Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Virgil Popescu îi liniștește pe români: ‘Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. Vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor și vom avea pentru iarna viitoare depozitele încărcate la maximum’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România nu va avea probleme cu aprovizionarea și depozitarea de gaze naturale ”căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare și a producătorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite”.

Azerbaidjan sigur este o sursă şi o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm, aşa cum aţi văzut şi declaraţia domnului prim-ministru, şi la gazul natural lichefiat, la LNG. La vizita şi la şedinţa comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit şi am pus în discuţie interconectorul între Grecia şi Bulgaria pentru a operaţionaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces şi la gazul azer pe Coridorul Vertical şi la terminalele de LNG din Grecia şi la terminalele de LNG din Turcia pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România şi pentru Europa. Deci da, ne uităm absolut la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze ale României„, a spus Virgil Popescu, întrebat despre discuţiile din Azerbaidjan.

El a explicat că, prin Bosfor, din cauza convenţiei de la Montreux, nu pot intra în Marea Neagră vase de un anumit gabarit care să permită aducerea LNG în portul Constanţa şi din acest motiv a fost pus în discuţie interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, pentru a putea avea acces la terminalele din Grecia.

De asemenea, ministrul Energiei a afirmat că nu a fost oprit tranzitul de gaze prin conducta Yamal.

Virgil Popescu a subliniat, în context, că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Europa şi nu crede că este cazul să discutăm de scenarii „apocaliptice” astfel că nu se poate pune problema să nu avem resurse de gaze naturale.

Avem gaz în depozite. Evident, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor şi vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate cu gaze naturale. Avem producţie de gaze. După cum am mai spus căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare şi a producătorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Deci suntem în contact şi credeţi-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale„, a declarat Virgil Popescu.

Întrebat când ar putea fi aprobate măsurile pe energie, el a spus că trebuie finalizată ordonanţa care va fi adusă în şedinţa de guvern săptămâna acesta sau cel mai târziu săptămâna viitoare, sau să fi realizată o şedinţă specială pentru adoptarea actului normativ, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Marcel Ciolacu explică de ce România nu e dependentă de gazul rusesc: ‘Dependenţa noastră de Rusia este cea mai mică din Europa, de 10%’

Citeste mai mult

NATIONAL

Curtea Internațională de Justiție nu a ordonat Germaniei să oprească exporturile de armament către Israel, dar procesul va continua

Publicat

in

De

Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga au respins marți impunerea unei interdicții de urgență care să oprească exporturile de arme ale Germaniei către Israel, instanța adăugând însă că rămâne profund îngrijorată de situația din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la HagaFoto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Însă instanța a respins de asemenea și solicitarea Germaniei de a clasa dosarul, astfel că procesul va continua.

Nicaragua ceruse CIJ să ordone Germaniei să pună capăt exporturilor de arme și armament către Israel și să reia finanțarea organizației UNRWA, agenția ONU pentru ajutorarea palestinienilor, afirmând că există un risc serios privind comiterea unui genocid în Gaza.

În motivarea deciziei sale, CIJ a notat că actualele circumstanțe prezentate de Nicaragua nu sunt de o asemenea natură încât să justifice impunerea interdicției de urgență.

„Curtea rămâne profund îngrijorată de condițiile de trai catastrofale ale palestinienilor din Fâșia Gaza, mai ales în ceea ce privește privațiunea prelungită de mâncare și alte necesități de bază la care au fost supuși”, a declarat judecătorul Nawaf Salam, care a prezidat cazul.

Ce acuzații au fost aduse Germaniei în fața instanței internaționale

Nicaragua acuză Berlinul că încalcă dreptul umanitar internațional, dar și Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948 prin continuarea livrărilor de armament către Israel după ce CIJ a stabilit în luna ianuarie că este posibil ca Israelul să fi încălcat în timpul operațiunilor militare din Gaza unele dintre drepturile garantate de convenția încheiată după al Doilea Război Mondial.

Însă dosarul va merge acum mai departe, următoarea mutare urmând a fi în curtea Germaniei, care va avea posibilitatea să ridice o obiecție preliminară privind jurisdicția CIJ în această speță.

Până la pronunțarea unei decizii finale ar putea trece ani de zile, iar curtea nu are un mecanism de a impune respectarea hotărârilor sale.

Însă practica a demonstrat că majoritatea opiniilor consultative sunt luate în considerare.

CIJ a emis deja avize consultative cu privire la chestiuni precum legalitatea declaraţiei de independenţă a Kosovo faţă de Serbia în 2008 sau ocuparea Namibiei de către Africa de Sud sub regimul de apartheid. De asemenea, a emis un aviz în 2004 în care spunea că anumite părţi ale zidului ridicat de Israel în teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale şi ar trebui demolate.

Într-un caz separat CIJ este așteptată acum să ofere un verdict și asupra legalității ocupației israeliene din teritoriile palestiniene.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cramele Cotnari au schimbat etichetele unora dintre cele mai apreciate vinuri, în cadrul campaniei ‘Crama Transparentă’

Publicat

in

De

Cramele Cotnari au rebrand-uit etichetele vinurilor demiseci Grasa de Cotnari, Cotnari Busuioacă și Cotnari Tămâioasă Românească, în cadrul campaniei „Crama Transparentă”, întărind astfel mesajul companiei, de cramă deschisă și transparentă în relația cu consumatorii direcți.

Prin intermediul noii platforme www.cramatransparenta.ro, Cotnari pune la dispoziția consumatorilor și celor interesați de procesul de vinificare informații detaliate despre producție, acces în cele trei crame și degustări de vin. Mai mult decât atât, vizitatorii pot urmări în regim de live streaming imagini din cramă și, în plus, compania a pus la dispoziție un număr de telefon dedicat pentru discuții directe cu reprezentanții companiei, (0232) 730 392, dar și un număr de whatsapp, 0741 290 940.

De asemenea, cei interesați să viziteze cramele Cotnari o pot face gratuit, la fața locului, în cadrul unui tur ghidat care include o vizită în una  dintre cele trei crame Cotnari, o degustare a vinurilor, dar și un certificat de Ambasador al Cramei Transparente, însoțit de un cod de reducere de 20%, valabil timp de trei luni de la vizită.

Prin campania Crama Transparentă vă invităm să descoperiți farmecul și tradiția vinului românesc într-o experiență autentică și inovatoare, fie că ne vizitați personal sau virtual, din confortul casei dumneavoastră. Așteptăm cu nerăbdare să vă primim și să împărtășim din pasiunea noastră pentru vinul de calitate, răspunzând la întrebări și oferindu-vă o experiență de neuitat. În ceea ce privește planurile companiei, suntem dedicați investițiilor în infrastructură pentru a continua să creștem și să ne îmbunătățim serviciile. Până în prezent, am făcut achiziții semnificative, inclusiv în bene noi pentru recoltare mecanizată și o secție complet nouă de prelucrare mecanizată a strugurilor, având o capacitate de prelucrare de 500 de tone pe zi. De asemenea, ne propunem să replantăm aproximativ 80 de hectare de vie pentru a îmbunătăți calitatea și randamentul. Modernizarea secției existente de prelucrare a strugurilor prin achiziționarea a 4 desciorchinatoare și 2 prese noi, precum și extinderea capacităților de fermentare cu încă 4 milioane de litri, vor contribui semnificativ la optimizarea proceselor și reducerea perioadelor de recoltare. Aceste investiții reprezintă un angajament solid al nostru față de inovație și excelență în industria vinicolă, valoarea totală estimată a acestor proiecte ridicându-se la aproximativ 20 de milioane de lei.a declarant Remus Deleanu, Director General Cotnari S.A.

content-image

În topul preferințelor consumatorilor se află în continuare Grasa de Cotnari și respectiv Tămâioasa Românească, soiuri pure românești, care ocupă cel mai însemnat procent din vânzările Cramei. Reprezentanții companiei afirmă că în România, în ultimii ani, a crescut interesul și pentru vinurile rose. Acest trend a făcut ca sortimentul Cotnari Busuioacă rose să ocupe un loc important în cifra de afaceri de 134 milioane lei înregistrată în 2023. În ceea ce privește vinurile seci și cele spumante, soiul Frâncușa a avut cea mai importantă creștere.

Despre Cotnari

Podgoria Cotnari se întinde pe o suprafață de aproximativ 1750 hectare de vie, fiind dedicată exclusiv soiurilor autohtone de struguri. De la Grasa de Cotnari la Fetească Neagră, gama de vinuri acoperă toate preferințele, de la cele dulci și demidulci la cele seci și spumante. Grupul Cotnari deține trei crame distincte: crama Cotnari, crama Axinte și crama Vlădoianu. În timpul perioadei de recoltare, se procesează anual aproximativ 21 milioane de kg de struguri, din care se obțin aproximativ 15 milioane de litri de vin. Capacitatea de prelucrare este de 900 tone / zi la crama Cotnari (exceptând noua secție de prelucrare mecanizată) și 200 tone / zi la crama Axinte. Volumul total de vânzări se ridică la aproximativ 12,5 milioane de unități / an.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend