Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lavrov pregătește confruntarea cu liderii lumii la summitul G20 și acuză Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei

Publicat

in

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că ”militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters. Șeful diplomației spune că SUA și aliați lor din NATO „încearcă să stăpânească acest spaţiu”.

Serghei LavrovFoto: Yuki IWAMURA / AFP / Profimedia

Agenţia apreciază că prin poziţiile exprimate la încheierea reuniunii ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegaţia Moscovei.

Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Kremlinul a comunicat că preşedintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa la summit.

Agenda summitului G20 va fi dominată probabil de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să se alăture criticilor. Oficialii de la New Delhi şi Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări faţă de conflict, dar nu au condamnat Moscova pentru declanşarea războiului şi atacurile împotriva civililor ucraineni.

La Phnom Penh, Lavrov a acuzat Statele Unite pentru acţiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât şi de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani. ”SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu”, a declarat el presei.

Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile cu Asia

Potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli ”structurile cuprinzătoare” de cooperare regională şi implică ”militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific”.

Biden le-a spus partenerilor din ASEAN că Washingtonul este hotărât să construiască o regiune ”liberă şi deschisă, stabilă şi prosperă, rezistentă şi sigură”; el a subliniat Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite şi Asia-Pacific.

Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile economice, politice şi de securitate cu Asia, după ce a fost sancţionată într-un mod fără precedent de Occident pentru invadarea Ucrainei.

Nici Statele Unite, nici Rusia nu fac parte din ASEAN, structură care grupează 10 ţări din sud-estul Asiei. La reuniunea organizaţiei au participat însă mai mulţi lideri din întreaga lume, înainte summitului G20 din Indonezia.

Putin prezintă Rusia şi China ca lideri ai unei revolte globale împotriva dominaţiei mondiale a SUA în era post-sovietică, în timp ce americanii consideră că din partea ruşilor şi a chinezilor vin cele mai mari ameninţări la nivel internaţional. (Sursă Agerpres)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vestea șoc în ‘Marele Circ’! Triplul campion mondial, Max Verstappen, se desparte de Red Bull

Publicat

in

De

Triplul campion mondial Max Verstappen a anunţat, joi, înaintea Marelui Premiu de Formula 1 de la Miami, că nu intenţionează să se despartă de echipa Red Bull, la o zi după plecarea inginerului Adrian Newey, transmite AFP, citat de Agerpres.

”Pentru moment, viitorul meu este la Red Bull”, a spus, într-o conferinţă de presă, pilotul olandez, care este legat de echipa austriacă până la finalul anului 2028.

Zvonurile despre plecarea lui Verstappen au prins tot mai mult contur în ultimele săptămâni, după izbucnirea conflictului intern, în februarie, după acuzaţiile de ”comportament nepotrivit” formulate de o angajată la adresa directorului Christian Horner, exonerat de o anchetă internă.

Plecarea lui Newey, marele artizan al succesului echipei Red Bull, unde lucra din 2006, cu şase titluri mondiale la constructori şi şapte la piloţi, ar fi legată de lupta pentru putere, potrivit BBC, relansând zvonurile legate de viitorul lui Verstappen, care este în conflict cu Horner.

Verstappen a ţinut să dezmintă zvonurile despre existenţa unei oferte de la Mercedes, care i-ar fi promis 150 de milioane de euro.

”Chiar dacă ar fi fost adevărat, 150 de milioane … Banii nu sunt criteriul pentru care aş pleca în altă parte. Sunt mulţumit cu ce am câştigat până acum. Ceea ce contează cel mai mult este performanţa. Pentru că ştiu că dacă aş concura pentru locul 5 sau 6 aş deveni morocănos”, a subliniat Verstappen.

Pilotul olandez a încercat să minimalizeze consecinţele plecării lui Newey, care constituie, totuşi, o lovitură puternică pentru Red Bull.

”Bineînţeles, Adrian a avut un rol extrem de important în succesul Red Bull. Însă, cu trecerea timpului, rolul său s-a schimbat un pic şi cred că mulţi oameni înţeleg ceea ce face el azi. Nu zic că nu face nimic, însă rolul său a evoluat. Multe persoane competente au fost incluse în echipă şi au întărit-o”, a spus Verstappen.

”Evident, aş fi preferat ca el să rămână, pentru că puteam conta pe experienţa sa. Însă, sunt convins că restul echipei tehnice este foarte puternic”, a subliniat olandezul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bunicii sunt mai mult decât bone! De ce sunt importanți în viața nepoților și cum le ajută dezvoltarea

Publicat

in

De

Bunicii sunt mai mult decât o soluție pentru părinții ocupați, cu joburi solicitante, care lucrează până seara târziu, pentru cei care nu își permit o bonă sau o grădiniță particulară, ori n-au „prins” un loc în una de stat. Sunt mai mult decât cei care au timpul și răbdarea de a-și asculta nepoții, de a-i susține și iubi necondiționat, de a le acoperi boacănele, de a-i răsfăța cu bunătăți, de a ceda cererilor lor sau de a le strecura în buzunar, în ghiozdan sau în geantă o bancnotă.

A petrece timp cu bunicii este pentru nepoți – indiferent de vârstă – un avantaj care se reflectă în dezvoltarea lor Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Motivele pentru care ei sunt atât de importanți în viața nepoților sunt multiple. A petrece timp cu bunicii este pentru nepoți – indiferent de vârstă – un avantaj care se reflectă în dezvoltarea lor fizică, emoțională, mentală dar și socială.

1. Sunt sursă de înțelepciune

Datorită experiențelor acumulate, bunicii pot oferi neprețuite lecții de viață, perspectivele lor având o viziune mai largă asupra lumii. Ei îi pot ghida pe nepoți în luarea deciziilor importante, iar transmițându-le acestora din cunoștințele și înțelepciunea lor, contribuie semnificativ la dezvoltarea inteligenței emoționale și a unei personalități echilibrate.

Într-o lucrare publicată de Oxford Academic, care citează studii și literatură de specialitate, se arată că bunicii servesc drept modele de urmat, oferă nepoților îngrijire, dragoste și sprijin, comunicând cu aceștia despre direcția în care se îndreaptă viața lor, despre sentimentele pe care le au, despre părinții lor și relațiile cu semenii. De asemenea, ei au grijă de sănătatea și siguranța lor fizică și reprezintă lumea exterioară pentru ei în discutarea chestiunilor sensibile cum ar fi, de exemplu, sexualitatea, violența în școli și consumul de droguri.

2. Oferă o perspectivă mai bună asupra părinților

Bunicii le deschid nepoților o fereastră către viețile părinților. Este firesc pentru un copil să aibă curiozități privind copilăria și tinerețea părinților săi. În vreme ce părinții pot povesti eventual lucruri generale despre propria copilărie, bunicii își amintesc întâmplări mai în detaliu – adesea amuzante – pe care părinții le-au uitat. Conectându-se cu bunicii în timpul povestirilor, copiii își vor înțelege mai bine părinții. Aceste relații nu doar întăresc legăturile familiale, ci pot contribui și la o mai bună înțelegere și toleranță între generații. Bunicii pot fi modele de comportament pozitiv și își pot învăța nepoții valori precum respectul, compasiunea și generozitatea.

3. Încurajează curiozitatea și explorarea

Fiind mai puțin implicați în disciplinarea zilnică sau în stabilirea unor reguli rigide, bunicii oferă un spațiu liber în care nepoții se pot exprima și pot învăța din propriile lor experiențe. Această libertate de a experimenta și a învăța din greșeli este esențială pentru dezvoltarea creativității și a gândirii critice la copii.

4. Oferă stabilitate emoțională și siguranță

Într-o lume adesea agitată și imprevizibilă, bunicii sunt cei care oferă nepoților sentimentul de siguranță și stabilitate emoțională. Ei sunt figura calmă, caldă, care liniștește în momentele de criză sau confuzie, lucru care are un impact profund asupra sănătății mentale a nepoților, ajutându-i să facă față mai bine stresului și anxietății.

Un studiu realizat la Universitatea Oxford a arătat că acei copii care au relații strânse cu bunicii tind să aibă mai puține probleme atât din punct de vedere emoțional cât și comportamental. De asemenea, au mai puține dificultăți atunci când interacționează și mențin relații cu semenii. Studiul a chestionat peste 1.500 de copii și a arătat că implicarea sporită a bunicilor poate fi crucială în dezvoltarea unui copil. Mai mult, s-a constatat că în timp ce bunicile își asumă rolul de îngrijire, bunicii devin mentori pentru nepoții lor.

5. Pot preda nepoților noi abilități

Bunicii au trăit în vremuri diferite de cele în care trăiesc nepoții lor, și în multe situații au fost nevoiți să facă lucruri care astăzi se obțin foarte simplu și rapid, doar plătind pentru ele. Generațiile mai în vârstă pot preda copiilor abilități cum ar fi de exemplu gătitul, cusutul, croșetatul, prelucrarea lemnului, olăritul, cultivarea legumelor sau îngrijirea animalelor. Câștigul este al tuturor: nepoții învață lucruri noi, bunicii păstrează vii tradițiile, și toți petrec timp de calitate.

6. Pot oferi o înțelegere a istoriei familiei

Vorbindu-le despre generațiile anterioare, despre luptele și succesele familiei, despre rădăcini și moștenire, bunicii îi ajută pe nepoți să înțeleagă mai bine istoria familiei. Ei sunt păstrătorii unor comori (povești, fotografii vechi, scrisori, rețete secrete, costume populare etc) de care nepoții se pot bucura și din care pot învăța.

7. Îi pot învăța pe nepoți lecția empatiei și a compasiunii

Înțelegând experiențele de viață ale bunicilor, greutățile și luptele pe care le-au avut, nepoții vor învăța să fie mai sensibili, mai empatici și mai atenți la nevoile celor din jurul lor. În plus, de la vârsta de 3 ani copiii tind să manifeste atitudini negative față de persoanele în vârstă, însă petrecând timp cu bunicii acest tip de atitudine se reduce considerabil și există mari șanse ca ea să nu mai fie prezentă nici în adolescență.

Sursa foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend