Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A şaptea zi de căutări în râul Olt, după ce un bărbat aflat la pescuit a fost dat dispărut

Publicat

in

Echipele de salvare continuă căutările în râul Olt, pentru a şaptea zi consecutiv, după ce un bărbat aflat la pescuit a fost dat dispărut, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu.

Cadavrul unui alt pescar, de asemenea dat dispărut, a fost găsit încă din prima zi de căutări.

“ISU Sibiu a început misiunea de căutare-salvare a două persoane dispărute pe râul Olt în data de 17 decembrie. În prima zi de căutări, pompierii sibieni au găsit în apă trupul neînsufleţit al unuia dintre bărbaţii căutaţi. Misiunile de căutare au continuat zilnic între orele 08,00-17,00, acestea fiind îngreunate de perimetrul mare de acţiune, aproximativ 15 kilometri de curs de apă, temperatura apei care este foarte scăzută; în prima parte a zilei o parte din apă fiind îngheţată”, se arată într-o informare transmisă de ISU Sibiu.

Conform aceleiaşi surse, misiunea este îngreunată de curenţii existenţi între cele două baraje, precum şi de vizibilitatea scăzută în apă, din cauza vegetaţiei existente în zonă, dar şi la suprafaţă, din cauza ceţii.

Vineri participă la căutări cinci scafandri din cadrul ISU Sibiu şi ISU Mureş, cu două bărci, precum şi 10 pompieri militari ai ISU Sibiu. De asemenea, un echipaj din cadrul Centrului Chinologic Sibiu este prezent la faţa locului, informează Agerpres.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Salariile sunt în creștere, dar oamenii nu se înghesuie la angajare: Sectorul de activitate în care au dispărut peste 500.000 de angajați

Publicat

in

De

În prezent, în industria prelucrătoare lucrează 1,09 milioane de oameni, pe când în anul 2000 numărul lor era de 1,56 milioane. Salariul mediu net a ajuns la 4.325 de lei în februarie 2024, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit zf.ro.

Fabricile din România au pierdut aproape 500.000 de angajaţi în ultimii 25 de ani, arată calculele ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în prezent, în industria prelucrătoare lucrează 1,09 milioane de oameni, pe când în anul 2000 numărul lor era de 1,56 milioane.

În România, mai mulţi factori influenţează stabilitatea industriei prelucrătoare. În primul rând, întreruperile lanţului de aprovizionare, care au atins apogeul în timpul pandemiei, încă afectează industria. Astfel, când producătorii nu pot asigura materiile prime de care au nevoie, se poate ajunge la reducerea orelor de lucru ale angajaţilor.

Salariile plătite de companiile din industrie au crescut în ultimii ani, dar sunt încă sub media pe economie. Salariul mediu net din industria prelucrătoare a ajuns la 4.325 de lei în februarie 2024, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Spre comparaţie, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.900 de lei în a doua lună din acest an, în creştere cu puţin peste 14% de la an la an.

Unul dintre factorii care au condus la creşterile salariilor angajaţilor din fabrici este lipsa forţei de muncă cu care se confruntă companiile din acest sector. Problema penuriei de forţă de muncă în industria prelucrătoare este una cu care angajatorii de pe piaţa locală se confruntă de mulţi ani, astfel că lipsa de muncitori calificaţi a fost o provocare continuă pentru industrie de ani de zile.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că, în ultimul trimestru din anul 2023, cele mai multe locuri de muncă vacante din economia locală erau în industria prelucrătoare, de peste 7.800. „Industria prelucrătoare pune accentul pe uman, în sensul în care operaţiunile specifice acesteia nu pot fi înlocuite de roboţi într-un procent mare. Au nevoie de personal calificat în anumite meserii, care să poată opera utilajele şi să se adapteze mediului de lucru.

Din nefericire, lipsa unui cadru educaţional în care tinerii să înveţe o meserie şi să aibă o calificare în acest sens reprezintă un motiv în plus pentru care industria prelucrătoare are cele mai multe locuri de muncă vacante”, spunea anterior pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România.

Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers, susţine că problema forţei de muncă în industria prelucrătoare din România este destul de complexă şi are mai multe cauze. În primul rând, ea spune că o parte din această lipsă de forţă de muncă poate fi atribuită migraţiei forţei de muncă spre alte ţări, unde condiţiile de muncă sau salarizarea sunt mai atractive.

„În al doilea rând, există o lipsă de adaptare a educaţiei şi formării profesionale la cerinţele reale ale pieţei muncii, ceea ce duce la lipsa de angajaţi calificaţi în această industrie. De asemenea, un alt factor care contribuie la această problemă este şi schimbarea tehnologică rapidă din industria prelucrătoare, care necesită abilităţi şi calificări noi, pe care mulţi angajaţi nu le deţin”, spunea ea anterior pentru ZF.

Industria prelucrătoare din România este aproape sinonimă cu automotive-ul. Cele mai mari 20 de companii din industria prelucrătoare au avut în 2022 o cifră de afaceri cumulată de aproape 145 mld. lei, în creştere cu 28% faţă de anul anterior, apăsând încă o dată pedala de acceleraţie după un 2021 care a adus o încetinire din cauza crizei materiilor prime, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului..

Citeste mai mult

NATIONAL

Madison Keys s-a calificat în semifinalele turneului de la Madrid (WTA)

Publicat

in

De

Jucătoarea americană de tenis Madison Keys s-a calificat în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.679.965 de euro, după ce a învins-o cu 0-6, 7-5, 6-1 pe tunisianca Ons Jabeur, cap de serie numărul opt, într-o partidă disputată marţi.

Jabeur, campioană la Madrid în 2022, a câştigat fără probleme primul set, cu 6-0, în doar 24 de minute, iar apoi a condus cu 2-0 în setul secund şi părea că se îndreaptă către o victorie facilă. Keys a avut însă o revenire spectaculoasă şi a întors soarta meciului, reuşind să se impună după o oră şi 33 de minute de joc.

Americanca se va lupta pentru un loc în finală cu poloneza Iga Swiatek, numărul unu mondial şi principala favorită, care a eliminat-o la rândul ei în trei seturi, 4-6, 6-0, 6-2, pe brazilianca Beatriz Haddad Maia (nr.11).

Miercuri sunt programate ultimele două meciuri din sferturile de finală ale turneului feminin de la Madrid: Iulia Putinţeva (Kazahstan) – Elena Rîbakina (Kazahstan/N.4) şi Arina Sabalenka (Belarus/N.2) – Mirra Andreeva (Rusia).

Anul trecut, Arina Sabalenka a învins-o în trei seturi, 6-3, 3-6, 6-3, pe Iga Swiatek în finala turneului de la Madrid.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend