Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​Școlile de șoferi, controlate de Antifraudă. În 24 cazuri nu au plătit TVA, impozit pe micro și pe dividende

Publicat

in

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, verifică modul în care reprezentanții legali ai școlilor de șoferi din întreaga țară au fiscalizat taxele de școlarizare încasate în perioada 2019-2021.

ANAF AntifraudaFoto: ANAF – Facebook

În prezent, spune ANAF, sunt verificate 239 de firme cu activitate în acest domeniu și s-a constatat că în 24 de cazuri s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 8,53 milioane lei, prin sustragerea de la plata TVA, a impozitului pe venitul microîntreprinderilor și a impozitului pe dividende, situații în care sunt sesizate parchetele competente pentru recuperarea prejudiciului.

De asemenea, inspectorii DGAF au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus amenzi și confiscări în valoare de 231.792 lei și au emis decizii de impunere pentru recuperarea a 11,94 milioane lei, reprezentând obligații fiscale datorate suplimentar identificate în timpul controalelor antifraudă.

Conform ANAF, școlile de șoferi sunt selectate pentru verificare în baza analizei de risc fiscal și se iau în considerare criterii precum istoricul comportamentului fiscal, numărul cursanților înscriși sau sesizările primite.

În urma controalelor,inspectorii antifraudă au constatat înregistrarea în contabilitate a unor sume mici, precum contravaloarea cursurilor teoretice, și evitarea înregistrării unor sume mai mari, precum contravaloarea cursurilor practice sau a combustibilului.

De asemenea, au constatat că unele firme dețineau prea puține autovehicule pentru a putea asigura școlarizarea corespunzătoare tuturor cursanților înscriși și evitau înregistrarea sumelor încasate când utilizau alte autovehicule.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din prestarea de servicii de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară această activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

De asemenea, DGAF recomandă tuturor persoanelor care achiziționează produse sau servicii, inclusiv de pregătire pentru obținerea permisului de conducere, să semnaleze refuzul emiterii bonului fiscal pentru sumele plătite în acest scop prin intermediul Formularului de contact disponibil online la adresa https://www.anaf.ro/asistpublic/.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

PSD și PNL răsuflă ușurate – Instanța a tranșat disputa care putea arunca în aer cursa pentru Primăria Capitalei

Publicat

in

De

Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a Hotărârii nr. 54 a Biroului Electoral Central. În baza acestei hotărâri, PSD și PNL au putut rupe alianța de la București și au putut renunța la candidatul comun la Primăria Capitalei.

„Respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată de reclamantul DAN ANDREI-BOGDAN în contradictoriu cu pârâtul BIROUL ELECTORAL CENTRAL, astfel cum a fost completată. Cu drept numai de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs şi motivele recursului se depun, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Cine și de ce a cerut anularea

Conform documentelor depuse în instanță, Dan Andrei-Bogdan, reprezentat de avocatul Diana Natan, contestă o modificare făcută de BEC la “Calendarul acțiunilor electorale” stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 199/2024. Inițial, acest calendar stipula că termenul limită pentru desființarea unei alianțe electorale este 21 aprilie 2024. Însă, prin Hotărârea nr. 54H, BEC a extins acest termen până la 26 aprilie 2024.

Plângerea indică faptul că această modificare afectează drepturile și posibilitățile tactice ale partidelor și candidaților implicați în alegerile locale și pentru Parlamentul European, susținând că schimbarea ar fi fost făcută fără o bază legală adecvată.

De ce Hotărârea BEC este vaalbilă, chiar dacă a contrazis o HG

După cum stiripesurse.ro a explicat anterior, OUG 21/2024 (legislație primară) prevede în art. 5 alin. (4): „Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor.”

HG 199/2024 prevede că acordul de deființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”. Cu alte cuvinte, potrivit acestei hotărâri de guvern, a expirat termenul în care poate fi denunțată alianța electorală PSD-PNL.

Însă BEC a emis o altă hotărâre care contrazice HG 199/2024. Potrivit Hotărârii nr. 54/2024 a BEC, termenul până la care poate fi denunțată o alianță electorală este 26 aprilie, cu 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Adică PSD și PNL pot încă să renunțe la alianța din București.

După cum se poate constata, atât HG 199/2024, cât și Hotărârea BEC nr. 54 respectă legislația primară, în speță OUG 21/2024. Hotărârea de guvern, ca legislație secundară emisă în executarea legislației primare, derogă de la ordonanța de urgență, limitând termenul prevăzut de art. 5 alin. (4) din OUG 21/2024, tehnică legislativă care nu respectă ierarhia actelor normative. Pe de altă parte, contestatarii Hotărârii BEC nr. 54 susțin că trebuia respectată HG 199/2024.

Citeste mai mult

NATIONAL

BBVA dorește să preia Sabadell într-o ofertă de 12 miliarde de euro

Publicat

in

De

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro, transmite Reuters.

O uniune între a doua şi a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eşuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 miliarde de euro şi ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol, conform Agerpres.

Posibila fuziune ar permite BBVA să-şi extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piaţă, şi de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud şi Turcia, şi să se concentreze pe piaţa internă.

“Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină “cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA.

Sabadell, ale cărei acţiuni au crescut de cinci ori din 2020, a precizat că Board-ul său va analiza oferta.

Potenţiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condiţiile în care băncile spaniole caută să-şi reducă costurile şi să-şi extindă activităţile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.

Combinarea entităţilor are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ţinând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 milioane de euro.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend