Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dezertări din Direcția Antifraudă a ANAF! Din ce cauză se pleacă în lanț de la DGAF

Publicat

in

Se pleacă în masă de la Direcția Generală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii DGAF aleg să dezeteze, după ce, în 2017, li s-a eliminat un sport. Potrivit

Articolul Dezertări din Direcția Antifraudă a ANAF! Din ce cauză se pleacă în lanț de la DGAF apare prima dată în Bugetul.ro.


Dezertări din Direcția Antifraudă a ANAF! Din ce cauză se pleacă în lanț de la DGAF

Citeste mai mult

NATIONAL

Mai la Moscova: tiranie şi război în Rusia lui Putin

Publicat

in

Între reîntronarea imperială a preşedintelui pe viaţă şi celebrarea zilei victoriei , Rusia a trăit 2024, în acest mai, sub semnul tiraniei şi al războiului. Scenele de acum au avut, fiecare în parte, semnificaţia lor. Reconfirmarea autocraţiei înseamnă şi reconfirmarea imperialismului ca politică externă a Rusiei. Între despotism şi agresivitate, simbioza este una cât se poate de firească.

Ioan StanomirFoto: Arhiva personala

Acest început de mai 2024 este fotografia unui stat şi a unei naţiuni. Este un instantaneu în care se regăseşte fascinaţia statului rus pentru ferocitatea grandioasă a dominaţiei politice şi este un cadru în care desluşim imaginea unei naţiuni captive, seduse de propagandă şi incapabilă să reealizeze impasul etic cu care se confruntă. Între imperiu şi libertate, între măreţie şi demnitate umană, ruşii de rând au ales, iar înregimentarea colectivă de acum este semnul acestei sclavii acceptate : crima de stat şi laşitatea se întâlnesc în Rusia lui Putin, ca temelii ale ordinii prezentate ca eterne şi inexpugnabile.

Defilări şi încoronări

Ceremonia de depunere a jurământului de către Putin nu a avut nimic în comun cu viziunea republicană. Prin ton şi punerea în scenă, ea a întruchipat ambiţia acestui regim de a uni cele două tradiţii de la care se revendică , cea imperială şi cea stalinistă. Asemeni imnului de stat, Rusia lui Putin este un amestec baroc de evuri, un imperiu ce adună laolată uniforme, defilări şi încarzarmare totalitară. Sentimentul de continuitate cu un trecut al despotismului şi al agresiunii este menit să mobilizeze naţiunea.

Iar numitorul comun ce animă proiectul politic stalinisto-ţarist este credinţa în necesitatea autocraţiei. Preşedintele pe viaţa al Rusiei moşteneşte de la ţari un mandat de drept divin, patrimonial, iar de la Stalin aparatul de teroare şi de propagandă. 9 mai a înlocuit 7 noiembrie, dar defilarea de rachete nucleare a rămas. Marchizul de Custine ar recunoaşte în mania coregrafiei militare de acum obsesia Ţarului Nicolae I pentru cazarmă ca emblemă a propriei sale naţiuni.

Asemeni Imperiului şi Uniunii Sovietice a lui Stalin, Rusia lui Putin rămâne fidelă unităţii puterii. La trei decenii de la căderea comunismului şi la un secol de la moartea lui Lenin, Rusia se întoarce la originile sale : umbrele lui Ivan cel Groaznic şi Petru cel Mare bântuie o Rusie ce mizează pe supunerea fără crâcnire în faţă stăpânului absolut.

Căci inamicii autocraţiei sunt, în Rusia de astăzi, asasinaţi sau exilaţi. Tăcerea societăţii ruse este fundalul pe care se disting represiunea şi trompetele de propagandă. 9 mai reînvie, pentru uzul acestei naţiuni în sclavie, istoria grandorii sovietice. Sinteza de ţarism şi de stalinism este posibilă în aceste momente: 1812 se întâlneşte cu 1945.

Celebrarea zilei de 9 mai traduce importanţa unică pe care războiul o deţine în imaginarul politic rus. Spiritul marţial este înscris în identitatea colectivă a ruşilor. Dilemele identitare au fost compensate prin investirea în agresivitate externă. Pe urmele aceluiaşi de Custine, barbaria internă este inseparabilă de căutarea gloriei imperiale.

Războiul victorios hrăneşte în Rusia, inevitabil, un instinct al expansiunii autocraţiei. La 1814/ 1815, ca şi la 1945 speranţele de liberalizare lasă loc unui nou despotism. Paranoia urmează triumfului militar. Autocraţia se întăreşte prin succesele de pe câmpul de luptă. Iată de ce agresiunea din Ucraina este pariul ultim al Rusiei lui Putin. Invazia Ucrainei poate fi un alt 1945, după cum poate fi un alt 1856. Sorţii bătăliei sunt sorţii regimului însuşi.

Iar frenezia ofensivei ruse este explicabilă prin presiunea istoriei şi a economiei înseşi. Rusia din 2024 exploatează resursele de armament ale URSS: uriaşe, ele nu sunt inepuizabile, în vreme ce pierderile de pe front nu încetează să crească. Regimul de la Moscova înţelege, în pofida propagandei, că nu poate face faţă unei mobilizări industriale a Vestului. Speranţa Rusiei este legată de prăbuşirea Ucrainei în viitorul apropiat, spre a evita un război care să dezvăluie propriile sale slăbiciuni.

Anul 2024 este, militar şi politic, unui crucial. În măsura în care Ucraina rezistă, iar mobilizarea militară a Occidentului creşte în intensitate, o victorie a Rusiei apare ca imposibilă. Dincolo de sofisme, definiţia victoriei Rusiei ne este cunoscută tuturor : reducerea Ucrainei la un statut de vasalitate şi extinderea graniţelor Rusiei înseşi. O asemenea victorie ar fi primul act al unui alt război. –Citeste intregul articol si comnenteaza pe Contributors.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Joe Biden îl ironizează din nou pe Donald Trump, spunând că ar fi trebuit să-și injecteze „puțin înălbitor”

Publicat

in

Președintele american Joe Biden a glumit vineri spunând că și-ar fi dorit ca predecesorul său, Donald Trump, să-și fi injectat puțin înălbitor, readucând astfel în atenția publicului declarația aiuritoare a fostului lider de la Casa Albă făcută în primele zile ale pandemiei de COVID-19, scrie Reuters.

Președintele american Joe Biden, în timpul unei ceromonii organizate de Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, în clădirea Capitoliului, WashingtonFoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

În cadrul unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania sa de realegere, organizat la sud de San Francisco, a spus că președinția adversarului său republican a fost haotică și că alegătorii ar trebui să țină cont de acest lucru. Biden și Trump se află într-o strânsă competiție, înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

„Vă amintiți că a spus că cel mai bun lucru de făcut este să vă injectați puțin înălbitor în braț? Asta a spus el. Și a vorbit serios. Mi-aș fi dorit să fi făcut el însuși asta, măcar puțin”, a spus Biden.

În timpul primelor luni ale pandemiei din 2020, Trump a spus că o „injecție în interiorul” corpului uman cu un dezinfectant precum înălbitorul sau alcoolul izopropilic ar putea ajuta la protejarea împotriva virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, Biden a ironizat ceea ce el a numit „scrisorile de dragoste” primite de Trump din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, deși Biden s-a referit din greșeală la Kim ca fiind președintele Coreei de Sud.

Trump s-a întâlnit cu Kim și a făcut schimb de scrisori cu acesta, ale căror copii le-a păstrat într-un dosar din Biroul Oval.

Biden l-a mai ironizat pe Trump și pe 24 aprilie, la Washington, când a spus că Trump s-a injectat cu înălbitor și că „totul s-a dus în părul lui”.

„Donald Trump încă mai crede că morile de vânt provoacă cancer. Mai țineți minte când încerca să se ocupe de COVID și spunea că trebuie doar să vă injectați puțin înălbitor în venă?”, a amintit la acel moment democratul în vârstă de 81 de ani, în faţa unei adunări a unor sindicalişti din sectorul construcţiilor. „A ratat-o, totul s-a dus în părul său”, a continuat Biden, într-un cor de râsete.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la Casa Albă, pe 23 aprilie 2020, Donald Trump a consternat comunitatea ştiinţifică, sugerând să ia în calcul tratarea COVID cu o injecţie cu dezinfectant.

„Văd că dezinfectantul îl elimină într-un minut. Un minut. Există, oare, un mijloc de a face similar cu o injecţie în interior, aproape ca o curăţenie?”, s-a întrebat atunci Trump.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend