Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Politician austriac, despre cum au cumpărat austriecii de la OMV compania Petrom: ‘Cu o mită uriașă, avem documente care confirmă asta’

Publicat

in

Un politician austriac, aflat în Opoziție, face acuzații grave chiar la adresa statului austriac. Peter Pilz, unul dintre liderii opoziției de la Viena, susține că s-a dat o mită uriașă, pentru ca OMV să pună mâna pe Petrom.

Politicianul austriac a afirmat că deține documente care fonfirmă că Petrom „a fost în sine un caz de corupție, cu o mită uriașă”.

a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Realitatea PLUS, că s-a dat o mită uriașă pentru ca austriecii să pună mâna pe compania de stat Petrom. Peter Pilz anunță și că susține campania Realitatea Plus „Vrem Petrom înapoi”.

Nu știu (n.r. – dacă Statul Român va putea să ia Petrom înapoi), este o întrebare dificilă, pentru că ce s-a întâmplat cu Petrom a fost în sine un caz uriaș de corupție.

(…) Cu o mită uriașă, avem documente care confirmă asta și le-am publicat în Parlamentul nostru în ultimii 15 ani și nimic nu s-a întâmplat, așa că nu pot îndruma Guvernul României, dar pot spune că pot propune un nou pas următor. Eu înțeleg românii care spun ,,Noi vrem Petrom înapoi”, compania noastră națională înapoi, dar nu știu cum. Dar dacă faceți asta și o vreți înapoi și încercați, sunt sigur că oamenii din Austria vor înțelege și vă vor susține”, a declarat politicianul austriac, pentru Realitatea Plus.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un animal rar și neobișnuit, care seamănă cu o vulpe pe catalige, a fost retrimis în sălbăticie lângă Buenos Aires

Publicat

in

Activiștii pentru protecția naturii au readus în sălbăticie pe lângă Buenos Aires un animal cu un aspect neobișnuit, un lup cu coamă, o ființă cu picioare negre și restul blănii portocalii ce arată ca o vulpe pe picioroange, sau ca și când ar avea cizme până la genunchi, notează Reuters.

Lup cu coamăFoto: Belizar | Dreamstime.com

Această specie în pericol de dispariție, al cărei habitat natural este în fierbintele nord-est al țări, a migrat treptat spre sud, fenomen care are legătură – spun experții – cu curățarea terenurilor pentru agricultură, cu vânătoarea, încălzirea globală și cu numărul mai mare de fenomene meteo extreme.

„Această (migrație) este un fenomen care se întâmplă la multe specii de vertebrate mari”, a spus Marcela Orozco, doctor în științe biologice la Universitatea din Buenos Aires și cercetător la institutul național de științe CONICET.

„(Fenomenul) are o strânsă legătură cu modificările climatice, despăduririle, degradările de mediu și de folosirea nediscriminatorie a resurselor naturale, ceea ce face ca speciile să înceapă să-și modifice distribuția geografică”, a adăugat ea.

Fundația Temaiken, un ONG dedica conservării speciilor sălbatice, a primit masculul de lup cu coamă în decemrbie, după ce a fost găsit rătăcind în Olavarria, un oraș din provincia Buenos Aires.

După ce i-au verificat sănătatea și s-au asigurat că va supraviețui înapoi în sălbăticvi, lupul cu coamă a fost eliberat joi în zona deltei râului Parana, unde au fost văzute în trecut alte exemplare din această specie.

În ciuda faptului că pare un animal periculos, lupul cu coamă este un animal greu de văzut în natură cu o dietă ce variază de la rozătoare, amfibieni și păsări până la plante.

BBC Earth a făcut recent un material video despre acest ciudat animal:

(Foto articol: © Belizar | Dreamstime.com)

Citeste mai mult

NATIONAL

Medicii de familie și medicii specialiști din policlinici vor continua să acorde consultații decontate după 1 iulie: ce tarife vor primi de la CNAS

Publicat

in

​Medicii de familie și cei de ambulator (medicii specialiști din policlinici) vor continua să acorde consultații decontate și după data de 1 iulie. Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că nu le va scădea, după această dată, tarifele plătite pentru servicii. Medicii urmează să semneze, până la data de 1 iulie, un nou contract cu CNAS. Actualul contract, valabil până la 30 iunie, a fost semnat la începutul anului, după ce CNAS intenționase, inițial, să scadă tarifele plătite cabinetelor pentru servicii medicale, ceea ce a declanșat proteste în stradă ale medicilor. Medicii au amenințat, atunci, că nu vor mai acorda servicii decontate prin CNAS, ci doar contra cost, și au obținut, în cele din urmă, menținerea acelorași tarife de anul trecut.

Copil la medicFoto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că a bătut palma cu Colegiul Medicilor, în urma negocierilor care au avut loc săptămâna aceasta, pentru:

  • menținerea tarifelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară.
  • menținerea valorilor aferente punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate.

Asistența medicală primară (medici de familie):

  • pentru punctul per capita (pentru fiecare pacient înscris pe listă – n.red): 12 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical: 8 lei (în cadrul unei consultații pot fi oferite mai multe servicii medicale – n.red.).

Asistența medicală ambulatorie de specialitate (medicii specialiști din policlinici):

  • pentru punctul pe serviciu medical: 4,5 lei (în cadrul unei consultații pot fi oferite mai multe servicii medicale – n.red.).
  • medicii de ambulator nu primesc bani per capita.

Se menține plafonul de 6.000 lei lunar pe cabinet pentru asistența medicală stomatologică.

„Săptămâna aceasta au avut loc negocieri între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Colegiul Medicilor din România (CMR) pentru modificarea și completarea Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, în vederea continuării procesului de implementare a Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul unităților sanitare cu paturi, asistenței medicale primare și în ambulatoriul clinic de specialitate. La întâlnirea de negocieri a fost prezent și domnul ministru al sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila”, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

CNAS reamintește că, în luna ianuarie, în urma negocierilor cu medicii, s-a convenit ca aceste valori „să fie menținute până la data de 30 iunie 2024, urmând ca la nivelul CNAS să fie continuate demersurile interinstituționale pentru asigurarea continuității finanțării la același nivel, până la finalul anului în curs”.

CNAS adaugă, de asemenea, că „va continua să lucreze împreună cu Ministerul Finanțelor în vederea identificării de soluții pentru o finanțare cât mai apropiată de nevoile reale ale sistemului medical din România, precum și cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății și grupurile de lucru CNAS – CMR”.

„Accesul pacienților la servicii medicale, asigurarea dialogului permanent, a echilibrului și stabilității în sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezintă priorități ale mandatului meu. Acestea sunt condiții esențiale pentru toți cei care au nevoie de servicii medicale (în asistența medicală prespitalicească – ambulatoriul de specialitate, asistența medicală primară, asistența medicală stomatologică, în spitale sau în cadrul celor 17 programe naționale de sănătate curative derulate de către CNAS). Susținerea și implicarea partenerilor de dialog este vitală, astfel încât CNAS să își poată îndeplini misiunea de a oferi pacienților acces la servicii medicale, iar furnizorilor stabilitate și predictibilitate – condiții de bază pentru a putea asigura un act medical de calitate”, afirmă președintele CNAS, Valeria Herdea.

„Doresc să le mulțumesc tuturor pentru eforturile depuse în acest proces de negociere și pentru înțelegerea arătată față de dificultățile financiare cu care se confruntă întregul sistem medical“, adaugă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend