Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rasism sistemic printre clasici: Muzeul Cambridge trebuie să adauge etichete explicative privind ‘albul’ sculpturilor

Publicat

in

Muzeul de arheologie al Universității Cambridge trebuie să adauge etichete explicative privind „albul” sculpturilor, ca parte a noii strategii anti-rasiste a Facultății de Clasici. Sculpturile romane și grecești expuse la Muzeul de Arheologie Clasică al Universității Cambridge, precum și în jurul sălilor de curs, dau o „impresie înșelătoare” a albului și „absenței diversității” lumii antice.

Facultatea spune că va „transforma problema într-o oportunitate”, avertizând asupra diversității castelor, asupra modurilor în care culoarea a fost pierdută și poate fi restaurată și asupra „rolului sculpturii clasice în istoria rasismului”.

Noile panouri informative urmează să fie expuse la sfârșitul acestui an, potrivit facultății.

‘Dezechilibrat’

Planurile au determinat o reacție furioasă printre donatorii Cambridge, care au spus că mișcarea este „dezordonată”.

„Am putea să înțelegem, dacă ideea ar veni de la un student, dar faptul că a fost aprobată de facultate este pe cât de înspăimântător, pe atât de comic”, spune un academician pentru The Telegraph.

Un alt academician spune că, din moment ce 600 de piese ale muzeului cu statui romane și grecești sunt în mare parte reprezentări ale romanilor și grecilor, oportunitățile de a evidenția diversitatea este limitată.

Profesorii universitari sunt îngroziti de propunerile care au fost publicate luna trecută ca parte a unui „plan de acțiune” pentru combaterea acuzațiilor de rasism.

„Rasism sistemic printre clasici”

Planul de acțiune a fost întocmit ca răspuns la o scrisoare deschisă scrisă vara trecută președintelui Comitetului Facultății de Clasici, care solicita „recunoașterea publică a problemelor rasismului printre figurile clasicilor și a necesității unei activități antirasiste active în cadrul disciplinei noastre”.

Scrisoarea, care a fost semnată de zeci de studenți, absolvenți și unii membri ai personalului, a formulat o serie de cereri, inclusiv „o recunoaștere a existenței rasismului sistemic la clasici”.

La începutul acestui an universitar, profesorii vor fi încurajați să includă „avertismente de conținut” materialelor folosite la cursuru.

Limbaj și diversitate

Atunci când sunt concepute noi cursuri, „limbajul utilizat va fi analizat”, adaugă documentul.

Toate cursurile noi și existente vor fi revizuite, cu scopul de a oferi suficientă „diversitate” listelor de lectură și bibliografiilor. Acest lucru răspunde îngrijorării elevilor cu privire la „diversitatea programei”.

„Pregătirea implicită a prejudecăților”

Toți membrii facultății ar trebui să primească „instruire implicită a prejudecăților” la fiecare trei ani și acest lucru ar trebui monitorizat prin procesul de evaluare, adaugă documentul.

Profesorii trebuie să se asigure că este acordată „proeminența cuvenită” acestor probleme, chiar dacă sunt „inconfortabile”.

Dr. Arif Ahmed, lector de filozofie, spune că „singurul criteriu” de constituire a listei de lectură ar trebui să fie meritul academic.

„Am îngrijorarea generală că există de fapt o amenințare de a dilua interesul academic și valoarea unor probleme din cauza tendințelor politice actuale”, crede el. „Universitățile nu au un rol politic, nici măcar unul lăudabil, ca antirasismul”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

UE a adoptat o lege unică în lume: Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

Publicat

in

Statele membre ale Uniunii Europene au susţinut marţi acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenţei artificiale (AI), iar noua legislaţie va intra în vigoare luna viitoare, transmite Reuters.

Agenţia apreciază că Legea AI din Europa este mai cuprinzătoare decât s-a obţinut în Statele Unite printr-o abordare bazată pe conformarea voluntară. În acelaşi timp, pentru China

principalul obiectiv în acest domeniu este menţinerea stabilităţii sociale şi a controlului statului.

Votul statelor europene a avut loc la două luni după ce europarlamentarii aprobaseră cu amendamente importante proiectul de lege redactat de Comisia Europeană în 2021.

Îngrijorarea faţă de contribuţia inteligenţei artificiale la dezinformare, ştirile false şi materiale protejate de drepturile de autor s-a intensificat în ultimele luni în întreaga lume, odată cu popularitatea sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT creat de OpenAI, sprijinit de Microsoft, şi chatbot-ul (robot de dialog) Gemini al Google.

Ministrul belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel, a afirmat într-un comunicat că “această lege de referinţă, prima din lume în genul său, răspunde unei probleme tehnologice globale care creează în acelaşi timp ocazii pentru societăţile şi economiile noastre”.

“Prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii în abordarea noilor tehnologii, asigurând în acelaşi timp posibilitatea ca această tehnologie în evoluţie rapidă să prospere şi să impulsioneze inovaţia europeană”, a adăugat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Irlanda se pregăteşte să anunţe recunoaşterea unui stat palestinian (surse)

Publicat

in

Guvernul Irlandei urmează să anunțe miercuri recunoașterea unui stat palestinian, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, informează Rador Radio România.

Irlanda, Spania, Slovenia și Malta, membre ale Uniunii Europene, au indicat în ultimele săptămâni că intenționează să facă această recunoaștere, susținând că o soluție cu două state este esențială pentru o pace durabilă în regiune.

Guvernul irlandez a declarat marți seara că premierul și ministrul de externe vor vorbi cu presa miercuri dimineață, dar nu a precizat care va fi subiectul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend