Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

ARM: Lucrarile la microhidrocentralele de langa Transfagarasan nu respecta legea

Publicat

in

Printr-un comunicat de presa remis redactiei Asociaţia Română de Mediu – 1998 (ARM) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care se execută lucrările pentru realizarea unei salbe de microhidrocentrale pe râurile Capra, Buda şi Otic, judeţul Argeş, amonte de lacul de acumulare Vidraru.
Cele 10 microhidrocentrale se realizează într-o arie protejată încadrată în reţeaua Natura 2000 ca sit de importanţă comunitară (ROSCI0112).
O echipă de experţi din cadrul Asociaţiei Române de Mediu a vizitat şantierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale, pentru a analiza dacă se respectă normele naţionale şi comunitare de mediu. Constatarile facute la fata locului de catre expertii ARM au indicat incalcarea grava a legislatiei nationale si comunitare cu privire la constructiile facute chiar în albia râurilor Capra si Otic.
S-a constatat că pe pârâul Otic a fost instalată deja conducta prin care va trece apa necesară microhidrocentralelor.
Pe râul Buda nu au demarat lucrările, în timp ce pe râul Capra lucrările sunt în plină desfăşurare.
Cele mai mari probleme din punct de vedere al respectării legislaţiei de mediu sunt cele legate de activităţile desfăşurate direct în albia minoră a râurilor (unde au fost amplasate, de regulă, conductele de apă pentru microhidrocentrale). S-a putut constata că lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantităţilor mari de materii în suspensie, a utilizării de materiale explozive pentru derocări şi executării lucrărilor cu utilaje şi echipamente direct în albia râurilor.
S-a constatat, de asemenea, şi degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a păstrăvului şi posibile probleme în asigurarea debitului apei necesare menţinerii ecosistemului, având în vedere că sunt folosite conducte de peste 0,7-1,2 metri în diametru.
Asociaţia Română de Mediu a solicitat deja autorităţilor competente subordonate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Administraţiei Naţionale „Apele Române”, documentele în baza cărora s-au eliberat avizele si acordurile care au permis execuţia acestor lucrări. Experţii ARM 1998 vor analiza modul în care a fost respectată legislaţia la emiterea avizelor de construire, cât şi în perioada de implementare a proiectului.
Deoarece în România investiţiile de această factură sunt şi vor deveni foarte numeroase, ARM consideră ca obligatorie realizarea unui echilibru între nevoia de a produce energie din resurse regenerabile şi conservarea cadrului natural şi a biodiversităţii.
ARM are în vedere iniţierea unor dezbateri profesionale din care să rezulte abordarea tehnică corectă în realizarea acestui tip de lucrări care să aibă un impact minim asupra mediului şi îşi va asuma, în cel mai scurt timp, organizarea unei mese rotunde la care va invita toate părţile implicate în dorinţa de a soluţiona această problemă de mediu.
Opinii ale membrilor ARM
Prof. univ. dr. ing. Vladimir Rojanschi – preşedintele Asociaţiei Române de Mediu 1998
„Trebuie să vedem în ce măsură constructorul a respectat condiţiile stabilite de ANAR în avizul de gospodărire a apelor şi prevederile din Studiul de impact realizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti”
Dr. Cornel Florea Gabrian – vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Mediu
„Modul în care se realizează această investiţie pe râul Capra din judeţul Argeş trebuie corectat imediat de autorităţile de ape şi mediu competente. Lucrările efectuate până acum au afectat grav albia minoră şi malurile râului şi au impact pe termen lung asupra faunei acvatice”
Conf. univ. dr. ing. Mădălin Mihailovici
„Chiar dacă nu am văzut, deocamdată, proiectul tehnic şi studiul de impact pentru aceste lucrări, pot spune cu siguranţă că sunt abateri de la normele tehnice şi legislaţia din domeniul gospodăririi apelor”
Ioan Gherheş, preşedintele executiv al Asociaţiei Române de Mediu
“ARM susţine producerea energiei verzi din resurse regenerabile dar acest lucru trebuie realizat cu un impact redus asupra mediului şi o grija specială pentru protecţia resurselor naturale. Sperăm ca situaţia întâlnită pe râul Capra să nu se propage şi la realizarea altor investiţii similare deoarece ar putea compromite toate  apele de munte din România unde se desfăşoară astfel de lucrări “.
Lect. Dr. Giuliano Tevi – directorul executiv al Asociaţiei Române de Mediu
„Apele de munte constituie un important patrimoniu al României. Dimensiunea importantei lor este dată atât de valenţa peisagistică cât şi de cea funcţională, de ecosistem specific. În unele cazuri, aceste valori nu constituie monedă de schimb pentru demersuri economice. Zona în discuţie este tocmai un astfel de caz. Elementele ce caracterizează lucrările desfăşurate în teren sunt incompatibile cu abordarea unui asemenea obiectiv”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Fetiţă de 4 ani şi bunica ei, moarte după ce ar fi mâncat pește de Florii

Publicat

in

De

Poliția din Călărași a anunțat că o fetiţă de 4 ani şi bunica acesteia, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Spanţov, judeţul Călăraşi, au murit, în aceeaşi zi, în spitale diferite. Fetiţei i s-a făcut rău acasă, primele simptome fiind ale unei toxiinfecţii. În scurt timp, ea a intrat în stop cardiac iresuscitabil.

Localnicii spun că de vină ar fi peștele pe care l-au consumat în ziua de Florii. Autoritățile au deschis o anchetă și au fost ridicate probe atât de la magazinul de unde a fost cumpărat peștele, dar și din frigiderul familiei. Din primele informații se pare că inspectorii au găsit în frigiderul familiei, pe lângă peștele și alte produse care au fost pregătite atunci la grătar, și mezeluri expirate. Bunica, despre care se ştia că are afecţiuni cardiace, a murit când a aflat.

„La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră şi bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanţă şi transportate la două unităţi spitaliceşti diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la faţa locului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Călăraşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situaţiei de fapt”, transmit, marţi, 30 aprilie, oficiali ai Poliţiei judeţene Călăraşi.

Fetiţa a fost preluată de la domiciliul familiei, din comuna Spanţov, luni dimineaţă. Când echipajul medical a ajuns la ea, copila de patru ani se afla în stop cardio-respirator, ea neputând fi resuscitată. A fost dusă la Spitalul Judeţean din Călăraşi, unde a fost declarat decesul.

Bunica ei, cunoscută cu afecţiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Olteniţa. Acolo a aflat de moartea nepoatei sale şi a făcut, cel mai probabil, infarct. Femeia suferise anterior un infarct, era în tratament pentru fibrilaţie şi avea montat un stent. Medicii nu au mai putut-o salva.

„Când a fost cazul anunţat, a fost anunţat ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, dar după ce au fost culese informaţii despre tabloul clinic al fetiţei, tabloul clinic al bunicii, informaţii de la celelalte persoane care au consumat produse împreună cu bunica şi fetiţa, cel mai probabil nu toxiinfecţia alimentară a fost cauza decesului celor două persoane. Este greu de spus la fetiţă despre ce este vorba, s-ar putea să fie o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută, iar în cazul bunicii, cel mai probabil stopul cardio-respirator s-a instalat la aflarea veştii că fetiţa a decedat”, a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi.

Cele două au mâncat împreună cu alţi membri ai familiei, fiind vorba în total despre zece persoane, iar ceilalţi nu au acuzat stări de rău.

DSP a prelevat probe de apă, probe biologice, pentru a stabili dacă a existat ceva în mâncare sau apă care să fi provocat starea de rău a copilei.

Ancheta va stabili, în cazul fiecăreia dintre cele două, cauzele decesului.

Citeste mai mult

ACTUAL

Trafic rutier blocat: coloană de 6 kilometri la intrarea în Capitală dinspre Autostrada Bucureşti-Piteşti

Publicat

in

De

O coloană de maşini pe o lungime de aproximativ şase kilometri s-a format la intrarea în Capitală dinspre Autostrada Bucureşti-Piteşti, a informat, marţi, 30 aprilie, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat Politiei Romane, la ora 14:00, situaţia valorilor de trafic şi a condiţiilor meteorologice pe principalele artere rutiere este:

– A 1 Bucureşti-Piteşti: coloană de autovehicule formată la intrarea în Capitală, de aproximativ 6 kilometri, carosabil umed, ploaie uşoară până la kilometrul 49, dar şi pe tronsonul 86 – 94;

– A 2 Bucureşti-Constanţa: valori de trafic în creştere pe sensul de mers către litoral, fără coloane, carosabil umed, ploaie până la kilometrul 35;

– A 3 Bucureşti-Ploieşti: circulaţie fluentă, ploaie uşoară până la kilometrul 11;

– A 4 Ovidiu-Agigea: trafic normal, fără precipitaţii;

– DN 1 Ploieşti-Braşov: coloană de autovehicule de aproximativ 5 kilometri, pe sensul de coborâre către Ploieşti, între Azuga şi Buşteni. În direcţia de urcare se circulă uşor îngreunat în localitatea Comarnic, fără probleme majore, iar condiţiile meteo sunt favorabile, fără precipitaţii, cu vizibilitate bună;

– DN 7 Piteşti-Sibiu: valori normale, carosabil uscat;

– DN 39 Constanţa-Vama Veche: trafic normal, fără precipitaţii.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend