Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiștii economici, prognoză sumbră pentru România: când va depăși euro cotația de 5 lei

Publicat

in

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA România a scăzut în luna iulie cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 74,5 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 44,1 puncte).

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 74,5 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 44,1 puncte). Scăderea s-a datorat componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,03%, peste 72% dintre participanţi anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei înregistra valoarea de 3,94%)”, arată asociaţia, informează News.ro.

În ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro.

“Pe fondul prudentei generate de intrarea in valul 4 al pandemiei, indicatorul de incredere macroeconomică a înregistrat o uşoară scădere, prima din ultimele 12 luni. De asemenea, pe fondul majorării ratei inflaţiei, rata anticipată de dobândă de piaţă monetară, ROBOR 3M, implică cel puţin două majorări de dobândă de politică monetară în următoarele 12 luni”, afirmă Adrian Codirlasu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

De asemenea, 91% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţă monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar 85% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele de 5 şi 10 ani. Peste 63% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor proprietăţilor rezidentiale în următoarele 12 luni, cel mai mare procent de la introducerea acestei întrebări.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna iulie 2021 relevă pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 o valoare medie a anticipatiilor de 6,6%.

Analiştii mai estimează o evoluţie, în termeni reali, pentru PIB în acest an de +6,9%.

Datoria publică ca procent din PIB se estimează că va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%.

”În contextul atenţiei sporite a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financiare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor. Astfel, peste 87% cunosc pe deplin sau ştiu de existenţa reglementărlior europene privind factorii ESG, 50% oferă suport activ clienţilor în vederea respectării criteriilor ESG iar peste 55% cunosc recomăndarile Autorităţii Bancare Europene către bănci şi firmele de investiţii, cu privire la introducerea factorilor ESG în activitatea de creditare şi investiţii, şi deja au planuri de implementare a acestor recomandări”, arată asociaţia.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România, subiect de discuție la NASA: ce au surprins sateliții pe 12 aprilie deasupra zonei unde râul Olt se întâlnește cu Dunărea

Publicat

in

De

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de sateliți deasupra sudului țării. Acolo, câmpurile de rapiță înflorite oferă un peisaj desprins parcă din povești, ademenind privirile și inspirând admirație.

Pe 12 aprilie, un satelit a înregistrat imagini uimitoare deasupra zonei unde râul Olt se întâlnește cu Dunărea. Planta de rapiță, aflându-se în plină floare, a transformat peisajul într-un vast câmp auriu, fapt care a atras rapid atenția NASA. Potrivit Ambasadei SUA la București, aceste fotografii au circulat intens pe internet, sub titlul „Câmpurile de aur din România”, fiind vizualizate de mii de persoane.

content-image

România contribuie semnificativ la producția de cereale și semințe oleaginoase a Uniunii Europene

Țara noastră contribuie semnificativ la producția de cereale și semințe oleaginoase a Uniunii Europene, reprezentând aproximativ 10% din total, conform Comisiei pentru Comerț Internațional. Rapița, în particular, joacă un rol major în acest peisaj agricol, fiind nu doar o cultură de importanță economică, dar și una care susține biodiversitatea și protejează solul.

Această plantă face parte din familia cruciferelor și este cultivată pentru semințele sale, bogate în ulei. Pe lângă beneficiile economice, rapița are un impact pozitiv asupra mediului, contribuind la îmbunătățirea biodiversității și la protecția solului.

Raiul albinelor

În perioada de înflorire, câmpurile de rapiță se transformă în veritabile mări de flori galbene, care nu doar că încântă privirea, dar și atrag albinele și alte insecte polenizatoare. Acestea din urmă joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor agricole.

Rapița este o sursă importantă de materii prime pentru industria alimentară și nu numai. Uleiul de rapiță, apreciat pentru proprietățile sale nutriționale, este folosit într-o gamă variată de produse, de la uleiul de gătit până la cosmetice și biodiesel.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO China: 36 de morţi în urma surpării unei porţiuni de autostradă în sudul ţării

Publicat

in

De

Surparea unei porţiuni de autostradă în sudul Chinei a făcut 36 de morţi, potrivit unui nou bilanţ comunicat joi de presa de stat, notează AFP.

Porţiunea de autostradă surpată în sudul ChineiFoto: CNS / AFP / Profimedia

Agenţia de presă Xinhua a informat joi la orele 05.30 (miercuri, 21.20 GMT) că “36 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 30 de persoane au fost rănite”, precizând că vieţile celor răniţi nu sunt în pericol.

Douăzeci de vehicule au fost “prinse” în surparea unei porţiuni de autostradă între oraşul Meizhou şi comitatul Dabu, în provincia Guangdong, care a avut loc miercuri în jurul orelor 02.10 (marţi, 18.10 GMT), în care au fost implicate 54 de persoane în total, indicase Xinhua.

Televiziunea de stat CCTV a declarat că surparea a fost un “dezastru geologic natural”, care s-a produs “sub impactul puternicelor ploi persistente”.

Averse uriaşe s-au abătut în ultimele săptămâni în provincia industrială Guangdong, care are Canton drept capitală, provocând inundaţii grave şi alunecări de teren. În ultimele zile, ploile torenţiale au fost mult mai puternice decât în mod normal pentru această perioadă a anului chiar înainte de sezonul musonilor.

“Intensificarea schimbărilor climatice” creşte probabilitatea unor “ploi abundente care apar de obicei doar în lunile de vară”, a declarat luna trecută Yin Zhijie, responsabil de prognozele hidrologice la ministerul chinez al resurselor de apă, la postul naţional de radio.(Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend