Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scopul Rusiei este acum distrugerea completă a Ucrainei, din care să rămână un ciot. Vladimir Socor: Acest ciot ar fi un stat rezidual, disfuncțional, demilitarizat, cu statut de neutralitate

Publicat

in

În momentul de față, scopul de război al Rusiei este distrugerea completă a Ucrainei, cu desprinderea câtorva regiuni din Ucraina, anume Herson, Donețk, Zaporojie, o parte a regiunii Harkiv, Lugansk plus eventual alte teritorii pe care Rusia le-ar câștiga în decursul acestui război, a declarat Vladimir Socor, Senior Fellow, The Jamestown Foundation, Washington.

Vladimir SocorFoto: Captura YouTube

  • Aceastea ar urma să fie definitiv desprinse din Ucraina, atașate într-un mod sau altul, direct sau indirect la Rusia și ar rămâne un ciot al Ucrainei.
  • Acest ciot al Ucrainei ar fi un stat rezidual, disfuncțional, demilitarizat, cu statut de neutralitate, deci neprotejat și vulnerabil și din punct de vedere economic: o zonă de dezastru.

Care sunt motivațiile Rusiei pentru care a intervenit militar în Ucraina

„La nivel strategic, motivația este de a resubjuga Ucraina și de a integra Ucraina, într-un mod sau altul, într-o lume politică și culturală rusească, lumea rusă dominată de la Moscova. Acestea sunt motivații pe termen lung”, a spus el.

Pe termen mediu și scurt, motivațiile Rusiei s-au schimbat în timp.

Putem urmări cum au evoluat motivațiile Rusiei începând cu 2010-2012 și până astăzi.

„Inițial, Rusia a urmărit integreze Ucraina, ca unică entitate, în uniunea economică euro-asiatică și în complexul industrial militar al Rusiei, combinând resursele materiale și umane ale Ucraine cu resursele Rusiei pentru a reface Rusia ca mare putere”, a spus Socor.

  • Aceasta a fost motivația Rusiei până în 2014, când ucrainenii au optat pentru integrare europeană prin schimbarea de regim numită Euromaidan.

În acel moment, motivația Rusiei a suferit o schimbare tactică.

„În loc de păstrarea integrității Ucrainei și înglobarea ei într-un sistem rusesc, motivația a devenit fragmentarea Ucrainei prin anexarea Crimeei, formarea celor două republicuțe cu statut special care ar fi fost pe hârtie în cadrul Ucrainei pentru a paraliza, din interior, politica Ucrainei și cu speranța că statutul special al Donețk și Lugansk va avea o reacție în lanț în alte părți ale Ucrainei ducând la reconfigurare centrifugă a Ucrainei, cu o constelație întreagă de republici cu statut special care ar fi transformat Ucraina într-un stat, pe hârtie, unitar, dar în realitate disfuncțional și dezmembrat”, a explicat el.

Aceasta a fost motivația Rusiei în perioada 2014-2020.

Refuzând să aplice așa-numitele acorduri de la Minsk, care a avut consecințele pe care le-am enumerat, Ucraina a determinat Rusia să treacă la al treilea stadiu tactic: anume distrugerea completă a Ucrainei.

„În momentul de față, scopul de război al Rusiei este distrugerea completă a Ucrainei. Cu desprinderea câtorva regiuni din Ucraina, anume Herson, Donețk, Zaporojie, o parte a regiunii Harkiv, Lugansk plus eventual alte teritorii pe care Rusia le-ar câștiga în decursul acestui război. Aceastea ar urma să fie definitiv desprinse din Ucraina, atașate într-un mod sau altul, direct sau indirect la Rusia și ar rămâne un ciot al Ucrainei”, a precizat Socor.

Acest ciot al Ucrainei, spune el, ar fi un stat rezidual, disfuncțional, demilitarizat, cu statut de neutralitate, deci neprotejat și vulnerabil și din punct de vedere economic: o zonă de dezastru.

  • Acestea sunt scopurile de război ale Rusiei în această etapă a conflictului de durată.

De ce Guvernele și comentatorii reduc Rusia la personalitatea lui Vladimir Putin

“Guvernele occidentale și comentatorii tind să echivaleze Rusia și politica acesteia cu personalitatea președintelui Putin. Asistăm la o personalizare a Rusiei, la o reducere a Rusiei și a politicii ei la persoana actualului președinte Puțin”, spune el.

În realitate, afirmă Socor, Putin este numai interfața actuală a unei Rușii eterne în raportul dintre Rusia și Occident, raportul dintre Rusia și vecinii ei.

  • Politica externă a Rusiei, intervențiile ei militare nu pot fi reduse la persoana lui Putin. Ele au rădăcini istorice, de mutte secole, și s-au manifestat din partea Rusiei, indiferent de forma de guvernare a Rusiei.

Care sunt motivele pentru care Occidentul tinde să reducă Rusia la persoana lui Putin:

1. Insuficienta cunoaștere a istoriei Rusiei și a raporturilor dintre Rusia și restul lumii

2. Încercarea din partea unor puterni occidentale de a rezerva opțiunei unei reconcilieri cu Rusia atunci când Putin părăsește scena.

Trebuie să fim foarte atenți al posibilitatea ca după dispariția lui Putin să aibă loc încercări inițiate de către Occident pentru o refacere, mai mult sau mai puțină, cel puțin parțială a raporturilor cu Rusia din mai multe considerente:

• economice

• ascensiunii Chinei și necesității de a contracara ascensiunea Chinei

• din motive de extenuare fizică, economică și morală

• dorința unui confort psihologic de a reface relațiile cu Rusia, nu la nivelul de business as usual, dar unai mai mult sau mai puțin funcțională, cel puțin nu una disfuncțională.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Răzbunarea unor săteni din Cluj pe politicieni, pentru drumul plin de gropi spre casele lor: ‘Nu atingeţi!’

Publicat

in

După ce și-au deteriorat autoturismele din cauza drumului impracticabil, iar apelurilor lor au rămas fără răspuns. mai mulți localnici din județul Iași au ales să le scrie mai multe mesaje direct pe asfalt politicienilor care au uitat de ei.

Șoferii care trec periodic pe drumul județean 249B s-au săturat de segmentul impracticabil, plin de gropi și praf, pe care echipele Consiliului Județean nu l-au terminat de asfaltat, astfel că au scris mai multe mesaje de atenționare. Tronsonul face legătura între satele Osoi și Prisăcani. O porțiune de drum județean, de aproximativ 900 de metri, le dă mari bătăi de cap localnicilor, care s-au săturat să își repare autoturismele frecvent. Aceștia au scris mai multe mesaje pe asfalt, precum „Nu atingeți! Acest drum este al CJ Iași”, „Drum județean DJ 249B”, „Atenție, gropi”, „Stop Gropi”.

Primarul comunei Prisăcani, Ghiorghe Stanciu, a transmis pentru presa locală că tronsonul este plin de gropi de mai bine de 2 ani. Acesta a ținut să precizeze faptul că, potrivit legii, fiind un drum județean, primăria comunei nu are voie să intervină cu lucrări, doar Consiliul Județean.

Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi, a transmis faptul că situaţia privind modernizarea drumului DJ249B datează de un an şi jumătate, iar pe tronsonul dintre satele Osoi şi Prisăcani este posibil să se intervină în a doua jumătate a anului 2024. Mai mult decât atât, acesta a transmis faptul că nu au fost fonduri pentru finalizarea lucrărilor de pe DJ249B.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rachetele Houti pun la grea încercare navele de război americane: timpul de reacție este limitat la 9-20 de secunde

Publicat

in

Carney a fost prima navă de război americană din regiune care a interceptat amenințările houthi în lupta care a început în octombrie 2023. Distrugătorul a fost implicat în zeci de confruntări în timpul desfășurării sale de câteva luni – distrugând rachete balistice anti-navă, rachete de croazieră cu atac terestru și drone – și a efectuat, de asemenea, mai multe lovituri împotriva rebelilor din interiorul Yemenului, scrie Insider.

Houthi păstrează un arsenal considerabil de rachete balistice anti-navă, potrivit unei analize a think tank-ului International Institute for Strategic Studies.

Unele dintre aceste rachete sunt de origine iraniană, în timp ce altele conțin doar piese de la Teheran. Comandamentul Central al SUA nu a identificat rachete specifice care au fost folosite în niciunul dintre atacurile Houthi, dar rachetele balistice, în general, zboară cu o viteză mai mare decât rachetele de croazieră.

Amenințarea rachetelor balistice anti-navă “este foarte dificilă – este foarte dinamică și foarte rapidă”, a declarat Robertson. “Acestea sunt cu siguranță zone foarte periculoase, iar fiecare interacțiune este complet diferită una de alta”.

Robertson a spus că marinarii săi lucrează foarte repede pentru a respinge aceste rachete. De la început până la sfârșit, procesul complex de a detecta o amenințare, de a se asigura că este reală, de a sorta traiectoria și de a o angaja, poate dura “între nouă și 20 de secunde”, a spus el.

content-image

Totuși, Carney a fost pregătit pentru amenințare. “Sistemele noastre fac exact ceea ce am proiectat să facă”, a declarat Robertson. “Avem conducte de pregătire care se bazează și pe această amenințare, așa că, cu siguranță, facem o mulțime de antrenamente pentru a ne asigura că echipa este pregătită să facă față acestei amenințări.”

În timpul unei vizite în Marea Roșie la începutul acestui an, Business Insider a vorbit cu ofițeri de marină de la bordul USS Dwight D. Eisenhower, un portavion, și USS Gravely, un distrugător, despre amenințarea cu rachete balistice anti-navă Houthi.

Aceștia au lăudat în mod similar sistemele de luptă de pe navele lor de război pentru că funcționează așa cum au fost concepute și au spus că marinarii lor se pregătesc și se antrenează în mod corespunzător pentru a învinge amenințările.

Cum ar sta lucrurile într-o potențială ciocnire între SUA și China

content-image

Rachetele balistice anti-navă au apărut ca o preocupare din ce în ce mai mare pentru armata americană cu mult înainte de începerea conflictului cu Houthi, în timp ce Washingtonul se uită peste Pacific la China și la arsenalul său tot mai mare de rachete formidabile, cu rază lungă de acțiune.

O potențială ciocnire între SUA și China s-ar desfășura în domeniul maritim, ceea ce face ca capacitățile anti-navă să fie un factor crucial.

Experții, inclusiv foști ofițeri de marină, au declarat anterior pentru BI că capacitățile Houthi în materie de rachete anti-navă nu prea se ridică la înălțimea a ceea ce are China în arsenalul său. Cu toate acestea, angajamentele în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu oferă Marinei o experiență de luptă valoroasă, în premieră – și informații – pentru a face față acestor rachete periculoase.

De asemenea, Carney s-a confruntat și cu alte amenințări cu rachete în afara celor lansate de Houthi în timpul desfășurării sale îndelungate.

Luna trecută, după ce distrugătorul a ieșit din Orientul Mijlociu și a intrat în estul Mării Mediterane, și-a folosit pentru prima dată interceptorii SM-3 pentru a doborî o rachetă balistică iraniană cu rază medie de acțiune, în contextul atacului aerian fără precedent al Teheranului împotriva Israelului.

Carney s-a întors în cele din urmă acasă la Mayport, Florida, duminică, pentru a încheia o desfășurare care a durat mai mult de șapte luni.

“Nu aș putea fi mai mândră de ceea ce a făcut echipa Carney din septembrie încoace”, a declarat șeful operațiunilor navale, amiralul Lisa Franchetti, la bordul navei de război la începutul acestei luni, întâmpinând echipajul înapoi în SUA.

“Chemați la acțiune chiar din prima zi în care ați intrat în Flota a 5-a americană, ați efectuat 51 de angajamente în șase luni”, a spus Franchetti. “Ultima dată când Marina noastră a angajat direct inamicul în măsura în care ați făcut-o voi a fost cu mult timp în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend