Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Norvegia îşi sporeşte ajutorul pentru societatea civilă din Polonia, îngrijorată fiind în privinţa statului de drept

Publicat

in

Îngrijorată în privinţa statului de drept din Polonia, Norvegia a anunţat vineri că îşi sporeşte ajutorul financiar pentru societatea civilă şi instruirea judecătorilor din această ţară, relatează AFP.

Bogatul regat scandinav nu este membru al UE, însă are o legătură strânsă cu blocul comunitar în cadrul Spaţiului Economic European (SEE). În acest sens, Norvegia acordă în fiecare an ajutoare statelor din Europa de Est care sunt membre ale UE, cu scopul de a reduce inegalităţile de pe continent.

În cadrul acestui ajutor, Oslo a decis, în acord cu Varşovia, să majoreze cu peste 10% partea care are ca scop sprijinirea societăţii civile poloneze. Prin această suplimentare de 6,2 milioane de euro, ajutorul norvegian va ajunge la 59,2 milioane de euro.

“Obiectivul este de a promova valorile democratice şi egalitatea între sexe şi de a proteja drepturile grupurilor vulnerabile”, a precizat Ministerul de Externe norvegian într-un comunicat.

“O societate civilă diversificată şi puternică este o componentă vitală pentru o democraţie care funcţionează bine”, a explicat şefa diplomaţiei norvegiene, Ine Eriksen Soreide.

Până la un milion de euro suplimentar va fi alocat de asemenea formării unor judecători polonezi sub auspiciile Consiliului Europei şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

“Norvegia este îngrijorată de evoluţiile legate de statul de drept în Polonia”, a spus Ine Eriksen Soreide.

“Sunt convinsă că o cooperare cu Consiliul Europei va contribui la dezvoltarea cunoştinţelor şi expertizei tribunalelor poloneze în privinţa statului de drept în Europa şi normelor legate de drepturile omului”, a adăugat ea.

Condusă de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţiei (PiS), Polonia, la fel ca Ungaria, se află în colimatorul Bruxellesului din cauza unor reforme acuzate că subminează independenţa judecătorilor, dar şi pentru încălcări ale drepturilor persoanelor LGBT, conform agerpres.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie pentru artilerie, asigură Zelenski

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat vineri legislaţia care permite mobilizarea deţinuţilor şi a declarat că, pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

„Pentru prima dată în timpul războiului, nicio brigadă nu se mai plânge că nu are suficiente muniţii pentru artilerie”, a indicat Zelenski, precizând că deja de două luni unităţile armatei ucrainene nu mai reclamă acest neajuns, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

După contraofensiva eşuată din vara anului trecut, armata ucraineană s-a confruntat cu o criză de efective şi muniţii care a permis Rusiei să preia iniţiativa pe front. Dar deblocarea ajutorului militar american şi lansarea unei iniţiative gestionate de Cehia pentru achiziţionarea din state terţe a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm au oferit noi resurse armatei ucrainene, ce este dependentă de ajutorul militar extern.

Zelenski a spus vineri că aplicarea acestei iniţiative înregistrează progrese, dar încă mai este nevoie de eforturi din partea aliaţilor Kievului să colecteze fondurile necesare achiziţiei obuzelor.

Cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene

În ce priveşte criza de efective cu care se confruntă armata ucraineană după mai mult de doi ani de război cu Rusia, Zelenski a promulgat o lege care prevede că deţinuţii ce se alătură armatei pot fi eliberaţi condiţionat, cu excepţia celor condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, violenţe sexuale, asasinate şi delicte împotriva securităţii naţionale.

El a promulgat de asemenea o lege separată care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni ce se sustrag mobilizării. Anterior, a fost adoptată şi promulgată o lege care scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

Trupele ruse au înaintat mai mulţi kilometri şi au ocupat o serie de sate în ultima săptămână în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde au pornit vinerea trecută o nouă ofensivă.

În plus faţă de distrugerile provocate localităţilor de graniţă şi subminării moralului trupelor ucrainene, ofensiva rusă din Harkov este o durere de cap pentru planificatorii de război ucraineni, care acum trebuie să gestioneze resursele limitate de efective şi echipamente pentru a rezista pe un front ce înaintea noii ofensive din nord-est deja se întindea pe circa o mie de kilometri.

_____

Citeste mai mult

NATIONAL

fanatik.ro: Țara cu cei mai mulți miliardari care e plină de cartiere întregi de locuințe abandonate sau neterminate. Piața imobiliară s-a prăbușit brusc

Publicat

in

​Țara cu cei mai mulți miliardari care e plină de cartiere întregi de locuințe abandonate sau neterminate. Piața imobiliară s-a prăbușit total. Acest lucru a obligat Guvernul să ia măsuri radicale legat de acest subiect.

ȘantierFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Țara care are cei mai mulți miliardari și zone lungi de case care au fost lăsate de izbeliște. Piața imobiliară e la pământ. Criza datoriilor imobiliare durează de mai multă vreme, însă abia acum se iau în calcul unele schimbări. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend