Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pfizer și Moderna au scumpit vaccinurile vândute UE / Cât costă acum o doză – FT

Publicat

in

Pfizer a ridicat prețul vaccinului său contra Covid-19 cu mai mult de un sfert, iar Moderna cu mai mult de o zecime în ultimul contract cu Uniunea Europeană, în contextul în care Europa s-a confruntat cu probleme de furnizare a dozelor și cu efectele secundare ale produselor rivale, scrie Financial Times.

Cele două companii sunt pe cale să aibă anul acesta venituri de zeci de miliarde, în condițiile în care semnează contracte cu țări dornice să-și asigure pentru populația a treia doză de vaccin pentru o apărare cât mai bună contra infecțioasei variante Delta.

Termenii contractelor – încheiate anul acesta pentru un total de 2,1 miliarde de doze, livrabile până în 2023 – au fost renegociate după ce datele din testele clinice de faza a treia au arătat că vaccinurile ”mRNA” au o eficiență mai mare decât vaccinurile mai ieftine furnizate de Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Cât costă acum vaccinurile Pfizer și Moderna

Noul preț al unei doze Pfizer este de 19,50 euro, față de 15,50 anterior, potrivit secțiunilor din contract văzute de Financial Times.

Prețul unei doze Moderna este de 25,50 euro, arată contractul, în condițiile în care persoane care cunosc chestiunea au spus publicației citate că în primul contract era de 19 euro.

Prețul actual este mai mic decât se convenise anterior – 28,50 euro, pentru că s-au comandat mai multe doze, a spus o persoană apropiată negocierilor.

Aceast oficial a declarat că cele două companii au profitat de poziția pe care au pe piața vaccinurilor și au folosit ”obișnuita retorică a firmelor farma… Vaccinurile funcționează, așa că au majorat ‘valoarea’”.

Venituri de zeci de miliarde de dolari din vânzarea de doze

Pfizer a anunțat săptămâna trecută că a ridicat estimarea veniturilor din vaccinuri cu aproape o treime, până la 33,5 miliarde de dolari, în condițiile în care vânzările de vaccinuri au ajutat la dublarea vânzărilor totale în trimestrul al doilea.

Directorul executiv Albert Bourla a declarat că prețurile pentru țările cu venituri mari sunt ”comparabile”, cele cu venituri medii plătesc cam jumătate din atât, iar națiunile cu venituri mici primesc vaccinurile la costul de producție.

Pfizer, care împarte profiturile cu partenerul său german BioNTech, estimează că va majora și mai mult prețurile după ce pandemia se va încheia.

Diferența dintre producătorii de vaccinuri mRNA și rivalii lor este pe cale să crească și mai mult anul viitor, potrivit prognozelor realizate de Airfinity.

Această firmă de consultanță în științele vieții preconizează că vânzările de vaccinuri Pfizer vor totaliza 56 de miliarde de dolari, iar cele Moderna 30 de miliarde de dolari, în condițiile în care domină piețele cu venituri mari.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO SUA: Guvernatoarea statului Arizona abrogă interdicţia de avort care data din 1864

Publicat

in

De

Guvernatoarea democrată a Arizonei a promulgat joi abrogarea legii care data din 1864 și interzicea aproape toate avorturile, dar pe care Curtea Supremă a acestui stat din sud-vestul Statelor Unite o considerase „aplicabilă”, relatează AFP.

Guvernatoarea statului Arizona, Katie Hobbs, abrogă legea din 1864 privind avortulFoto: Matt York / AP / Profimedia

„Sunt mândră să semnez acest text şi să ofer un moment de uşurare locuitorilor Arizonei”, a spus guvernatoarea Katie Hobbs într-o transmisie video în direct, făcând din nou legal avortul până la 15 săptămâni de sarcină în acest stat cu peste şapte milioane de locuitori.

Legea din 1864 interzicea avortul din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei era în pericol.

Deși inactivă timp de decenii, această lege a fost considerată „aplicabilă în prezent”, într-o decizie pe 9 aprilie, de către Curtea Supremă din Arizona.

Dreptul la avort se impune drept o temă majoră în campania prezidenţială din Statele Unite. Arizona este unul dintre statele swing care ar putea decide rezultatul final.

Nici violul și nici incestul nu erau considerate excepţii valide, conform acestei legi din 1864. Decizia Curţii Supreme locale a suscitat o vie controversă în ţară, fiind condamnată de președintele Joe Biden şi de asemenea criticată – mai moderat, ce-i drept – de Donald Trump.

O lege care data încă de dinainte ca acest stat să facă parte din SUA

Republicanii se bucură de o majoritate de 31 la 29 în Camera Reprezentanților din acest stat din sud-vestul SUA, care până la începutul secolului XX a făcut parte din Mexic. Arizona s-a alăturat SUA în 1912, pe fondul Războiului Civil Mexican.

Având în vedere acest lucru și faptul că sistemul juridic american este unul de drept comun, care se bazează pe jurisprudență, numeroși juriști au ridicat semne de întrebare privind decizia Curții Supreme din Arizona.

Mai mulți politicieni ai Partidului Republican, inclusiv candidatul la președinție Donald Trump și politiciana Kari Lake, care candidează pentru unul dintre cele două mandate de senator al Arizonei, s-au pronunțat împotriva reintrării în vigoare a legii din 1864.

Trump a spus că legea merge prea departe și a dat asigurări că „lucrurile se vor rezolva”. „Și sunt sigur că guvernatorul și toți ceilalți o vor duce înapoi în limitele rațiunii”, a mai spus acesta.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bursele JTI pentru Jurnaliști: lansarea ediției 2024-2025

Publicat

in

De

Urmându-și tradiția, Bursele JTI pentru Jurnaliști lansează de Ziua Mondială a Presei (sau Ziua Mondială a Libertății Presei), ediția următoare a programului, corespunzătoare perioadei 2024-2025.

La peste un sfert de secol de la prima să ediție, programul Bursele JTI pentru Jurnalisti este destinat tuturor ziariștilor care doresc să-și consolideze experienta profesionala, încurajând pregatirea acestora în domeniul politicilor europene. Totodată, programul contribuie și la înțelegerea modului în care temele europene sunt abordate de catre mass-media internationale.

Bursele JTI pentru Jurnaliști se desfășoară în trei etape:

• Un training specializat, susținut în România de către experți în problematici europene;

• O călătorie de studii de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia ziariștii se vor întâlni formal și informal cu oficiali ai Uniunii Europene;

• Stagii de pregătire profesională, timp de patru săptămâni, la Bruxelles.

La încheierea primei etape, vor fi selectați jurnaliștii care vor continua programul.

Programul Bursele JTI pentru Jurnaliști invită în ediția 2024-2025 freelanceri și ziariști din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile economic, politic și social, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

• Experiență profesionala de minimum doi ani

• Abilitați de comunicare în limba engleza

Dosarul de înscriere vă cuprinde:

• Curriculum Vitae

• Formular de înscriere disponibil pe site-ul bursejti.ro și www.admediaconsult.ro

• Portofoliu: trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate

• Doua scrisori de recomandare, de preferință una de la coordonatorul direct sau managerul instituției unde lucrează.

Preselecția candidaților se vă face pe baza dosarului de înscriere, iar selecția pe baza unui interviu.

Data limită de depunere a dosarelor de înscriere este 1 septembrie 2024 (inclusiv), cu mențiunea Bursele JTI pentru Jurnaliști.

Dosarele de înscriere se pot depune de preferință în varianta electronica online, prin intermediul site-ului www.bursejti.ro, la adresa contact@bursejti.ro, precum și varianta print la adresa: Ad Media Consult, str. Erou Iancu Nicolae, nr.103, vila i-2 Voluntari, jud. Ilfov, cod postal 077190. Persoana de contact: Irina Apostol, e-mail: irina.apostol@admediaconsult.ro.

Programul este anunțat în fiecare an pe data de 3 mai, Ziua Mondiala a Presei

Bursele JTI pentru Jurnaliști este un program lansat în anul 2000, ca o continuare a programului de stagii inițiat în anii ‘90 de National Forum Foundation/Freedom House, cu sprijinul Guvernului SUA.

Obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștințelor și abilitaților jurnaliștilor, prin expunere la realitățile democrațiilor dezvoltate, practica profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles.

Participanții ediției actuale se vor alătura astfel celor circa 280 de colegi de breaslă care au beneficiat de-a lungul ultimilor 25 de ani de Bursele JTI pentru Jurnaliști.

Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al Asociației „Clubul Presei Economice”, al Fundației Art Production și al agenției Ad Media Consult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend