Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fiscul și-a DEFINITIVAT magazinul online: Cum se vor face plata și ridicarea produselor

Publicat

in

ANAF e gata să intre pe piaţa magazinelor online. Produsele ar fi astfel accesibile oricui şi se va evita aglomeraţia de la clasicele magazine ale Fiscului. Platforma este gata. Pentru a deveni funcţională mai e însă nevoie de decizia conducerii ANAF.
Citește mai departe…
Fiscul și-a DEFINITIVAT magazinul online: Cum se vor face plata și ridicarea produselor

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Un urangutan rănit a fost văzut folosind o plantă pentru a-și vindeca rana

Publicat

in

De

Un urangutan de Sumatra din Indonezia s-a tratat folosind o pastă făcută din plante pentru a vindeca o rană mare de pe obraz, spun oamenii de știință, relatează BBC. Este pentru prima dată când un animal din sălbăticie este înregistrat tratând o rană cu o plantă medicinală.

Urangutanul Rakus cu o rana pe fata. Cercetatorii au observat ca el si-a aplicat o pasta din plante medicinale pe rana Foto: AFP / AFP / Profimedia

După ce oamenii de știință l-au văzut pe Rakus aplicând cataplasma de plante pe față, rana s-a închis și s-a vindecat într-o lună, potrivit News.ro.

Cercetătorii spun că acest comportament ar putea proveni de la un strămoş comun al oamenilor şi al maimuţelor mari.

“Ei sunt cele mai apropiate rude ale noastre şi acest lucru indică din nou asemănările pe care le avem cu ei. Suntem mult mai similari decât diferiţi”, a declarat biologul dr. Isabella Laumer, biolog la institutul Max Planck din Germania şi autorul principal al cercetării.

Rakus, urangutanul care și-a făcut singur pasta vindecătoare

O echipă de cercetători din Parcul Naţional Gunung Leuser, Indonezia, l-a observat pe Rakus cu o rană mare pe obraz în iunie 2022.

Ei cred că a fost rănit în urma unei lupte cu urangutani masculi rivali, deoarece a scos strigăte puternice numite “strigăte lungi” în zilele dinainte de a vedea rana.

Echipa l-a văzut apoi pe Rakus mestecând tulpina şi frunzele unei plante numite Akar Kuning – o plantă antiinflamatoare şi antibacteriană care este, de asemenea, folosită la nivel local pentru a trata malaria şi diabetul.

El a aplicat în mod repetat pasta pe obraz timp de şapte minute. Apoi, Rakus şi-a pus frunzele mestecate pe rană până când aceasta a fost acoperită complet. A continuat să se hrănească cu planta timp de peste 30 de minute.

Pasta şi frunzele par să-şi fi făcut apoi efectul magic – cercetătorii nu au văzut niciun semn de infecţie, iar rana s-a închis în cinci zile.

După o lună, Rakus era complet vindecat.

Care ar fi argumentul cercetătorilor că Rakus chiar știa ce beneficii are planta

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că Rakus ştia că aplică un medicament, deoarece urangutanii mănâncă foarte rar această plantă specială şi din cauza duratei tratamentului.

“A aplicat în mod repetat pasta, iar mai târziu a aplicat şi mai multă materie vegetală solidă. Întregul proces a durat într-adevăr o perioadă de timp considerabilă – de aceea credem că a aplicat-o în mod intenţionat”, explică dr. Laumer.

De asemenea, cercetătorii l-au văzut pe Rakus odihnindu-se mult mai mult decât de obicei – mai mult de jumătate din zi – ceea ce sugerează că încerca să se recupereze după accidentare.

Oamenii de ştiinţă erau deja conştienţi de faptul că maimuţele mari foloseau medicamente pentru a încerca să se vindece.

În anii 1960, biologul Jane Goodall a văzut frunze întregi în fecalele cimpanzeilor, iar alţii au documentat că au văzut maimuţe mari înghiţind frunze cu proprietăţi medicinale.

Dar nu au văzut niciodată un animal sălbatic aplicând o plantă pe o rană.

Dr. Laumer spune că este posibil să fi fost prima dată când Rakus a făcut acest tip de tratament.

“S-ar putea ca el să îşi fi atins accidental rana cu degetul pe care avea planta. Şi apoi, pentru că planta are substanţe analgezice destul de puternice, s-ar putea să fi simţit o uşurare imediată a durerii, ceea ce l-a făcut să o aplice din nou şi din nou”, spune ea. Sau ar fi putut să fi învăţat metoda urmărind alţi urangutani din grupul său.

Cercetătorii vor urmări acum îndeaproape şi alţi urangutani pentru a vedea dacă pot depista aceleaşi abilităţi medicale de care a dat dovadă Rakus. “Cred că în următorii ani vom descoperi şi mai multe comportamente şi mai multe abilităţi care sunt foarte asemănătoare cu cele umane”, sugerează ea.

Cercetarea a fost publicată în revista ştiinţifică Scientific Reports.

Citeste mai mult

NATIONAL

Lehecka avansează în sferturile de finală de la Madrid, după retragerea lui Medvedev

Publicat

in

De

Jiri Lehecka s-a calificat în prima sa semifinală ATP Masters 1000 la Madrid Open, unde cehul a avansat după ce Daniil Medvedev a abandonat în sferturile de finală ale meciului de joi seară, potrivit Mediafax.

Medvedev a ieșit de pe teren pentru tratament la gamba dreaptă, când conducea cu 3-2 în cea de-a doua confruntare directă din circuit cu Lehecka. Al treilea favorit s-a plâns că are probleme în mișcarea spre dreapta și a mai primit tratament pe teren două game-uri mai târziu, la 4-3. După ce Lehecka a fcut break în al nouălea game, în drumul spre câștigarea primului set cu 6-4, Medvedev s-a retras.

„Nu este niciodată ușor într-un meci ca acesta”, a declarat Lehecka despre retragerea lui Medvedev. „Dacă ar fi să aleg modul în care să câștig acest meci, nu ar fi fost așa. Așa că, bineînțeles, nu este niciodată ușor să-ți vezi adversarul luptând, dar în acel moment trebuie doar să te concentrezi pe tine, încercând să obții nivelul maxim din tine.”

Adversarul lui Lehecka în semifinala din capitala Spaniei va fi Felix Auger-Aliassime. Cu cei doi jucători aflați pe locurile 31 și, respectiv, 35 în clasamentul ATP, este pentru prima dată când mai mulți jucători din afara Top 20 ajung în semifinale la un turneu Masters 1000 de la ediția din 2023 a turneului de la Madrid.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend