Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​​VIDEO SpaceX: Cei patru pasageri privaţi au revenit pe Terra după trei zile în spaţiu

Publicat

in

Primii patru turişti spaţiali ai capsulei SpaceX au revenit pe Terra sâmbătă seară după ce au petrecut trei zile în spaţiu, încoronând cu succes prima misiune orbitală din istorie fără astronaut profesionist la bord, notează AFP și Agerpres. Capsula Dragon a rezistat coborârii vertiginoase datorită scutului său termic, apoi a fost frânată de patru paraşute uriaşe. Amerizarea în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei, a avut la ora prevăzută, 23.06 GMT (19.06 ora locală).

“A fost o călătorie deosebită pentru noi şi asta abia începe”, a spus căpitanul, miliardarul Jared Isaacman, la scurt timp după amerizare, al cărui scop a fost să deschidă mai mult porţile spaţiului.

O navă a companiei SpaceX a recuperat apoi capsula, înainte ca trapa să fie deschisă. Cei patru pasageri, cu zâmbete până la urechi şi fluturându-şi braţele în aer în semn de bucurie, au ieşit după aceea unul câte unul.

Ei urmau să fie transportaţi cu elicopterul la Centrul Spaţial Kennedy, de unde au decolat miercuri seara cu o rachetă Falcon 9, şi unde se vor reîntâlni cu familiile lor.

“Felicitări, Inspiration4”, a scris pe Twitter după amerizare Elon Musk, patronul SpaceX, folosind numele oficial al misiunii.

Cei patru novici – Jared Isaacman, care a închiriat misiunea, şi alţi trei americani – au petrecut trei zile pe orbită în jurul Pământului, călătorind dincolo de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), până la 590 kilometri altitudine.

Zburând cu o viteză de aproximativ 28.000 kilometri pe oră, ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi.

Scopul declarat al misiunii a fost acela de a marca un moment de cotitură în democratizarea spaţiului, demonstrând că de acum Cosmosul este la fel de accesibil echipajelor care nu au fost selectate şi pregătite de ani de zile, aşa cum sunt astronauţii.

Jared Isaacman, în vârstă de 38 de ani, este patronul unei companii de servicii financiare şi un pilot experimentat. El a plătit SpaceX zeci şi zeci de milioane de dolari pentru a trăi aceste momente (preţul exact nu a fost dezvăluit).

El a oferit trei locuri unor necunoscuţi: Hayley Arceneaux, asistentă medicală de 29 de ani devenită americanca cea mai tânără care a mers vreodată în spaţiu, Sian Proctor, o geoloagă de 51 de ani, şi Chris Sembroski, 42 de ani, un veteran al forţelor aeriene americane.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

La Film Now, luna mai aduce o ‘colecţie’ de lecţii de viaţă

Publicat

in

De

În luna mai, Film Now ţine publicul cu sufletul la gură cu o selecţie captivantă de pelicule, de la aventuri epice în epoci îndepărtate până la drame contemporane antrenante. Telespectatorii sunt invitaţi să descopere prietenia născută între un tânăr şi un lup, companionul său în lupta pentru supravieţuire sau să pătrundă în universul ninja al lui Snake Eyes, unde onoarea şi loialitatea sunt supuse unor teste cruciale. Nu trebuie ratate nici epopeea emoţionantă despre viaţa lui Ben-Hur, călătoria neaşteptată şi presărată de învăţăminte a lui Joy sau povestea uluitoare a Kyei Clark, plasată în lumea misterioasă a mlaştinilor din Carolina de Nord, potrivit news.ro.

Sâmbătă, 04 mai, de la ora 21:40, Film Now provoacă cinefilii să se alăture unei incursiuni pline de suspans şi sensibilitate care îi va purta în timpuri străvechi, în decorul impresionant al ultimei ere glaciare, aducând în prim-plan originile legăturii unice dintre om şi cel mai bun prieten al său, în producţia „Alpha / ALPHA (2018)”. Tânărul Keda încearcă să se întoarcă acasă după ce a fost separat de tribul său în timpul unei vânători de bizoni. În drumul anevoios prin sălbăticie, descoperă un lup rănit şi singuratic, abandonat de haita sa. Împreună, cei doi învaţă să se bazeze unul pe celălalt şi devin aliaţi, străbătând peisaje înfricoşătoare şi confruntându-se cu nenumărate pericole. În timp ce iarna se apropie ameninţător, cei doi îşi unesc forţele pentru a rămâne în siguranţă şi pentru a-şi continua călătoria, dezvoltând astfel o prietenie care va schimba umanitatea pentru totdeauna.

În pelicula de acţiune „G.I. Joe: Snake Eyes / SNAKE EYES: G.I. JOE ORIGINS (2021)”, Film Now dezvăluie povestea unui tip solitar şi tenace, Snake Eyes, primit în clanul Arashikage, după ce salvează viaţa celui ce urma să devină liderul acestei grupări. Interpretat de Henry Golding, eroul este iniţiat în arta războinicilor ninja şi are parte de un cămin adevărat în sânul comunităţii japoneze, însă onoarea şi loialitatea lui Snake Eyes sunt puse la încercare, atunci când ies la iveală secrete din trecutul său. Aflaţi dacă va reuşi personajul central să păstreze încrederea celor apropiaţi, duminică, 05 mai, de la ora 20:00!

„Ben-Hur / BEN-HUR (2016)” este recomandarea Film Now pentru seara de duminică, 12 mai, de la ora 20:00. Filmul relatează istoria prinţului evreu Judah Ben-Hur, acuzat pe nedrept de trădare chiar de fratele său adoptiv, Messala, ofiţer în armata Imperiului Roman. Deposedat de titlul nobiliar, separat de familia sa şi de femeia iubită, Ben-Hur este vândut ca sclav. Povestea izbăvirii sale se derulează în paralel cu cea a vieţii şi crucificării lui Iisus. Scenariul are la bază romanul omonim scris de Lew Wallace în 1880, care a intrat în memoria colectivă datorită magistralei adaptări cinematografice distinse cu 11 premii Oscar în 1959, realizată de William Wyler şi Sam Zimbalist, cu Charlton Heston în rolul principal. Noua reinterpretare recreează atmosfera explozivă cu ajutorul efectelor speciale şi al costumelor spectaculoase pentru a ilustra o lecţie universală despre durere, pierdere, răzbunare şi mântuire.

Luni, 13 mai, de la ora 20:00 pe Film Now vă dau întâlnire Olivia Coleman şi Charlie Reid, duo-ul de excepţie din distribuţia „Joyride / JOYRIDE (2022)”. Joy, o avocată proaspăt devenită mamă, profund afectată de grijile şi anxietatea perioadei postnatale, decide să îşi abandoneze bebeluşul, lăsându-l în grija surorii sale. Este surprinsă într-un taxi de către Mully, un adolescent de 12 ani, care după pierderea mamei hotărăşte să fugă în Irlanda, deziluzionat că tatăl său e îngropat în datorii. Cei doi fugari se aventurează într-o călătorie zbuciumată, cu multe răsturnări de situaţii, în care vor fura maşini, vor face autostopul, vor lua feriboturi şi vor reuşi să scape de baricadele poliţiei. În încercarea lor de a-şi pierde urma, au parte de numeroase peripeţii care îi ajută la final să lege o camaraderie strânsă în cele mai neaşteptate circumstanţe.

Mult aşteptata ecranizare a romanului-fenomen scris de Delia Owens (vândut în peste 18 milioane de exemplare), „Acolo unde cântă racii/ WHERE THE CRAWDADS SING (2022)”, în regia Oliviei Newman şi produsă de Reese Witherspoon nu trebuie ratată duminică, 19 mai, de la 21:25, pe Film Now. Thrillerul urmăreşte destinul tulburător al Kyei Clark, o tânără abandonată în copilărie, nevoită să crească singură în mlaştinile din Carolina de Nord şi redă într-o manieră emoţionantă impactul pe care natura îl poate avea asupra noastră şi cum aceasta se poate transforma într-un aliat pentru cei aflaţi în căutarea unui refugiu. Cu trecerea anilor, viaţa îi va arăta Kyei că oamenii pot ascunde secrete întunecate şi pot fi mai cruzi decât ecosistemul sălbatic care i-a devenit cămin. Zvonurile maliţioase despre “fata din mlaştină” aşa cum o numesc localnicii, au izolat-o şi mai mult de comunitatea din orăşelul Barkley Cove, iar când Chase Andrews, un bărbat cu care a avut cândva o legătură este găsit mort, Kya devine principala suspectă. Pe măsură ce ancheta ia amploare, cazul se complică din ce în ce mai mult.

Abonaţii Digi TV care optează pentru pachetul Digital şi aleg extraopţiunea Film Now, cu doar 3 lei/ lună au acces la o selecţie de filme îndrăgite de public şi laureate de juriile unor festivaluri de renume. Mai mult, odată activată extraopţiunea, programul Film Now poate fi urmărit şi în platforma Digi Online.

# Alpha

ALPHA/ 2018

Sâmbătă, 04 mai, la 21:40

Regia: Albert Hughes

Cu: Kodi Smit-McPhee, Natassia Malthe, Leonor Varela, Jóhannes Haukur Jóhannesson

# G.I. Joe: Snake Eyes

SNAKE EYES: G.I. JOE ORIGINS/ 2021

Duminică, 05 mai, la 20:00

Regia: Robert Schwentke

Cu: Henry Golding, Andrew Koji, Samara Weaving

# Ben-Hur

BEN-HUR/ 2016

Duminică, 12 mai, la 20:00

Regia: Timur Bekmambetov

Cu: Jack Huston, Morgan Freeman, Nazanin Boniadi, Rodrigo Santoro, Toby Kebbell

# Joyride

JOYRIDE/ 2022

Luni, 13 mai, la 20:00

Regia: Emer Reynolds

Cu: Olivia Colman, Charlie Reid, Tommy Tiernan

# Acolo unde cântă racii

WHERE THE CRAWDADS SING/ 2022

Duminică, 19 mai, la 21:25

Regia: Olivia Newman

Cu: Daisy Edgar-Jones, Harris Dickinson, Taylor John Smith

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Țara care se pregătește să domine lumea: Lucrează de 11 ani la cel mai mare proiect din istoria omenirii

Publicat

in

De

Belt and Road Initiative (BRI), cunoscut și sub numele de Inițiativa Centură și Drum (C&D), este un program de dezvoltare globală lansat de guvernul chinez în 2013 și este considerat cel mai mare proiect din lume în acest moment. Acesta este un proiect masiv de infrastructură și cooperare economică care vizează conectarea și facilitarea comerțului între China și diverse alte țări din Asia, Europa și Africa.

Inițiativa se concentrează pe construcția de rețele de transport și energie, precum autostrăzi, cai ferate, porturi și conducte, în scopul de a promova conectivitatea între țări și regiuni. În plus, BRI implică și dezvoltarea de parcuri industriale, zone economice speciale și alte proiecte de investiții în diverse sectoare economice.

Obiectivul principal al Belt and Road Initiative este de a facilita comerțul și cooperarea economică între China și alte țări participante, promovând dezvoltarea regională și globală. Acest proiect a fost descris ca fiind cel mai ambițios proiect de infrastructură din lume și are un impact semnificativ asupra economiei mondiale și a relațiilor internaționale.

Obiective principale:

Conectivitatea infrastructurii: BRI urmărește să dezvolte rețele de transport și energie pentru a promova conectivitatea între regiuni și țări. Acest lucru include construcția de autostrăzi, căi ferate, porturi, aeroporturi și conducte.

Facilitarea comerțului: Scopul inițiativei este de a îmbunătăți fluxurile comerciale între China și alte țări participante, creând noi rute și coridoare comerciale și promovând cooperarea economică.

Promovarea cooperării economice și culturale: BRI încurajează schimburile economice, comerciale și culturale între China și alte țări participante prin intermediul investițiilor și cooperării în diverse sectoare.

Componentele principale ale BRI:

Centura Economică a Drumului Mătăsii: Această parte a BRI se concentrează pe conectarea Chinei cu Europa prin Asia Centrală și Rusia, urmărind dezvoltarea unei rute terestre de tranzit pentru bunuri.

Drumul Maritim al Mătăsii: Acest aspect al BRI se axează pe dezvoltarea rutelor maritime între China și Europa, prin Oceanul Indian și Marea Chinei de Sud, facilitând comerțul maritim și dezvoltând porturi și zone economice speciale.

Critici și controverse:

Datoriile și dependența: Unele țări participante s-au confruntat cu probleme legate de creșterea datoriilor și dependența de finanțarea chineză, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la suveranitatea și sustenabilitatea proiectelor.

Impactul asupra mediului: Dezvoltarea rapidă a infrastructurii în unele regiuni a ridicat îngrijorări cu privire la impactul asupra mediului și la durabilitatea proiectelor.

Transparența și standardizarea: Unele critici au evidențiat lipsa transparenței în ceea ce privește procesul de luare a deciziilor și standardele ridicate de calitate și mediu aplicate proiectelor BRI.

În ciuda acestor critici, Belt and Road Initiative rămâne una dintre cele mai importante inițiative globale de dezvoltare și a avut un impact semnificativ asupra infrastructurii și economiei mondiale.

China nu a furnizat o evaluare exactă a costurilor totale ale BRI. În plus, unele proiecte pot fi finanțate și implementate de către alte țări sau organizații internaționale, altele decât China. Totuși, estimările privind costurile BRI variază în funcție de surse și de definiția exactă a ceea ce este inclus în proiect.

Unele estimări indică că BRI ar putea implica investiții de mii de miliarde de dolari în infrastructură și dezvoltare în întreaga lume pe parcursul mai multor decenii. Alte estimări sunt mai conservatoare și indică sume mai mici. Este important de remarcat că costurile totale pot varia în funcție de evoluția proiectelor individuale, schimbările în politicile și prioritățile naționale și internaționale și alte factori.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend