Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mocăniţa din Ţara Moţilor circulă pentru turişti începând de sâmbătă (Hunedoara)

Publicat

in

Mocăniţa din Ţara Moţilor va circula, în perioada iulie-septembrie, între localităţile Crişcior şi Brad, la fiecare sfârşit de săptămână, capacitatea maximă a trenului pe linie îngustă fiind de 100 de persoane, relatează agerpres.

Potrivit unui anunţ al companiei de cale ferată îngustă, postat pe site-ul societăţii, prima cursă a trenului tras de locomotiva cu abur este programată în această sâmbătă, urmând ca mocăniţa că funcţioneze până pe 11 septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică.

Plecările sunt stabilite la orele 11,00, 13,00 şi 15,00 din gara Crişcior şi la orele 12,00, 14,00 şi 16,00 din gara Brad, pentru minim 20 de persoane. În situaţia în care nu se strâng 20 de călători, atunci cursa se anulează, iar programul de circulaţie a mocăniţei poate suferi modificări.

Traseul măsoară şapte kilometri, iar o plimbare durează circa 45 de minute.

Un bilet dus-întors pentru adulţi costă 25 de lei, iar unul pentru copii, 15 lei.

Cei care doresc să facă o plimbare cu mocăniţa sunt rugaţi să facă o rezervare telefonică, numărul fiind disponibil pe internet.

Calea ferată pe care circulă mocăniţa de la Crişcior a fost construită în anul 1907, când era folosită pentru transportul cărbunelui. Linia a funcţionat până în anul 1998, iar din 2001 este folosită în scop turistic.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Undă verde în PE: Apare dosarul electronic european de sănătate; datele medicale pot fi consultate în toate țările UE

Publicat

in

De

Parlamentul European a dat undă verde: pacienții și cadrele medicale vor putea accesa dosarele medicale chiar și din alte state membre ale UE decât țara lor de reședință. Dacă pacientul autorizează accesul, datele vor putea fi folosite în scopuri de tratament și cercetare.

Proiectul nu va vedea lumina zilei decât peste doi ani, dar s-a ajuns la un acord privind dosarele medicale care pot fi consultate în toate țările europene. Regulamentul UE care va duce la crearea unui “spațiu european al datelor medicale” a fost aprobat de Parlamentul European cu o largă majoritate (445 de voturi pentru, 142 împotrivă și 39 de abțineri).

Acest nou instrument va oferi pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății posibilitatea de a accesa și de a consulta informațiile necesare chiar și într-un alt stat membru decât cel în care își au reședința. Astfel, va fi mai ușor să se obțină rapoarte privind starea de sănătate a persoanei vizitate și prescripțiile electronice ale acesteia, să se acceseze imagini medicale și rezultate de laborator. Mai puțină birocrație, așadar, pentru cetățenii europeni care se deplasează dintr-un stat membru în altul. Totul se va desfășura pe platforma MyHealth@EU, concepută tocmai pentru ca datele de sănătate să fie disponibile într-un singur spațiu.

Decizia luată de către PE trebuie, în orice caz, să fie aprobată de Consiliul European. În cazul în care va fi confirmată, odată publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii, regulamentul ar urma să intre în vigoare după doi ani. De asemenea, utilizarea primară și secundară a datelor va fi posibilă între patru și șase ani, în funcție de categoria de utilizare.

Datele sunt folosite și în scopuri de cercetare

Dacă utilizarea datelor pentru tratament (așa-numita “utilizare primară”) va eficientiza etape cruciale, dosarul european al pacientului va da o mână de ajutor important pentru cercetare, clinică și nu numai (“utilizare secundară”). Informațiile pacientului vor fi de fapt accesibile într-un format anonim sau pseudonimizat, dacă acesta dorește acest lucru. Această partajare va contribui nu numai la dezvoltarea de tratamente bazate pe date medicale, ci și la elaborarea de statistici și politici de sănătate, datorită informațiilor privind cheltuielile conținute în dosare.

Cu toate acestea, utilizarea secundară a dosarelor medicale nu va fi permisă în scopuri comerciale, cum ar fi publicitatea, evaluarea propunerilor de asigurare sau deciziile luate pe piața muncii pe baza stării de sănătate a cetățenilor. În plus, cetățenii se vor putea opune consultării și utilizării datelor lor de către profesioniști sau cercetători și vor trebui să fie informați de fiecare dată când dosarul lor este accesat.

Regulamentul UE privind dosarul medical unic reprezintă o etapă importantă în tranziția digitală realizată de instituțiile europene. După anii pandemiei, obiectivul digitalizării serviciilor s-a extins și la sectorul sănătății. Uniunea Europeană ajunsese deja la un acord cu Organizația Mondială a Sănătății cu privire la crearea unei “rețele globale de instituții de sănătate”, așa-numitul “green pass global”.  În ceea ce privește dosarul unic de sănătate, s-a ajuns la un acord în Parlamentul European, în special datorită garanțiilor privind protecția vieții private, relatează presa din Italia.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Strada surpată din Slănic, Prahova: Autorităţile anunţă că au umplut craterul. „Eventualele tasări nu reprezintă motive de panică”

Publicat

in

De

Autorităţile din judeţul Prahova anunţă că, în urma intervenţiilor realizate în regim de urgenţă, au fost terminate operaţiunile de umplere a craterului format în urma prăbuşirii unei porţiuni din strada 23 August din oraşul Slănic. Eventualele tasări nu reprezintă motive de panică, transmit oficialii Prefecturii.

Stradă surpată în Slănic, PrahovaFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Operaţiunile de umplere de pe strada 23 August au fost finalizate. În orele următoare, se vor executa operaţiuni de compactare a umpluturii. De asemenea, prefectul informează opinia publică faptul că eventualele tasări ale acestei lucrări sunt normale. Dacă vor observa astfel de fenomene în locul respectiv (suprafaţa craterului), cetăţenii sunt rugaţi să înţeleagă că nu există motive de panică, ci este un aspect obişnuit în astfel de proceduri”, informează, vineri seară, Prefectura Prahova.

Cele 58 de persoane evacuate nu se întorc, deocamdată, în apartamentele lor.

„Totuşi, persoanele respective pot intra însoţite de personalul de pază pentru a-şi verifica bunurile. De asemenea, se menţin restricţiile de circulaţie, atât pietonale, cât şi auto, pe tronsonul respectiv, precum şi perimetrul de siguranţă”, menţionează sursa citată.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână. După stabilizarea provizorie a tronsonului surpat, se vor lua măsuri pentru stabilizarea definitivă a zonei afectate. Prefectul de Prahova a declarat că în momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar trebui să se extindă perimetrul de siguranţă.

Prefectul de Prahova afirma că vineri dimineaţă s-a votat în regim de urgenţă o hotărâre a CJSU prin care a solicitat autorităţii publice locate încheierea unui contract de intervenţie de urgenţă. „Aseară am demarat această procedură şi, din fericire, azi suntem în situaţia în care se lucrează, iar orizontul de timp ne arată o mobilizare foarte, foarte bună. Eu cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de astăzi”, preciza Emil Drăgănescu.

Prefectul şi-a exprimat speranţa că groapa va fi umplută, dar preciza că se fereşte să dea un pronostic, deoarece constructorul va face lucrarea. „Întreaga soluţie e una provizorie. Este o soluţie de stabilizare şi umplere a craterului, iar îni paralel se vor contiunua investigaţiile şi măsurătorile care ne vor arăta maniera în care următoarea lucrare, care va avea un proiect tehnic şi o execuţie de durată, va evolua”, spunea prefectul.

Urmează o expertiză

Întrebat în cât timp s-a putea întoarce oamenii în locuinţe, Drăgănescu sublinia că „pe lângă hotătrârea de a interveni de urgenţă, a solicitat autorităţii locale ca astăzi să contracteze un expert clasa 1 care să înceapă celelalte verificări pentru structura de rezistenţă a blocului”.

„Măsurătorile de până acum arată o zonă cu un specific aparte, aflată pe un filon de sare, arată o tasare generalizată în zona respectivă. Asta e cacracteristica zonei. Nu este neapărat un lucru nenatural, astfel de trerenuri să sufere o tasare generală, care e de sute de ani, de mii de ani şi va fi şi de aici îniainte. Important e ca această tasare să nu fie una locală. Deocamdată nu ne arată o situaţie cu multiple tasări locale. Tocmai pentru a şti acest lucru, primăria a comandat studiile aferente. (…) Este un specific al zonei, dar pentru că în spaţiul public se vehiculează fel de fel de scenarii, datoria mea e şi de a le spune lor ce a cauzat această tasare. Vă promit că nu mă voi lăsa până când nu veţi şti ce a cauzat această scăpare”, afirma prefectul.

Stradă surpată la Slănic

Autorităţile din judeţul Prahova au decis, joi, evacuarea a încă unui bloc de locuinţe din oraşul Slănic, unde surparea care a apărut pe strada 23 August s-a accentuat. Astfel, 16 persoane au fost „rugate” acum să îşi părăsească locuinţele, după ce în groapa apărută în stradă s-a scufundat, pe verticală, un stâlp.

Anterior, 42 de locuitori ai oraşului Slănic fuseseră evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit. Încă de marţi s-a anunţat că aceştia nu se vor putea întoarce în apartamentele lor, întrucât blocurile au fost afectate. Specialiştii au arătat că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean Prahova, acuzându-i pe liberalii din conducere că lipsesc, aşa cum fac de obicei, de la şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu au trimis pe nimeni la Slănic, unde CJ a derulat o amplă lucrare de introducere a reţelei de gaze.

„Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, declara, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend