Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PNL primește întăriri, în Parlament: Un deputat plecat cu SCANDAL din USR a făcut anunțul

Publicat

in

Matei Dobrovie a anunțat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că va activa ca deputat independent în cadrul grupului PNL. Acesta a demisionat din USR, la începutul lunii octombrie, pentru că formaţiunea a fost împotriva referendumului pentru familie.
Citește mai departe…
PNL primește întăriri, în Parlament: Un deputat plecat cu SCANDAL din USR a făcut anunțul

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum a ajuns versiunea de export a lui Klaus Iohannis să ia ochii americanilor și europenilor

Publicat

in

De

Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama. O dată pe săptămână, vă povestesc despre un subiect care mi s-a părut demn de atenția voastră sau care doar mă enervează atât de mult, că îmi vine să afle și alții. Sugestiile și dorințele voastre le aștept aici.

Klaus Iohannis și Joe Biden în Biroul OvalFoto: Presidency.ro

Vorbim azi despre cum a ajuns versiunea de export a președintelui Klaus Iohannis să fie ridicată în slăvi de partenerii americani și europeni, în timp ce interfața Iohannisului de acasă, din România, se află într-o discrepanță cruntă cu cea de pe plan extern. Apoi, vedem cum ministra Justiției, Alina Gorghiu, a rămas tot în anii ‘80 la capitolul luptei antidrog, fiind adepta zicalei „mărimea nu contează” – ce mi-e 3 grame, ce mi-e un kilogram de canabis, important e să fie interzis, nu contează că nu funcționează.

Versiunea de export a lui Klaus Iohannis

Pe vremea comunismului, unele produse românești care mergeau la export în alte țări erau mult mai bune calitativ decât cele destinate pieței interne, captive sub regimul Ceaușescu. Nu puteai să vinzi nemților sau francezilor, să zicem, ce dădeai aici, la aprozar, printre creveți vietnamezi și șampanie Zarea.

Mulți politicieni români născuți și crescuți în comunism au păstrat această tradiție, când ies ei înșiși la export, pe piețele politice internaționale, unde se capătă susțineri și se pun la cale strategii geopolitice mai mari decât măruntele driblinguri politice dâmbovițene. Așa am ajuns să avem un Iohannis foarte bun la export.

Citește mai mult pe Panorama.

Citeste mai mult

NATIONAL

Spălarea creierului sau sindromul Stockholm? Povestea milionarei care jefuia bănci

Publicat

in

De

Suntem în luna mai a anului 1978. Patty Hearst, fiica mogulului mass-media american Randolph Hearst, este din nou în închisoare după ce recursul ei a fost respins. Moștenitoarea bogată a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru jefuirea unei bănci. Ea a susținut că activitatea ei criminală este rezultatul spălării creierului. Cu toate acestea, nu a reușit să convingă instanța.

Patty Hearst arestatăFoto: AP / AP / Profimedia

Patricia – sau Patty, așa cum o numeau prietenii ei și a devenit cunoscută în întreaga lume – a fost nepoata magnatului ziarului William Randolph Hearst. Era vorba despre fondatorul celei mai mari rețele de ziare din America și, de asemenea, despre omul de la care Orson Welles a creat filmul Citizen Kane. Patty însăși nu și-a întâlnit niciodată bunicul, deoarece acesta murise cu puțin timp înainte de a se naște ea, dar numele Hearst era foarte puternic în 1974, un fel ca Jeff Bezos în termenii de astăzi.

Hearst a crescut în mijlocul bogăției și privilegiilor din California de Nord. Privind retrospectiv, ea și-ar descrie copilăria ca fiind „perfectă”, scrie money.gr.

Foto: Patty, jefuind una din bănci, surprinsă pe camerele de supraveghere

În 1974, studia istoria artei la Berkeley, unde locuia cu logodnicul ei, Steven Weed, în vârstă de 26 de ani.

Dar pe 4 februarie, viața ei avea să se schimbe pentru totdeauna. Trei rebeli înarmați, membri ai organizației necunoscute „Symbionese Liberation Army” (SLA) pătrund în apartamentul ei, l-au bătut pe Weed și o răpesc pe Patty

Trei zile mai târziu, SLA trimite o scrisoare unui post de radio local în care afirmă că o dețin pe Hearst drept „prizonier de război”. În timp ce familia ei așteaptă nerăbdătoare iar mass-media pune cazul pe primele pagini, urmează o a doua scrisoare, patru zile mai târziu, în care SLA cere ca familia ei să distribuie hrană în valoare de 70 de dolari fiecărui locuitor din Oakland și San Francisco. Când va avea loc acest lucru – ceea ce era practic imposibil – vor începe negocierile pentru eliberarea ostaticului, spun rebelii.

Scopul organizației este de a atrage atenția publicului asupra cauzei sale și de a o folosi pe Hearst ca monedă de schimb pentru eliberarea membrilor săi care se aflau în închisoare.

Tatăl ei, Randolf, distribuie fără tragere de inimă mâncare în valoare de 2 milioane de dolari, dar SLA spune că nu este suficient și cere încă 6 milioane de dolari. Hearst Corporation spune că va dona suma suplimentară dacă fata este eliberată.

În aprilie, cazul ia o turnură incredibilă. Patty Hearst anunță că se alătură organizației SLA, adoptă numele Tania și participă la activitățile sale ilegale.

Înregistrările de securitate ale unei bănci o surprind participând la un jaf, ținând o armă în mână.

Ulterior, va spune autorităților că s-a alăturat organizației în mod voluntar.

Foto: Patty Hearst în 2015

Va rămâne în SLA timp de un an, până când a fost arestat la San Francisco, în septembrie 1975, sub acuzația de jaf armat.

Procesul ei va fi transformat într-un circ de către mass-media, ea susținând că i s-a spălat creierul. Instanța examinează dacă așa-numitul Sindrom Stockholm se aplică în cazul ei, în care o victimă a răpirii vine să se identifice cu răpitorii ei.

În cele din urmă, însă, judecătorul a găsit-o pe Hearst vinovat și a condamnat-o la șapte ani de închisoare în 1976.

În noiembrie a acelui an, ea a fost eliberată pe cauțiune, deoarece avocații ei încercau să facă apel la condamnare. Dar recursul ei este respins și astfel, în mai 1978, se întoarce la închisoare.

Ea va ispăși 21 de luni înainte ca președintele Carter să-i comute sentința. După ce a ieșit din închisoare, s-a întors la o viață mai puțin plină de evenimente și s-a căsătorit cu garda ei de corp.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend