Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi

Publicat

in

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar rulajul a fost de 33,6 milioane de lei (6,8 milioane de euro), uşor în scădere faţă de ziua precedentă.

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,87%, până la 12.169,44 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o creştere cu 0,81%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe plus cu 0,86%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a câştigat 0,38% din valoare, potrivit Agerpres.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,93%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un avans de 0,99%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 1%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea, cu aproximativ 7,1 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 4,78 milioane de lei, şi de cele ale Băncii Transilvania – 4,22 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Carbochim (+14%), Dafora (+8,82%) şi Condmag (+8,33%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Farmaceutica Remedia (-6,15%), SIF 5 Oltenia (-2,27%) şi Bittnet Systems SA (-1,86%).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

fanatik.ro: Ce probleme a avut cu Poliția deputatul care a blocat microfonul la tribuna Parlamentului. Andi Groșaru a încălcat legea chiar în fața autorităților

Publicat

in

De

​Deputatul neafiliat Andi Groșaru a suspendat ședința în plen a Camerei Deputaților, desfășurată luni, după ce a blocat microfonul pe care îl folosesc parlamentarii în timpul dezbaterilor. Groșaru s-a ținut cu mâinile de tribună și a refuzat să o părăsească timp de aproape 20 de minute. Ulterior, parlamentarul a explicat că, din punctul lui de vedere, ședința Camerei Deputaților s-a ținut nelegal.

Andi GroșaruFoto: Inquam Photos / George Călin

Groșaru a mărturisit că a fost exclus în mod nelegal, începând cu luna octombrie 2021, din comisiile de specialitate a Camerei Deputatilor, iar în iunie 2022, de asemenea în mod nelegal, din Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, după ce a sesizat o serie de încălcări ale codului de conduită parlamentară de catre o serie de deputati membri ai acestui grup. De asemenea, Groșaru susține că a mai sesizat o serie de încălcări ale codului de conduită parlamentară de catre o serie de deputați membri ai respectivului grup. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO | Ucraina demolează orice urmă de prietenie cu Rusia: Primăria din Kiev a luat o decizie radicală

Publicat

in

De

Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP.

”Serviciile comunale ale oraşului au început demontarea compoziţiei în memoria Tratatului de la Pereiaslav”, care marchează jurământul de credinţă al Ucrainei faţă de Rusia în 1645, a anunţat marţi Primăria Kievului.

Monumentul – sculpturi în piatră reprezentând conducători ucraineni şi ruşi de la acea vreme între care şi semnatari ai tratatului – a fost instalat într-un parc în centrul Kievului ca parte a unui complex memorial emblematic care sărbătorea ”prietenia popoarelor” ucrainean şi rus.

La puţin după invazia din 2022, autorităţile de la Kiev au demontat în acelaşi sit două statului de bronz reprezentând muncitori ucraineni şi ruşi şi au schimbat numele arcului metalic de deasupra ansamblului arhitectural din ”Arcul Priteniei Popoarelor” în ”Arcul Libertăţii Poporului Ucrainean”.

”Demontarea poate dura mai multe zile, deoarece compoziţia este destul de masivă. Ea constă în aprocimativ 20 de elemente” care cântăresc între şase şi şapte tone, precizează primăria.

Monumentul urmează să fie transferat într-un muzeu din Kiev, potrivit primăriei.

”Este o măsură de luat”, a declarat AFP Aliona Iavorivska, o psiholoagă în vârstă de 32 de ani care locuieşte la Kiev. ”Nu înţeleg de ce acest monumet era încă aici”.

Oleksandr Severin, un pompier în vârstă de 32 de ani, consideră, din contră, că această lucrare este ”importună”, deoarece, în timp de război, în opinia sa, autorităţile ar face mai bine să folosească fondurile pentru a finanţa armata.

Ucraina, o fostă republică sovietică, independentă din 1991, duce de ani de zile o politică de demontare a monumentelor din epoca sovietică şi a redenumit numeroase oraşe cu numele pe care le aveau înaintea Revoluţiei Bolşevice din 1917.

Aceste măsuri s-au multiplicat după anexarea Crimeei în 2014 şi s-au intensificat şi mai mult după invazia de la 24 februarie 2022.

Anul trecut, Ucraina a adoptat o lege a ”decolonizării” în vederea redenumirii străzilor şi demontării monumentelor legate de Moscova.

La Kiev, o piaţă centrală care se numea Lev Tolstoi se numeşte ”Piaţa Eroilor Ucraineni”.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend