Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Sute de victime, după coliziunea a două garnituri de metrou în capitala Malaeziei

Publicat

in

Peste 200 de persoane au fost rănite luni în Malaezia în coliziunea a două garnituri de metrou într-un tunel din apropiere de turnurile gemene Petronas din capitala Kuala Lumpur, au declarat oficiali locali citaţi de Reuters.

Incidentul s-a produs în jurul orei locale 20.45 (12.45 GMT), când unul dintre trenuri, care era fără pasageri după ce fusese supus unor reparaţii, a intrat în plin într-un alt tren, în care se aflau 213 persoane şi care se deplasa în direcţia opusă pe aceeaşi linie, a declarat şeful poliţiei districtuale Mohamad Zainal Abdullah.

Patruzeci şi şapte de persoane au fost rănite grav şi 166 au suferit răni minore, a declarat el reporterilor. Impactul s-a produs într-o secţiune a tunelului aflat la circa 100 de metri de staţia KLCC aflată lângă turnurile Petronas.

“Încă investigăm incidentul, dar suspectăm că a existat o greşeală de comunicare între centrul de control al operaţiunilor cu trenuri”, a mai spus Mohamad Zainal Abdullah.

În înregistrările video şi în fotografiile de la incident postate pe reţelele de socializare pot fi văzuţi mai mulţi navetişti care sângerează şi geamuri sparte în garniturile de metrou, operate de Prasarana Malaysia Berhad.

Ministrul Transporturilor, Wee Ka Siong, a spus că această coliziune a fost primul incident major în sistemul de metrou în cei 23 de ani de la inaugurare şi a promis o investigaţie meticuloasă.

Turnurile gemene Petronas de 88 de etaje sunt cele mai înalte turnuri gemene din lume, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Cum arată Oceretîne, satul pe care rușii l-ar fi cucerit duminică: Nu se vede niciun om, nici vreo clădire rămasă întreagă

Publicat

in

De

Forțele ruse au preluat controlul asupra localității Ocheretîne din estul regiunii ucrainene Donețk, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Oceretîne, în ruineFoto: Captura YouTube

Ocheretîne , care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, pe care Rusia l-a cucerit în februarie, avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Rusia a făcut progrese lente, dar constante de la cucerirea Avdiivka, o serie de sate din zonă căzând în mâinile forțelor Moscovei.

The Guardian a publicat sâmbătă imagini filmate din dronă în localitate, remarcând că în video nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire nu pare să fi rămas neatinsă de lupte.

Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost reduse la grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav afectată, notează sursa citată

Armata ucraineană a recunoscut sâmbătă că Rusia a câștigat un „punct de sprijin” în Ocheretîne, adăugând că luptele continuă acolo.

O bătrână de 98 de ani a fugit pe jos din Oceretîne

La începutul acestei săptămâni, o localnică din Oceretîne în vârstă de 98 de ani a parcurs 10 kilometri pe jos pentru a scăpa din localitatea atacată de ruşi.

Casa i-a fost distrusă şi rude ale ei sunt rănite, a povestit bătrâna într-o înregistrare video difuzată de poliţia ucraineană.

„Am supravieţuit acelui război (al Doilea Război Mondial) şi supravieţuiesc şi acestuia. Nu mi-a mai rămas nimic. Dar am plecat pe propriile picioare şi îmi mai rămâne Ucraina”, a spus ea.

Tot recent, scriitorul ucrainean Stanislav Aseiev, soldat în trupele de infanterie ce erau angajate în luptele din sectorul Oceretîne a scris pe rețelele de socializare că „toată industria militară rusă încearcă să ne omoare. Iar noi, blestemaţii, suntem încă vii”.

Potrivit lui Aseiev, Rusia se bazează foarte mult pe bombele ghidate pentru a distruge poziţiile ucrainene şi a înainta mai departe, în timp ce Ucraina îşi imploră aliaţii să-i ofere mai multe sisteme antiaeriene.

Citeste mai mult

NATIONAL

Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional

Publicat

in

De

Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică – în raportul său global anual – asupra “nivelului fără precedent” al acţiunilor antisemite înregistrate în 2023, războiul între Hamas şi Israel alimentând un “incendiu care era deja scăpat de sub control”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

“Dacă tendinţa actuală continuă, cortina va cădea asupra posibilităţii de a duce o viaţă evreiască în Occident: purtarea unei stele a lui David, frecventarea sinagogilor şi a centrelor comunitare, trimiterea copiilor în şcoli evreieşti, frecventarea unui club evreiesc într-un campus sau comunicarea în limba ebraică”, subliniază profesorul Uriya Shavit de la Universitatea din Tel Aviv în acest document.

Raportul anual al ADL, principalul grup de apărare a drepturilor evreilor, subliniază că incidentele antisemite se înmulţiseră înainte ca războiul să izbucnească în 7 octombrie, după atacul sângeros al Hamas în Israel, urmat de o ripostă militară dură a armatei israeliene în Fâşia Gaza.

“Consecinţele oribilului atac al Hamas împotriva Israelului în 7 octombrie au fost urmate de un ţunami de ură împotriva comunităţilor evreieşti în lumea întreagă”, a declarat Jonathan Greenblatt, şeful ADL cu sediul la New York.

“Raportul din acest an este incredibil de alarmant, cu niveluri de acţiuni antisemite documentate fără precedent, inclusiv în SUA, unde în 2023 a existat cel mai mare număr de incidente antisemite în SUA înregistrate vreodată de ADL”, a adăugat el.

Redactat în comun cu Universitatea din Tel Aviv, raportul arată că incidentele antisemite în 2023 au fost mult superioare cifrelor din 2022 în cea mai mare parte a ţărilor în care trăiesc importante minorităţi evreieşti, în special SUA, Franţa, Marea Britanie, Australia, Italia, Brazilia şi Mexic.

Publicarea raportului coincide cu Ziua comemorării Holocaustului şi a eroismului (în ebraică Yom HaShoah).

ADL a înregistrat 7.523 de incidente antisemite în SUA în 2023, faţă de 3.697 în 2022.

Aceste acţiuni constau în hărţuire, vandalism şi agresiuni împotriva întreprinderilor aparţinând unor evrei, instituţiilor şi organizaţiilor evreieşti şi împotriva studenţilor evrei.

Adoptând o metodologie contestată, care include retorica antisionistă, militantismul şi apelurile la “rezistenţă” în teritoriile palestiniene, raportul informează despre 8.873 incidente în SUA în 2023, dintre care 5.204 între 7 octombrie şi sfârşitul anului 2023.

În Franţa, numărul agresiunilor antisemite a crescut de la 436 în 2022 la 1.676 în 2023, agresiunile fizice trecând de la 43 la 85, potrivit raportului. În Marea Britanie, numărul incidentelor a trecut de la 1.662 la 4.103, între care 266 agresiuni fizice, conform acestui raport care reia cifrele Community Security Trust din Regatul Unit.

Războiul a început în 7 octombrie când comandouri ale grupării islamiste palestiniene Hamas, infiltrate din Gaza în sudul Israelului, au lansat un atac soldat cu peste 1.170 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP, plecând de la date oficiale israeliene.

În timpul atacului, peste 250 de persoane au fost răpite, iar 128 rămân captive în Gaza, dintre care 35 au murit, conform armatei israeliene.

Drept represalii, forţele israeliene au lansat o ofensivă de mare anvergură – aeriană, iar apoi terestră – în Fâşia Gaza, soldată până în prezent cu 34.654 morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.

Acest bilanţ a declanşat un val de manifestaţii pro-palestiniene în campusurile universitare americane şi în lume, alimentând o dezbatere acerbă la

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend