Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ion Cristoiu susține că Vasile Blaga trebuia să-i ceară demisia deputatului Cătălin Teodorescu: PDL, solidar cu corupții din Parlament

Publicat

in


Ion Cristoiu critică într-un editorial publicat pe blogul personal decizia deputaților în cazul lui Cătălin Teodorescu, cercetat în dosarul fostei șefe DIICOT, Alina Bica. Acesta reclamă tărășenia prin care “amărâtului” de UDMR-ist Marko Attila i s-a ridicat imunitatea în vederea arestării preventive, pe când PDL-istul din gașca lui Vasile Blaga a fost plasat doar sub control judiciar.

Jurnalistul consideră că principalul vinovat este Vasile Blaga, care ar fi trebuit să-i ceară demisia deputatului Teodorescu, așa cum a făcut Ponta cu Viorel Hrebenciuc.

Vasile Blaga nu i-a cerut-o. De ce ? Cătălin Teodorescu  e acuzat în afacerea Retrocedările ilegale.Retrocedările ilegale sunt apanajul PDL.Vîrît la zdup, Cătălin Teodorescu ar fi dat în gît întreg fostul Guvern Boc.Așa, rămas în liberate, grație solidarității de partid, Cătălin Teodorescu  va ști să fie și el recunoscător: O să tacă!Acesta e șpilul în afacerea de azi.”, scrie Ion Cristoiu.

Ce gîndește SRI-ul s-a văzut de îndată în comentariile și emisiunile ofițerilor sub acoperire din presă. Nici un cuvînt despre obligativitatea lui Cătălin Teodorescu de a demisiona din PDL. Nici un cuvînt despre faptul că nici un lider al PNL nu s-a indignat că numitul n-a demisionat. Nici un cuvînt despre solidaritatea PDL cu corupții din Parlament.”, mai notează jurnalistul pe cristoiublog.ro

Deputatul Cătălin Teodorescu, cercetat în dosarul fostei șefe DIICOT Alina Bica, s-a prezentat miercuri la sediul DNA, unde i-a fost adus la cunoștință faptul că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pe numele său și luarea măsurii controlului judiciar pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 03 decembrie 2014. (Detalii AICI)

 

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Rusia își pierde influența în Republica Moldova: UE și Chișinăul vor încheia săptămâna viitoare un acord de securitate (FT)

Publicat

in

Uniunea Europeană și Republica Moldova vor încheia săptămâna viitoare un acord de cooperare în domeniul apărării și securității, informează Financial Times.

Publicația arată, cu referire la proiectul de document pe care îl are la dispoziție, că Republica Moldova va consolida schimbul de informații cu comunitatea UE și va putea participa la exerciții militare comune. În plus, potrivit publicației, Chișinăul se va alătura programului comun de achiziții de arme în cadrul UE.

Astfel de măsuri, potrivit proiectului de acord, pe care Moldova și UE le iau pentru a “proteja împotriva manipulărilor străine, amenințărilor cibernetice și pericolului terorist”. “Aceasta este o confirmare a faptului că Republica Moldova consolidează integrarea cu UE în domeniul securității și apărării. Acest lucru va ajuta la structurarea și organizarea interacțiunii noastre”, a declarat un oficial european anonim, ale cărui cuvinte sunt citate de FT.

Ce urmează?

Potrivit publicației, ambasadorii UE vor discuta în zilele următoare documentul, care ar putea fi convenit încă de săptămâna viitoare.

În iunie 2022, summitul UE a profitat de recomandarea Comisiei Europene (CE) și a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidat la UE. În noiembrie 2023, CE a recomandat începerea negocierilor cu aceste țări privind aderarea la Uniunea Europeană. Summitul privind extinderea UE, care a avut loc în luna martie a acestui an, nu a numit momentul începerii negocierilor cu Ucraina și Moldova privind aderarea la UE, ci doar a salutat progresele înregistrate pe această cale. În declarația finală a summitului, Consiliul UE la nivel de miniștri de externe a solicitat aprobarea imediată a mandatului de negocieri și continuarea lucrărilor.

Ce spune Moldova?

Moldova și UE intenționează să extindă cooperarea în domeniul securității și apărării. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii, în viitorul apropiat părțile vor încheia un acord de parteneriat pe această temă. “Acesta este un acord politic privind extinderea cooperării în domeniul securității și apărării, care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în viitorul apropiat, în conformitate cu obiectivele stabilite în Strategia națională de securitate a republicii noastre”, se arată în declarație.

Acesta menționează că acordul va reglementa domenii precum asistența UE în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, asistența sectorului de apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace, participarea republicii la misiunile UE de gestionare a crizelor, gestionarea comună a frontierelor, asigurarea securității cibernetice și combaterea dezinformării. Cooperarea în majoritatea acestor domenii are deja loc între Moldova și UE.

Părțile vor putea, de asemenea, să extindă cooperarea la alte domenii de interes reciproc. “Documentul privind parteneriatul în domeniul securității și apărării nu va avea statut de tratat internațional, ci se va baza pe angajamente politice”, a precizat ministerul.

Context

În 2023, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o nouă strategie de securitate națională, în care Rusia este numită principala amenințare la adresa republicii. România a fost desemnată partenerul strategic al Republicii Moldova în domeniul securității și apărării. Potrivit documentului, republica va consolida cooperarea în acest domeniu cu alte țări ale UE, precum și cu Regatul Unit, Statele Unite și Turcia.

Comisia Europeană a refuzat pentru moment un comentariu pe această temă

Comisia Europeană (CE) nu comentează pregătirea unui acord de securitate UE-Moldova, în timp ce “procesul este coordonat”, a declarat reprezentantul serviciului de politică externă al Uniunii Europene, Peter Stano, la un briefing la Bruxelles.

“În primul rând, nu comentăm articolele și, în al doilea rând, nu comentăm procesele care se află în stadiul de coordonare și nu au fost încă anunțate oficial”, a declarat Stano, ca răspuns la o solicitare de a comenta articolul din Financial Times despre pregătirile pentru semnarea acestui document.

El a menționat că este vorba despre un acord politic privind extinderea cooperării în domeniul securității și apărării, care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în viitorul apropiat, în conformitate cu obiectivele stabilite în Strategia Națională de Securitate a Republicii Moldova. Acordul va reglementa domenii precum asistența UE în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, asistența acordată sectorului de apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace, participarea republicii la misiunile UE de gestionare a crizelor, gestionarea comună a frontierelor, asigurarea securității cibernetice și combaterea dezinformării. Cooperarea în majoritatea acestor domenii are deja loc între Moldova și UE.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fugit din Iran, regizorul Mohammad Rasoulof solicită un ‘sprijin puternic’ din partea comunităţii cinematografice

Publicat

in

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, care a fugit clandestin din ţara sa într-o locaţie nedezvăluită din Europa, a implorat marţi comunitatea cinematografică să ofere un “sprijin puternic” realizatorilor de film ameninţaţi, într-un comunicat de presă transmis AFP, informează Agerpres.

Regizorul, condamnat la mai mulţi ani de închisoare în ţara sa, spune că “se teme pentru siguranţa şi situaţia” membrilor echipei sale, care au contribuit la cel mai recent film al său, “The seed of the sacred fig”, şi care au rămas în Iran.

Filmul se află în cursa pentru trofeul Palme d’Or, însă nu se cunoaşte deocamdată dacă regizorul va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes care se deschide marţi.

Apelul

“Am ajuns în Europa acum câteva zile, după o călătorie lungă şi complicată”, a mărturisit în comunicat această mare voce a cinematografiei iraniene, care a primit Ursul de Aur la Berlinala din 2020 pentru filmul “There is No Evil”.

Cineastul în vârstă de 51 de ani, care doreşte să reprezinte un Iran aflat “departe de naraţiunea dominată de cenzură (şi) mai aproape de realitate”, a explicat că a decis să îşi părăsească ţara când a aflat că pedeapsa sa “nedreaptă”, de opt ani de închisoare, dintre care cinci cu executare, confirmată în apel, urmează să fie pusă în aplicare “cât mai curând posibil”.

El se teme de o condamnare suplimentară în urma prezentării noului său film. “A trebuit să aleg între închisoare şi părăsirea Iranului. Cu inima grea, am ales exilul”, a spus el. Deoarece paşaportul i-a fost confiscat din 2017, el a fost nevoit să “părăsească Iranul în secret”.

Regizorul este alarmat de situaţia membrilor echipei sale care au rămas în Iran, o ţară în care “amploarea şi intensitatea represiunii au atins un asemenea nivel de brutalitate, încât oamenii se aşteaptă în fiecare zi să afle despre o nouă crimă odioasă comisă de guvern. Maşinăria criminală a Republicii Islamice încalcă în mod continuu şi sistematic drepturile omului”, a denunţat el.

Pentru a se proteja pe sine şi pe cei apropiaţi de represaliile regimului, regizorul a păstrat secrete “identitatea distribuţiei şi echipei sale, precum şi detaliile intrigii şi scenariului”.

Unii actori “au reuşit să părăsească Iranul” la timp, a declarat bucuros Mohammad Rasoulof, însă numeroşi membri ai echipei sale sunt încă acolo, iar “serviciile de informaţii pun presiune pe ei”, în special prin “lungi interogatorii”.

“Comunitatea cinematografică mondială trebuie să ofere un sprijin puternic cineaştilor”, a implorat el.

“Libertatea de exprimare trebuie apărată tare şi răspicat (…) După cum ştiu din experienţa personală, acest sprijin poate fi un ajutor inestimabil pentru ca ei să-şi continue activitatea vitală”, a adăugat regizorul.

Mohammad Rasoulof, a anunţat pe contul său de Instagram că a fugit din Iran, luni, cu o zi înainte de deschiderea Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. “Le sunt recunoscător prietenilor mei, cunoştinţelor mele şi oamenilor care m-au ajutat, uneori cu riscul vieţii, să trec graniţa şi să fiu în siguranţă”, a declarat Rasoulof în acest text însoţit de o înregistrare video în care pot fi văzuţi munţi înzăpeziţi.

“Confirm că Mohammad Rasoulof a părăsit Iranul şi va participa la Festivalul de la Cannes”, a declarat luni pentru AFP avocatul său, Babak Paknia.

Ediţia cu numărul 77 a Festivalului de Film de la Cannes are loc între zilele de 14 şi 25 mai 2024.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend