Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia ar putea lansa o „ofensivă de amploare” în ianuarie sau februarie, avertizează Ucraina

Publicat

in

Forțele ruse ar putea fi capabile să lanseze o „ofensivă de amploare” în Ucraina până la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, în pofida înfrângerilor succesive și a dificultăților militare, a afirmat marți ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, potrivit The Guardian.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Moscova se pregătește să lanseze o ofensivă majoră la începutul lui 2023, în timp ce continuă să atace infrastructura energetică a Ucrainei, a spus Kuleba.

În declarații acordate jurnaliștilor dintr-un adăpost antiaerian din centrul Kievului, ministrul ucrainean a spus:

„Cred că capacitatea Rusiei de a desfășura o ofensivă, poate chiar o ofensivă de amploare, ar putea fi restabilită undeva la sfârșitul lunii ianuarie – februarie. Asta încearcă să facă. Iar noi, bineînțeles, facem tot ce-i posibil pentru a împiedica să se întâmple acest lucru”.

Rusia „cu siguranță încă speră că vor putea să străpungă liniile noastre și să avanseze mai adânc în Ucraina”, a mai spus Kuleba, indicând în acest sens „mobilizarea pe care au anunțat-o, instruirea noilor recruți și deplasarea de armament greu de-a lungul țării”.

___

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Lavrov acuză SUA după moartea lui Ebrahim Raisi: subminează siguranţa aviaţiei

Publicat

in

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi, într-un comentariu legat de accidentul de elicopter în care a murit preşedintele iranian Ebrahim Raisi, că sancţiunile americane au înrăutăţit siguranţa aviaţiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Media iraniene au relatat că imaginile de la locul accidentului arată elicopterul Bell 212 fabricat în SUA cu care călătorea Raisi prăbuşit pe un vârf de munte, deşi nu există informaţii oficiale privind cauza accidentului.
Iranul era un cumpărător major de elicoptere Bell în timpul regimului Şahului, înainte de revoluţia islamică din 1979, deşi originea exactă a elicopterului care s-a prăbuşit nu este clară. Decenii de sancţiuni au făcut să fie dificil pentru Iran să obţină piese de schimb sau să modernizeze aparatele de zbor, comentează Reuters.

“Americanii nu recunosc acest lucru, dar adevărul este că alte ţări împotriva cărora SUA au anunţat sancţiuni nu primesc piese de schimb pentru echipament american, inclusiv de aviaţie”, a spus Lavrov.

“Vorbim despre provocarea deliberată de daune cetăţenilor obişnuiţi care folosesc aceste vehicule, iar atunci când nu sunt furnizate piese de schimb, asta are legătură directă cu descreşterea nivelului de siguranţă”, a adăugat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT Guvernul vrea să majoreze cu 10% salariile unor bugetari, inclusiv din primăriile cu până la 20.000 de locuitori, chiar în lunile cu alegeri / Reacția angajaților de la Guvern

Publicat

in

​După protestele din această lună, Guvernul vrea să acorde creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie și septembrie 2024 (când au loc alegeri) pentru mai mulți bugetari printre care cei din Cultură, Diplomație, aparatul de lucru al Guvernului sau din primăriile cu până la 20.000 de locuitori. Impactul bugetar este de peste 1,12 miliarde de lei.

Protest spontan la GuvernFoto: Hotnews

Ministerul Muncii a pus marți seara în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează creșteri salariale ale mai multor categorii de bugetari, invocând diferenţele salariale manifestate între funcţii din administraţia publică centrală şi unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu.

Nivelul salariului de bază se va majora cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.

Ce bugetari sunt vizați de creșterile salariale

  • „Prezentul proiect de act normativ are în vedere acordarea unor creșteri salariale de 10 % raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe respectiv pentru luna iunie 2024 și luna septembrie 2024, pentru familiile ocupaționale de funcții bugetare din Anexa nr.III – Cultură, Anexa nr.IV – Diplomație, Anexa V, Capitolul VI – personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, Anexa nr.VII – personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului, Anexa VIII –Administrație, inclusiv pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori, respectiv pozițiile 21-28 din lit.C ale anexei nr.IX.”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată se prevede ca personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și agenției pentru protecția mediului municipiul București să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcțiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Se vor deconta și echipamentele de protecție pentru munca la calculator

Proiectul prevede și posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Actul mai stipulează înființarea unei Comisii Centrale pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale, ministrului finanțelor și ministrului justiției, pentru soluționarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situațiilor semnalate și pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială.

Impactul bugetar depășește 1,12 miliarde de lei. De unde vor veni banii în opinia Guvernului

Impactul bugetar pentru aceste creșteri salariale este estimat la peste 1,12 miliarde de lei.

  • „Acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare aferente va fi realizată din procesele de reorganizare instituțională, din creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS și a impozitului pe venit, din creșterea gradului de colectare, precum și din reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile”, se mai arată în nota de fundamentare.

Cum explică Ciolacu decontarea ochelarilor pentru calculator

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că a fost pus în transparenţă un act normativ care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri foarte mici, dar şi decontări de ochelari, în limita a 500 de lei.

“A fost pusă în transparenţă (ordonanţa, n.r.) (…) Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei; iar restul vorbim de majorări de 5% şi 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”, a spus premierul, citat de Agerpres.

Marcel Ciolacu a menţionat că decontarea ochelarilor de vedere trebuie realizată pentru toate categoriile, nu doar pentru magistraţi.

“Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar că ne putem… ne putem judeca între noi şi ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari”, a precizat el.

Ciolacu a mai afirmat că Guvernul nu îşi permite majorări salariale mai mari pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari.

“În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a mai adăugat şeful Guvernului.

În ce priveşte reorganizarea ministerelor, premierul Ciolacu a declarat că “foarte multe” astfel de proiecte “sunt în transparenţă” şi că s-au coordonat cu Ministerul Justiţiei, astfel încât “să nu vină în avalanşă”.

“Sunt foarte multe în transparenţă. S-au coordonat cu doamna ministru al Justiţiei, astfel încât să nu vină toate avalanşă, şi atunci şi acea amânare a fost tot în acest temei, şi am avut discuţia cu doamna ministru al Justiţiei, fiindcă trebuie totuşi urmărite. Presupun că în perioada următoare, ca întotdeauna, ca la noi românii, o să se facă pe ultima sută (de metri n.r.)”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Angajații de la Guvern spun că vor continua greva japoneză: Suntem siderați!

Creșterile propuse nu îi mulțumesc însă pe angajații Aparatului de lucru al Guvernului, aflați în grevă japoneză de vinerea trecută.

  • „În calitate de președinte al Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului și reprezentant al tuturor angajaților care au semnat memoriu privind eliminarea inechității salariale, îmi exprim regretul privind imprudența Guvernului României de a accentua și mai mult inechitățile salariale. Suntem siderați, de-a dreptul.
  • Majorarea salarială de 10% se va aplica, de facto, la salariul de bază din decembrie 2023, nu la cel din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă mai puțin de 10%.
  • 10% la un salariu de bază de cca. 4500 lei net nu e sinonim cu 10% la un salariu de bază de 6000 lei net.
  • Mai mult, în 13 mai, procentul comunicat de cei doi miniștri nu a fost în niciun caz de 10% și nici în tranșe”, a declarat pentru HotNews.ro Noni Iordache, președintele Sindicatului angajaților din Guvern.

Acesta a spus că angajații de la Guvern vor continua greva japoneză.

Angajații aparatului de lucru al Guvernului au intrat vineri în grevă japoneză, deoarece premierul Ciolacu le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend