Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prima dată într-un secol: Republicanul McCarthy pierde primul vot pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților

Publicat

in

Republicanul Kevin McCarthy a pierdut marți un prim vot dramatic pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților a SUA, deoarece conservatorii de linie dură din propriul său partid au votat împotriva sa, lăsând noua majoritate republicană în suspans, potrivit Reuters.

Kevin McCarthyFoto: Profimedia Images

Într-un început jenant pentru ceea ce s-ar putea dovedi a fi o confruntare brutală între adepții liniei dure și majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanților, McCarthy nu a reușit să obțină majoritatea de 218 voturi necesară pentru a-i succeda democratei Nancy Pelosi în funcția de președinte. A fost pentru prima dată într-un secol când Camera nu a reușit să aleagă un președinte la primul vot.

Liderul democraților din Cameră, Hakeem Jeffries, l-a devansat pe McCarthy la vot cu 212 la 203 voturi, în condițiile în care 19 republicani au optat pentru un alt candidat.

Rivalul republican conservator al lui McCarthy, reprezentantul Andy Biggs, a obținut 10 voturi. Pentru a determina un președinte al Camerei Deputaților este nevoie de o majoritate a celor care votează, nu de o pluralitate.

Republicanii au obținut o majoritate îngustă de 222-212 în alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, ceea ce înseamnă că McCarthy – sau orice alt candidat la funcția de speaker – va trebui să unifice un grup fracționar pentru a câștiga ștafeta. Democrații dețin o majoritate subțire în Senat.

Adversarii lui McCarthy sunt îngrijorați de faptul că acesta este mai puțin implicat în războaiele culturale și rivalitățile partizane care au dominat Camera – și chiar mai mult de când colegul republican Donald Trump este la Casa Albă.

Înaintea votului, McCarthy a încercat să-i convingă pe reținuții din cadrul unei reuniuni de partid cu ușile închise, promițând să rămână în cursă până când va obține voturile necesare.

O alegere prelungită ar putea submina speranțele republicanilor din Camera Reprezentanților de a avansa rapid în privința priorităților, inclusiv investigațiile potențial dăunătoare asupra administrației și familiei președintelui democrat Joe Biden, precum și a priorităților legislative care implică economia, independența energetică a SUA și securitatea frontierelor.

Câțiva republicani au optat să voteze pentru figuri din partid care nu se aflau pe buletinul de vot, inclusiv pentru liderul conservator, reprezentantul Jim Jordan, și Lee Zeldin, un fost republican din Camera Reprezentanților care a candidat anul trecut pentru funcția de guvernator al New York-ului.

Un blocaj ar lăsa Camera în mare parte paralizată și ar putea forța legislatorii să ia în considerare un alt candidat. Viitorul lider al majorității Steve Scalise și Jordan sunt văzuți ca alternative

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Geoană: „Sistemul de vot este cel mai primitiv din Europa. România nu poate sau nu vrea să-l democratizeze”

Publicat

in

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Mircea GeoanăFoto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

„Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila … Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără”, a afirmat Mircea Geoană.

În opinia sa, România „nu vrea sau nu poate – de obicei este o combinaţie dintre cele două – nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul”.

„Vot prin corespondenţă, vot electronic… ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume”, a completat oficialul.

El i-a îndemnat pe cei prezenţi să îi tragă la răspundere în mod constant pe reprezentanţii lor. „Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaţia şi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. (…) Trageţi-i la răspundere, întrebaţi-i unde se cheltuiesc banii, faceţi petiţii”, a spus Geoană.

Acesta s-a referit şi la reticenţa tinerilor de a intra în politică. „Spui că vrei să faci politică şi automat începe un fel de suspiciune anticipativă”, a arătat el. Dar, în opinia sa, „altă profesiune în lume în care să faci schimbare nu e decât prin politică, nu există altceva”.

„Nici Bill Gates, cu fundaţiile lui, nici cel mai mare preşedinte de companie internaţională sau naţională, nimeni nu poate să schimbe lucrurile în profunzime aşa cum o face un om sau o femeie politică responsabil”, a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit şi la spaţiul în care a avut loc Congresul Studenţilor din România. „O clădire pe care, recunosc, mi-a făcut destul de mult bine să n-o mai vizitez în ultimii 15 ani de zile”, a descris el Palatul Parlamentului.

Citeste mai mult

NATIONAL

Formula 1: Max Verstappen, un nou pole position la MP din Emilia Romagna

Publicat

in

Campionul mondial Max Verstappen (RedBull) a reușit un nou pole position și va pleca primul în Marele Premiu de Formula 1 de la Emilia Romagna, disputat duminică pe circuitul de la Imola.

Max VerstappenFoto: Independent Photo Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Formula 1: Ferrari nu se oprește la Hamilton – Încă două transferuri de la Mercedes

Max Verstappen, primul în calificări la Emilia Romagna – Sergio Perez, abia pe locul 11

Pilotul olandez de la RedBull a fost din nou cel mai rapid în sesiunile de calificări pentru MP de la Imola care se va disputa duminică, urmat de piloții McLaren, Oscar Piastri și Lando Norris.

Charles Leclerc și Carlos Sainz de la Ferrari au încheiat pe locurile cinci și șase, urmați de George Russell (Mercedes).

Lewis Hamilton (Mercedes) a terminat abia pe locul 8, în timp ce coechipierul lui Verstappen, Sergio Perez, a obținut doar locul 11.

Marele Premiu de Formula 1 de la Emilia Romagna, al șaptelea al sezonului, se va disputa pe circuitul de la Imola duminică de la ora 16:00.

Clasamentul piloților

1. Max Verstappen – RedBull 136 puncte

2. Sergio Perez – RedBull 103

3. Charles Leclerc – Ferarri 98

4. Lando Norris – McLaren 83

5. Carlos Sainz – Ferrari 73

6. Oscar Piastri – McLaren 41

7. George Russell – Mercedes 37

8. Fernando Alonso – Aston Martin 33

9. Lewis Hamilton – Mercedes 27

10. Yuki Tsunoda – RB 14

11. Lance Stroll – Aston Martin 9

12. Oliver Bearman – Ferrari 6

13. Nico Hulkenberg – Haas 6

14. Daniel Ricciardo – RB 5

15 Esteban Ocon – Alpine 1

16. Kevin Magnussen – Haas 1

17. Alexander Albon – Williams 0

18. Zhou Guanyu – Kick Sauber 0

19. Pierre Gasly – Alpine 0

20. Valtteri Bottas – Kick Sauber 0

21. Logan Sargeant – Williams 0

Clasamentul constructorilor

1. Red Bull 239 puncte

2. Ferrari 187

3. McLaren 124

4. Mercedes 64

5. Aston Martin 42

6. RB 19

7. Haas 7

8. Alpine 1

9. Williams 0

10. Kick Sauber 0

Cum arată sezonul 2024 din Formula 1

1) MP din Bahrain / 2 martie / Câștigător Max Verstappen

2) MP din Arabia Saudită / 9 martie / Câștigător Max Verstappen

3) MP din Australia / 24 martie /Câștigător Carlos Sainz

4) MP din Japonia / 7 aprilie / Câștigător Max Verstappen

5) MP din China / 21 aprilie / Câștigător Max Verstappen

6) MP din Miami / 5 mai / Câștigător Lando Norris

7) MP din Emilia Romagna / 19 mai / Imola

8) MP din Monaco / 26 mai / Monaco

9) MP din Canada / 9 iunie / Gilles Villeneuve, Monteal

10) MP din Spania / 23 iunie / Barcelona, Montmelo

11) MP din Austria / 30 iunie / Spielberg

12) MP din Marea Britanie / 7 iulie / Silverstone

13) MP din Ungaria / 21 iulie / Hungaroring

14) MP din Belgia / 28 iulie / Spa-Francorchamps

15) MP din Olanda / 25 august / Zandvoort

16) MP din Italia / 1 septembrie / Monza

17) MP din Azerbaidjan / 15 septembrie / Baku

18) MP din Singapore / 22 septembrie / Marina Bay

19) MP din SUA / 20 octombrie / Texas, Austin

20) MP din Mexic / 27 octombrie / Autodromo Hermanos Rodriguez

21) MP din Sao Paulo / 3 noiembrie / Interlagos

22) MP din Las Vegas / 23 noiembrie / Las Vegas Strip Circuit

23) MP din Qatar / 1 decembrie / Lusail

24) MP din Abu Dhabi / 8 decembrie / Yas Marina.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend