Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Românii care se vaccinează împotriva COVID-19 vor primi bonuri de masă de 100 de lei / Cîțu: Este un proiect pilot / Nu este clar cum și nici de când

Publicat

in

Românii care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă – două doze de vaccin Pfizer, Astra Zeneca sau Moderna sau o doză de vaccin Johnson&Johnson – vor primi bonuri de masă în valoare de 100 de lei, a anunțat marți ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la finalul ședinței coaliției. Ioana Mihăilă a precizat că măsura a fost “agreată” la nivelul coaliției și se adresează exclusiv persoanelor care se vor vaccina de acum încolo, nu și celor deja vaccinate. Premierul Florin Cîțu a precizat că este vorba despre un proiect pilot. Măsura nu se aplică imediat, ci după ce Guvernul va adopta un act normativ în acest sens.

  • Forma finală a actului normativ ce urmează să fie adoptat de Guvern nu este cunoscută în acest moment, iar decizia finală – dacă măsura se va adresa tuturor persoanelor care se vor vaccina de acum încolo sau va fi un proiect pilot mai restrâns – va aparține Guvernului, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății. Măsura s-ar putea aplica din luna septembrie, după rectificarea bugetară.

“Am agreat o măsură care a fost propusă, și anume bonurile de masă pentru cei care se vaccinează de acum încolo”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai precizat și că “urmează să vedem posibilitățile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinate”.

Cîțu: Proiect pilot – voucher de 100 de lei pentru fiecare persoană vaccinată

Și premierul Florin Cîţu a anunţat că în coaliţie au fost discuţii despre demararea unui proiect pilot prin care persoanele care se vaccinează să primească un voucher în valoare de 100 lei.

De asemenea, va exista şi o loterie care e posibil să funcţioneze după modelul ANAF cu bonurile fiscale.

Impactul bugetar iniţial este de 50 milioane lei pentru ambele proiecte, a precizat primul ministru, citat de News.ro.

“Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere de câte 100 lei şi o loterie şi vom aloca şi aici bani. Banii vor veni de la Ministerul Sănătăţii, deja există un program acolo. La Ministerul Sănătăţii cel cu vouchere, cel cu loteria, cred că va trebui să mergem la Ministerul Economiei. Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost făcute astfel de programe. Am alocat sume pentru medicii de familie. Ştiţi foarte bine că acele sume nu au fost cheltuite. Propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic şi dacă resursele vor fi epuizate, vom aloca noi resurse”, a explicat Florin Cîţu marţi, la finalul şedinţei coaliţiei care a avut loc la Parlament.

Întrebat când va fi implementat proiectul pilot, Cîţu a răspuns: “Eu aştept actul normativ să fie adoptat în şedinţa de Guvern şi apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei. Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale şi cred că de acolo ne vom inspira.”

Doar 30% dintre români s-au vaccinat

Rata de acoperire vaccinală în rândul populației eligibile din România – cu vârsta peste 12 ani – este în jur de 30%, a anunțat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Peste 5,07 milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar dintre aceștia, peste 95% s-au vaccinat cu schema completă.

Dintre românii vaccinați, 1,1 milioane sunt persoane din mediul rural, vaccinate cu schema completă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cea mai mare rată de vaccinare, în rândul populației eligibile – cu vârsta peste 12 ani – este în București, unde 48% din populația eligibilă s-a vaccinat.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare mai spune că, cel mai probabil, ne apropiem de procentul de 50% imunitate colectivă – în jur de 30% din populație vaccinată, iar restul de aproximativ 20% trecută prin boală.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

O adevărată comoară este scoasă la licitație: 100 de ani a stat ‘ascunsă’. Deținătorul a lăsat cu limbă de moarte mesajul

Publicat

in

O adevărată comoară numismatică, ascunsă timp de un secol, va fi scoasă la licitație. Este vorba despre o colecție prețioasă de aproximativ 20.000 de monede rare, estimată la 72,5 milioane de dolari, informează Mediafax.

După moartea sa, în 1923, un numismat danez a lăsat în urmă o colecție prețioasă de monede, a cărei valoare este estimată la aproximativ 72,5 milioane de dolari.

Aceasta zăcuse inactivă timp de 100 de ani. Colecția de monede rare va fi vândută la licitație în această toamnă. Doar șapte din cele aproximativ 20.000 de monede din colecție au devenit proprietatea Muzeului Național al Danemarcei.

„Standardul este extraordinar. Colecția a devenit mitică. Este ca și cum prințesa ar fi dormit timp de 100 de ani sau aproape. De aceea, ocupă un loc special printre colecționari”, a declarat pentru AFP Helle Hornaes, șefa colecției de monede și medalii de la Muzeul Național al Danemarcei.

A lăsat cu limbă de moarte să fie păstrată 100 de ani

În 1922, Lars Emil Bruun, un antreprenor danez specializat în produse lactate și numismat din copilărie, a cumpărat o colecție de monede de la familia Bille-Brahe, colecționari aristocrați, și s-a angajat să respecte dreptul de preemțiune al Muzeului Național. El a murit în anul următor, dar nu fără a adăuga o condiție privind utilizarea viitoare a proprietății.

„Se zvonește că Bruun, după ce a văzut devastările din Primul Război Mondial, era foarte îngrijorat că s-ar putea întâmpla ceva cu colecția. Așa că a întocmit un testament în care a stipulat că va fi păstrată ca rezervă pentru colecția națională timp de 100 de ani după moartea sa”, a declarat Helle Hornaes.

Cu excepția celor șapte monede achiziționate de muzeul național, datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, colecția va fi vândută la licitație începând din toamnă de casa de licitații Stack’s Bowers, care o consideră „cea mai valoroasă colecție de monede pusă vreodată pe piață”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cadavrele a patru ostatici răpiți de Hamas se aflau în tunelurile din Jabalia

Publicat

in

Armata israeliană a declarat luni că trupurile neînsuflețite ale celor patru ostatici găsiți săptămâna trecută în Fâșia Gaza se aflau în tunelurile din Jabalia, unde au avut loc lupte intense în zilele precedente, potrivit AFP.

Shani Louk, o tânără de 23 de ani cu cetățenie germano-israeliană, a fost ucisă de Hamas la 7 octombrie 2023Foto: Antonio Pisacreta / Zuma Press / Profimedia

Trupurile lui Ron Benjamin, Shani Louk, Amit Buskila și Itzhak Gelerenter au fost repatriate în Israel în urma unei operațiuni desfășurate pe baza informațiilor obținute în timpul interogatoriilor, potrivit armatei israeliene.

Aceasta a precizat că, potrivit informațiilor disponibile, cele patru persoane au fost ucise în timpul atacului comis de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

Rămășițele au fost extrase „din tunelurile subterane din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza”, a precizat luni armata într-un comunicat.

Forțele israeliene au inspectat o clădire suspectă în care se afla o intrare în tunel, se precizează în comunicat.

„Soldații au intrat apoi în tunelul subteran în timpul unei operațiuni de noapte și au luptat în interior”, a adăugat armata.

În timpul acestei operațiuni, soldații „au localizat corpurile ostaticilor și le-au extras din tunel”, potrivit aceleiași surse.

Mașina lui Ron Benjamin, în vârstă de 53 de ani, a fost găsită ciuruită de gloanțe în momentul în care acesta intenționa să meargă cu bicicleta în apropierea frontierei cu Fâșia Gaza și a făcut cale întoarsă când a auzit sirenele de avertizare.

Shani Louk, Amit Buskila și Itzhak Gelerenter au fost „luați ostatici” și „uciși cu brutalitate” în aceeași zi de Hamas în timp ce încercau să fugă de la festivalul de muzică Nova, în apropiere de Fâșia Gaza, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend