Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Câți bani vor scoate din buzunar românii pentru masa de Paște? Cei mai mulți se vor duce pe mâncare, băutură și cadouri

Publicat

in

Un studiu recent realizat de Veranda Mall, la care au răspuns 2280 de participanți, a analizat modul în care românii își planifică bugetele pentru Paște în 2024 și prioritățile în ceea ce privește cheltuielile. Puși în fața prețurilor crescute, peste 40% dintre participanți alocă același buget ca și anul trecut. În același timp, 3 din 10 români își propun să aibă parte de un Paște mai generos, planificând să aloce mai mult pentru a aduce bucurie celor dragi.

3 din 10 români alocă un buget mai mare, pe măsura scumpirilor

În contextul valurilor de scumpiri, cei mai mulți dintre români sunt prudenți cu bugetul pentru masa de Paște, ajustând cheltuielile în funcție de contextul economic și de schimbările din viața personală.

40% dintre participanții la studiu aleg să aloce același buget ca și anul trecut, iar 27% plănuiesc chiar să mai taie din cheltuieli. Pe de altă parte, nu sunt puțini nici cei ce sunt dispuși să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a se simți bine cu ocazia sărbătorilor Pascale – 32.5% au declarat că vor cheltui mai mult anul acesta comparativ cu 2023.

60% dintre români plănuiesc să cheltuie până în 600 lei

Conform studiului, majoritatea respondenților intenționează să pună deoparte, pentru masa de Paște, până în 600 de RON. Doar 40% vor cheltui mai mult, un sfert dintre aceștia chiar peste 1.000 lei. Cei mai mulți deschiși să aloce un buget mai generos sunt cei mai în vârstă, de peste 60 de ani (13.68%).

Dar indiferent de bugetul alocat sau vârstă, românii au aceleași priorități pe lista cumpărăturilor pentru sărbătorile pascale. Marea parte a cheltuielilor se va îndrepta către mâncare și băutură (63.7%), urmată de cadouri (20.8%) și îmbrăcăminte (6.6%). Doar 5% dintre participanți au declarat că vor aloca bani pentru o vacanță, cu un interes deosebit în rândul generației Z și al celor de vârsta a treia.

Când vine vorba de mâncarea pusă pe masă, aproape toți românii aleg să-și cumpere ingredientele necesare pentru a găti ei preparatele. Doar 6.8% aleg să cumpere mâncare gata făcută.

Ce cadouri de Paște sunt pe lista românilor?

În topul preferințelor în materie de idei de cadouri se află dulciurile și coșurile cu produse gourmet (37.98%), articolele de îmbrăcăminte sau încălțăminte (37.02%), jucăriile (25.44%), decorațiunile (18.51%), produsele de îngrijire (17.59%) și cărțile (12.41%). Dar sunt și români care nu se alătură acestui obicei – 2 din 10 dintre participanții la studiu au declarat că nu vor oferi daruri, cei mai mulți fiind tinerii de 18-24 de ani (7.13%).

Deși alimentele s-au scumpit semnificativ față de anul trecut, puțini sunt cei care se gândesc să taie din lista de cumpărături (12.4%), majoritatea românilor apelând la strategii inteligente pentru a face față cheltuielilor mai mari. Aproape 36.5% încep cumpărăturile devreme, 28% caută oferte speciale de Paște, și 23.2% compară prețurile la diferite magazine (online, offline) pentru a-l alege pe cel mai avantajos.

Unde vor petrece românii Paștele în 2024

Întrebați cum vor petrece Paștele în 2024, 8 din 10 români merg pe varianta tradițională și vor sărbători acasă alături de cei dragi, în timp ce 10% se pregătesc să sărbătorească vizitând rude sau prieteni. Vacanțele sunt și ele parte din repertoriul sărbătorilor pascale – peste 5% dintre participanți se vor aventura într-un city break în țară sau în străinătate.

Indiferent de generație, de la Gen Z la Millennials, de la tineri la seniori, toți cei care trec pragul Veranda Mall și au participat la studiu pun accent pe păstrarea tradițiilor care ne aduc bucurie. Spiritul acesta de unitate ne inspiră să facem din fiecare Paște o ocazie de sărbătoare și să transformăm un simplu spațiu pentru cumpărături, într-unul dedicat experiențelor care să ne aducă mai des împreună.” a declarat Andreea Manole, Marketing Specialist Veranda Mall.

Sunt și câțiva români (1.5%) care vor profita de zilele libere ca să meargă la mall să profite de ofertele de Paște ale magazinelor, dar și pentru a se întâlni cu prietenii la masă sau la cafea, ori să meargă la film sau în spațiile destinate distracției pentru copii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 1,37 miliarde de lei de la bănci

Publicat

in

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,375 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul a împrumutat 664,3 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 71 luni şi un randament mediu de 6,58% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 734,3 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, MF a împrumutat 711,3 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitatea la 11 luni, la un randament mediu de 6,03% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,077 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,89 miliarde de lei, este cu 890 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în aprilie 2024, de 6,78 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Avortul ar putea deveni serviciu medical garantat în România. Procedura ar putea fi gratuită în anumite condiții

Publicat

in

Avortul, care acum este legal, dar refuzat de mulţi medici din spitalele de stat din România, ar putea deveni curând un serviciu medical garantat.

Deputaţii din Comisia pentru Drepturile Omului au votat adoptarea proiectului de lege privind garantarea dreptului la întreruperea de sarcină. Şi nu doar atât. Proiectul ar obliga cel puţin un spital din fiecare judeţ să facă gratuit procedura.

Pe lângă garantarea dreptului ca orice femeie să poată să întrerupa sarcina în spitalele de stat dar şi în spitalele private din România, acest proiect de lege mai prevede şi alte drepturi. De pildă, înfiinţarea unei platforme online acolo unde se pot găsi informaţii explicite despre metodele contraceptive, dar de asemenea şi despre procedura de întrerupere a sarcinii, relatează observatornews.ro.

Dreptul la avort a primit votul deputaților

Iniţiatorii acestui proiect de lege mai cer şi decontarea avortului în cazul în care persoana care solicită întreruperea de sarcină nu a implinit încă vărsta de 18 ani şi de asemenea în cazul în care sarcina a apărut în urma unui viol.

Deputaţii din Comisia pentru Drepturile Omului au dat recent un raport favorabil pentru adoptarea proiectului de lege în Camera Deputaţilor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend