Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​VIDEO INTERVIU Dorin Popa, despre cum alegem un vin: “Un cadou făcut neglijent ți se întoarce înapoi, ca imagine, pentru că el te reprezintă”

Publicat

in

​​Un dialog cu Dorin Popa – profesor, degustător de vin și președinte al Asociației Millésime din Oradea, despre criteriile de selecție ale vinurilor, atât pentru consum curent, cât și pentru un dar sau un cadou. Cu această ocazie, am aflat detalii și despre Salonul Vinurilor Millésime, primul eveniment major de acest gen organizat la Oradea în 2021.

Interviul integral:



Fragmente din interviu:

De unde cumpărăm vinul?

Avem diferite opțiuni de cumpărare a vinului: din supermarket, din magazine specializate, din magazine online.

Criterii de bază

Pornim de la câteva noţiuni de bază: originea vinului (românesc sau de import), culoarea vinului (alb, rozé sau roşu), soiurile de struguri şi producătorul/brandul.

Criteriul legislativ

Există o diferenţiere de calitate și din punct de vedere legislativ: vin varietal, vin cu Indicaţie Geografică (IG), vin cu Denumire de Origine Controlată (DOC). Aceste trepte de calitate sunt acordate, în baza legii viei şi vinului, de către ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole), fiecărui vin în parte şi ele exprimă o rigoare legislativă legată de compoziţie.

Criteriul de preț

Preţul are mai multe componente: costul materiei prime, costurile tehnologice, costurile de ambalare şi costurile de marketing. Producătorul decide în ce marjă de preţ îşi încadrează vinul, ţinând cont de toate costurile de mai sus, dar şi aplicând un criteriu subiectiv, de orgoliu. Din fericire, există mecanisme de piaţă care îi determină pe producători să-şi auto-evalueze vinul la un preţ corect.

În prezent, raportul preţ/calitate este un criteriu valid de cumpărare. În România, pentru un vin de consum curent, preţul corect variază între 20 şi 40 de lei, pentru o sticlă de 750 ml. Peste 40 de lei, intrăm în zona vinurilor premium.

Vinul în supermarket

Avantaje: multe opţiuni şi preţuri accesibile.
Dezavantaje: nu există consiliere la raft.

Premii și medalii

Un atribut de calitate sunt premiile şi medaliile pe care producătorii le afișează pe etichetă. Acestea sunt argumente de cumpărare, mai ales în supermarket.

În special la vinurile de import, se pot regăsi pe etichetă punctaje date de evaluatori internaţionali: Robert Parker, Jancis Robinson, James Suckling, Guia Penin etc.

Vinul în magazinele specializate

Avantaje: consiliere, interacţiune cu vânzătorul şi selecţia de vinuri.
Dezavantaje: criteriile de selecţie reprezintă viziunea proprietarului.

Vinul în magazinele online

Avantaje: marea diversitate a opţiunilor de cumpărare, transport direct acasă.
Dezavantaje: dacă nu eşti documentat, poţi irosi mult timp pentru a alege.

Diferență între a dărui un vin și a oferi vinul cadou

Darul se face unui prieten apropiat sau unui membru al familiei şi ar trebui să ne pliem pe gustul acestuia, ca să-i facem o bucurie. De multe ori, darul se deschide în prezenţa celui care a dăruit. Criteriul de preţ nu este cel mai important. Nu trebuie neapărat să dăruim un vin mare, ci un vin care i se potriveşte celui vizat.

Cadoul este ceva mai formal și îl facem, cu anumite prilejuri, unor persoane pe care nu întotdeauna le cunoaştem îndeaproape. Cadoul face apel la alte aptitudini ale vinului: notorietate, simbol, modă. Un cadou făcut neglijent ţi se întoarce înapoi, ca imagine, pentru că el te reprezintă, ca educaţie şi ca informaţie.

Salonul Vinurilor Millésime de la Oradea

Salonul Vinurilor Millésime este primul eveniment major de acest gen organizat în Oradea anul acesta și el se dorește a fi punctul de întâlnire al iubitorilor de vin din nord-vestul țării și nu numai. Tema centrală a ediţiei din 2021 (a treia) a Salonului Vinurilor Millésime este Feteasca Neagră. Va exista un stand dedicat unde se vor face degustări comparative doar cu vinuri din acest soi, din mai multe regiuni. De asemenea, soiului Fetească Neagră îi vor fi dedicate şi două Masterclass-uri, unul pentru producători şi altul pentru consumatori. Salonul are loc între 3 şi 5 septembrie 2021, în Cetatea Oradea.

Concluzii

La vin, nu trebuie să te opreşti niciodată la prima iubire. Poţi avea în fiecare zi câte o relaţie, fără ca să fie ilegal sau imoral şi doar excesul poate crea probleme. Soluţia pentru a şti să apreciezi un vin este, de fapt, relaţia efectivă cu vinul, cât mai frecvenţă şi cât mai diversă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Adrian Vigheciu și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5

Publicat

in

De

Adrian Vigheciu, actual consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București din partea Partidului Social Democrat, și-a depus luni candidatura pentru postul de primar al Sectorului 5. Acesta este susținut de alianța PSD-PNL.

Pe pagina sa personală de Facebook, Adrian Vigheciu a precizat că are curajul să intre în luptă și să propună singurul proiect real pentru oamenii din Sectorul 5. Candidatul alianței PSD-PNL a mai menționat că nu a primit funcții moștenite, iar singurul său interes este binele orașului.

”Astăzi mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5. Pentru mai mult optimism și mai multă încredere pe termen lung. Pentru mai puțină încropeală și mai multă planificare.

Eu cred în Sectorul 5 și în oamenii de aici. Nu mă arunc cu capul înainte să promit văzute și nevăzute. Dar am curajul să intru în luptă și să propun singurul proiect real pentru oamenii din Sectorul 5. Fără să am alte interese decât binele orașului și fără să primesc funcții moștenire. În schimb, am primit moștenire de la tatăl meu respectul pe care-l port oamenilor. Iar de la comunitatea Sectorului 5, dorința de a face lucrurile să se întâmple.

Sunt onorat și încântat. Vă mulțumesc pentru susținere și vă aștept alături de mine. Începem treaba”, a mai spus Adrian  Vigheciu pe rețelele de socializare.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alertă în hipermarketurile din Germania: conservele care provoacă infertilitate sunt tot mai răspândite

Publicat

in

De

Alertă în hipermarketurile din Germania: conservele care provoacă infertilitate sunt tot mai răspândite

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă este foame, dar nu aveți timp și vă ajută să vă diversificați meniul cu produse care nu sunt disponibile în sezon sau din punct de vedere geografic.

Cu toate acestea, rezultatele recente ale principalei fundații germane pentru examinarea independentă a bunurilor și serviciilor “Stiftung Warentest” taie apetitul și provoacă alarmă. Experții independenți au examinat 58 de cutii de conserve vândute în supermarketurile germane. În marea majoritate a acestora (51 de conserve) a fost găsit Bisfenol A (BPA), informează Fundația “Stiftung Warentest” în numărul din luna mai al revistei sale de consum “Test”, relatază DEUTSCHE WELLE, potrivit Rador Radio România.

Această substanță poate provoca efecte grave asupra sănătății

“Bisfenolul A, printre altele, poate afecta sistemul reproducător, efectele sale fiind similare cu cele ale hormonilor” – explică într-un interviu acordat agenției de presă AFP angajata publicaţiei Swantje Waterstraat.

Bisfenolul A are o asemănare structurală cu estrogenul și poate provoca perturbări endocrine și, în special, infertilitate. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) clasifică Bisfenolul A ca fiind o substanță chimică care prezintă “motive de îngrijorare foarte mari” pentru experți.

În 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a redus de 20.000 de ori nivelul admisibil de consum al acestei substanțe. Institutul federal german pentru evaluarea riscurilor (BfR) a redus și el cifra, dar mai puțin drastic.

Un alt organism de supraveghere al UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), nu vede același grad de pericol din partea BPA. În primăvara anului trecut, EMA a criticat metodologia EFSA, considerând-o prea pripită, deoarece nu s-a dovedit existența unei legături de cauzalitate nici în studiile pe animale, nici în cele pe oameni.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend