Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rareș Bogdan: Al. I Cuza a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință, devotament și loialitate toată viața

Publicat

in

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, vorbește, pe Facebook, despre detronarea lui Alexandru Ioan Cuza din fruntea țării și instalarea lui Carol I.

“Pe 11 februarie 1866, ora 5 dimineața, un grup de ofițeri cu pistoalele în mâini pătrunde în palatul domnesc al lui Al. I Cuza, îl scoală din somn și îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României. Faptul era de o gravitate fără precedent, căci ofițerii respectivi juraseră credință Domnului țării, parte din ei fiind chiar din garda palatului. Așadar, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei și a trădării. Dau spre știință și rușine veșnică numele celor ce l-au trădat pe Cuza Vodă: col. N. Haralambie, col. I. Călinescu, col. D. Crețulescu fratele primului ministru în funcție, mr. D. Lecca, cpt. C. Pilat, cpt. A. Berindei, cpt. Al. Candiano-Popescu, cpt. A. Costescu și care, cu toții, vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I.
141 de ofițeri ai armatei române de la sublocotenenți la colonei au scris lui Carol I, tot în 1866, un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiți. Cu aroganță, Carol I ignoră memoriul, pe Al. Candiano-Popescu și-l face aghiotant regal, pe ceilalți generali, iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte.
Nu faptul că Al. I Cuza a fost detronat e de condamnat, căci însuși Cuza Vodă declarase în decembrie 1865 că e gata să părăsească tronul, ci modul cum s-a înfăptuit și de către cine. După abdicare, Cuza e ținut prizonier 48 de ore în locuința unui dușman personal, C. Ciocârlan iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o caleașcă și escortat la Brașov, pe atunci în imperiul Austro-Ungar.
Înainte de a părăsi țara declară: ”Să de Dumnezeu să meargă țării mai bine fără mine decât cu mine! Trăiască România!”

Se stabilește la Viena și Florența unde își cumpără două mici proprietăți. În 1867 scrie o scrisoare lui Carol I, prin care îl roagă să-i dea voie să vină în țară ca să trăiască la Ruginoasa. Carol I l-a refuzat.

La doar 53 de ani, pe 15 mai 1873, Cuza Vodă moare în Germania, la Heildelberg.

Regele Italiei, Victor Emanuel își exprimă durere și tristețea pentru moartea marelui Domn pe când Carol I n-a trimis niciun mesaj. Trupul este adus în țară și înmormântat la Ruginoasa, sute de mii de țărani plângându-i moartea cu lacrimi amare și durere adevărată.

Al. I Cuza a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință, devotament și loialitate toată viața, fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală, cât și pildă de urmat întru slujirea Patriei.”, este mesajul lui Rareș Bodgan.

Vezi și Val de plecări din USR! Sute de oameni au demisionat! ‘Nu au mai putut să înghită abuzurile partidului salvator’

Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul vrea să ‘stoarcă’ economiile realizate la proiecte cu finanțare externă

Publicat

in

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căreia ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, 10% din valoarea creditelor bugetare şi a creditelor de angajament, potrivit Agerpres.

„Se propune ca, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, creditele de angajament şi creditele bugetare reţinute în proporţie de 10%, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare”, se precizează în nota de fundamentare.

„De asemenea, se creează temeiul legal ca din fondurile prevăzute la titlurile aferente proiectelor cu finanţare externă să poată fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului economiile înregistrate în cursul exerciţiului bugetar”, mai arată Guvernul.

Ministerele Dezvoltării și Agriculturii primesc mai mulți bani

Un alt memorandum de pe ordinea de zi se referă la suplimentarea limitelor de credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Este vorba despre o sumă de peste 950 de milioane de lei, dintre care 204 milioane pentru proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR. Totodată, 750 de milioane sunt destinate efectuării transferurilor de sume în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny, respectiv în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, etapele I şi II, în baza solicitărilor conforme, neonorate la acest moment.

De asemenea, un alt memorandum prevede suplimentarea cu 364 de milioane de lei a limitelor de credite de angajament şi credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“Pentru asigurarea condiţiilor necesare efectuării plăţilor pentru toate formele de sprijin unui număr de peste 250.000 de beneficiari este necesară suplimentarea limitei de credite bugetare şi credite de angajament pentru luna mai 2024 cu valoarea sumelor autorizate la plată în luna aprilie 2024 potrivit Hotărârii Guvernului nr. 124/2024 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023, în sumă de 365.000 mii lei”, precizează documentul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Impresionant – A fost lansat `GPT-4o`, fratele mai mic și mai deștept al lui GPT-4/ Răspuns text-la-voce în timp real cu ajustare a tonurilor vocal-emoționale

Publicat

in

OpenAI a dezvăluit GPT-4o, o versiune îmbunătățită cu timp de răspuns mai rapid și o nouă tehnologie vocală. GPT-4o oferă răspunsuri text-la-voce în timp real, cu capacitatea de a ajusta tonurile vocale emoționale.

OpenAI a dezvăluit GPT-4o, o versiune îmbunătățită a GPT-4 cu timp de răspuns mai rapid și o nouă tehnologie vocală. GPT-4o oferă răspunsuri text-to-speech în timp real, având capacitatea de a ajusta tonurile vocale emoționale. Contrar modelelor anterioare, GPT-4o este disponibil gratuit pentru toți utilizatorii, iar cei care plătesc beneficiază de o capacitate superioară.

Prezentarea actualizării de primăvară a OpenAI a fost transmisă în direct pe YouTube. CEO-ul a menționat că acest moment era unul pe care „îl visase”, fără a oferi detalii precise. Totuși, compania a dezvăluit în cele din urmă „GPT-4o”, subliniind importanța faptului că este gratuit pentru toți utilizatori.

Ce noutăți aduce

Conform afirmațiilor companiei, GPT-4o va funcționa similar cu predecesorul său, GPT-4, însă va avea o viteză de lucru mai mare. De asemenea, introduce o nouă tehnologie în tehnologia vocală, care permite utilizatorilor să interacționeze cu ChatGPT folosind microfonul lor. Scopul OpenAI este să ofere o experiență de conversație cu ChatGPT similară cu cea cu un om real, eliminând întârzierile care afectau imersiunea. Pentru asta, compania adaugă noi tehnologii în spatele lui GPT-4o pentru a îmbunătăți rapiditatea conversației cu acest chatbot.

Demonstrația realizată de OpenAI a evidențiat abilitățile lui GPT-4o de a interacționa vocal. Nu doar că GPT-4o a răspuns aproape instantaneu, dar a și răspuns cu text-to-speech, creând impresia că interlocutorul dialoghează cu o persoană reală. În timpul demonstrației, GPT-4o a oferit chiar și sfaturi referitoare la respirație, captând și analizând mostre audio ale respirației pentru a îmbunătăți această abilitate.

Într-o altă demonstrație, GPT-4o a creat o poveste pornind de la promptul „roboți și dragoste”. În timpul narării, prezentatorul a intervenit cerând ajustarea emoțională a vocii lui GPT-4o. Demonstrația a evidențiat capacitatea lui GPT-4o de a-și modifica vocea în funcție de cerințe, de la o interpretare dramatică la una mai rece și mai robotică. De asemenea, s-au evidențiat abilitățile sale de a cânta, completând astfel povestea.

GPT-4o a demonstrat și capacități pedagogice într-o altă situație, ghidând utilizatorii în rezolvarea unei ecuații matematice. În plus, a răspuns la întrebarea comună „Când voi folosi asta în viața reală?”, oferind exemple practice despre importanța ecuațiilor pătratice în sarcinile cotidiene.

Utilizând versiunea desktop a lui GPT-4o, demonstratorii au analizat un cod și au primit explicații clare despre funcționarea acestuia, precum și despre posibile modificări. De asemenea, s-a demonstrat capacitatea lui GPT-4o de a traduce în timp real între două limbi străine, facilitând astfel comunicarea între vorbitori de limbi diferite.

De obicei, noile versiuni ale modelului ChatGPT al OpenAI sunt disponibile doar pentru utilizatorii care plătesc. Cu toate acestea, compania a decis să ofere această nouă tehnologie tuturor utilizatorilor, deși cei care plătesc vor beneficia de o capacitate de utilizare de cinci ori mai mare. Implementarea noilor update-uri va avea loc în următoarele săptămâni.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend