Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017, cea mai lungă zi din an. Ce se întâmplă cu ocazia debutului verii astronomice

Publicat

in

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Astăzi este solstiţiu de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. Solstiţiul de vară din 2017 a avut loc la ora 7:24. În tradiţia populară, SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017 este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Miercuri, 21 iunie, va debuta vara astronomică, odată cu cea mai lungă zi a anului 2017. Unul dintre momentele importante ale anului, solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, de sorginte păgână şi creştină.

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Click pentru a mări

Credit:  Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Click pentru a mări

Credit:  Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sfera cerească prin mişcarea anuală  aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului. În acest an, solstiţiul de vară are loc pe 21 iunie, la ora 01:34.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017.  Bazându-se pe acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine încă din anul 250 î.e.n., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele două oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezică cunoscută în istorie, aminteşte Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Credit:  Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Denumirea de solstiţiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopţi albe”.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Solstiţiul de vară este adesea asociat cu tradiţii populare care marchează noi începuturi. Oamenii din toată lumea sărbătoresc această zi cu petreceri, picnicuri, cântece, dansuri şi focuri uriaşe.

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. În China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

În vechea Galie, actuala Franţă, avea loc sărbătoarea Eponei, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. În America de Nord, băştinaşii aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. “Midsommar”, sau ziua mijlocului verii, este sărbătorită cu fast în culturile scandinave, în ţările baltice, mai recent ea fiind adoptată şi în alte ţări europene.

Sărbătoare păgână iniţial, dedicată solstiţiului de vară, ea coincide şi cu ziua “Naşterii Sfântului Ion Botezătorul” din calendarul ortodox şi catolic.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. În Norvegia, sărbătoririle se desfăşoară între 21 şi 24 iunie, cu un punct culminant în 23 iunie. Ziua este numită şi “Jonsok” şi prilejuieşte pelerinaje la biserici, printre care, cel de la biserica din lemn de la Roldal, în nordul ţării, al cărei crucifix se spune că are puteri magice. În zilele noastre, totuşi, evenimentul este considerat mai curând laic sau păgân.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie pentru druizii din timpurile moderne să se adune la complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie, pentru a participa la diverse ritualuri păgâne. Stonehenge (“pietre în picioare”, în engleza veche), inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhire din lume. Cele 17 blocuri de piatră ale sale, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin alte bârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpul solstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul de la Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui.

După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit, dar s-a suprapus peste sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. În România, solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele “Cap de vară”.

Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi “Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Potrivit etnologului Marcel Lutic “sub numele Sânziene se ascund trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, zâne extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori având importante atribute divinatorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Ultimul element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie, sărbătoare numită, mai ales în sudul României, şi Drăgaica”.

Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi, sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2017. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Gheorghe Lupescu, colonelul de jandarmi care a ordonat acțiunea de la Topoloveni, candidat la o primărie din Argeș din partea partidului lui Dragnea și Carmen Dan

Publicat

in

Liviu Dragnea și Carmen Dan nu își uită ciracii din instituțiile de forță care i-au protejat in perioada în care cei doi se aflau la cârma României. Astfel, Partidul Mișcarea România Suverană (MRS) – partidul fostului premier PSD Liviu Dragnea, condus oficial de fostul ministru de interne Carmen Dan, l-a recuperat de prin sălile de judecată pe Gheorghe Lupescu, fostul comandant al Jandarmeriei Argeș și l-a făcut membru de partid. Mai mult, pentru a-și plăti datorii mai vechi, Liviu Dragnea și Carmen Dan l-au trimis pe colonelul Lupescu să candideze la primăria comunei Dobrești din județul Argeș. Candidatura acestuia a fost acceptata de Biroul Electoral de Circumscripție zilele trecute și nu a fot contestată de nimeni.

Colonelul de jandarmi care a ordonat acțiunea de la Topoloveni și implicat și în protestul din 10 august, candidat la primărie din partea lui Dragnea și Carmen Dan


Fostul șef al Jandarmerie Argeș este același colonel care, în iulie 2019, a dispus ridicarea protestatarilor de la Topoloveni care manifestau împotriva lui Liviu Dragnea, același care a fost implicat și în acțiunea jandarmilor din 10 august din Piața Victoriei. Colonelul doctor Gheorghe Lupescu și-a obținut titlurile la controversata universitate Bioterra, care a fost în centrul unei anchete după ce mai multe VIP-uri au beneficiat de diplome universitare pe bandă rulantă.

Fostul inspector-șef al Jandarmeriei Argeș, col. dr. Alin-Gheorghe Lupescu s-a retras la pensie începând cu data de 1 august 2022. Acum, el va intra în campania electorală pentru alegerile locale din 9 Iunie, în postura de candidat al Partidului Mișcarea România Suverană (MRS) la primăria comunei Dobrești, Argeș.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | A început deszăpezirea Transfăgărășanului! CÂND SE DESCHIDE CELEBRA ȘOSEA MONTANĂ

Publicat

in

De

DRDP Brașov anunță că Transfăgărășanul se va deschide in acest an cu aproape două săptămâni mai devreme decât data oficială. Drumarii au început de ieri, 1 mai, deszăpezirea pe Transfăgărășan, acolo unde zăpada încă este stăpână pe celebrul drum transalpin.

„Am început deszăpezirea Transfăgărășanului! Deocamdată lucrăm în zonele în care nu există risc de avalanșă și doar atunci când condițiile meteo permit intervenția în siguranță. Având în vedere că în acest an avem mai puțină zăpadă față de alți ani, estimăm că vom putea deschide acest drum spectaculos cu mult înainte de data obișnuită de 1 iulie”, a anunțat DRDP Brașov.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend