persoanele care nu deţin un permis de conducere valabil (orice categorie), aceste cursuri de legislaţie rutieră sunt obligatorii (articolul 160 – (2) din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Vă reamintim, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, preluate și prezentate opiniei publice în luna septembrie 2022 de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național. Pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, trebuie amintite și numeroasele accidente minore, se arată în cererea semnată de  Vladimir Dan, Alin Danci,  Mihai Curteanu și Horia Nasra.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

ChatGPT, chemat în instanță în Austria din cauza „halucinațiilor” sale

Publicat

in

De

​Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă ChatGPT deoarece acesta „divaghează” şi nici chiar editorul său, OpenAI, „nu îl poate opri”, potrivit unui comunicat citat de AFP și Agerpres.

ChatGPT si OpenAIFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste tipuri de instrumente „inventează cu regularitate răspunsuri”, subliniază în comunicat NOYB (acronim pentru „None of Your Business”, tradus ca „Nu e treaba ta”). Faptul că sistemele A.I. bazate pe modele de limbaj generative pre-antrenate, precum ChatGPT, oferă răspunsuri fictive este unul arhicunoscut, aceste afirmații false ale modelelor fiind cunoscute colocvial sub denumirea de „halucinații”.

Asociația vieneză notează că, atunci când a întrebat ChatGPT despre data naşterii fondatorului NOYB, Max Schrems, chatbot-ul „a oferit sistematic informaţii false”, în loc să recunoască faptul că nu ştie. „Dacă un sistem nu poate oferi rezultate corecte şi transparente, acesta nu poate fi folosit pentru a genera date despre persoane. Tehnologia trebuie să respecte legea, nu invers”, insistă avocata Maartje de Graaf, citată în comunicat.

Acest lucru este pur şi simplu „inacceptabil”, conform NOYB, care subliniază că Regulamentul general european privind protecţia datelor (GDPR) prevede obligaţia de acurateţe.

NOYB afirmă de asemenea că firma OpenAI „a refuzat cererea reclamantului de a corecta sau şterge eroarea, susţinând că este imposibilă” și că „dezvăţarea” AI este de fapt o problemă crucială din jurul tehnologiei.

NOYB acuză compania din spatele ChatGPT că ascunde sursele sale de informații

Asociația vieneză mai acuză OpenAI că nu a răspuns cererii asociaţiei de acces la datele şi sursele sale de informaţii, încălcând din nou legea. În plângerea sa, NOYB, care a devenit de la crearea sa în 2018 spaima giganţilor tehnologici, solicită Autorităţii austriece pentru protecţia datelor să deschidă o investigaţie şi să impună o amendă companiei californiene.

Lansat în noiembrie 2022 şi finanţat de Microsoft, ChatGPT a fost luat cu asalt de utilizatorii impresionaţi de capacitatea sa de a livra eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde. Dar, date fiind riscurile, au fost lansate proceduri în mai multe ţări.

Italia a blocat temporar accesul la site-ul ChatGPT în martie 2023, în timp ce autoritatea franceză de reglementare (CNIL) a început să examineze o serie de plângeri. De asemenea, a fost înfiinţat un grup de lucru european pentru a încuraja cooperarea.

„Rămâne de văzut unde ne va duce acest lucru”, a transmis NOYB, care este în prezent sceptică în legătură la eforturile autorităţilor de a reglementa inteligenţa artificială.

Citeste mai mult

NATIONAL

Franța: Poliția l-a chemat pe Gerard Depardieu la secție pentru a fi reținut și interogat

Publicat

in

De

Actorul francez Gérard Depardieu a fost convocat luni pentru a fi dus în custodie la sediul poliției judiciare din Paris, unde urmează să fie interogat în legătură cu acuzațiile de agresiune sexuală, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliției.

Gerard DepardieuFoto: Agerpres/AP

Gigantul cinematografiei franceze, care a fost deja acuzat de viol și agresiune sexuală într-un alt caz, este vizat de două plângeri din partea a două femei care îl acuză de agresiune sexuală.

O scenografă care a lucrat în echipa filmului „Les Volets Verts”, regizat de Jean Becker, l-a acuzat pe acesta că a agresat-o sexual în 2021.

Femeia a depus o plângere în februarie 2024 pentru agresiune sexuală, hărțuire sexuală și abuz sexist.

Investigațiile au fost încredințate districtului 3 al poliției judiciare din Paris. Faptele datează din septembrie 2021 și ar fi avut loc într-un conac privat din Paris.

Potrivit relatării făcute de actriță ziarului Mediapart, actorul ar fi făcut o serie de remarci obscene în timpul filmărilor, iar ulterior „a apucat-o brutal” și „i-a pipăit talia, abdomenul, până la sâni”.

Cealaltă plângere a fost făcută de o fostă asistentă de pe platoul de filmare, care l-a acuzat pe Gérard Depardieu de agresiune sexuală în 2014.

Actorul a mai fost acuzat din 2020 de viol și agresiune sexuală asupra unei tinere actrițe, Charlotte Arnould.

Actrița Hélène Darras a depus și ea o plângere împotriva lui pentru agresiune sexuală în timpul filmărilor în 2007, dar aceasta a fost respinsă de Parchetul din Paris din cauză că a intervenit prescripția.

În Spania, Depardieu este, de asemenea, ținta unei plângeri depuse de jurnalistași scriitoarea Ruth Baza, care îl acuză că a violat-o în 1995. “Niciodată, niciodată, nu am abuzat de o femeie”, a declarat actorul în vârstă de 75 de ani într-o scrisoare deschisă publicată în Le Figaro în octombrie 2023, referindu-se la acuzațiile lui Charlotte Arnould.

Referințe:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend