Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cântarea României. Festivalul de lăutărie – IONICĂ MINUNE, Sala Palatului, Duminică

Publicat

in

E ziua lui Ionică Minune și, generos, ne dă o Cântare a României. La mulți ani! Să ne trăiți! Priviți, e “criminal” Ionică și tac-su acordeonul, cum scot arpegiu cu derivă mare la suflete. El din 5 note face melodii, cum natura scoate ghiocei din loc în loc. Și duminică, de ziua lui, și-a invitat floarea cea vestită a lăutăriei, într-un concert – monstru de peste 4 ore. E chin să stai fără pic de șpriț, fără un deșt de țuică în Sala Palatului atăta amar de timp, dar, de, suferi pe uscat și vezi ce a văzut Paris-ul. Merită. CÂNTAREA ROMÂNIEI. FESTIVALUL DE LĂUTĂRIE “IONICĂ MINUNE” și-ntrebarea ce e lăutăria?

Lautari la Cantarea Romaniei Foto: Facebook Cantarea Romaniei

Chiar că e CÂNTAREA ROMĂNIEI. FESTIVALUL DE LĂUTĂRIE “IONICĂ MINUNE” Dar ce este lăutăria și ce vrea ea? Nu mă pricep s-o definesc, mă pricep s-o beau, s-o mănânc, s-o chefuiesc. Și asta m-a-nvățat lăutarul meu, al lui Viorel și Adi, nea Gigi Melody, nestemată rară a lumii ăsteia. Gigi acum ne încântă și acum din poza sa cu acordeonul, de la Izvorul Nou. Dorme acolo cu Fărămiță Lambru, cu Doina Badea. Așa că, iertare să fie la Ionică Minune. Când mă gândesc la dumnealui și la concertul de la Sala Palatului, aduc omagiu lui Gigi, care a visat o viață să ajungă și el la Sala. la Scala.

Lăutăria e un “uite-l! Cum îmi fură inima!

Trebuie să-ți ia piuitul imediat, să te atace direct la lingurea, altfel lăutarul scapă trenul, te pierde. Căci lăutăria e-n contact cu sufletul omului petrecăreț. Și lăutarii știu că ei nu cântă în crâșme, la nunți, botezuri, nu. Ei dau atac acolo la lingurică. Acolo trebuie lovit și făcut praf omul. De aceea uite stilul lui Ionică Minune. El dă tonul aici. Și orchestra se ia după acordeon. Și cât orchestra “bârfește”, tărăgănează cu melodii ce le spune omul la nevoie, un “nu mă uita”, un “iartă-mă, mămițule, n-o mai fac”, “iartă-mă că abia aștept s-o iau de la cap”, uite-l pe Ionică cum face zeci de bucle melodice. E răscoală mare, suflete! Ține trează lingureaua?

Te scoală din morți? Orchestra Fraților Advahov în “Hangul” și orchestra MOLDOVLASKA în “Sârba”. Uite aici unisonul unei “armate” de armonie. Te scoală din morți?

Lăutarul e mândru. Uite-l pe Marian Mexicanu.

Că dintre mulți semeni de-ai lui e înzestrat cum alții nu-s. E înzestrat de la Dumnezeu cu cântatul. Iar cântatul în familie e ca privighetoarea în natură. Rar dar. Uite aici mândrie că face cu acordeonul ce știe el mai bine. Priviți jocul între clapele șuierătoare ale acordeonului și atingerile din josul platanului. Ce mai joc! Asta ne vorbește despre “hau, mamă, mă doare frumusețea asta de viață”:

Lăutăria nu e curată. Și n-are de ce să fie curată. Atacă defectele oamenilor.

“Era într-o joi pe înserat / când m-am luat de furat” zice Ionel Tudorache în “Portofele” și continuă: “Portofele, portofele, voi sunteți visele mele.” Of, dar te rupe Ionel cum picură amarul, cum încearcă să fugă de răspunde și-i spune plutonierului că n-a furat de la el, de ce-l ține la gratie? Că furatul de portofele e chestie generică sper că v-ați prins, cu toții ciordim câte un pic, unii mai mult, alții mai puțin. Și când ne cântă Ionel “Portofele” fugim cu toții de adevăr, cu gândul la fuga asta de recunoaștere. E o bagatelă, un portofel pe care nu l-am furat de la tine, plutoniere, Vedeți schepsis al cântecului? Nu de la tine personal, l-am furat din altă parte. Lăutăria dă sensul ăsta “șmecher” al lumii noastre. Am furat? Recunosc, dar stai blând că nu pe tine te-am furat! Și plotonierul e lovit nu la funcție, nu la poziția lui de ordine în viața noastră, nu, e mângâiat să simtă ca omul. Adică, stai, nu mă lua cu morala, iartă-mă că suntem oameni. Logica pedeapsă-morală se suspendă. Ăsta e un sens al lăutăriei. Uite-l pe Ionel aici, briliant. “Bine, bine, bine, vine mașina cu pâine! / Te-am iubit să moară mama, te-am iubit cu foc! Te-am iubit să moară mama/ n-ai avut noroc!” E vorba de portofel, nu?

Lăutaria are povești. Nu? Le spune Ionel Tudorache. Le spune Panseluța Feraru

O implor să cânte de Magdalena duminică seară, da, Magdalena aia actriță de cinema. Dar vedeți buzele Panseluței cum țin isonului țambalului și apoi al acordeonului. Cum nu legumește nimic în a se întrece cu mecanica loviturii de băț. “Δ-ul ăla te distruge la inimioară, căci când asculți lăutărie, inima se-nmoaie. Uite “î”-ul Panseluței: Magadaleno, spune dreptîîîî, cine te-am mușcat de pieptîîîî?” Și, din nou metafora înaltă în lăutărie, surpriza. Cine o fi mușcat-o de pieptîîî pe Magdalena? O albină, doar o albinăăă. Adică, iar fugă de numire, de adevăr, ca-n “Portofele” a lui Ionel Tudorache. Și “albina n-are dinți, n-are măsele” e la Feraru înmormântare de om, te bagă la 2 metri sub pământ. E în lăutărie o punere în scenă a teatrului antic, unde nu scapi viu, capeți durere de conștiință. Se iau lucrurile în cântec că-s ele serioase. Și ca-n teatru antic, te iau în mâinile lor zeii și te zdruncină la cap, la “bibilică”:

Familia lăutăriei e Familia. Familia e sacră

Păi, cum să-l intereseze pe omul tot universul? Îl lovește la lingurică “familia”. Nu e ăsta adevărul? Că doar nu suntem kantieni cu toții? Nicu Boieru te lovește unde arde: “dacă n-ai nevastă bună să te furajeze, nevastă ca să te ridici”. Dorel de la Popești îți dă dorul. Am plecat forțat și mi-e gândul la bani și mi-e dor de acasă. Banii și Acasă. Asta-i dilema. Astea mă împart. Și încăpățânarea și răul îl fac să gândească spargă un bancomat. Răul, ca șarpele, te atacă. “O iau razna, o înebunesc.” Și Dorel face traseul românilor plecați în lumea aiurea. Asta e povestea unei dâre grele de dor, ca-n filmele cu criminali care fură inimile spectatorilor și spectatorii nu vor sa fie prinși de poliție. Lăutăria este a ceremoniilor și a căderilor. Mugurel de la Paris “Toate Diamantele” le cumpăr pentru tine! Le cumpăr s-o simți / Toată dragostea s-o simți! Doar diamantele dansează nevasta. Doar diamantele o fac pe nevastă să se simtă Marilyn Monroe. Și o fac pe nevastă să danseze de față cu toată lumea , fără grad de diferență. Sunt aici promisiuni care nu se știe dacă se împlinesc. Dar cui îi trebuie să știe dacă se împlinesc. E dans, e vâltoare, e scânteie.

Ionică Minune aduce toată România la Sala. Unește toate instrumentele cobza, vioara…

Uite-l pe Ninel de la Brăila:

Dar fără Frații Cocoș unde-i petrecere?

Milan Dimic & Dejan Matic – Serbia

Sergiu Diaconu – Cobza Moldovei

Ionel de la Giurgiu

Ninel de la Brăila

Formația Bogdan Sas

Deci, ce e lăutăria? Nu știu, dar fără lăutari ne-ar lua Poliția mai des, n-am avea dor România, am fi doar niște bieți gologani într-o viață dată și nemiloasă. CÂNTAREA ROMÂNIEI. FESTIVALUL DE LAUTARIE – IONICĂ MINUNE Sala Palatului, E Duminică. “Te-am iubit să moară mama, te-am iubit cu foc! Te-am iubit să moară mama/ n-ai avut noroc!”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Alina Gorghiu aplaudă noua directivă UE: Lovitură grea pentru criminalitatea organizată

Publicat

in

De

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, anunţă joi un pas înainte în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a profiturilor ilegale asociate, o nouă directivă care stabileşte norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea şi gestionarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni în legătură cu o gamă largă de infracţiuni fiind publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ministrul afirmă că se va asigura că vor transpune directiva în legislaţia naţională, în perioada imediat următoare şi precizează că Ministerul Justiţiei, prin ANABI, depune eforturi pentru: prevenirea criminalităţii, protecţia victimelor, educaţie juridică prin acordarea de granturi (finanţări nerambursabilă) către ONG-uri.

”Un pas înainte în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a profiturilor ilegale asociate. O nouă directivă care stabileşte norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea şi gestionarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni în legătură cu o gamă largă de infracţiuni a fost publicată, astăzi, în Jurnalul Oficial al UE: DIRECTIVA (UE) 2024/1260”, anunţă ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu afirmă că această directivă cuprinde mecanisme mai eficiente la dispoziţia statelor membre şi confiscarea averilor nejustificate în cazul în care bunurile respective sunt legate de un act săvârşit prin intermediul unei organizaţii criminale şi generează beneficii economice substanţiale, conform News.ro.

”Mă voi asigura că vom transpune directiva în legislaţia naţională, în perioada imediat următoare. Ministerul Justiţiei, prin ANABI, depune eforturi pentru: prevenirea criminalităţii, protecţia victimelor, educaţie juridică prin acordarea de granturi (finanţări nerambursabilă) către ONG-uri. Mi-am asumat, în mandatul la Ministerul Justiţiei, sprijinul pentru victimele infracţiunilor. Multe din victime sunt femei, sunt copii. Statul român nu putea rămâne pasiv! Accesul victimelor infracţiunilor la ajutorul financiar pentru a face faţă cheltuielilor imediate şi urgente este esenţial. Este funcţional sistemul prin care victimele infracţiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere”, spune Gorghiu.

Ea precizează că “Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanţări nerambursabile activităţilor nonprofit de interes general pe anul 2024 – Sprijin pentru victime şi comunitate. Infractorii plătesc” este în etapa de analiză a propunerilor de proiecte depuse de ONG-uri.

”Scopul programului este reutilizarea socială vizibilă şi consistentă a produselor infracţionale în scopul înlăturării efectelor negative ale criminalităţii asupra victimelor! Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate devine o instituţie din ce în ce mai solidă. Portofoliul ANABI este de aproximativ un miliard lei: 13.705 conturi, 245 de bunuri mobile, un stoc de marfă, mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro. Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 Euro”, mai arată Alina Gorghiu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina: Exporturile de grâu și porumb ar putea scădea cu 25% din iulie 2024

Publicat

in

De

Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

Dezvăluind pentru prima dată prognozele oficiale pentru sezonul 2024/2025, Taras Vîsoţki a spus că exporturile de grâu ar putea scădea până la 14 milioane de tone, de la 18 milioane de tone în sezonul 2023/2024. De asemenea, exporturile de porumb ar putea scădea până la 20-21 milioane de tone, de la 27 milioane de tone, în timp ce exporturile de orz ar urma să rămână constante la trei milioane de tone, a estimat Taras Vîsoţki, conform Agerpres.

Pe lângă impactul războiului asupra terenului arabil disponibil, recolta de cereale a Ucrainei ar putea să aibă de suferit şi de pe urma frigului în luna mai sau a secetei în perioada mai-iunie.

Vîsoţki a spus că, până acum, starea culturilor de cereale este bună iar Ministerul Agriculturii de la Kiev “nu a înregistrat niciun factor negativ care să afecteze recolta”.

Prognozele referitoare la diminuarea exporturilor vin după ce luna trecută Ministerul Agriculturii de la Kiev a dat publicităţii o serie de estimări care arătau o diminuare a producţiei de cereale. Conform acestor estimări, recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea până la 52 milioane de tone în acest an, de la 58 milioane de tone în 2023, în principal ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate.

La porumb, suprafeţele însămânţate ar urma să scadă cu 4,5% până la 3,863 milioane de hectare în acest an, de la 4,043 milioane de hectare în 2023. De asemenea, fermierii ucraineni ar putea să reducă suprafeţele însămânţate cu grâu de primăvară şi floarea soarelui dar sunt aşteptaţi să încerce să compenseze prin majorarea suprafeţelor însămânţate cu orz şi soia boabe.

Prognozele Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că în acest an Ucraina ar putea recolta 27 milioane de tone de porumb, 19 milioane de tone de grâu şi cinci milioane de tone de orz. Comparativ, în 2023 producţia totală de cereale a Ucrainei s-a ridicat la aproximativ 60 de milioane de tone, dintre care 22,2 milioane de tone de grâu, 30,5 milioane de tone de porumb şi 5,7 milioane de tone de orz.

Prognozele oficiale referitoare la exporturile de cereale ale Ucrainei, dezvăluite joi de Taras Vîsoţki, sunt apropiate de estimările traderilor, care luna trecută prognozau că în sezonul 2024/2025 Ucraina va exporta 13 milioane de tone de grâu, 20,5 milioane de tone de porumb şi două milioane de tone de orz.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend