Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Ministrul Educației acuză de „fake news” un jurnalist HotNews / Ordinul din Monitorul Oficial privind bursele pentru elevi îl contrazice

Publicat

in

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a acuzat de „fake news”pe jurnalistul HotNews.ro acreditat la guvern care l-a întrebat pe ce criterii au fost eliminate bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a. Ordinul de ministru privind acordarea burselor publicat în Monitorul Oficial prevede că vor baneficia de burse de merit doar elevii din clasele VI-XII, până acum beneficiind de acestea și elevii din clasa a V-a, din semestrul al II-lea, pe baza mediei din primul semestru. Cîmpeanu a încercat să explice că elevii de clasa a V-a vor primi burse de studiu de 150 de lei, timp de 9 luni. Criteriile de acordare a acestor tipuri de burse sunt însă diferite.

​Ministrul Educaţiei, Sorin CîmpeanuFoto: Agerpres

Ordinul ministrului Educației privind criteriile de acordare a burselor în anul școlar 2022-2023, publicat în 12 septembrie în Monitorul Oficial, prevede că elevii de liceu din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliului nu mai primesc bursa de 200 de lei, iar elevii de clasa a V-a nu mai primesc bursa de merit care se acorda în semestrul al doilea pe baza notelor din primul semestru: „Bursa de merit se acordă elevilor din clasele VI-XII, de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat”.

Acum, structura anului școlar este diferită – în loc de două semestre, există 5 module de învățare și cinci vacanțe. Sunt diferite însă și condițiile de acordare între bursele de merit și bursele de studiu.

Bursele de merit se acordă exclusiv în baza mediei elevului, în timp ce bursele de studiu sunt condiționate și de venitul familiei. Burse de studiu primesc elevii care au medii peste 7,50, dar care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie, potrivit ordinului de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022.

În ultimele zile, măsura a fost criticată de Consiliul Național al Elevilor, care a acuzat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu, dar și de Avocatul Poporului.

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru elevii de liceu care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”.

Și Organizația Salvați Copiii România a condamnat miercuri “eliminarea fără nicio justificare a bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, decise de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, în condițiile în care inechitatea sistemului de educație și abandonul școlar au devenit cronice, în lipsa unor măsuri integrate de reducere a lui”.

Asta, în contextul în care abandonul școlar a rămas neschimbat în ultimii 10 ani: 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal, au abandonat școala în 2019/2020.

Mai mult, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

Ministrul Educației acuză de „fake news” jurnalistul HotNews care l-a întrebat despre burse

La briefingul de la finalul ședinței de guvern, jurnalistul HotNews acreditat la Palatul Victoria l-a întrebat pe Sorin Cîmpeanu cum justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

Răspunsul ministrului Educației:

  • “Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț. Deci elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu.
  • Și pentru prima dată în istoria postdecembristă aceste burse se dau începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, copiii de clasa a V-a primeau burse de merit în semestrul II, timp de 4 luni de zile. Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiți la aceste burse. Puțini primeau aceste burse.
  • În momentul de față, toți acești elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, timp de 9 luni. Ca părinte eu m-aș uita – ce este de preferat? Să primesc timp de 4 luni bursă de 200 de lei cum era până acum sau să primesc 9 luni bursă de 150 de lei pe lună cum este acum?.
  • “La clasa a V-a, 9 luni cu bursă de 150 de lei pentru elev este mai bine decât să aibă 4 luni cu bursă de 200 de lei cum era până acum. Înmulțirea între 9 și 150, raportat la înmulțirea între 4 și 200 cred că face parte din lecțiile de matematică din clasa întâi”.

(De la minutul 40)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

CSO Voluntari a câştigat medaliile de bronz în Liga Naţională

Publicat

in

CSO Voluntari a câştigat medaliile de bronz în Liga Naţională de baschet masculin, după ce a învins-o pe FC Argeş Piteşti cu scorul de 71-58 (10-16, 18-18, 27-14, 16-10), vineri seara, în deplasare, potrivit Agerpres.

Internaţionalul Alexandru Lucian Olah a fost cel mai bun om al oaspeţilor, cu 18 puncte şi 12 recuperări. Keyshawn Maklik Feazel a contribuit cu 12 p, 9 rec, Trevon Litrell Allen, cu 12 p, 5 rec, iar Kodi Andrew Justice a adăugat 11 p, 3 rec, 3 pase decisive.

De la piteşteni s-a remarcat Christian Dion Jones, cu 17 p, 10 rec, 4 pd.

Ilfovenii, finaliştii ENBL, au câştigat cu 3-0 la general finala mică, după victorii cu 84-67 şi 96-62 pe teren propriu.

În confruntarea pentru locurile 17-18, CSM Târgu Jiu are 2-1 la general cu ABC Laguna Bucureşti, pe care a învins-o în Capitală cu 90-80, condusă de Cameron Ayodeji Oluyitan (28 p, 5 rec).

Seria are loc după sistemul cel mai bun din cinci partide, următoarea fiind programată tot în Capitală, pe 19 mai.

Citeste mai mult

NATIONAL

Folia de aluminiu poate deveni un pericol – Cinci alimente care nu trebuie gătite în folie

Publicat

in

Folia de aluminiu este un element comun în orice bucătărie. Cu toate acestea, uneori afectează gustul, textura şi culoarea unor feluri de mâncare. Experţii au enumerat cinci alimente care nu ar trebui preparate, folosind folia alimentară.

Cartofi – Împachetarea lor în folie înainte de coacere poate cauza probleme. Leguma conţine multă apă, care, sub influenţa căldurii, se condensează pe suprafaţa interioară a foliei. Rezultatul final este un fel de mâncare foarte umed.

Roşii – Sucul de roşii, care este uşor acid, poate dizolva aluminiul. Acest lucru duce la o reacţie electrolitică şi distrugerea foliei.

Citrice – Fructele acide pot reacţiona cu aluminiul, care poate da alimentelor un gust metalic.

Ardeiul iute – Ardeiul iute şi chimenul intră în reacţie cu folia şi pot transfera aluminiul în alimente.

Varza – Se decolorează şi devine neapetisantă. În loc de o legumă proaspătă, uşor dulce, se obţine un aliment tare, cu gust metalic.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend