Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​Coronavirus Raed Arafat, despre situația din Italia: “Nu e motiv pentru a se panica și a urca în avion. Dacă vine cineva dintr-o zonă afectată, va intra în carantină”

Publicat

in

Raed Arafat a declarat, despre situația din Italia unde sunt mai multe cazuri de coronavirus, că românii nu trebuie să intre în panică, „să se urce în avion”, însă trebuie să știe că, dacă vor veni în țară, vor intra automat în carantină timp de 14 zile, notează Mediafax.

„Ceea ce este important este ascultarea recomandărilor autorităților italiene. Nu este niciun motiv pentru a se panica și a urca în mașină sau în avion să vină în țară. Totuși, cei care decid să plece din zona respectivă către România și vor să facă acest lucru vor trebui să ne informeze. Va trebui să știm pe ce linie aeriană vine persoana respectivă, când sosește în țară, deoarece cu siguranță aici în țară vor fi aplicate anumite măsuri, se va analiza situația care există”, a afirmat Raed Arafat, sâmbătă, la Digi 24.

Acesta a adăugat că România va ține legătura cu autoritățile din Italia și va vedea ce măsuri vor lua acestea, pentru a putea fi ulterior aplicate și la noi.

„O să intrăm în legătură și cu colegii de la Protecția Civilă Italiană să vedem măsurile pe care le aplică ei să fie aplicate și la noi, din acest punct de vedere. Dacă vine cineva dintr-o zonă extrem de afectată, atunci clar că va intra în carantină de 14 zile. Acest lucru trebuie să fie înțeles, chiar dacă este asimptomatic, nu este bolnav la acest moment”, a completat Arafat.

Chestionat ce măsuri vor lua la aeroporturi autoritățile române, el a explicat că acestea vor fi cunoscute după ce vor fi discutate și stabilite la nivel european.

„La acest moment, numărul existent al cazurilor încă nu a impus să fie luată orice măsuri. Aceste măsuri normal se vor discuta sigur la nivel european, nu se vor discuta doar la nivelul României, pentru că Italia este conectată cu toată Europa și este foarte ușor să călătorești oriunde. Așteptăm să vedem care sunt concluziile colegilor din Italia, ce recomandă ei și după care vom vedea și noi ce măsuri luăm. Dacă cineva dorește să plece din zona care este mai afectată, care este sub recomandarea de a rămâne acasă acum și vrea să plece, va trebui să anunțe ambasada și să ne anunțe imediat pentru a asigura carantina în România pentru persoana respectivă, dacă acest lucru va fi decis de către grupul nostru de lucru. Decizia va fi foarte repede luată”, a conchis Arafat.

10 oraşe din nordul Italiei, mai exact din provincia Lombardia, sunt în carantină din cauza coronavirusului. Autorităţile locale au închis întreprinderile, magazinele şi şcolile, iar 42 de meciuri de fotbal din ligile inferioare au fost amânate.

Ultimul bilanţ sosit din Italia vorbeşte despre 45 de persoane infectate cu coronavirus, 36 în regiunea Lombardia şi 9 în Veneto. Doi italieni au fost murit din cauza virusului COVID-19.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Negocierile pentru un armistițiu în Gaza continuă la Cairo în timp ce Israelul bombardează enclava / Principala solicitare a Hamas

Publicat

in

De

Liderii Hamas participă duminică la o a doua zi de negocieri,cu mediatori egipteni și qatarezi, pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, fără progrese evidente, în condițiile în care gruparea islamistă și-a menținut solicitarea ca orice acord să pună capăt războiului din enclavă, au declarat oficiali palestinieni pentru Reuters.

Tancuri israeliene în Gaza Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un oficial palestinian, apropiat de efortul de mediere, a spus că delegația Hamas a sosit la Cairo cu hotărârea de a ajunge la un acord „dar nu cu orice preț”.

„Un acord trebuie să pună capăt războiului și să scoată forțele israeliene din Gaza, iar Israelul nu s-a declarat încă dispus să facă acest lucru”, a declarat oficialul pentru Reuters, cerând să nu-i fie dat numele.

Principala solicitare a Hamas: Încetarea completă a războiului

Israelul dorește un acord pentru a elibera cel puțin o parte din cei aproximativ 130 de ostatici deținuți de Hamas, dar un oficial israelian a semnalat sâmbătă că poziția principală a rămas neschimbată.

El a spus că Israelul nu va accepta „în niciun caz” un acord pentru a pune capăt războiului ce are scopul de a dezarma și de a destructura definitiv Hamas.

Un alt oficial palestinian a declarat pentru Reuters că negocierile „se confruntă cu dificultăți deoarece ocupația (Israelul) refuză să se angajeze la o încetare completă a luptelor”, dar a adăugat că delegația Hamas se află încă la Cairo în speranța că mediatorii ar putea face presiuni asupra Israelului pentru a-și schimba poziția.

Israelul bombardează enclava în continuare

În timp ce ultimele discuții erau în curs de desfășurare, rezidenți și oficiali din domeniul sănătății au declarat că avioanele și tancurile israeliene au continuat să bombardeze zone din enclava palestiniană în cursul nopții, ucigând și rănind mai multe persoane.

Peste 34.600 de palestinieni au fost uciși și peste 77.000 au fost răniți în urma asaltului israelian, potrivit Ministerului Hamas al Sănătății din Gaza.

Bombardamentele au devastat o mare parte din enclava de coastă și au provocat o criză umanitară.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, dar și Egiptul, încearcă să medieze o încetare a luptelor precum cea din noiembrie, pe fondul consternării internaționale cu privire la numărul tot mai mare de morți din Gaza și la situația dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori.

Surse egiptene au declarat că directorul CIA, William Burns, care a fost, de asemenea, implicat în discuțiile anterioare privind armistițiul, a sosit vineri la Cairo.

Washingtonul – care, la fel ca alte puteri occidentale și Israelul, cataloghează Hamas drept grup terorist – a îndemnat organizația islamistă să încheie un acord.

Israelul ar fi fost de acord cu eliberarea a doar câteva zeci de ostatici

Israelul a dat un aviz preliminar pentru termeni care, potrivit unei surse, includ eliberarea a 20 până la 33 de ostatici în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni și a unui armistițiu de câteva săptămâni.

Astfel, ar rămâne aproximativ 100 de ostatici în Gaza, dintre care unii, potrivit Israelului, au murit în captivitate.

Sursa, care a cerut să nu fie identificată după nume sau naționalitate, a declarat pentru Reuters că eliberarea acestora ar putea necesita un acord suplimentar.

Mii de israelieni au protestat sâmbătă, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului prin care ostaticii rămași să fie aduși acasă.

Citeste mai mult

NATIONAL

Poliția australiană a ucis un adolescent ce înjunghiase un bărbat. Atacul, un posibil act terorist

Publicat

in

De

​Poliţia din Australia a anunţat, duminică, faptul că a împuşcat mortal un băiat după ce acesta a înjunghiat un bărbat, în capitala statului Western Australia, Perth, într-un atac despre care autorităţile au spus că indica terorismul, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Poliția australiană are indicii că tânărul se radicalizaseFoto: Australian Broadcasting Corporation / AP / Profimedia

Au existat indicii că băiatul de 16 ani, înarmat cu un cuţit de bucătărie, se radicalizase pe internet, au declarat autorităţile din acest stat, adăugând că au primit apeluri de la membri îngrijoraţi ai comunităţii musulmane locale înainte de atac, care a avut loc sâmbătă seara târziu.

Atacul, produs în suburbia Willetton, avea „semne” de terorism, dar deocamdată nu a fost clasificat ca act terorist, a afirmat Poliţia.

„La acest moment, se pare că el a acţionat doar acum şi singur”, a declarat premierul din Western Australia, Roger Cook, într-o conferinţă de presă televizată susţinută la Perth, capitala statului, cu referire la atacator. Victima, care a fost înjunghiată în spate, se află în spital, în stare stabilă, au spus autorităţile.

Premierul Anthony Albanese a declarat că a fost informat despre incident de către Poliţie şi agenţiile de spionaj, care au stabilit că nu este o ameninţare activă. „Suntem o naţiune iubitoare de pace şi nu există loc pentru extremism violent în Australia”, a afirmat Albanese pe reţeaua de socializare X.

Incidentul vine după ce Poliţia din New South Wales a pus sub acuzare, luna trecută, mai mulţi băieţi, pentru fapte legate de terorism, în urma investigaţiilor deschise după înjunghierea unui episcop creştin asirian, în timp ce acesta oficia o predică transmisă live, în 15 aprilie. Atacul asupra episcopului a venit la doar câteva zile după înjunghierea mai multor persoane, din care şase au murit, în suburbia de pe litoral a oraşului Sydney, Bondi.

Atacurile cu arme de foc şi cuţit sunt rare în Australia, care se află în mod constant printre cele mai sigure ţări din lume, potrivit guvernului federal.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend