Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poziţie contrară UE! Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble

Publicat

in

Premierul ungar Viktor Orban, a transmis că nu vede nicio probemă în a plăti gazele rusești în ruble. Ungaria este prima ţară care rupe unitatea Uniunii Europene în acest subiect, scrie news.ro

”Nu vedem nicio problemă în plata în ruble. Dacă asta vor ruşii, vom plăti în ruble”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban.

Moscova a ameninţat să oprească aprovizionarea cu gaze naturale a ţărilor ”neprietene” care refuză să plătească în ruble, o măsură care ar afecta în principal Uniunea Europeană (UE), foarte dependentă de gaze naturale ruseşti.

Ungaria este prima ţară care rupe unitatea UE în acest subiect.

Celelalte state membre UE au refuzat orice plată în ruble către Moscova, care caută, în acest fel să-şi susţină moneda.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a estimat că UE nu are niciun rol de jucat în aprovizionarea cu gaze naturale, ”reglementată de un ontract bilateral”.

”Voinţa Comisiei Europene (CE) de a avea un răspuns comun al ţărilor importatoare nu ne pare necesară”, a apreciat el.

”O soluţie tehnică” în vederea uneiimplementări a schimbului valutar urmează să fie găsită până la efectiarea viitoarei plăţi către gigantul rus Gazprom – la sfârşitul lui mai -, a precizat el, în contextul în care Ungaria este foarte dependentă de livrări energetice ruseşti.

CE a propus marţi Celor 27 să-şi înăsprească sancţiunile impuse Moscovei printr-o oprire a achiziţiilor de cărbune rusesc – care reprezintă 45% din importurile UE – şi printr-o închdere a porturilor europene navelor ruseşti.

Însă impunerea unei eventual embargo petrolului rus – care reprezintă 25% din achiziţiile UE – şi gazelor naturale ruseşti – care reprezintă 45% din importurile UE – este negociată dur între stetele membre UE.

În afară de Ungaria, Germania şi Austria şi-au exprimat în mod public reticenţa, scrie news.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina: livrari de arme, pregătire militară și alte forme de ajutor pentru anii următori

Publicat

in

Uniunea Europeană pregătește un proiect de sprijin pe termen lung pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Este vorba despre livrare de arme, pregătire militară și alte forme de ajutor pentru anii următori, notează Mediafax.

Uniunea Europeană vine cu promisiuni de sprijin pe termen lung pentru securitatea Ucrainei, asigurând Kievului mai multe arme, pregătire militară și alte tipuri de ajutor pentru anii următori, potrivit unui proiect de document.

Proiectul stabilește angajamentele de securitate ale UE față de Ucraina, pe care oficialii speră să le oficializeze în iunie sau iulie.

Documentul face parte dintr-un efort mai amplu al partenerilor Ucrainei de a oferi asigurări că vor fi alături de Kiev pe termen lung, în condițiile în care nu se întrevede sfârșitul războiului cu Rusia și nu există nicio perspectivă imediată de aderare la UE sau NATO.

“Pornind de la sprijinul existent, angajamentele de securitate ale Uniunii Europene includ un sprijin pe termen lung pentru securitatea și apărarea Ucrainei”, se arată în proiectul de 10 pagini, datat 12 aprilie, consultat de Reuters.

Ambasadorii celor 27 de țări membre ale UE au discutat textul luna trecută la Bruxelles, iar acesta reprezintă acum baza discuțiilor cu Ucraina, potrivit diplomaților Uniunii Europene.

Opt dintre aliații Kievului, inclusiv Marea Britanie și membri ai UE precum Germania și Franța, au semnat propriile garanții de securitate cu Ucraina în ultimele luni.

Pe de altă parte, oficialii europeni subliniază că astfel de acorduri nu sunt același lucru cu pactul de apărare reciprocă dintre statele membre NATO. Mai degrabă, ele sunt promisiuni de a furniza Ucrainei arme și alte ajutoare pentru a-și consolida propria securitate și pentru a descuraja orice invazie viitoare.

Documentul enumeră nouă forme de ajutor în domeniul securității și apărării pe care UE va continua să le ofere – inclusiv livrări de arme, pregătirea soldaților, cooperarea în domeniul industriei de apărare și ajutor pentru deminare.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Zelenski spune că sunt indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihiv

Publicat

in

Preşedintele Ucrainei a semnalat, în mesajul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente asupra regiunilor Sumî şi Cernihiv, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

„Înregistrăm activităţi ostile împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv – grupuri subversive şi bombardamente. Răspundem cu foc, aşa cum trebuie. Sarcina noastră este clară: să zădărnicim încercarea Rusiei de a extinde războiul. Îndeplinirea acestei sarcini depinde literalmente de toţi cei care se află pe teren în acest moment – de la Cernihiv la Vovceansk, de la Harkov la Doneţk”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară, potrivit News.ro.

Şeful statului spune că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul apărării, Rustem Umerov, i-au prezentat rapoarte despre „zonele fierbinţi”. În regiunea Harkov, unde ruşii au început o ofensivă la sfârşitul săptămânii trecute, cucerind zeci de kilometri pătraţi şi mai multe aşezări în numai câteva zile, ucrainenii au trecut la contraatacuri şi au primit întăriri, în special la Vovceansk, dar şi în zonele de frontieră. Generalul de brigadă Mîhailo Drapatî este responsabil în teren de această zonă şi a primit muniţia şi forţele necesare, a precizat Zelenski.

„Rezultatele noastre devin din ce în ce mai vizibile – distrugem infanteria şi echipamentul ocupantului. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor noştri care respectă cu stricteţe ordinele, îşi menţin poziţiile şi fac totul pentru a stabiliza situaţia. În acelaşi timp, înţelegem modul în care operează inamicul şi vedem planul său de a ne retrage forţele”, a spus Volodimir Zelenski, reluând ideea că ofensiva din Harkov este o diversiune menită să-i facă pe ucraineni să-şi disloce forţele din est, regiunea care îi interesează de fapt pe ruşi.

„Bineînţeles, nu lăsăm zonele Doneţk fără sprijinul şi aprovizionarea necesară, şi anume direcţiile Kramatorsk şi Pokrovsk. Acordăm o atenţie constantă direcţiei Kupiansk”, a dat asigurări Zelenski.

Pe de altă parte, el a confirmat că în regiunea Harkov continuă evacuările de populaţie „în faţa atacurilor constante ale Rusiei”.

Circa 6.000 de persoane ar fi fost evacuate în ultimele zile din regiunea Harkov, în special la Vovceansk, un oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori, iar acum ar mai fi rămas în jur de 500, potrivit guvernatorului local.

Volodimir Zelenski le-a mai spus compatrioţilor, luni seară, că a discutat cu premierul Suediei şi l-a informat despre situaţia de pe linia frontului şi despre „încercările Rusiei de a pune mai multă presiune asupra Ucrainei”. În Suedia a avut loc, luni, o întâlnire a premierilor din regiune cu cancelarul german Olaf Scholz, un format denumit „Consiliul Nordic”, iar furnizarea de ajutor pentru Ucraina a fost principalul subiect de discuţie.

Suedia se pregăteşte să furnizeze Ucrainei un nou pachet de apărare, iar Kievul vrea să colaboreze cu Stockholmul în special pentru finanţarea producţiei de arme şi pentru proiecte comune în acest domeniu. „Suedia poate, de asemenea, să ajute în mod semnificativ prin investiţii în această activitate de producţie comună. La fel poate face şi Luxemburgul – într-o discuţie cu prim-ministrul luxemburghez de astăzi, am abordat toate aceste oportunităţi de a produce mai multe arme”, a anunţat Zelenski.

El a mai spus că a vorbit şi cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, despre sprijinul pentru apărare, în special în materie de vehicule blindate şi artilerie.

„Pachetele de ajutor care funcţionează sunt pachetele implementate, livrate, acestea sunt armele pe care soldaţii noştri le au în mâinile lor. Şi noi ne asigurăm rezultatele. Rezultatele ucrainene sunt ceea ce avem nevoie cu toţii. Şi asta este ceea ce se va întâmpla cu siguranţă”, a transmis Zelenski în finalul discursului său.

_____

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend