Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bălegarul a devenit o marfă foarte căutată în SUA, în contextul crizei globale de îngrăşăminte chimice

Publicat

in

Timp de aproape două decenii, Abe Sandquist, un antreprenor din Midwest-ul SUA, a folosit toate instrumentele de marketing pentru a-i convinge pe fermieri de beneficiile bălegarului de vacă pentru culturile lor, transmite Reuters.

Acum, când există o criză globală de îngrăşăminte chimice, agravată de invadarea Ucrainei, din ce în ce mai mulţi fermieri americani bat la uşa lui Abe Sandquist. “Aş fi vrut să am mai mult de vânzare. Însă nu există cantităţi suficiente pentru a face faţă cererii”, spune Sandquist, fondatorul firmei Natural Fertilizer Services Inc din statul american Iowa.

Unii crescători de animale, inclusiv cei care până acum plăteau pentru a scăpa de dejecţiile animalelor lor, au descoperit o afacere profitabilă în vânzarea bălegarului către cultivatorii de cereale. În plus, firmele care produc echipamente pentru împrăştierea bălegarului traversează şi ele o perioadă profitabilă, potrivit Agerpres.

Nu doar că din ce în ce mai mulţi fermieri americani caută să obţină bălegar pentru însămânţările de primăvară, dar unele firme care se ocupă de bălegarul animalelor au încheiate contracte de vânzări până la finele anului, spune consultantul Allen Kampschnieder. “Bălegarul a devenit o marfă foarte căutată. Avem deja liste de aşteptare”, spune Kampschnieder, care lucrează la firma Nutrient Advisors din Nebraska.

Chiar dacă bălegarul poate suplini parţial deficitul de îngrăşăminte, totuşi nu este un panaceu, avertizează specialiştii în agricultură. Pur şi simplu nu există o ofertă suficientă pentru a înlocui toate îngrăşămintele chimice utilizate în SUA. Transportul este scump. Iar preţurile pentru dejecţiile animale cresc ca urmare a cererii puternice. În plus, bălegarul este puternic reglementat de autorităţile locale şi centrale din cauza îngrijorării cu privire la impactul său asupra resurselor de apă.

Însă, indiferent de aceste dezavantaje, cererea este în plin avânt. În statul Wisconsin, trei crescători de vite intervievaţi de Reuters au spus că au fost nevoiţi să respingă cererile pentru bălegarul lor trimise via mesaje text sau Twitter.

La rândul său, gigantul Smithfield Foods, cel mai mare producător mondial de carne de porc, a spus că a sesizat o modificare de poziţie în rândul fermelor de porci care aprovizionează abatoarele sale. “Vedem cu siguranţă cum fermierii se îndreaptă spre bălegar odată cu creşterea preţurilor la îngrăşăminte”, spune Jim Monroe, purtător de cuvânt la Smithfield Foods.

Potrivit firmei de consultanţă CRU Group, în luna martie preţul la îngrăşăminte chimice a atins un nivel record, în condiţiile în care cotaţiile la îngrăşămintele pe bază de azot au crescut de patru ori după 2020 iar la potasă de trei ori.

Războiul din Ucraina a agravat situaţia prin reducerea exporturilor de îngrăşăminte din Rusia, şi aliatul său Belarus, ca urmare a sancţiunilor occidentale. Aceasta riscă să ducă la diminuarea recoltelor în întreaga lume într-o perioadă în care inflaţia este stimulată de preţurile record la alimente. Împreună, Rusia şi Belarus au fost responsabile anul trecut pentru mai mult de 40% din exporturile mondială de potasă, unul din primele trei îngrăşăminte utilizate pentru creşterea randamentelor culturilor, susţin analiştii de la banca olandeză Rabobank.

Odată cu creşterea cererii pentru bălegar, au crescut şi preţurile, ceea ce a adus un câştig neaşteptat pentru crescătorii de animale. În statul Nebraska, preţurile la bălegar uscat au ajuns până la 11-14 dolari pe tonă, de la un nivel obişnuit de 5-8 dolari pe tonă, spune consultantul Allen Kampschnieder. Potrivit acestuia, iarna uscată a contribuit la creşterea preţurilor pentru că bălegarul are mai puţină apă, astfel că este mai concentrat şi mai valoros.

Problema pentru fermierii americani este că pe măsură ce sectorul de creştere a animalelor s-a consolidat, au apărut hub-uri geografice unde animalele sunt crescut pentru ouă, lapte sau carne, şi aici se produce cel mai mult bălegar. În consecinţă, unele zone au prea puţin bălegar iar altele prea mult şi caută modalităţi să scape de el.

În luna octombrie a anului trecut, Brett Reinford, proprietarul unei ferme de vaci din statul Pennsylvania, le oferea gratuit fermierilor din zonă bălegarul de la vacile sale numai să scape de el. Şase luni mai târziu, Reinford stă pe o mină de aur. “Păstrăm totul şi aş fi vrut să am mai mult”, spune Brett Reinford.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ucraina nu vrea să-i repatrieze cu forța pe bărbații care au fugit de mobilizare

Publicat

in

De

Autoritățile de la Kiev nu intenționează să forţeze bărbaţii cu vârstă de recrutare să se întoarcă din străinătate, a declarat marţi un oficial guvernamental de rang înalt, în pofida lipsei de soldaţi necesari pe front pentru a respinge invazia Rusiei, care durează de 26 de luni, relatează DPA, preluată de Agerpres. Anterior, Polonia și Lituania își arătaseră disponibilitatea de a susține o asemenea inițiativă.

Soldati ucraineniFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

‘„Nu vor exista restricţii şi nu va exista nicio întoarcere forţată a cetăţenilor ucraineni, indiferent de sex sau vârstă, într-o ţară aflată în război”, a declarat marţi Olga Stefanişina, vicepremierul responsabil cu integrarea europeană, într-un comentariu pentru postul german de televiziune Deutsche Welle. Cu toate acestea, ea a recunoscut că nu există ”soluţii plăcute” în chestiuni de război. „Să nu uităm că războiul este în desfăşurare şi că trebuie să-l câştigăm!”, a spus ea.

Presiune pusă pe ucrainenii din străinătate

În ceea ce priveşte reglementările recent înăsprite ale Ucrainei în ceea ce priveşte recrutarea, ea a spus că o înregistrare la biroul districtual de înlocuire a forţelor armate nu înseamnă în mod automat o chemare în armată. Stefanişina a declarat că noua lege a fost concepută pentru a ajuta guvernul ucrainean „să înţeleagă în ce măsură putem înlocui băieţii aflaţi în linia întâi”.

Armata are din ce în ce mai multe probleme în recrutarea de noi soldaţi. Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani care sunt apţi pentru serviciul militar au voie să părăsească ţara doar în circumstanţe excepţionale. În ciuda acestui fapt, câteva sute de mii de recruţi din Ucraina sunt înregistraţi ca refugiaţi numai în Uniunea Europeană.

Ca răspuns, săptămâna trecută, Ministerul ucrainean de Externe a interzis eliberarea de noi documente de călătorie pentru aceşti bărbaţi. De asemenea, o lege care a intrat în vigoare la 18 mai îi obligă pe toţi ucrainenii apţi pentru serviciul militar să îşi reînnoiască informaţiile personale din registrul militar în termen de două luni.

Ucrainenii care locuiesc în străinătate vor primi apoi servicii consulare numai pe baza prezentării unui permis de serviciu militar în vigoare, iar consulatele ucrainene vor emite documente bărbaţilor neînregistraţi numai în scopul călătoriei de întoarcere.

Polonia și Lituania, dispuse să susțină repatrierea forțată

Polonia, ţară unde sunt înregistraţi oficial, conform agenţiei ONU pentru refugiaţi, 952.104 de refugiaţi ucraineni, dintre care 152.656 bărbaţi cu vârsta de mobilizare, şi-a manifestat săptămâna trecută disponibilitatea de a colabora cu Ucraina pentru repatrierea acestora.

„Nu sunt deloc surprins că autorităţile ucrainene fac totul pentru a trimite soldaţi pe front”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Noi sugerăm de mult timp că putem ajuta partea ucraineană să asigure că persoanele supuse serviciului militar obligatoriu merg în Ucraina”, a explicat el într-o declarație acordată joia trecută postului de televiziune Polsat.

„Totul este posibil”, a răspuns ministrul polonez după ce a fost întrebat dacă guvernul de la Varşovia va răspunde pozitiv unei eventuale cereri a Kievului de a transporta bărbaţii mobilizabili în Ucraina.

Omologul său lituanian, Laurynas Kasciunas, a declarat în aceeaşi zi că ţara sa ar putea urma în acest sens exemplul Poloniei. „Cred că aceasta este soluţia cea bună”, a declarat el presei, făcând referire la remarcile ministrului polonez.

„Ucraina duce o mare lipsă de rezerve mobilizabile (…) Nu este corect faţă de cetăţenii care luptă pentru ţara lor”, a spus ministrul lituanian al apărării. El a refuzat să precizeze câţi bărbaţi ucraineni s-au refugiat în Lituania, menţionând doar că numărul lor este redus.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina vrea să trimită femei pe front: misiunea pe care trebuie să o îndeplinească

Publicat

in

De

Autoritățile ucrainene doresc să asigure participarea activă a femeilor la procesul de deminare, a declarat ministrul economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, justificând inițiativa prin egalitatea de gen, relatează Rador Radio România.

“Egalitatea de gen este văzută ca o parte integrantă a politicii Ucrainei, care se bazează pe principiile integrării, incluziunii și integrității. Acest lucru se aplică tuturor tipurilor de activități, inclusiv domenii atât de importante precum deminarea” – a spus aceasta, citată de serviciul de presă pe site-ul ministerului. Potrivit afirmaţiilor sale, implicarea activă a femeilor va contribui la creșterea eficienței și eficacității procesului de deminare. Sviridenko a clarificat că, în prezent, nivelul mediu al participării femeilor în rândul tuturor operatorilor de acțiune împotriva minelor de stat și nestatali din Ucraina este de aproximativ 30%, dar autoritățile se străduiesc să crească această cifră.

“Ucraina are resurse limitate în acțiunea împotriva minelor, avem nevoie de mai mulți operatori de deminare, mai multe echipamente, instruire a geniştilor” – a adăugat ea.

După cum a subliniat publicația “Strana”, Ucraina atrage din ce în ce mai mult femeile pentru a îndeplini sarcini în armată. Se subliniază că, din când în când, în societatea ucraineană se intensifică discuția despre ideile legate de mobilizarea femeilor sau de a le oferi mai multe oportunități de a servi în Forțele Armate Ucrainene, ceea ce va elibera unii bărbați de a se afla în prima linie

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend