Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei: PS Antonie a oficiat, la Bălți, o slujbă de Te Deum

Publicat

in

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat miercuri, la Bălți, o slujbă de Te Deum cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Numeroși clerici i s-au alăturat ierarhului în slujirea de la Biserica „Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos” pentru a mulțumi pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clericilor și credincioșilor din Mitropolia Basarabiei.

Episcopul de Bălți a vorbit despre curajul clericilor și credincioșilor care, în data de 14 septembrie 1992, au decis să reactiveze această structură eclesiastică canonică, scrie basilica.ro.

Anii de procese pentru recunoașterea acesteia au fost încununați de triumful adevărului, a subliniat Preasfințitul Părinte Antonie.

Ierarhul Episcopiei de Bălți a felicitat clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei cu această ocazie, a urat mulți ani Mitropoliei Basarabiei, și a făcut un îndemn la rugăciune pentru pace și la o activitate mai intensă de promovare a adevărului istoric despre Biserică, Neam și Țară.

Mitropolia Basarabiei este succesoare spirituală, canonică și istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv. Aceasta a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923.

Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925. Arhiepiscopul de Chișinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Basarabiei, în 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdicția Mitropoliei Basarabiei cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.

În timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi sub regimul sovietic (1944-1992), Mitropolia Basarabiei și-a încetat activitatea.

Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică și diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără patru episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă și Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Actualul mitropolit este Înaltpreasfințitul Părinte Petru (Păduraru), care este și Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicție extrateritorială asupra românilor ortodocși din diaspora de răsărit.

Reînființată prin voința credincioșilor în 1992, Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova în 2002, după o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO | Cea mai neagră zi din istoria Formula 1: Doi piloți au murit în cele mai înfiorătoare accidente văzute vreodată pe pistă – Azi se împlinesc 30 de ani

Publicat

in

De

Tragedia din 30 aprilie și 1 mai 1994 rămâne una dintre cele mai negre zile din istoria Formula 1. Ayrton Senna, unul dintre cei mai remarcabili piloți din istoria motorsportului, a sfârșit tragic la doar 34 de ani în timpul Marelui Premiu de la Imola. Cu doar o zi înainte, în timpul calificărilor, Roland Ratzenberger a suferit și el un accident fatal, adâncind durerea și șocul în lumea motorsportului.

Senna, cunoscut pentru talentul său excepțional și pentru devotamentul său față de sportul pe care-l iubea, a rămas în memoria fanilor ca unul dintre cei mai mari campioni ai sportului cu motor. Cu doar patru luni înainte de accident, Senna exprimase dorința ca, în cazul unui accident grav, să fie totul cât mai rapid posibil. Moartea sa tragică a fost un șoc pentru întreaga lume a sportului cu motor și a adus la schimbări semnificative în siguranța pilotajului și a circuitelor.

Roland Ratzenberger a fost victima primei tragedii care a avut loc în timpul calificărilor pentru Marele Premiu de Formula 1 de la San Marino, pe 30 aprilie 1994. La doar 34 de ani, Ratzenberger a pierdut controlul mașinii sale într-un viraj și a lovit un zid de beton la o viteză de 313 km/h, generând un zgomot îngrozitor de impact.

Eforturile echipei medicale au fost remarcabile. Medicul lui Ayrton Senna a ajuns la locul accidentului în doar 25 de secunde și a reușit să îl resusciteze pe Ratzenberger, redându-i pulsul. În doar 7 minute, acesta era deja la spitalul Maggiore din Bologna cu un elicopter medical, dar, din păcate, eforturile medicale au fost în zadar, iar Ratzenberger a murit în acel spital.

Senna, care a ajuns rapid la spital, a fost profund afectat de această tragedie. Lacrimile au curs când medicii au anunțat decesul lui Roland Ratzenberger, marcând începutul unei perioade întunecate în istoria sportului cu motor.

„Ayrton, de ce nu te retragi din cursa de mâine? N-ar trebui să pilotezi. De fapt, de ce nu renunți de tot? Ești triplu campion mondial, cel mai rapid pilot din lume. De ce nu renunți și hai să mergem împreună la pescuit”, i-ar fi spus medicul lui Senna imediat după decesul lui Ratzenberger.

„Sid, sunt anumite lucruri pe care nu le putem controla. Nu pot renunța, trebuie să merg mai departe”, i-a răspuns pilotul brazilian , iar acestea au fost ultimele cuvinte rostite între cei doi înaintea fatidicei zile de 1 Mai.

După tragedia care a avut loc în timpul calificărilor, Ayrton Senna a fost profund afectat și a fost în imposibilitatea de a concura în ziua de 30 aprilie. Cu toate acestea, în ziua următoare, Senna a revenit pe pistă.

Înainte de a intra în cursă, Senna a avut o ultimă convorbire telefonică cu iubita sa.

„De-abia aștept să te văd”, au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus Senna către iubita sa, Adriane.

Sora lui Senna, Viviane, a dezvăluit mai târziu un lucru emoționant care a creat o adâncă emoție printre fanii și cunoscuții lui Ayrton Senna. Înainte de a începe cursa, Senna a citit câteva pasaje din Biblie.

La 14:17, Senna a părăsit pista cu o viteză de 310 km/h și s-a izbit de un parapet de beton. În momentul impactului, viteza sa era de 218 km/h.

Doctorul său, Sid Watkins, a ajuns la locul accidentului în câteva secunde și a realizat imediat că situația era extrem de gravă. Brațul suspensiei dreapta față se ruptese și era înfipt în casca lui Senna. La spital, s-a constatat că brazilianul pierduse aproape 5 litri de sânge.

Da, în acel tragic eveniment, Michael Schumacher a câștigat cursa. În timp ce decesul lui Roland Ratzenberger a fost anunțat imediat, piloții au aflat despre moartea lui Senna abia după încheierea cursei.

Corpul lui Ayrton Senna a fost repatriat din Italia în Brazilia pe 5 mai 1994, într-un zbor însoțit de avioane de vânătoare.

Peste trei milioane de oameni s-au adunat pe străzile din Brazilia pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ayrton Senna la înmormântare

Unul dintre cei care au purtat sicriul pe umeri a fost marele rival al lui Senna, Alain Prost. Acest moment a simbolizat respectul și rivalitatea lor în motorsport.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA impun sute de sancțiuni împotriva Rusiei și vizează companiile chineze

Publicat

in

De

Statele Unite au impus miercuri sute de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale legate de războiul din Ucraina, dar și pentru companii care au ajutat la eludarea de către Moscova a măsurilor occidentale, fiind vizate de aceste măsuri inclusiv China, relatează Reuters.

Sanctiuni împotriva RusieiFoto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Trezoreria americană a impus sancțiuni pentru aproape 200 de ținte, în timp ce Departamentul de Stat a desemnat peste 80.

SUA au impus sancțiuni asupra a 20 de companii cu sediul în China și Hong Kong. Acestea sunt vizate după avertismentele repetate de la Washington cu privire la sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, inclusiv în timpul recentelor călătorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și al secretarului de stat american Antony Blinken în China.

Sprijinul Chinei pentru Rusia este una dintre numeroasele probleme care amenință să afecteze relațiilor bilaterale dintre cele mai mari economii ale lumii.

„Trezoreria a avertizat în mod constant că se vor confrunta cu consecințe semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA le impun astăzi sancțiuni împotriva a aproape 300 de ținte”, a spus Yellen într-un comunicat.

Sancțiuni pentru sprijinirea Moscovei

Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni asupra a mii de ținte de când Rusia a invadat Ucraina vecină.

De atunci, Washingtonul a încercat să reprime eludare măsurile occidentale, inclusiv prin sancțiuni împotriva firmelor din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

De ultimele sancțiuni de miercuri sunt vizate circa 60 de ținte din Azerbaidjan, Belgia, China, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Slovacia, pe care le-a acuzat că a permis Rusiei „să achiziționeze din străinătate tehnologii și echipamente extrem de necesare” pentru eforturile armatei ruse.

De asemenea, Departamentul de Stat a impus sancțiuni asupra a patru companii cu sediul în China pe care le-a acuzat că sprijină baza industrială de apărare a Rusiei, inclusiv prin transportul de materiale critice către entități aflate sub sancțiunile americane în Rusia, precum și către companii din Turcia, Kîrgîzstan și Malaezia.

Trezoreria a vizat, de asemenea, achiziționarea de către Rusia a precursorilor de explozivi necesari armatei pentru a continua să producă praf de pușcă, propulsoare de rachete și alți explozivi în acțiunea de miercuri, inclusiv prin sancțiuni împotriva a doi furnizori din China care trimit substanțele în Rusia.

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat o interdicție globală privind armele chimice prin desfășurarea în mod repetat a agentului sufocant cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și prin folosirea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina.

Sancțiuni pentru moartea lui Navalnîi

De asemenea, Departamentul de Stat a vizat trei persoane în legătură cu decesul fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit în februarie într-o închisoare din Siberia.

Autoritățile ruse spun că a murit din cauze naturale. Aliații lui Navalnîi acuză însă că a fost ucis de autorități, ceea ce Kremlinul neagă.

Sancțiunile americane îi vizează pe directorul coloniei corecționale din Rusia unde Navalnîi a fost încarcerat în care mai mare parte a timpului petrecut după gratii, precum și pe șeful detașamentului de izolare și șeful unității medicale de la colonia în care a fost închis înainte de moarte.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend