Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cătălin Cîrstoiu ajunge din nou ținta ironiilor pe internet. S-a vrut o acțiune de PR, dar s-a sfârșit cu nasul în pământ

Publicat

in

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

OpenAI lansează GPT-4o, un nou model generativ de AI / „Un asistent vocal ultra-sofisticat”

Publicat

in

OpenAI, editorul ChatGPT, a prezentat luni noul său model de inteligență artificială (AI) generativă, GPT-4o, care permite chatbotului să interacționeze cu utilizatorii săi ca un asistent vocal ultra-sofisticat, potrivit AFP

Sam AltmanFoto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia

„Aveți transcrierea, inteligența și capacitatea de a vorbi, reunite pentru a vă oferi modul vocal”, a rezumat Mira Murati, directorul tehnologic al start-up-ului californian, în timpul unei prezentări video transmise în direct luni dimineață.

Împreună cu doi dintre colegii săi, ea a demonstrat modul în care utilizatorii vor putea interacționa cu ChatGPT, în conversații fluide, care sunt o reproducere uimitoare a discuțiilor dintre oameni.

Prezentarea companiei a fost așteptată cu nerăbdare, într-un moment în care giganții din domeniul tehnologiei își intensifică anunțurile privind noile instrumente de inteligență artificială, tot mai puternice și mai personalizate.

Asistentul de inteligență artificială de la OpenAI, pe care utilizatorii îl pot întrerupe cu ușurință, este capabil să le citească emoțiile de pe față prin intermediul camerei smartphone-ului, să îi ghideze în exerciții de respirație, să le spună o poveste sau chiar să îi ajute să rezolve o problemă de matematică.

„Arăți fericit, cu o urmă de emoție. (…) Vrei să-mi spui care este sursa acestei bune dispoziții?”, l-a întrebat mașina pe un inginer OpenAI.

Când el i-a răspuns că arată publicului cât de „utilă și fabuloasă” este ea a exclamat „Oh, încetează, mă faci să roșesc”.

Mira Murati a insistat asupra faptului că noul model GPT-4o este așteptat să aducă tuturor utilizatorilor săi cele mai avansate capacități, în producerea și înțelegerea de text, imagini și sunet și voce, prin intermediul ChatGPT.

„Suntem foarte entuziasmați să aducem GPT-4o tuturor utilizatorilor noștri gratuiți. Utilizatorii cu plată vor beneficia în continuare de limite de utilizare de cinci ori mai mari decât utilizatorii gratuiți”, a detaliat aceasta.

„Ca o magie”

De la lansarea ChatGPT la sfârșitul anului 2022 – modelul său lingvistic capabil să genereze text la o simplă interogare în limbajul de zi cu zi – Microsoft, principalul investitor al OpenAI, Google și întregul Silicon Valley au fost aruncați într-o cursă pentru instrumente și asistenți de inteligență artificială.

Google urmează să își prezinte marți cele mai recente inovații, în timp ce Microsoft are un eveniment pentru presă și dezvoltatori săptămâna viitoare.

Vineri, Sam Altman a negat zvonurile privind anunțurile pe care le pregătește compania sa: „Nu GPT-5, nu un motor de căutare”, a declarat el pe X (fostul Twitter).

„Dar (…) am lucrat la câteva lucruri noi și credem că oamenii vor fi încântați”, a adăugat el. „Pentru mine, este ca o magie”.

Miliardarul își promovează cu regularitate viziunea unei inteligențe artificiale care va fi într-o zi „generală”, adică înzestrată cu capacități cognitive umane, capabilă să realizeze descoperiri științifice în serviciul umanității.

OpenAI a fost evaluată la aproximativ 80 de miliarde de dolari, potrivit New York Times, la o vânzare de acțiuni din februarie anul trecut.

Iar potrivit Financial Times, veniturile sale anuale se situează în jurul a 2 miliarde de dolari din decembrie 2023, un nivel de creștere excepțional, comparabil cu o mână de alte start-up-uri din regiune, printre care Google și Meta (Facebook).

Citeste mai mult

NATIONAL

Un nou colos domină Europa după plecarea Gazprom de pe piața gazelor

Publicat

in

Norvegia a acoperit în 2023 un procent de 30% din consumul total de gaze al UE, două treimi din livrări fiind realizate de compania de petrol și gaze Equinor. Equinor a devenit în acest fel principalul furnizor de gaze către Europa, înlocuind Gazprom, informează Bloomberg.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, Gazprom din Rusia a furnizat aproximativ 35% din totalul gazelor din Europa. În 2023, Norvegia a devenit lider în vânzările de gaze. Din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale, aproximativ două treimi au fost vândute de compania norvegiană Equinor.

La sfârșitul lunii iunie 2023, guvernul norvegian a permis dezvoltarea a 19 câmpuri de petrol și gaze. Trei dintre ele au fost primite de Equinor, nouă vor fi dezvoltate sub conducerea companiei energetice norvegiene Ake, iar restul sub conducerea germană Wintershall Dea și a OMV austriac.

Contextul european

În ciuda scăderii cotei Gazprom, Rusia este al doilea cel mai mare furnizor de GNL către Europa, după Statele Unite. Potrivit Kpler, livrările către piețele UE în 2023 s-au ridicat la 16,4 milioane de tone, cei mai mari consumatori fiind Spania (5 milioane de tone), Belgia (5 milioane de tone) și Franța (3,6 milioane de tone). Cu toate acestea, UE discută impunerea de sancțiuni împotriva importului de gaz natural lichefiat din Rusia.

Gazprom a înregistrat în 2023 prima sa pierdere anuală din ultimii 20 de ani, din cauza scăderii livrărilor de gaze în Europa

Grupul rus Gazprom a declarat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC, informează News.ro.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.  ”EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi (bcm), în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Relație mai strânsă cu China

De la începutul anului 2024, Gazprom a crescut semnificativ livrările de gaze către China prin intermediul gazoductului “Puterea Siberiei”, depășind cifrele pentru aceeași perioadă a anului trecut cu 37,4%, se afirmă într-un comunicat al holdingului, informează Rador Radio România.

“Gazprom a crescut semnificativ livrările de gaz către China prin intermediul gazoductului “Puterea Siberiei”. În perioada 1 ianuarie – 12 mai 2024, volumul livrărilor a fost cu 37,4% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. În aprilie 2024, creșterea comparativ cu luna aprilie a anului trecut a fost de 57,1%” – se subliniază în comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend