Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Bolile cronice nu înseamnă doar cancer!”. Asociațiile de pacienți critică dur decizia Guvernului de a elimina impozitul pe concedii medicale doar pentru anumite categorii

Publicat

in

​Cele mai importante asociații de pacienți din România critică dur decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

La rândul său, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune acuză că „Guvernul a făcut cea mai mare discriminare din istoria recentă a României. A decis că bolile cronice în general și bolile autoimune și inflamatorii în mod particular sunt mai puțin importante decât cancerul! Astfel, bolnavii de cancer au fost scutiți de plata contribuției la asigurările de sănătate. Pacienții cu boli autoimune și inflamatorii vor plăti în continuare contribuția la asigurările de sociale de sănătate, pedepsiți încă o dată pentru suferința lor.”

Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice îi amintesc premierului Marcel Ciolacu faptul că „concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetățenilor acestei țări si nu pot fi tratate în alt fel!”

„Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Și, din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de șase luni sau doi ani. Să știti că noi, pacienții cronici nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine și activi și utili societății. Doar că uneori este imposibil”, este mesajul reprezentanților Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice pentru Marcel Ciolacu.

Un alt îndemn al reprezentanților pacienților pentru Guvern este să descopere cazurile de fraudă si „să nu pedepsiți pe toată lumea pentru că este și incorrect, și discriminatoriu”.

„Vrem să vă reamintim si faptul că în februarie ați declarat că toți pacienții cronici vor fi scuțiti, iar acum a rămas, așa cum fusese de fapt stabilit de la inceput: doar pacienții oncologici.Asa că, în al 12-lea ceas, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice vă solicită să vă țineti promisiunile, făcând ca pacienții cronici să nu fie de două ori pedepsiți. Dacă legea va ieși în această forma, ca reprezentanți ai pacientilor cu boli cronice și boli rare, o vom ataca pe toate căile posibile”, este mesajul reprezentanților Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Guvernul a eliminat impozitul pe concedii medicale doar pentru anumite categorii

Guvernul a eliminat, joi, impozitul de 10% pe concedii medicale, introdus la 1 ianuarie, dar numai pentru anumite categorii: gravide, mame cu copii bolnavi, pacienți cu afecțiuni oncologice și cazuri de urgență, precum și pentru concediile post-natale, potrivit anunțului făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern de joi.

Senatul a decis în februarie eliminarea impozitării cu 10% (contribuție la sănătate) a concediilor medicale. Decizia a fost luată după ce senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus un amendament în acest sens, care a trecut de comisii si apoi de plen.

În Camera Deputaților însă, care este for decizional, propunerea nu a ajuns la vot nici până astăzi.

USR a organizat, luni, un protest la uşa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, pe care îl acuză că de aproape 100 de zile bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”.

Potrivit USR, Guvernul Ciolacu a încasat până acum 30 de milioane de euro de pe urma acestei taxe şi va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Uniunea Europeană condamnă reprimarea brutală a protestelor din Georgia

Publicat

in

De

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea violenței din Georgia, după ce forțele de securitate au folosit marți noapte tunuri cu apă, gaze lacrimogene, grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc pentru a opri un miting pașnic împotriva unui proiect de lege controversat privind „influența străină”, relatează The Guardian.

Violențe la protestele din GeorgiaFoto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

UE, care a acordat Georgiei statutul de candidat, a „condamnat ferm” violența și a cerut guvernului să respecte dreptul la întrunire pașnică. „Folosirea forței pentru a o suprima este inacceptabilă”, a scris înaltul reprezentat al UE pentru afaceri europene, Josep Borrell, pe X.

Tensiuni au fost miercuri și în Parlament în ședința în care a intrat în a doua lectură proiectul lege care va forța ONG-urile, grupările pentru drepturile omului și mass-media să se înregistreze ca „agenți străini” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Presa locală a relatat că un deputat pro-guvernamental a aruncat o carte în deputații din opoziție, în timp ce alții au strigat și și-au confruntat fizic oponenții. Partidele de opoziție, UE și SUA au criticat proiectul de lege ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Jurnaliști și politicieni de opoziție, bătuți

Marți seară, poliția a reținut 63 de protestatari în capitala Tbilisi, iar șase ofițeri au fost răniți, a declarat Ministerul de Interne din Georgia, în cea mai violentă represiune a autorităților de până acum asupra mișcării de protest care a început în urmă cu trei săptămâni.

Mitingul de marți a continuat cu mult peste miezul nopții, aproximativ 2.000 de persoane blocând traficul în afara parlamentului pe bulevardul principal din Tbilisi și pe alte drumuri cheie, înfruntând poliția care i-a atacat pe protestatari cu bastoane de cauciuc.

Mai mulți jurnaliști și politicieni din opoziție au fost, de asemenea, atacați. Levan Khabeishvili, liderul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili – acum aflat după gratii, a postat o fotografie a feței sale puternic bătute.”

„Dacă bătaia mea a împiedicat-o pe cea a unui alt activist tânăr, sunt doar fericit că mi s-a întâmplat”, a postat Khabeishvili. „Această țară aparține următoarei generații pasionate, pe care o susțin până la capăt”

Președintele se opune legii

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se opune guvernului, dar ale cărei puteri sunt în cea mai mare parte ceremoniale, a făcut apel la ministrul de interne să oprească violența, denumind represiunea „total nejustificată, neprovocată și disproporționată”.

Avocatul poporului din Georgia, Levan Ioseliani, a cerut o anchetă cu privire la utilizarea „forței disproporționate” împotriva protestatarilor și jurnaliştilor. Ministerul de Interne a insistat că poliția a intervenit numai după ce protestul a devenit violent.

Proiectul de lege a sporit tensiunile în statul din sudul Caucazului, punând partidul de guvernământ Visul Georgian împotriva unei mișcări de protest conduse în mare parte de tineri, susținută de grupuri de opoziție, societate civilă, celebrități și președinte.

Dezbaterea parlamentară asupra proiectului de lege, care necesită trei lecturi și o semnătură prezidențială pentru a deveni lege, a continuat miercuri. Se așteaptă pe scară largă că Zourabichvili să respingă proiectul, dar Visul Georgian și aliații săi au suficiente voturi pentru a trece peste veto-ul prezidențial.

Georgia, care a pierdut un scurt război cu Rusia în 2008, a căutat de mult să-și aprofundeze relațiile cu Occidentul și a câștigat statutul de membru candidat al UE în decembrie, dar criticii spun că partidul de guvernământ încearcă să apropie fosta republică sovietică de Rusia.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un nou scandal în relația părinți-copii-terasă după anunțul unui popular restaurant bucureștean

Publicat

in

De

După ce în 2022 marele Internet pare că s-a scindat între „oameni cu copii” și „cei fără copii”, după anunțul postat de J’ai Bistrot, o pancartă a celor de la Sera Eden a reaprins scandalul de 1 mai.

Anuntul care reaprinde disputaFoto: Captura Facebook

„Pentru siguranța copiilor: Copiii trebuie să rămână așezați la masă pe toată durata vizitei la restaurant, alergarea intre mese și în zona restaurantului prezintă un risc de rănire, inclusiv deplasări, căderi și ciocniri cu mobilierul și alți clienți”, scrie pe panoul pus într-un loc vizibil de restaurantul Sera Eden.

Anunțul a fost postat pe Facebook si s-a viralizat pe rețelele sociale fiind preluat de presă.

Contactați de HotNews.ro reprezentanții restaurantului au dat asigurări că nu au nicio problemă cu familiile cu copii care vin la terasă, ci doar au urmărit ca prin acest anunț să-i avertize pe părinți că sunt responsabili de siguranța acestora în cazul unor accidente. Aceștia au promis că vor reveni cu un raspuns pe larg în zilele următoare.

Controversa din 2022

Disputa din 2022 a fost generată de atenționarea restaurantului J’ai Bistro privind „zona de nisip nu este loc de joacă”.

„Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J’ai. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ. Vă mulțumim pentru înțelegere!”

Nu a durat mult până când postarea s-a viralizat și s-a transformat într-un trigger puternic, atât pentru părinți, cât și pentru cei care nu au copii. Dezbaterea a luat amploare iar întreaga situație a fost exagerată de toți cei care au simțit că le sunt lezate libertățile în urma unor astfel de politici ale unor localuri.

Referință:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend