Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ULTIMA ORĂ: Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, rănit într-un accident de motocicletă

Publicat

in

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Constantin Dancu, a fost rănit, sâmbătă, după-amiază într-un accident rutier, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un autoturism care nu a respectat semnificaţia indicatorului ”Oprire”, transmite news.ro.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Constanţa, sâmbătă după-amiază, un bărbat 78 de ani a condus un autoturism pe strada Oituz din municipiul Mangalia, dinspre Geamie catre Liceul Economic, şi, ajungând la intersecţie cu strada Ştefan cel Mare, nu a respectat semnificaţia indicatorului ”Oprire”.

În acel moment a pătruns în intersecţie, unde a intrat în coliziune cu o motocicletă, condusă de inspectorul şef al IPJ Constanţa, comisar şef Constantin Dancu.

În urma impactului şeful IPJ Constanţa a fost rănit uşor şi a fost transportat la spital.

“Inspectorul şef se afla în timpul liber şi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Totodată, au fost recoltate probe biologice de sânge”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa.

De asemenea, şi conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Şoferul nu a fost rănit în urma accidentului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ucraina nu vrea să-i repatrieze cu forța pe bărbații care au fugit de mobilizare

Publicat

in

De

Autoritățile de la Kiev nu intenționează să forţeze bărbaţii cu vârstă de recrutare să se întoarcă din străinătate, a declarat marţi un oficial guvernamental de rang înalt, în pofida lipsei de soldaţi necesari pe front pentru a respinge invazia Rusiei, care durează de 26 de luni, relatează DPA, preluată de Agerpres. Anterior, Polonia și Lituania își arătaseră disponibilitatea de a susține o asemenea inițiativă.

Soldati ucraineniFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

‘„Nu vor exista restricţii şi nu va exista nicio întoarcere forţată a cetăţenilor ucraineni, indiferent de sex sau vârstă, într-o ţară aflată în război”, a declarat marţi Olga Stefanişina, vicepremierul responsabil cu integrarea europeană, într-un comentariu pentru postul german de televiziune Deutsche Welle. Cu toate acestea, ea a recunoscut că nu există ”soluţii plăcute” în chestiuni de război. „Să nu uităm că războiul este în desfăşurare şi că trebuie să-l câştigăm!”, a spus ea.

Presiune pusă pe ucrainenii din străinătate

În ceea ce priveşte reglementările recent înăsprite ale Ucrainei în ceea ce priveşte recrutarea, ea a spus că o înregistrare la biroul districtual de înlocuire a forţelor armate nu înseamnă în mod automat o chemare în armată. Stefanişina a declarat că noua lege a fost concepută pentru a ajuta guvernul ucrainean „să înţeleagă în ce măsură putem înlocui băieţii aflaţi în linia întâi”.

Armata are din ce în ce mai multe probleme în recrutarea de noi soldaţi. Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani care sunt apţi pentru serviciul militar au voie să părăsească ţara doar în circumstanţe excepţionale. În ciuda acestui fapt, câteva sute de mii de recruţi din Ucraina sunt înregistraţi ca refugiaţi numai în Uniunea Europeană.

Ca răspuns, săptămâna trecută, Ministerul ucrainean de Externe a interzis eliberarea de noi documente de călătorie pentru aceşti bărbaţi. De asemenea, o lege care a intrat în vigoare la 18 mai îi obligă pe toţi ucrainenii apţi pentru serviciul militar să îşi reînnoiască informaţiile personale din registrul militar în termen de două luni.

Ucrainenii care locuiesc în străinătate vor primi apoi servicii consulare numai pe baza prezentării unui permis de serviciu militar în vigoare, iar consulatele ucrainene vor emite documente bărbaţilor neînregistraţi numai în scopul călătoriei de întoarcere.

Polonia și Lituania, dispuse să susțină repatrierea forțată

Polonia, ţară unde sunt înregistraţi oficial, conform agenţiei ONU pentru refugiaţi, 952.104 de refugiaţi ucraineni, dintre care 152.656 bărbaţi cu vârsta de mobilizare, şi-a manifestat săptămâna trecută disponibilitatea de a colabora cu Ucraina pentru repatrierea acestora.

„Nu sunt deloc surprins că autorităţile ucrainene fac totul pentru a trimite soldaţi pe front”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Noi sugerăm de mult timp că putem ajuta partea ucraineană să asigure că persoanele supuse serviciului militar obligatoriu merg în Ucraina”, a explicat el într-o declarație acordată joia trecută postului de televiziune Polsat.

„Totul este posibil”, a răspuns ministrul polonez după ce a fost întrebat dacă guvernul de la Varşovia va răspunde pozitiv unei eventuale cereri a Kievului de a transporta bărbaţii mobilizabili în Ucraina.

Omologul său lituanian, Laurynas Kasciunas, a declarat în aceeaşi zi că ţara sa ar putea urma în acest sens exemplul Poloniei. „Cred că aceasta este soluţia cea bună”, a declarat el presei, făcând referire la remarcile ministrului polonez.

„Ucraina duce o mare lipsă de rezerve mobilizabile (…) Nu este corect faţă de cetăţenii care luptă pentru ţara lor”, a spus ministrul lituanian al apărării. El a refuzat să precizeze câţi bărbaţi ucraineni s-au refugiat în Lituania, menţionând doar că numărul lor este redus.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina vrea să trimită femei pe front: misiunea pe care trebuie să o îndeplinească

Publicat

in

De

Autoritățile ucrainene doresc să asigure participarea activă a femeilor la procesul de deminare, a declarat ministrul economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, justificând inițiativa prin egalitatea de gen, relatează Rador Radio România.

“Egalitatea de gen este văzută ca o parte integrantă a politicii Ucrainei, care se bazează pe principiile integrării, incluziunii și integrității. Acest lucru se aplică tuturor tipurilor de activități, inclusiv domenii atât de importante precum deminarea” – a spus aceasta, citată de serviciul de presă pe site-ul ministerului. Potrivit afirmaţiilor sale, implicarea activă a femeilor va contribui la creșterea eficienței și eficacității procesului de deminare. Sviridenko a clarificat că, în prezent, nivelul mediu al participării femeilor în rândul tuturor operatorilor de acțiune împotriva minelor de stat și nestatali din Ucraina este de aproximativ 30%, dar autoritățile se străduiesc să crească această cifră.

“Ucraina are resurse limitate în acțiunea împotriva minelor, avem nevoie de mai mulți operatori de deminare, mai multe echipamente, instruire a geniştilor” – a adăugat ea.

După cum a subliniat publicația “Strana”, Ucraina atrage din ce în ce mai mult femeile pentru a îndeplini sarcini în armată. Se subliniază că, din când în când, în societatea ucraineană se intensifică discuția despre ideile legate de mobilizarea femeilor sau de a le oferi mai multe oportunități de a servi în Forțele Armate Ucrainene, ceea ce va elibera unii bărbați de a se afla în prima linie

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend