Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful OpenAI, Sam Altman, este miliardar, potrivit Forbes

Publicat

in

Patronul start-up-ului OpenAI de inteligență artificială (AI) generativă, Sam Altman, este miliardar în dolari, potrivit revistei Forbes, o avere pe care o datorează altor investiții decât OpenAI, la care spune că nu deține nicio participație, potrivit AFP.

Sam Altman, CEO-ul OpenAIFoto: Nathan Posner / AFP / Profimedia

Antreprenorul în vârstă de 38 de ani își datorează primele milioane de euro revânzării în 2012 a rețelei sociale Loopt, bazată pe partajarea geolocalizării, o companie pe care a cofondat-o în 2005, la vârsta de 19 ani.

În prezent, activele antreprenorului de 38 de ani includ participații la rețeaua de socializare Reddit cu o valoare totală de 100 de milioane de dolari.

Fostul student la informatică de la Universitatea Stanford a investit, de asemenea, în compania Stripe, specializată în plăți, care este evaluată în prezent la 65 de miliarde de dolari, înaintea unei posibile oferte publice inițiale.

Sam Altman a mai investit 375 de milioane de dolari din banii săi în start-up-ul Helion, specializat în fuziune nucleară, și 180 de milioane de dolari în Retro Biosciences, o biotehnologie specializată în reprogramarea celulară.

Într-o postare pe blog publicată în 2014, el a susținut că și-a mărit de 100 de ori investițiile în cinci companii, inclusiv Stripe.

Sam Altman are participații directe în mai multe start-up-uri, dar se bazează și pe compania de investiții Hydrazine Capital, pe care a cofondat-o în 2012, și Apollo Projects, pe care a înființat-o împreună cu frații săi Max și Jack.

El a afirmat în mai multe rânduri, inclusiv într-un interviu acordat în martie 2023 cotidianului The New York Times, că nu deține nicio acțiune la OpenAI, evaluată la 80 de miliarde de dolari, potrivit cotidianului, la o vânzare de acțiuni din februarie.

Cofondată în 2015 de Sam Altman, OpenAI a fost catapultată pe orbită odată cu lansarea în noiembrie 2022 a interfeței de inteligență artificială generativă ChatGPT, care s-a poziționat în fruntea industriei.

În noiembrie, Sam Altman a fost înlăturat pentru scurt timp de la OpenAI de către consiliul de administrație, pentru ca apoi să fie repus în funcție mai puțin de o săptămână mai târziu, majoritatea angajaților amenințând că vor părăsi compania în semn de protest față de această demitere.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Roland Garros 2024: Sorana Cîrstea, pe lista capilor de serie – Când are loc tragerea la sorți a tablourilor principale

Publicat

in

Sorana Cîrstea va fi cap de serie numărul 29 la Roland Garros 2024, sportiva noastră urmând să întâlnească jucătoare mai slab clasate cel puțin în primele două tururi ale Grand Slamului de la Paris. Tragerea la sorți a tablourilor principale va avea loc joi, 23 mai, de la ora 15:00 (ora României).

Sorana CirsteaFoto: Charles Krupa / AP / Profimedia

>> Modificările din clasamentul WTA – Simona Halep, urcare în ierarhia mondială deși a abandonat la Paris

Finală între Iga Swiatek și Aryna Sabalenka la Roland Garros 2024?

Dacă va ajunge în turul trei la French Open, Cîrstea va da peste una dintre primele opt favorite ale competiției (dacă nu vor exista surpriza în primele runde).

Pe tabloul principal sunt acceptate direct și Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Irina Begu, iar în calificări vor evolua alte șase românce: Gabriela Ruse, Irina Bara, Andreea Mitu, Miriam Bulgaru, Anca Todoni și Cristina Dinu.

După rezultatele înregistrate în acest an pe zgură, toată lumea se așteaptă la o nouă finală între Iga Swiatek și Aryna Sabalenka (s-au duela pentru trofeu la Madrid și la Roma, iar poloneza a avut de fiecare dată câștig de cauză).

Printre numele importante care ar putea lipsi de la Paris se numără Karolina Muchova (finalistă la ediția din 2023) și Jessica Pegula (5 WTA – fără meci jucat în ultimele 5 săptămâni).

Roland Garros 2024, tabloul feminin, capi de serie*: Iga Swiatek (1), Aryna Sabalenka (2), Coco Gauff (3), Elena Rybakina (4), Jessica Pegula (5), Marketa Vondrousova (6), Maria Sakkari (7), Qinwen Zheng (8), Ons Jabeur (9), Jelena Ostapenko (10), Daria Kasatkina (11), Danielle Collins (12), Jasmine Paolini (13), Beatriz Haddad Maia (14), Karolina Muchova (15), Madison Keys (16), Elina Svitolina (17), Ekaterina Alexandrova (18), Liudmila Samsonova (19), Marta Kostyuk (20), Victoria Azarenka (21), Anastasia Pavlyuchenkova (22), Emma Navaro (23), Caroline Garcia (24), Anna Kalinskaya (25), Barbora Krejcikova (26), Katie Boulter (27), Linda Noskova (28), Sorana Cîrstea (29), Elise Mertens (30), Veronika Kudermetova (31), Dayana Yastremska (32).

*sunt posibile retrageri de ultim moment.

>> Serie de acuzații la adresa jucătoarei care s-a retras în secret din tenis: „Nu știu ce datorează statului, dar știu ce ne datorează nouă”

Roland Garros 2024, misiune dificilă pentru Djokovic, Nadal, Sinner și Alcaraz

O luptă foarte interesantă pentru titlul de la Paris se anunță și pe tabloul masculin. Novak Djokovic începe competiția ca principal favorit, dar fără titlu cucerit în 2024.

Jannik Sinner se confruntă cu probleme la șold, Carlos Alcaraz are dureri la brațul drept, iar Rafael Nadal s-ar putea afla la ultima sa prezență la turneul pe care l-a câștigat de 14 ori (record).

Turneele importante disputate în acest an pe zgură au fost câștigate de Stefanos Tsitsipas (Monte Carlo), Casper Ruud (Barcelona), Andrey Rublev (Madrid) și Alexander Zverev (Roma).

Roland Garros 2024, tabloul masculin, capi de serie*: Novak Djokovic (1), Jannik Sinner (2), Carlos Alcaraz (3), Alexander Zverev (4), Daniil Medvedev (5), Andrey Rublev (6), Casper Ruud (7), Hubert Hurkacz (8), Stefanos Tsitsipas (9), Grigor Dimitrov (10), Alex De Minaur (11), Taylor Fritz (12), Holger Rune (13), Tommy Paul (14), Ben Shelton (15), Ugo Humbert (16), Nicolas Jarry (17), Karen Khachanov (18), Alexander Bublik (19), Sebastian Baez (20), Felix Auger Aliassime (21), Adrian Mannarino (22), Francisco Cerúndolo (23), Alejandro Tabilo (24), Frances Tiafoe (25), Tallon Griekspoor (26), Sebastian Korda (27), Tomás Martín Etcheverry (28), Lorenzo Musetti (29), Arthur Fils (30), Mariano Navone (31), Cameron Norrie (32).

*sunt posibile retrageri de ultim moment.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Nicușor Dan, bilanț înainte de alegerile locale: Avem în mod evident o îmbunătățire pe termoficare și transportul public

Publicat

in

Primarul general, Nicușor Dan, și-a prezentat luni bilanțul la 3 ani și jumătate de mandat. Cele mai importante realizări enumerate de edil, înainte de alegerile locale sunt „o îmbunătățire evidentă a transportului public și a serviciului de termoficare”, aglomerația în trafic nu a crescut, iar Primăria a fost redresată financiar. Alte două realizări enumerate de edil sunt oprirea dezvoltării urbanistice haotice și demarearea proiectelor de modernizare a 50 de km de linie de tramvai și semaforizarea inteligentă.

Nicuşor DanFoto: Inquam Photos / Saul Pop

„În opinia mea, am răspuns la câteva la câteva preocupări importante ale bucureștenilor, în mod evident avem o îmbunătățire pe termoficare, pe transportul public, avem o stagnare pe trafic, dar e un lucru bun că nu am regresat și erau toate perspectivele să o facem, fiindcă aveam PUZ-urile de Sector care densificau orașul. Avem deschise acele mari proiecte care să rezolve din problema traficului, cum este proiectul pentru modernizzarea celor 50 de km linie de tramvai, semanforizarea inteligentă, am deblocat PUG-ul, o să avem prima variantă în această vară”, a declarat Nicușor Dan în cadrul conferinței de presă susținute luni.

La realizări, primarul a mai enumerat oprirea haosului urbanistic și redresarea financiară a Primăriei Capitalei.

„ Într-o oarecare măsură, ce a ținut de noi, am oprit acea dezvoltare urbană speculativă și nu în ultimul rând am stabilizat financiar o primărie care era în faliment și i-am dat o credibilitate în fața firmelor cu care lucrăm și a instituțiilor financiare. Dacă noi, aici, în spațiul românesc spunem lucruri unul despre altul, recunoasterea vine de la instituțiile financiare internaționale care au dat PMB un rating cu 4 puncte peste cele al României”, a declarat Nicușor Dan.

Principalele declarații din bilanț:

  • De la preluarea mandatului au fost și mai multe dificultăți.
  • Problema financiară – Bucureștiul are un deficit de dezvoltare și acesta vine din faptul că nu avem o împărțire corectă a banilor între Primăria Capitalei și Sectoare. După plata subvențiilor noi avem un sfert din banii pe care bucureștenii ni-i dau.
  • Bucurestiul nu s-a putut împrumuta din cauza așa zisei legi a plafoanelor.
  • Am preluat datorii curente de 3 miliarde lei, 165 milioane lei către autobuzele Otokar cumpărate dar nu și plătite, familia Constanda, parcarea de la Pantelimon, au fost vreo 300 de astfel de datorii care însemnau 3 miliarde de lei.
  • A fost foarte complicat să închidem companiile municipale, nenumărate proceduri administrative care au trebuit desfășurate. Am scăzut cu peste 4.000 de oameni numărul angajaților în aceste companii, sunt 15 companii pe care le-am închis, 2 asociații inutile închise , la începutul 2013 am propus închiderea a 7 administrații.
  • Fondri europene: avem o creșetre de 4-5 ori a fondurilor europene pe care PMB le-a încasat față de administrațiile anterioare.
  • Stația de epurare de la Glina a vut o recunoaștere internațională prin includerea în proiectele cele mai importante din 2023, la nivel de ape uzate. În sfârșit apele noastre reziduale nu mai poluează Dâmbovița, Argeșul, o investiție de 680 milioane lei. Dacă nu am fi finalizat-o în 2023, ar fi trebuit să dăm banii înapoi.
  • Pe termoficare, să ne uităm la bani, fiindcă a apărut această discuție în campanie, să vedeți banii plătiți înainte 600-700 milioane lei pe an, iar noi am plătit undeva la 2 miliarde lei/an. Acesta a fost motivul pentru care ELCEN a ieșit din insolvență, iar Termoenergetica poate să facă investiții în schimbarea conductelor. Ca număr de km de conductă principală schimbați, am plecat de la 5-10 km pe an și am ajuns să facem 50 km/an. Avem și un CET nou în Titan.

Articol în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend