Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Ministrul Educației acuză de „fake news” un jurnalist HotNews / Ordinul din Monitorul Oficial privind bursele pentru elevi îl contrazice

Publicat

in

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a acuzat de „fake news”pe jurnalistul HotNews.ro acreditat la guvern care l-a întrebat pe ce criterii au fost eliminate bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a. Ordinul de ministru privind acordarea burselor publicat în Monitorul Oficial prevede că vor baneficia de burse de merit doar elevii din clasele VI-XII, până acum beneficiind de acestea și elevii din clasa a V-a, din semestrul al II-lea, pe baza mediei din primul semestru. Cîmpeanu a încercat să explice că elevii de clasa a V-a vor primi burse de studiu de 150 de lei, timp de 9 luni. Criteriile de acordare a acestor tipuri de burse sunt însă diferite.

​Ministrul Educaţiei, Sorin CîmpeanuFoto: Agerpres

Ordinul ministrului Educației privind criteriile de acordare a burselor în anul școlar 2022-2023, publicat în 12 septembrie în Monitorul Oficial, prevede că elevii de liceu din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliului nu mai primesc bursa de 200 de lei, iar elevii de clasa a V-a nu mai primesc bursa de merit care se acorda în semestrul al doilea pe baza notelor din primul semestru: „Bursa de merit se acordă elevilor din clasele VI-XII, de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat”.

Acum, structura anului școlar este diferită – în loc de două semestre, există 5 module de învățare și cinci vacanțe. Sunt diferite însă și condițiile de acordare între bursele de merit și bursele de studiu.

Bursele de merit se acordă exclusiv în baza mediei elevului, în timp ce bursele de studiu sunt condiționate și de venitul familiei. Burse de studiu primesc elevii care au medii peste 7,50, dar care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie, potrivit ordinului de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022.

În ultimele zile, măsura a fost criticată de Consiliul Național al Elevilor, care a acuzat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu, dar și de Avocatul Poporului.

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru elevii de liceu care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”.

Și Organizația Salvați Copiii România a condamnat miercuri “eliminarea fără nicio justificare a bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, decise de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, în condițiile în care inechitatea sistemului de educație și abandonul școlar au devenit cronice, în lipsa unor măsuri integrate de reducere a lui”.

Asta, în contextul în care abandonul școlar a rămas neschimbat în ultimii 10 ani: 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal, au abandonat școala în 2019/2020.

Mai mult, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

Ministrul Educației acuză de „fake news” jurnalistul HotNews care l-a întrebat despre burse

La briefingul de la finalul ședinței de guvern, jurnalistul HotNews acreditat la Palatul Victoria l-a întrebat pe Sorin Cîmpeanu cum justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

Răspunsul ministrului Educației:

  • “Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț. Deci elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu.
  • Și pentru prima dată în istoria postdecembristă aceste burse se dau începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, copiii de clasa a V-a primeau burse de merit în semestrul II, timp de 4 luni de zile. Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiți la aceste burse. Puțini primeau aceste burse.
  • În momentul de față, toți acești elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, timp de 9 luni. Ca părinte eu m-aș uita – ce este de preferat? Să primesc timp de 4 luni bursă de 200 de lei cum era până acum sau să primesc 9 luni bursă de 150 de lei pe lună cum este acum?.
  • “La clasa a V-a, 9 luni cu bursă de 150 de lei pentru elev este mai bine decât să aibă 4 luni cu bursă de 200 de lei cum era până acum. Înmulțirea între 9 și 150, raportat la înmulțirea între 4 și 200 cred că face parte din lecțiile de matematică din clasa întâi”.

(De la minutul 40)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Cristian Tudor Popescu îl compară pe Donald Trump cu Adolf Hitler: Imaginea Marelui rănit sub veghea dumnezeiască

Publicat

in

Cristian Tudor Popescu îl compară pe fostul președinte american Donald Trump cu Adolf Hitler. CTP analizează un moment din viața de soldat a lui Adolf Hilter, în care dictatorul german a fost sub bătaia puștii unui militar american. Faptul că a scăpat i-a conferit lui Hitler un aer providențial, despre care CTP spune că s-ar putea repeta și în cazul lui Donald Trump.

Biden versus Mâna lui Dumnezeu

Pe 28 septembrie 1918, soldatul britanic identificat apoi ca Henry Tandey nu a tras în caporalul rănit Adolf Hitler, deși l-a avut în bătaia puștii de la câțiva metri distanță, potrivit relatării lui Hitler însuși. Episodul a devenit apoi, în propaganda germană, Mâna lui Dumnezeu care l-a salvat pe viitorul Führer pentru destinul lui uriaș.

E încă una dintre paralelele ce se pot face între dictatorul nazist și dictatorul D.J. Trump, protejat și el acum de Atotputernic în atentatul din Pennsylvania. Cuplată cu alunecările mentale ale președintelui Biden la întâlnirea televizată cu adversarul său, imaginea Marelui Rănit sub veghea dumnezeiască și steagul american îl face pe Trump ca și câștigător în clipa de față, dincolo de faptele sale și de orice considerente raționale. Tot ca Mâna lui Dumnezeu este luată acum și scăparea lui Trump de dosarul documentelor top secret cărate de el la reședința sa privată, prin hotărârea oamenilor lui din Curtea Supremă a SUA și a unei judecătoare din Florida pusă de el… Nu te joci cu voința vădită a Domnului.

Ce le rămâne de făcut lui Biden și democraților în această situație? După părerea mea, un singur lucru.

Biden nu se poate retrage pur și simplu, din considerente tehnice – este extrem de greu de redirecționat financiar-administrativ și politic campania într-un timp atât de scurt. Ce poate face însă, este să își schimbe candidatura, concurând pentru postul de vicepreședinte. La președinție să fie desemnat un candidat de preferință mult mai tânăr decât Trump, vârsta fiind singurul argument de imagine pe care l-ar mai putea folosi democrații. Iar Biden, în trecut unul dintre cei mai buni vicepreședinți din istoria Americii, își poate continua campania din postura de susținător și sfătuitor al candidatului proaspăt.

Iar acesta (sau aceasta!…) ar trebui să aibă și el o poveste, o legătură puternică cu religia. Dacă n-are, să i se construiască – trebuie să lupte cu pronia cerească..

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Rea intenție sau gafă de tip ‘Garcea’ în cazul Trump? Atacatorul a fost semnalat drept ‘suspect’ de către Serviciul Secret cu o oră înainte de lovitură

Publicat

in

Apar noi date revoltătoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump.

Atacatorul lui Donald Trump a fost semnalat ca „suspect” de către Serviciul Secret cu până la o oră înainte de a trage cu arma, dar ”a fost pierdut în mulțime”, informează BBC, potrivit Rador Radio România.

În două ședințe închise adresate parlamentarilor miercuri, oficialii de aplicare a legii, inclusiv Serviciul Secret, au prezentat informații limitate despre securitate și despre bărbatul care a deschis focul la un miting al lui Trump din Pennsylvania.

Senatorul din Wyoming, John Barrasso, a spus că Serviciul Secret le-a spus că ”l-au zărit pe atacator cu o oră înainte de atac, dar apoi l-au pierdut din vedere”.

Vezi și:

Declarația integrală a directorului Secret Service, după împușcarea lui Donald Trump

Secret Service își recunoaște vina: Tentativa de asasinat împotriva lui Trump s-a produs din cauza unei ‘breşe’ de securitate

VIDEO Imaginile incompetenței la Secret Service – Agenți debusolați în jurul lui Trump, după tentativa de asasinat

Atacul

Un tânăr de 20 de ani a tras asupra lui Donald Trump cu o puşcă semiautomată sâmbătă la mitingul din Butler, Pennsylvania, glonţul străpungându-i vârful urechii drepte, înainte ca Secret Service sa-l împuşte pe atacator, al cărui motiv este încă necunoscut. Tânărul a tras de pe un acoperiş foarte aproape de locul mitingului, la câteva momente după ce mai multe persoane au alertat serviciile de securitate cu privire la prezenţa sa suspectă.

Guvernul american deschide o anchetă cu privire la Secret Service în urma tentativei de asasinare a lui Trump

Departamentul american al Securităţii Interne anunţă miercuri deschiderea unei anchete cu privire la Secret Service, însărcinat să garanteze securitatea republicanului Donald Trump în ziua în care un atacator a încercat să-l asasineze, la un miting în Pennsylvania, relatează The Associated Press, informează News.ro.

Într-un aviz publicat pe site-ul Inspectorului General, departamentul anunţă că obiectul anchetei este ”să evalueze procesul Serviciilor Secerete ale Statelor Unite (Secret Service) de asigurarea securităţii evenimentului de campanie al fostului preşedinte Trump la 13 iulie 2024”. În text nu se precizează însă data lansării anchetei, potrivit AP.

Secret Service se află de câteva zile în centrul unor critici. Întrebările se concentrează asupra motivelor pentru care clădirea pe acoperişul căreia atacatorul a luat poziţie pentru a trage în candidatul republican a fost plasată în afara ”perimetrului” Secret Service şi motivelor pentru care securizarea acesteia a fost delegară poliţeii locale.

Thomas Matthew Crooks s-a putut apropia astfel la 135 de metri de estrada pe care se afla Trump. Acesta este motivul pentru care preşedintele Joe Biden anunţa duminică faptul că a ordonat o anchetă independentă cu privire la circumstanţele tentativei de asasinat.

Marţi seara, Secret Service a dezvăluit că a consolidat protecţia lui Donald Trump – în urmă cu mai multe săptămâni -, din cauza unei ”ameninţări” a unui plan iranian vizând ucierea candidatului republican – fără nicio legătură cu tentativa de asasinare de sâmbătă -, scrie presa americană.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend