Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei?

Publicat

in

De-a lungul deceniilor, armata Rusiei a fost prezentată ca fiind una dintre cele mai puternice din lume. Într-adevăr, o armată înarmată nuclear. Ca și cum ar fi vrut să reamintească lumii acest fapt, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat atât rușilor, cât și lumii întregi, parade și exerciții militare, potrivit Deutsche Welle.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

Cu toate acestea, cât de puternică este cu adevărat o armată nu poate fi demonstrat prin pași de defilare în Piața Roșie, ci pe câmpul de luptă. Rușii sunt puși în genunchi acum de o armată mult mai mică din Ucraina – o armată care nici măcar nu exista până acum câțiva ani. Cum se poate așa ceva?

Cât de mare este armata lui Putin?

Pe hârtie, forțele armate ruse susțin că au 1 milion de soldați, iar în viitorul apropiat 1,1 milioane, potrivit lui Margarete Klein de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate. Dar dimensiunea reală este mult mai mică, a declarat ea pentru DW.

O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja folosite în Ucraina, a spus ea. “Acestea au suferit pierderi majore în ceea ce privește soldații uciși sau răniți”.

Numărul exact al victimelor este dificil de stabilit, dar serviciile secrete americane consideră că Rusia a suferit cel puțin zeci de mii de morți și răniți.

Ideea că Rusia are rezerve infinite de soldați care pot fi desfășurați este departe de realitate, a declarat George Barros de laInstitutul pentru Studiul Războiului.

El a adăugat că actualul curs al războiului dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse. Scopul, a spus el, al recentului impuls de mobilizare parțială al lui Putin este doar acela de a menține actuala linie de front după toate pierderile.

Analistul Margarete Klein (Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia)

Trimiși pe front fără pregătire sau echipament

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

“Sunt oameni acolo care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate”, a spus Barros. Această observație a fost susținută de numeroase povești și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Rezerviștii trebuie să fie instruiți și echipați înainte de a fi trimiși la război, a explicat Barros. Cu toate acestea, mulți vor primi acum doar una sau două luni de pregătire, ceea ce este departe de a fi suficient.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, Rusia Foto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Alții sunt chiar trimiși pe front fără nicio pregătire sau echipament, a spus el, adăugând că singurul lucru pe care aceste condiții sunt susceptibile să-l realizeze este creșterea numărului de victime.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare luni arată cum altor noi recruți li se spune la instructaj să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Alte înregistrări rată în ce condiții sunt instruiți recruții ruși care au primit ordine de încorporare. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă a armatei rusești”, notează ironic Dmitri, fondatorul site-ului WarTranslated.

Câte tancuri mai are cu adevărat Rusia?

La începutul invaziei sale pe scară largă din februarie, Rusia avea aproximativ 3.330 de tancuri operaționale (2.840 cu forțele terestre, 330 cu infanteria sa navală și 160 cu forțele sale aeropurtate), potrivit bazei de date Military Balance 2021.

Baza de date include toate tipurile de tancuri utilizate în prezent de armata rusă, în special T-72, T-80 și T-90, precum și modificările acestora.

Potrivit Oryx, un proiect de investigație online care documentează pierderile de echipamente în războiul din Rusia, Rusia a pierdut cel puțin 994 de tancuri până la 1 septembrie.

T-14 „Armata” (captură youtube)

Cu toate acestea, potrivit estimărilor făcute de Conflict Intelligence Team, un monitor online independent al conflictelor armate rusești, baza de date Oryx acoperă aproape 70% din totalul echipamentelor pierdute în luptă de ambele părți, deoarece include doar pierderile complet verificate – nu fiecare vehicul capturat sau distrus este fotografiat și documentat.

Rusia a pierdut cel puțin 220 de tancuri T-72B mai vechi și aproximativ 270 de versiuni T-72B3/M ale calului său de bătaie, modificate în anii 2010.

Bilanțul tancurilor distruse include cel puțin 35 de T-80BVM și peste 20 de tancuri T-90A/M, pe care experții ucraineni le consideră cele mai avansate și mai rezistente tipuri de tancuri rusești.

Cu toate acestea, Rusia are încă la îndemână aproximativ 2.000 de tancuri pregătite de luptă, precum și o cantitate enormă în depozite.

Baza de date Military Balance 2021 spune că depozitele rusești au aproximativ 10.200 de tancuri, inclusiv diverse T-72, 3.000 de T-80 și 200 de T-90.

Acest lucru înseamnă că Rusia ar putea avea aproximativ 17.300 de tancuri produse între sfârșitul anilor 1950 și prezent.

Asta, pe hârtie. În realitate, nimeni – probabil nici măcar Rusia – nu știe cu exactitate câte dintre aceste mii estimate pot ieși de la naftalină și pot fi din nou operaționale.

Tanc modern T90 rusesc, distrus de ucraineni Foto: Armata ucraineana

Câte arme nucleare are Rusia

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, organizația care ține faimosul „Ceas al Apocalipsei”, estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.

Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.

Pe baza imaginilor din satelit și a informațiilor publicate în baza noului tratat START, acordul bilateral între Statele Unite și Rusia privind reducerea și limitarea armelor nucleare, se pare că Rusia are aproximativ 400 de ICBM-uri înarmate cu focoase nucleare, acestea putând transporta la destinație până la 1.185 de focoase.

ICBM-urile sunt organizate în trei armate de rachete care au în total 12 divizii alcătuite din aproximativ 40 de regimente.

Forțele Rachetelor Strategice ale Rusiei folosesc în prezent mai multe tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), ținute atât în silozuri nucleare, cât și desemnate unor platforme de lansare mobile.

Valeri Gherasimov, comandantul Statului Major rus, declara în luna decembrie a anului trecut că 95% din Forțele Rachetelor Stragice rusești sunt permanent pregătite de luptă.

Arsenalul nuclear al Rusiei (FOTO: Bulletin of the Atomic Scientists)

Moscova poate susține încă un front

Șeful Statului Major General al Germaniei, general Eberhard Zorn, declara miercuri într-un interviu pentru Reuters că Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă asta și nu ar trebui subestimat.

El a spus că cea mai mare parte a forțelor terestre ruse ar putea fi blocate în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, “nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război”.

De asemenea, Rusia are la dispoziție o forță navală și aeriană, precum și rezerve substanțiale, a atras atenția şeful Statului Major General al Germaniei.

Pe de altă parte, numeroși analiști și servicii occidentale susțin că Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Washington Post.

Poate susține industria de armament a Rusiei războiul?

Potrivit expertului rus în securitate Pavel Luzin, stabilit în Statele Unite, industria de armament a Rusiei nu este în măsură să furnizeze cantități semnificative de provizii pe termen scurt.

Pavel Luzin (foto: twitter Pavel Luzin)

Margarete Klein a adăugat că aceștia folosesc acum arme și gloanțe vechi, care au fost depozitate încă din perioada sovietică.

Apoi, din nou, nu este clar câte dintre aceste arme stocate au fost deja vândute ca urmare a corupției, sau dacă mai sunt măcar în stare de funcționare.

Industria de armament din Rusia nu dispune de microcipurile necesare pentru arme de înaltă precizie și alte piese de schimb, a declarat Klein.

Singurul avantaj pe care Rusia îl are cu adevărat este o populație mai mare la dispoziție pentru a o recruta în armată. Cu toate acestea, după cum a subliniat Barros, o armată are nevoie de mai mult decât de soldați pentru a avea succes.

Mai mult, Ted Galen Carpenter de la Institutul Cato din Washington, spune că Putin dorește în continuare să pună capăt rapid conflictului și că, dacă Ucraina și Occidentul s-ar arăta dispuși să negocieze, Moscova ar veni probabil la masa negocierilor.

surse: Deutsche Welle, ISW,Oryx ,WarTranslated, HotNews.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Suma amețitoare cu care a fost vândut ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic

Publicat

in

De

Un ceas de aur găsit la cel mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut, sâmbătă, la licitaţie cu 1,175 milioane de lire sterline (1,37 milioane de euro), un record pentru un obiect legat de celebrul vas, potrivit casei de licitaţii britanice Henry Aldridge & Son, relatează AFP, citat de news.ro.

Această sumă, plătită de un cumpărător american, a depăşit estimarea de 100.000 – 150.000 de lire sterline (116.000 – 175.000 de euro) publicată înainte de vânzare.

Acesta depăşeşte recordul anterior, pentru un artefact al Titanicului scos la licitaţie, de 1,1 milioane de lire sterline, obţinut în 2013 de o vioară, potrivit casei de licitaţii.

Cutia de vioară a fost vândută sâmbătă pentru 360.000 de lire sterline (420.000 de euro) la aceeaşi licitaţie ca şi ceasul.

Gravat cu iniţialele JJA, acesta a aparţinut omului de afaceri american John Jacob Astor, care a murit la vârsta de 47 de ani în scufundarea Titanicului în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume la acea vreme

Reputat a fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume la acea vreme, cu o avere de 87 de milioane de dolari, echivalentul a câteva miliarde în prezent, el s-a scufundat pe vas după ce şi-a văzut noua soţie, Madeleine, urcând pe o barcă de salvare.

El a fost descris în ultimele sale clipe fumând o ţigară cu un alt pasager, scriitorul american Jacques Futrelle, care s-au numărat amândoi printre cei 1.500 de morţi de pe Titanic.

Cadavrul său a fost găsit la 22 aprilie 1912, împreună cu ceasul său de buzunar din aur de 14 carate.

„Ceasul a fost complet restaurat după ce a fost returnat familiei” lui John Jacob Astor „şi purtat de fiul său, ceea ce îl face o piesă unică din istoria Titanicului şi unul dintre cele mai importante ceasuri din istoria celui mai faimos vas din lume”, subliniază casa de licitaţii.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Modele legendare Dacia au fost reînviate: O mașină de Miliție și una de Securitate printre modelele expuse într-un mic muzeu

Publicat

in

De

Un om de afaceri din Satu Mare pasionat de Dacii şi-a cumpărat 10 astfel de autoturisme vechi şi a deschis un mic muzeu în curtea societăţii sale, unde curioşii pot intra gratuit şi pot vedea cum arăta o maşină de familie din epoca lui Ceauşescu, dar şi o maşină de Miliţie sau una specială pentru Securitate.

Omul de afaceri Beniamin Kira este pasionat de mic de maşini. Primele amintiri sunt din vremea lui Ceauşescu, când călătorea cu tatăl său, care era şofer. Aşa a cunoscut primele Dacii iar după mai mulţi ani a început să cumpere astfel de exemplare. În curtea firmei pe care o deţine în municipiul Satu Mare, Beniamin Kira a ridicat o construcţie în care îşi adăposteşte atât Daciile sale, cât şi ale unor prieteni. Alături de vechile maşini, în muzeu mai sunt obiecte de pe vremea regimului comunist, inclusiv un tablou mare al dictatorului Nicolae Ceauşescu, recuperat din comuna sa natală, Turţ.

“Primele mele amintiri sunt din copilărie. Tatăl meu era şofer şi aşa mi-a venit dragostea de maşini. Oricărui copil sau tânăr îi place maşinile, doar că atunci nu aveai posibilitatea să vezi aşa des maşini cum vezi azi. Şi îţi era şi mai dor şi mai plăcut să ajungi într-o maşină, pe urmă să o conduci, să o repari, să ai o maşină a ta personală. Satisfacţia era mult mai mare. Am cumpărat prima mea maşină, o Dacie, în anii tinereţii, pe urmă am ajuns la alte mărci de maşini, dar nici acum nu am uitat Dacia. Îmi place şi cât voi trăi vreau să le ţin”, a declarat Beniamin Kira pentru AGERPRES.

Printre maşinile pe care le deţine sunt Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia 1310, Lăstun 500 – cunoscut ca ‘maşina săracului’ -, dar şi o Dacie neagră, model la care avea acces doar Securitatea. “Nu prea avea acces altă lume la o asemenea Dacie pe acele vremuri”, şi-a prezentat Kira colecţia.

Însă cea care atrage atenţia prima dată este Dacia cu inscripţia Miliţia.

“Când m-am decis să fac această colecţie de maşini, am intrat pe tot felul de site-uri şi am încercat să caut din fiecare model câte un exemplar. Dacia de Miliţie a fost cumpărată din Iaşi, de la un proprietar care a luat-o la licitaţie când Poliţia le-a scos la vânzare”, şi-a amintit acesta.

Preferata lui Beniamin Kira este însă o Dacia 1100 fabricată în anul 1968, printre primele 2.000 de astfel de maşini din România, care are vopseaua originală.

“Pot fi considerate investiţii. Dacă astăzi aş dori să vând o maşină, aş putea să o vând cu sumă între 10.000 şi 15.000 de euro. Fiecare maşină valorează peste 10.000 de euro. Au fost mai ieftine mai demult. Una dintre maşini a fost recondiţionată de mine şi m-a costat vreo 12.000 de euro. Deci, e mai bine să cumperi una gata restaurată decât să o restaurezi tu. Costă şi mult timp, pe care nu poţi să-l valorifici de multe ori în bani. Pentru fiecare detaliu, element, garnitură, trebuie să cauţi, să stai, să dai comandă, apoi nu se potrivesc. E complicat să faci o restaurare de la zero şi e foarte costisitor”, a explicat Beniamin Kira.

Cel mai lung drum pe care l-a făcut la volanul unei Dacii a fost de circa 500 de km, din Satu Mare până în Polonia, la Cracovia, unde există un grup de pasionaţi de Dacii.

“În fiecare an le scoatem de cel puţin două-trei ori la plimbare. Toate sunt funcţionale, cu asigurare, singurul avantaj fiind faptul că sunt scutite de taxa de drum”, a arătat el.

Deşi a deţinut şi deţine mai multe maşini moderne, spune că o Dacie întoarce pe stradă privirile “cu plăcere şi cu drag”.

“Eu zic că după o maşină ca Dacia oricine se întoarce pe stradă cu plăcere şi cu drag. Foarte greu se găsesc persoane care să le facă întreţinerea. Norocul este că o Dacie este foarte uşor de întreţinut – motorul, cutia de viteze. Ştiu să repar şi acum, chiar îmi face plăcere, îmi place mirosul de benzină”, a mai spus acesta.

În anul 2014, el a deschis “Muzeul Daciei Româneşti” în curtea firmei sale, în care a adăpostit toate Daciile şi permite curioşilor să le vadă.

“Fiind pasionat de maşini, am considerat că şi nepoţii noştri merită să vadă aceste maşini minunate care s-au fabricat în România. Am rămas surprins că am avut vizitatori din Paris, Polonia, Ucraina, Slovacia, Austria. Vine lumea, acum se găseşte uşor pe reţelele de socializare. Mai avem clase de copii care vin să ne viziteze când e ‘Şcoala Altfel'”, a subliniat Beniamin Kira.

Muzeul este deschis sâmbătă şi duminică, intrarea este gratuită. Totuşi, cei care doresc, pot să facă donaţii pentru susţinerea cheltuielilor într-o cutie amplasată la intrare.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend