Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PS Varlaam Ploieșteanul: ‘Lupta lui Tudor Vladimirescu, un început sprijinit de Biserică și care a culminat cu Unirea Principatelor’

Publicat

in

Biblioteca Sfântului Sinod a inaugurat vineri expoziția „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”, care marchează două secole de la Revoluția din 1821. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit rolul Bisericii în lupta pentru dreptate socială. Deși înfrântă, mișcarea condusă de Tudor Vladimirescu a marcat un început luminos care a culminat cu momentul Unirii de la 1859, a spus el.

„Deși mișcarea lui revoluționară a fost înfrântă de forțele militare otomane, acest eveniment a tăiat istoria modernă a României în două, punând capăt domniilor fanariote în ambele principate, Moldova și Țara Românească”, a precizat Episcopul Vicar Patriarhal, care a fost delegatul Părintelui Patriarh Daniel la manifestare, potrivit basilica.ro.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Nu cred că anul viitor vom mai avea o altă campanie de vaccinare

„A marcat un început care se va dovedi luminos în deceniile care vor urma, înțelegând aici mișcarea revoluționară de la 1848 și mai ales Unirea cea mică, sau Unirea de bază, de la 1859”, a subliniat ierarhul.

El a mai amintit că „Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios și care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”.

Se spovedea la ieroschimonahul Chiriac Râmniceanu și era prieten apropiat al Episcopului Ilarion al Argeșului. A ctitorit biserici și a lăsat prin testament bani pentru lăcașurile din Ierusalim și Sf. Munte Athos.

Prin intermediul clerului, ideile sale sociale s-au răspândit în societatea românească, iar armata lui s-a strâns tot la îndemnul preoților, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal. Scopul a fost de a redobândi libertatea și de a reinstaura în societate echitatea și justiția, a adăugat el.

Ierarhul a evocat câteva mănăstiri care au sprijinit „Revoluția lui Tudor”: Strehaia și Motru din Oltenia și Cotroceni din București.

Revoluția lui Tudor Vladimirescu a avut ecou și în Transilvania, unde românii erau sub ocupație străină și ar fi avut mare nevoie de un lider, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Expoziția prezintă o reconstituire a drapelului Revoluției de la 1821, care reflectă valorile profund creștine ale mișcării și ale liderului ei: avea pictată pe el icoanele Sfintei Treimi și ale sfinților militari Gheorghe și Teodor Tiron, însoțite de o rugăciune.

Detaliu din steagul reconstituit al Revoluției lui Tudor Vladimirescu. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Pe lângă steag și documente ale vremii, expoziția mai include portretul în gravură al lui Tudor Vladimirescu și portretul Episcopului Ilarion Gheorghiadis al Argeșului reprodus după originalul din pinacoteca Mănăstirii Căldărușani.

Mai sunt expuse cromolitografii care înfățișează Bucureștiul și bisericile sale din epoca lui Tudor Vladimirescu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rusia forțează nota chiar de Paște și anunță cucerirea unei noi localităţi în estul Ucrainei

Publicat

in

De

Armata rusă a afirmat, duminică, că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că soldaţii săi “au eliberat în întregime” această localitate din regiunea Doneţk, situată la nord-vest de Avdiivka, oraş căzut în mâinile ruşilor în februarie.

Satul, care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, avea o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război, potrivit Agerpres.

În ultimele luni, Moscova revendică cu regularitate preluarea sub control a unor mici localităţi din zonă. Joi, armata sa afirmase că a ocupat Berdîci, tot lângă Avdiivka.

Armata ucraineană este în defensivă după eşecul contraofensivei sale din vara trecută

Rusia are iniţiativa în faţa unui adversar care reuşeşte cu greu să recruteze noi soldaţi şi se confruntă cu o lentoare a ajutorului occidental.

Reluarea asistenţei militare americane, după validarea la sfârşitul lunii aprilie a unui plan de 61 miliarde de dolari ca ajutor Kievului, ar urma să permită Ucrainei să-şi consolideze forţele şi să încerce să stabilizeze frontul, în special în est, în zonele Ceasiv Iar şi Avdiivka.

Kievul este de altfel în dificultate întrucât îi lipsesc şi mijloace de apărare antiaeriană, ceea ce a permis ruşilor să bombardeze infrastructuri esenţiale, în special reţeaua electrică şi căile feroviare.

Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut recent că situaţia pe front s-a “deteriorat”.

Ucraina se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă şi mai puternică în săptămânile următoare, notează AFP.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ultimă oră! ANM a emis cod galben de ploi în mai multe județe din România

Publicat

in

De

Mai multe localităţi din judeţele Cluj, Sălaj, Gorj, Vâlcea şi Alba se află, duminică după-amiază, sub atenţionări nowcasting Cod galben vizând ploi, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de tip nowcasting Cod galben de descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula (peste) 15…20 l/mp şi intensificări ale vântului, valabilă până la ora 14.30.

Sunt vizate mai multe localităţi din judeţul Cluj (Turda, Câmpia Turzii, Viişoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldoveneşti, Călăraşi, Băişoara, Petreştii de Jos, Sănduleşti, Ciurila, Beliş).

Un alt Cod galben care vizează, local, averse care vor acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni este în vigoare, tot până la 14.30, în judeţele Sălaj (Almaşu, Românaşi, Buciumi, Cuzăplac, Sânmihaiu Almaşului, Fildu de Jos, Agrij, Zimbor, Treznea) şi Cluj (Huedin, Aghireşu, Baciu, Poieni, Gilău, Floreşti, Săvădisla, Căpuşu Mare, Călăţele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreştii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărişel, Ciucea, Rişca, Izvoru Crişului, Ciurila, Tureni, Beliş, Valea Ierii).

Zona de munte a judeţelor Gorj şi Vâlcea este şi ea sub atenţionare Cod galben de averse locale care vor acumula 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni, până la ora 15.00. Codul galben vizează localităţi din Gorj (Padeş) şi Vâlcea (Călimăneşti, Brezoi, Perişani, Câineni, Băile Olăneşti, Boişoara, Voineasa, Malaia, Racoviţa, Titeşti).

Tot până la ora 15.00, sunt sub Cod galben de averse care vor acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni zone din judeţul Alba (Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Teiuş, Ighiu, Unirea, Jidvei, Galda de Jos, Şona, Mihalţ, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Stremţ, Sâncel, Sântimbru, Lunca Mureşului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noşlac, Crăciunelu de Jos, Cricău, Livezile, Cergău, Roşia de Secaş, Hopârta, Rădeşti, Ohaba, Cenade).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend