Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Octavian Berceanu trage un puternic semnal de alarmă: ‘Arderile ilegale și fumurile toxice din Ilfov se lasă peste București’

Publicat

in

Au reînceput arderile ilegale lângă București. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că identificat astăzi nu mai puțin de șase focuri toxice. 

Pe lângă trafic, o mare parte din poluarea din Bucuresti provine din comunele și satele de lângă București, acolo unde se ard uneori chiar si autovehicule întregi pentru valorificarea firelor de cupru care rămân după incendiere. Din păcate, substanțele chimice rezultate în urma acestor arderi sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea tuturor.

Octavian Berceanu s-a filmat astăzi, până la lăsarea întunericului, în apropiere de Autostrada A3. Conform celor susținute de el, a identificat astăzi nu mai puțin de șase focuri ilegale. Fumul toxic este dus de vânt deasupra Bucureștiului.

„Cred că este al șaselea foc pe care-l văd astăzi. În apropiere se află Autostrada A3. Au ars aici vreo șase focuri de genul acesta, care au afumat totul încă de la prânz, până acum, toată partea de nord a Bucurestiului. Dacă miroase urât, de aici miroase. Din păcate, atunci când autoritățile dorm, structurile de crimă organizată își fac treaba foarte bine. Poate cândva vom putea rezolva acest aspect de corupție sistemică în instituțiile statului. În toată zona asta, au ars focuri în această după amiază. Dacă suni la Garda de Mediu probabil că nu vine nimeni,” a spus fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Poluarea, încă o problemă majoră în marile orașe

Majoritatea oamenilor care trăiesc în oraşele europene se confruntă cu niveluri de poluare atmosferică dăunătoare sănătăţii, în pofida îmbunătăţirii calităţii aerului înregistrate în ultimele două decenii şi a scăderii poluării induse de măsurile de izolare de anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, anunţă marţi Agenţia Europeană de Mediu (AEM) într-un raport, relatează dpa.

Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare factor de risc pentru sănătate din motive de mediu în Europa, poluarea cu particule fine cauzând 307.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2019 – cu circa 33% mai puţine decese decât în 2005, conform AEM.

Circa 97% din populaţia urbană a Uniunii Europene a fost expusă unor niveluri de particule fine în suspensie peste cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2019, în timp ce 94% s-au confruntat cu niveluri care încalcă limitele impuse de OMS în ceea ce priveşte poluarea cu dioxid de azot, se precizează în raportul AEM.

Expunerea la poluarea atmosferică este asociată cu cancerul pulmonar, boli cardiovasculare şi astm, conform dcnews.ro

Loading

ACTUAL

Așa ceva…! ȘEF DE POLIȚIE prins la FURAT în Dedeman. Comisarul-șef Ureche are o avere de invidiat

Publicat

in

Un incident șocant a avut loc recent la unul din magazinele Dedeman, unde un bărbat a fost prins la furat. Surpriza a fost de proporții, când s-a descoperit că acesta era nimeni altul decât comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, împuternicit ca șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.

Cum a fost prins infractorul

Bărbatul a intrat în magazin, s-a îndreptat către raionul de „Sanitare”, a luat câteva produse și a ieșit fără să le plătească. Responsabilii cu paza au observat comportamentul suspect al acestuia și au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. După ce au notat numărul mașinii cu care venise bărbatul, au alertat poliția.

Identificarea și surpriza

Polițiștii au verificat numărul mașinii și au mers la domiciliul bărbatului, unde l-au identificat pe comisarul-șef Dorin Adrian Ureche. Această descoperire a provocat stupoare, având în vedere funcția importantă pe care o deține Ureche în cadrul IPJ Olt.

Acum, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche este cercetat pentru furt, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Pus în fața faptului împlinit, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche a recunoscut furtul, iar acum urmează să fie cercetat disciplinar.

Ce salariu are comisarul-șef prins la furat în Dedeman

Comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, șeful Serviciului Criminalistic din IPJ Olt, a avut – potrivit declarației de avere din anul 2024 – un salariu anual de 127.212 lei, adică aproximativ 10.600 de lei lunar.

Soția sa a încasat un salariu anul de 92.500 de lei la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Argeșul, pe primul loc… la interimari! Fostă șefă AUR și candidată la primărie, numită de PSD manager la Centrul Cultural Județean – Numiri pe criterii politice, acuză oamenii de cultură din Argeș

Publicat

in

În ciuda discursului public al PSD privind meritocrația în administrația publică, județul Argeș se confruntă cu o serie de numiri controversate la conducerea instituțiilor de cultură, pe criterii politice. Astfel, ieri, Consiliul Județean Argeș a suprins lumea culturală anunțând numirea a doi noi manageri interimari la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș. Decizia a stârnit critici din partea oamenilor de cultură și a societății civile, care acuză politizarea instituțiilor de cultură.

Dacă în CV-ul Lucreției Marilena Frusina Vlad, care a fost numită manager interimar pentru o perioadă de 120 de zile la Biblioteca Județeană, regăsim doar o referire ca fiind licențiată în Psihologie dar apropiată a unor influenți din PSD, în cazul Argentinei Elena Culcuș, lucrurile sunt cu totul de altă natură, ea fiind cu doar cateva luni în urmă un om de bază al lui George Simion în Argeș și candidată AUR la primăria Mioveni, acum 6 luni. Cunoscută ca fiind un voiajor politic schimbând partidele în funție de ceea ce primește, ea va ocupa ca interimar numit de PSD funcția de manager al Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, tot pentru 120 de zile.

Mulți oameni de cultură din Pitești susțin că numirile au fost făcute pe criterii pur politice, fără a se ține cont de competențele manageriale ale persoanelor numite și nu înțeleg de ce nu s-a organizat un concurs, deși legea prevede acest lucru. Aceștia acuză PSD că ignoră principiul meritocrației și că politizează instituțiile de cultură.

Reprezentanții Consiliului Județean Argeș susțin că numirile au fost făcute în conformitate cu legea și că persoanele numite au competențele necesare pentru a ocupa aceste funcții iar Societatea civilă se declară îngrijorată de politizarea instituțiilor de cultură și cere respectarea principiului meritocrației.

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș sunt două dintre cele cinci instituții de cultură finanțate și subordonate Consiliului Județean Argeș. Numirea unor manageri interimari ridică semne de întrebare cu privire la planurile pe termen lung ale Consiliului Județean pentru aceste instituții.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în comuna Stolnici, satul Cochinești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările violente se manifestau generalizat la o casă bătrânescă, pentru suprafață de aproximativ 45 mp.

Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică.

Misiunea de stingere a durat în jur de două ore și jumătate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum

Publicat

in

Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa.

De urgență, la fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat de la Punctul de Lucru Rucar și Detașamentul Câmpulung.

La sosirea forțelor operative, ardeau o casă și anexe, pe o suprafață de aproximativ 240 mp, flăcările violente prezentând pericol de propagare la casele învecinate.

Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică. În urma evaluării, persoana a refuzat transportul la spital.

La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rucăr.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ora de vară 2025. Cum se dau ceasurile în noaptea de 29 spre 30 martie

Publicat

in

În ultimul weekend din luna martie are loc trecerea la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Specialiștii spun că dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00.

Încheierea solstițiului de iarnă aduce cu sine și creșterea zilelor și scăderea nopților. Durata zilelor va crește continuu până pe data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. În România, ora se schimbă de două ori pe ani.

Prima dată are loc schimbarea orei la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se face trecerea la ora de iarnă. Mai apoi, la sfârșitul lunii martie, are loc trecerea la ora de vară.

Conceptul acesta a fost introdus la sfârșitul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar pentru iluminat. Practica a fost mai apoi adoptată în mai multe țări europene în timpul războiului.

Un nou studiu a constatat că aproape 60% dintre țările lumii au renunțat deja să mai schimbe orele de două ori pe an. La sfârșitul anului 2022 alte două țări s-au alăturat acestei inițiative. Totuși, această practică este folosită în continuare în multe țări, inclusiv pe teritoriul țării noastre. În ciuda faptului că ora de vară este mult mai benefică pentru organism, specialiștii spun că aceste treceri pot avea și un impact negativ. Ora de vară presupune creșterea perioadei de lumină.

Mai multe studii au arătat că acest lucru poate duce la un beneficiu semnificativ din punct de vedere social. Statisticile arată că omaneii se bucuă mai mult de vitamina D în această perioadă. Însă există și riscuri când vine vorba de schimbările care se întâmplă brusc.

Multe persoane reușesc să se acomodeze din prima la această schimbare și, prin urmare, se pot confrunta cu diferite stări de anxietate sau oboseală.

content-image

Ce țări au renunțat la trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară poate fi benefică pentru cei mai mulți dintre noi. Experții sunt de părere acest lucru poate fi benefic pentru oameni. Totuși, anumite țări au decis să renunțe la schimbarea orei.

Țările au dreptul legal de a renunța la această schimbare. Toate țările Uniunii Europene au continuat să schimbe ora de două ori pe an.

În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au fost cele care au renunțat la ora de vară. Ulterior, Mexicul s-a alăturat și el acestei decizii. Practica schimbării orei este una care datează de decenii, iar multe țări continuă să o adopte.

Au existat mai multe discuții la nivel politic dacă ar trebui să se implementeze o singură oră, însă decizia rămâne în continuare la latitudinea fiecărui stat. România va trece la ora de vară în 2025 în noaptea de 29 spre 30 martie.

content-image

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges

Publicat

in

Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele restaurantelir Curtea Veche și 5 to Go. Potrivit primelor informații, doua autoturisme sun implicate, dintre care un BMW care a suferit daune serioase. Nu exista victime dar Poliția a intervenit la fata locului. Potrivit martorilor înainte de producerea accidentului, șoferul BMW ului a fost implicat într-un conflict cu posesorul unei Dacii Logan care reclamă blocarea străzii de BMW.

Revenim cu detalii…

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend