Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

București și Ilfov – centre de testare RT-PCR

Publicat

in

În condițiile înregistrării unui număr tot mai mare de cazuri noi de COVID, autorităţile au anunţat că vor să evite supraaglomerarea serviciilor de Ambulanţă. Astfel, bucureștenii și locuitorii județului Ilfov care au simptome și suspectează o infecție cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea să meargă singuri și să se testeze.

– În București și în județul Ilfov sunt deschise în acest moment 28 de centre de recoltare de probe pentru Covid-19.

– Toți cei care sună la DSP, la nr. 021/9462, primesc un cod specific și vor putea să se prezinte la aceste centre de recoltare, precum cel de la Spitalul de Nefrologie Carol Davila. Ulterior primesc un rezultat.

– Oamenii pot să meargă și la medicii de familie, sunt peste 3.800 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate, pentru testările Covid. La medicii de familie se pot testa gratuit cei care se încadrează în definiția de caz a INSP.

Ministerul Sănătății explică în detaliu procedura valabilă pentru București:

  • Persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu indicație de testare RT-PCR, vor solicita testarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin numărul de Call Centre 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/.
  • Persoane nedeplasabile, sau care nu au posibilitatea de a se deplasa către un centru de testare, vor menționa acest lucru în formularul online sau operatorului Call Centre pentru a fi introduși în lista de așteptare a SABIF pentru testare la domiciliu.
  • Pentru persoanele care se pot deplasa către un centru de recoltare, fără a utiliza mijloacele de transport în comun, DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i-le pe cele din imediata vecinătate, dar și posibilitatea de acces. Harta acestor puncte de recoltare este publicată pe site-ul MS și DSP București. De asemenea, DSP va emite prin email și/sau sms care conține numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele solicitantului și CNP-ul parțial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare.
  • Persoanele care se vor prezenta în punctele de recoltare vor prezenta dovada înregistrării de testare la DSP București. Persoana va prezența email-ul /sms-ul primit de la DSP București. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru RT-PCR, nu se va efectua!
  • Personalul din punctul de recoltare are obligația să valideze datele pașaportare cu numărul de înregistrare al cererii de testare, primit prin email /sms, de la DSP București. În cazul în care datele nu corespund, recoltarea nu se va efectua.
  • După recoltare, persoana testată va aștepta la domiciliu rezultatul testului RT-PCR, pe care îl va primi prin email / sms din aplicația CORONAFORMS.
  • În cazul în care rezultatul testului este POZITIV, contactați medicul de familie și urmați indicațiile acestuia!

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Remuneraţia lui Messi la Inter Miami depăşeşte masa salarială a multor echipe din MLS. Cât câştigă jucătorii români din SUA

Publicat

in

Remuneraţia anuală a lui Lionel Messi din contractul său din Major League Soccer cu Inter Miami este puţin peste 20,4 milioane de dolari în primul său sezon complet, depăşind salariile tuturor celorlalte echipe din campionat, cu excepţia a trei, informează AP.

Messi s-a alăturat echipei Inter Miami în vara anului trecut şi are un salariu de bază de 12 milioane de dolari. Remuneraţie anuală ajunge însă la 20.446.667 de dolari, a anunţat joi Asociaţia Jucătorilor din MLS, în primul comunicat de salarii din 2024.

Suma include ceea ce Messi primeşte din contractul său cu MLS, care se încheie până în sezonul 2025, inclusiv orice bonus de marketing şi onorariul agentului. Nu se iau în calcul niciun acord suplimentar cu echipa sau cu filialele sale şi nici bonusurile de performanţă.

Messi, care împlineşte 37 de ani luna viitoare, a înscris 10 goluri în acest sezon, cu unul mai puţin decât jucătorii de pe primul loc în topul marcatorilor.

Miami este liderul ligii în privinţa salariilor, cu un total de 41,7 milioane de dolari, dublu faţă de toate celelalte echipe, cu excepţia formaţiilor Toronto (31,4 milioane de dolari) şi Chicago (25,1 milioane de dolari). Lotul echipei Nashville, cu 21,4 milioane de dolari, câştigă, de asemenea, mai mult decât Messi.

Printre coechipierii lui Messi se numără mijlocaşul Sergio Busquets (8.774.996 de dolari) şi atacantul Luis Suárez şi fundaşul stânga Jordi Alba (1,5 milioane de dolari fiecare).

St. Louis are cea mai mică masă salarială dintre cele 29 de echipe, cu 12 milioane de dolari, imediat sub Salt Lake şi San Jose, cu 13,6 milioane de dolari fiecare.

LA Galaxy a redus salariile de la 23,5 milioane de dolari la începutul anului trecut la 17,9 milioane de dolari, iar Atlanta de la 21,3 milioane de dolari la 16,7 milioane de dolari. Toronto a mărit salariile de la 25,7 milioane de dolari la deschiderea campionatului 2023, iar Nashville a crescut de la 14 milioane de dolari.

Lorenzo Insigne, jucătorul echipei Toronto, este al doilea ca remuneraţie în MLS, cu 15,4 milioane de dolari, urmat de Busquets, Xherdan Shaqiri, mijlocaşul lui Chicago, cu 8.153.000 de dolari, Sebastián Driussi, mijlocaşul lui Austin, cu 6.722.500 de dolari, Federico Bernardeschi, mijlocaşul lui Toronto, cu 6.295.381 de dolari, şi Emil Forsberg, mijlocaşul lui New York Red Bulls, cu 6.035.625 de dolari.

Printre nou-veniţii din MLS din acest an se numără atacantul Hugo Cuypers de la Chicago (3.528.044 de dolari) şi portarul Hugo Lloris de la LAFC (350.000 de dolari).

În MLS activează şi români.

Alexandru Măţan, de la Columbus Crew, are un salariu de bază de 450.000 de dolari. Remuneraţia sa garantată ajunge la 483.250 de dolari.

Enes Sali, de la FC Dallas, are un salariu de bază de 300.000 de dolari. Remuneraţia garantată este de 345.000 de dolari.

Citeste mai mult

NATIONAL

Proiecţii de film, ateliere de animaţie pentru copii şi activităţi creative – timp de trei weekenduri în Piaţa Amzei

Publicat

in

Proiecţii de film, ateliere de film de animaţie pentru copii, activităţi creative, recreative şi sportive vor avea loc, timp de trei weekenduri consecutive (18 – 19 mai, 25 – 26 mai şi 1 – 2 iunie, între orele 12,00 – 22,00) în Piaţa Amzei din Capitală, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Copiii între 6 şi 14 ani vor avea de ales între ateliere de desene animate cu creta, decupaj sau tehnici prin care chiar ei vor deveni “personaje animate”.

Piaţa Amzei va fi activată de copiii care vor colora şi decupa personaje din animaţii şi forme din natură sau animale pe care vor învăţa să le aducă la viaţă prin tehnici de animaţie. Atelierele sunt facilitate de Nicoleta Miron, artistă de animaţie 2D, regizoare de film şi cofondatoarea studioului de animaţie Scene06 Shot24.

Adolescenţii se pot implica în ateliere de street-art cu stencil-uri şi stickere, facilitate de Alexandru Ciubotariu, cunoscut în peisajul street art-ului sub numele de Pisica Pătrată, creator de benzi desenate şi fondator al proiectului Muzeul Benzii Desenate.

Seara vor fi proiectate filme de lungmetraj pentru toate vârstele, din selecţia Festivalului Animest.

Vizitatorii vor găsi în Piaţa Amzei şi mese de ping pong, dar şi un atelier-surpriză de graffiti.

Sâmbătă, pe 18 mai, în primul weekend al evenimentului, vizitatorii vor putea participa la activităţi creative – staţie de tatuaje temporare pentru copii, staţie de creaţie cu oiţe colorate, pictat cu degeţele pe hârtie, în intervalele orare 12,00 – 14,00; 15,00 – 16,00; 18,00 – 20,00.

Între orele 14,00 – 15,00 şi 17,00 – 18,00 va avea loc un atelier de animaţie unde copiii între 6 şi 14 ani pot participa la ateliere de decupaj, cretă pe beton sau pixelation. Atelierele sunt cu intrare liberă şi durează o oră. Locurile sunt limitate la 10 copii/atelier, iar înscrierea se face prin prezenţa cu 10 minute înainte de începerea atelierului.

De la ora 16,00 va fi prezentată o serie de opt scurtmetraje animate în care personajele sunt fie animale sălbatice în roluri surprinzător de blânde sau empatice, preocupate de soarta planetei, fie animale fioroase surprinse în momente amuzante, iar de la ora 20,00 va fi prezentat filmul “Vulpoiul cel mare şi rău”, peliculă câştigătoare a Premiului Cesar 2018 pentru cel mai bun film de animaţie.

A doua zi a evenimentului debutează tot cu activităţile creative şi atelierul de animaţie, în aceleaşi intervale orare ca şi în prima zi a weekend-ului.

De la ora 16,00, va fi prezentată o nouă selecţie de filme animate ce propun câteva călătorii interesante. Personajele comunică fără cuvinte, obiectele din casă prind viaţă. Filmul-surpriză este ecranizarea celebrei cărţi “Room on the Broom” de Julia Donaldson.

Începând cu ora 20,00, este prezentat filmul “Calamity: copilăria Marthei Jane Cannary”, peliculă câştigătoare a Premiului pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de Animaţie de la Annecy şi nominalizat pentru Cea mai bună animaţie europeană la Premiile Academiei Europene de Film.

Intrarea la toate activităţile este liberă, precizează organizatorii.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Sectorului 1.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend